Tinca :: Biserica de Lemn Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn Sf. Nicolae
Tinca
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Tinca
Comună:Tinca
Județ:Bihor
Adresa:strada Republicii nr. 45
Cod poștal:417595
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.eparhiaortodoxaoradea.ro, www.comuna-tinca.ro, www.cjBihor.ro, bh.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn din Sohodol se afla în sătucul cu același nume din apropierea Beiușului. Fiind considerată prea mică și veche, credincioșii din Sohodol construiesc în anul 1940 o nouă biserică, de zid. Urmare a acestui fapt, nemaifiind utilizată la serviciile religioase, biserica de lemn se ruinează. Salvarea acestei biserici vine din partea părintelui Gheorghe Nemeș, care întreprinde demersurile necesare pentru strămutarea și renovarea ei în actuala locație, parohia Tinca.
echea biserică de lemn era amplasată pe dealul din mijlocul satului Sohodol, în mijlocul cimitirului. Legenda păstrată printre săteni amintește de cele două cătune ce mai apoi au format satul. Se spune că aceste două cătune au hotărât să își unească eforturile în vederea construirii unei biserici. Fiind pregătit materialul necear, au apărut divergențe între cele două cătune, locul de amplasare a bisericii fiind aspectul asupra căruia nu se putea cade la învoială. Fiecare dintre cele două cătune dorea ca biserica să fie construită pe hotarul său. Mai departe, legenda spune că unul dintre cătune văzând că cel de-ai doilea cătun pare să aibă caștig de cauză în această dispută, se hotărăsc și fură lemnele viitoarei biserici, construind-o pe dealul pe care a fost amplasată biserica[2]. Dincolo de această legendă, trebuie spus că nu se cunoaște cu exactitate momentul în care a fost edificată biserica. Două documente din anul 1743 și din anul 1744 amintesc de faptul că satul a primit fier pentru a fi folosit la șindrilit. De-a lungul timpului, biserica a fost șindrilită de mai multe ori, pictura interioară fiind realizată în anul 1810.
Cod Monument:BH-II-m-B-01219
Nr. vizualizări:8555
Data ultimei vizualizări:2024-03-29 08:21:36
Data ultimei actualizări:2016-02-24 15:09:11
Data încărcării pe sit:2006-07-14 06:25:35
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Data: 2016-01-15
Contor: 177

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș