Ciclova Montana :: Biserica Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Biserici

Biserica Catolică
Ciclova Montană
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Ciclova Montană (maghiara: Csiklovabánya, Csiklóbánya) (germana: Montan-Tschiklowa, Deutsch-Tschiklowa)
Comună:Oravița
Județ:Caraș-Severin
Cod poștal:325604
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.dioecesistm.ro, www.cjCS.ro, www.prefCS.ro
Hram:Vizita Sfintei Fecioare Maria la Elisabeta
Stil arhitectonic:Baroc
Detalii:“Pe această stâncă doresc să-mi zidesc biserica mea”
Istoria zidirii acestei biserici de piatră se bazeaza pe un miracol. Toate lumea se intreaba: „de ce biserica este construită tocmai acolo?” Se spune că biserica nouă urma să fie zidită pe un loc liber, acolo unde astăzi se găsește o cruce de piatră ortodoxă, în dreptul casei parohiale romano-catolice. Deși materialul de construcție a fost adus la fața locului, acest plan a fost zădărnicit de faptul că icoana făcătoare de minuni a Sfintei Fecioare, fiind scoasă din capelă și dusă în casa parohială, de fiecare dată a fost regăsită la locul ei. Acest fapt s-ar fi întâmplat timp de o săptamână și a fost considerat de către credincioși un miracol și o dorință a Sfintei Fecioare ca biserica să fie construită tot pe stâncă, în locul unei capelei de lemn. Astfel se împlinesc încă odată cuvintele Domnului: “și pe această stâncă voi zidi biserica Mea. ”
După ce biserica a fost zidită în anul 1777 și a fost sfințită, din voia Domnului de abia în anul 1811, icoană Sfintei Fecioare devine simbolul acestui loc de pelerinaj. În această perioadă, pelerinajele s-au înmulțit. Pelerinii care după un drum lung și obositor, ajung în acest loc privind biserica, trăiesc un sentiment deosebit care le inspira încredere, speranțe de viață și le da noi puteri.
Hramul acestei biserici este pe data de 2 iulie al fiecărui an, la sărbătoarea romano-catolic㠄Vizita Sfintei Fecioare Maria la Elisabeta” fiind de fapt aniversarea sfințirii acestui lăcaș sfânt. Cu ocazia acestei sărbători, sosesc la Ciclova, chiar cu o zi înainte mulți credincioși pelerini, dar în mod deosebit, croați cunoscuți sub numele de carașoveni. Procesiunile pelerinilor sunt organizate cu câteva zile înainte. Ei sunt grupați pe formațiuni pentru fiecare localitate croată și vin împreună cu preoții lor. Pelerinajul acestor grupe de carașoveni se face încă de la începuturile acestui loc, numai pe jos.
Cod Monument:CS-II-m-B-11098
Știri despre biserică:

»  Pelerinaj la Maria Ciclova cu prilejul sărbătoririi hramului Sanctuarului (2019-07-03)

 Închide 

Pelerinaj la Maria Ciclova cu prilejul sărbătoririi hramului Sanctuarului

[2019-07-03]
Conform unei mai vechi tradiții, în data de 2 iulie se sărbătorește în Dieceza Romano-Catolică de Timișoara „Vizita Sfintei Fecioare Maria la verișoara sa, Sfânta Elisabeta”. Cu această ocazie, credincioșii, în special cei de etnie croată din Banatul Montan, merg pe jos în pelerinaj la Maria Ciclova, un mic Sanctuar marian de pe raza satului Ciclova Montană, jud. Caraș-Severin. Împreună cu ei, de veacuri, vin în pelerinaj germanii din Banatul Montan, maghiarii și cehii, ultimii necunoscând alt sanctuar marian în tradiția lor religioasă catolică. În ultimii trei ani s-au alăturat pelerinilor menționați și credincioșii de limbă bulgară din localitatea Breștea, jud. Timiș. În această zi, care în calendarul tradițional marchează și începutul secerișului, se sărbătorește aici ocrotitoarea bisericii, Sf. Fecioară Maria, cunoscută în munții Banatului și sub numele de „Maria Stâncii” sau „Maria Fels” în limba germană.

Icoana Maicii Domnului de pe altarul principal veghează din 1777 neîncetat, an de an, asupra sutelor și miilor de credincioși veniți aici să găsească alinare pentru suferințele lor, dar și să mulțumească pentru harurile primite de pe urma acestor rugăciuni. Și în acest an, la Maria Ciclova au sosit mulți credincioși din toate generațiile, în special etnici croați și germani din împrejurimile Reșiței, alți credincioși catolici din zonă, dar și de peste hotare. În ajunul sărbătorii, pe 1 iulie, Episcopul diecezan Iosif Csaba Pál a celebrat o Sfântă Liturghie pentru toți credincioșii prezenți la Ciclova Montană. Celebrarea Euharistică a fost precedată de ocazii de Sf. Spovadă și de devoțiuni mariane, anunțate în prealabil de Pr. Marijan Tynkul, paroh de Lupac. Numărul participanților la pelerinaj, doar în această seară, s-a ridicat la 800 de persoane.
În ziua de 2 iulie, cu prilejul hramului, celebrantul principal al Sfintei Liturghii de la ora 8.30 a fost părintele Nikola Lauš, canonic catedral, directorul cancelariei diecezane, alături de părintele paroh de Oravița, pr. Daniel Dumitru, de alți preoți și călugări din dieceză, dar și din Croația. Predica a fost rostită de p. Marijan Krištofiæ SCJ, călugăr din Croația. În biserică a fost de asemenea celebrată o Sfântă Liturghie în limba bulgară, de către pr. Novița Drăghia, pentru credincioșii din Breștea, județul Timiș.
La ora 10.30 a început în biserică o serie de devoțiuni specifice locului de pelerinaj din Ciclova, urmate de Calea sf. Cruci, conduse de arhivistul diecezan, dr. Claudiu Călin. Începând de la ora 11.15, Mons. Johann Dirschl, Vicar general al Diecezei de Timișoara, alături de pr. Ferenc Ebenspanger din Dognecea, pr. Gábor Czank din Gyómaendrőd, Ungaria și pr. Martin Jäger din Anina – Steierdorf au concelebrat în sanctuarul marian o Sfântă Liturghie în limbile germană și română. Înfrumusețarea muzicală a Sfintei Liturghii a fost asigurată de o parte a fanfarei din Anina-Steierdorf, în special tinerii ei membrii, conduși de dl. Dimitrie Omescu. Coordonatorul însuflețit al pelerinajului, pentru partea de limbă germană, a fost și în acest an, ca în toți ultimii, pr. Martin Jäger din Anina – Steierdorf. (Erwin Josef Țigla)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 326, Ultimul acces: 2020-03-27 17:13:25

»  Pelerinaj jubiliar la Maria-Ciclova (2017-07-07)

 Închide 

Pelerinaj jubiliar la Maria-Ciclova

[2017-07-07]
Dublă aniversare la Ciclova
06.07.2017, Timișoara (Catholica) - La picioarele munților Aninei se găsește, într-un frumos peisaj montan, cel de-al doilea loc de pelerinaj marian al Diecezei de Timișoara. Locul de har, vizitat cu precădere de credincioșii catolici carașoveni (croați), cehi, germani și maghiari ai Banatului Montan se bucură de o bogată istorie. Eremiți (pustnici) ar fi cinstit și protejat aici, într-o grotă, încă din vremurile turcești icoana miraculoasă a Sf. Fecioare Maria. Primele familii de coloniști germani catolici, familiile Windberger și Lang, s-au îngrijit ca să fie ridicată o capelă pe stânca de deasupra grotei, loc în care au mutat și icoana miraculoasă.
La 2 iulie 1727 acest mic lăcaș de cult a fost sfințit, iar la rugămintea minierilor din Ciclova și la intervenția Episcopului de Cenad, de atunci, Ladislaus Nádasdy, Sf. Părinte Papa Benedict al XIII-lea a prevăzut locul de har cu o indulgență plenară pentru ziua de 2 iulie, indulgență extinsă mai apoi și pentru alte mari sărbători mariane. Concomitent, Ciclova a fost recunoscută ca loc de pelerinaj. De atunci au loc pelerinaje oficiale ale catolicilor din Banatul Montan. Acestea au loc mai ales în următoarele sărbători: Vizita Sf. Fecioare Maria la Sf. Elisabeta (sărbătorită în Dieceza de Timișoara încă la 2 iulie, după data veche, cu dispensă de la Sf. Scaun), Sf. Maria Mare (15 august), Nașterea Sf. Fecioare (8 septembrie) și Sf. Nume al Mariei (12 septembrie – cu precădere pentru credincioșii de limbă maghiară din Gătaia).
Anul acesta a avut loc, în zilele de 1 și 2 iunie 2017, în sărbătoarea Vizitei Sf. Fecioare la Sf. Elisabeta, pelerinajul tradițional al credincioșilor croați și germani la Maria-Ciclova, numită uneori și Maria Stâncii. Pelerinajul din acest an a fost jubiliar, dat fiind împlinirea a 290 de ani de la recunoașterea oficială a locului de pelerinaj, respectiv a 240 de ani de la ridicarea actualei biserici. Pentru prima dată, la această sărbătoare, au participat și credincioși catolici bulgari, care merg în pelerinaj, uneori chiar și pe jos, mai ales la Maria-Radna. Programul pelerinajului – anul acesta jubiliar – a început în data de 1 iulie 2017 la orele 18.30 cu ocazie de Sf. Spovadă și devoțiunea Calea Sf. Cruci. La orele 19.00 a fost celebrată o Sf. Liturghie în limba croată de către prea onoratul pr. Nikola Lauš, canonic catedral și director al cancelariei episcopale, împreună cu pr. Marian Tincul, paroh de Lupac, pr. Petar Rebegilă, paroh de Carașova, și pr. Mihai Milan Sima, capelan (aflat în continuare la studii).
A doua zi, duminică, 2 iulie 2017, la orele 8.30 a mai fost celebrată încă o Sf. Liturghie, acum în aer liber, de către pr. Petar Dobra, paroh de Clocotici, care cu această ocazie a mulțumit lui Dumnezeu și Sf. Fecioare Maria de la Ciclova pentru cei 40 de ani de preoție. Jubileele sacerdotale sunt celebrate adesea în parohiile unde preotul jubiliar este activ, dar cu mare drag și în locuri de pelerinaj marian. Pr. Dumitru Daniel, paroh de Oravița, a fost cel care a rostit predica solemnă la această Jertfă Euharistică, părintele Dumitru fiind responsabil și de filialele Ciclova și Sasca Montană. Au concelebrat pr. Marian Tincul din Lupac și pr. Petar Rebegilă din Carașova. După Sf. Liturghie, pelerinii carașoveni și-au luat rămas bun de la Sf. Fecioară de la Ciclova în modul lor tradițional, după ce au înconjurat altarul principal din biserică, cu crucile lor procesionale bogat împodobite și cu steagurile cu care au sosit. Pelerinii de limbă germană s-au bucurat, pentru început de un concert cu câtece mariane, ce a început în biserică la orele 10.15. Au cântat corul „Franz Stürmer” (Dirijor: Elena Cozâltea) și grupul „Intermezzo” (Conducere muzicală: Lucian Duca), ambele din Reșița. La orele 10.30 a avut loc prezentarea cărții „Der Wallfahrtsort Maria Fels in Deutsch-Tschiklowa im Banater Bergland. Ein Wallfahrtsbüchlein” (Locul de pelerinaj Maria-Stâncii din Ciclova Montană, în Banatul Montan.
O carte a locului de pelerinaj), apărută în acest an la Editura „Banatul Montan”din Reșița. Pr. Martin Jäger, paroh de Anina și Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Caraș-Severin au marcat prin redactarea, respectiv editarea acestei cărți dublul jubileu al bisericii de pelerinaj din Ciclova. Lucrarea, apărută în limba germană, cu aprobarea Ordinariatului Episcopal din Timișoara, este a 78-a apariție tipărită sub egida Asociației Germane de Cultură a Adulților „Deutsche Vortragsreihe Reschitza”, fiind finanțată de Departamentul pentru Relații Interetnice, din București. Ea conține o relativ bogată relatare a istoriei locului de pelerinaj, dar și a pelerinajelor în sine, la Maria-Ciclova. Sunt descrise în amănunt icoana miraculoasă, imaginile votive aduse aici de cei care au primit diverse haruri, fiind redate și relatări ale pelerinajelor, realizate mai ales pe jos, de mai multe localități germane, montane, începând cu Anina și Steierdorf și încheind cu Biserica Albă, azi în Serbia.
După partea istorică cartea conține și un amplu capitol dedicat poeziilor religioase de pelerinaj, diverse devoțiuni, cântece mariane și pentru Liturghie, rugăciunea Sf. Rozariu, Calea Sf. Cruci, precum și multe alte rugăciuni care sunt rostit în fața crucilor sau icoanelor aflate în apropierea bisericii, pe aleea care urcă la aceasta. În încheiere sunt redate vederi istorice din colecțiile aparținând lui Anton Schulz (Reșița/Regensburg) și Günther Friedmann (Tirol, Caraș-Severin/Sindelfingen), dar și fotografii de la diverse evenimente și vizite înalte ce au avut loc în ultimele decenii în acest loc de har. Tot cu această ocazie jubiliară au fost lansate de către organizatori un plic filatelic cu o ștampilă specială (purtând data de 03.07.2017 și locul de utilizare Oravița), precum și două cărți poștale comemorative.
La orele 11.00 au urmat, în biserică, o serie de devoțiuni în fața icoanei miraculoase, precum și la altarele laterale ale sf. Ana și al Sf. Ioan Nepomuk, patronul Banatului. A urmat Calea Sf. Cruci, desigur tot în biserică, în limbile germană și română. Ocazie pentru Sf. Spovadă au oferit pr. Peter Zillich și Pr. pál József Csaba. Sfânta Liturghie solemnă a fost celebrată cu începere de la orele 11.30 în limbile germană și română, de către pr. Martin Jäger, pr. Peter Zillich (originar din Banat, actualmente la Regensburg) și de părintele arhidiacon al Banatului Montan, pr. Pál József Csaba, paroh de Reșița I. Maria Zăpezii. Pr. Zillich, renumit între germanii din Banat pentru acordeonul său, a salutat-o pe Sf. Fecioară, dar și pe toate mamele prezente, în introducerea Sf. Liturghii, cu acordeonul său și cu un cântec dedicat mamelor. Și predica a fost acompaniată, de două astfel de cântece mariane, cântate și explicate de pr. Zillich.
La finalul Jertfei Euharistice, Erwin Josef Țigla le-a mulțumit tuturor celor prezenți, dar și implicați în organizarea și marcarea acestui jubileu într-o astfel de formă demnă. Pr. Dumitru Daniel, parohul locului, a înmânat pr. Martin Jäger, în semn de mulțumire pentru munca sa, o plachetă cu imaginea bisericii de pelerinaj și a icoanei miraculoase. Pr. Jäger se îngrijește de mai mulți ani, cu un frumos succes, de organizarea și păstrarea pelerinajului german la Maria-Ciclova, implicând și pelerinii de limbă română. A urmat înconjurul altarului și rostirea rugăciunilor de rămas-bun. Concomitent, la altarul în aer liber, de la baza stâncii, pr. Novița Drăghia împreună cu credincioșii săi din Breștea, a celebrat o Sf. Liturghie în limba bulgară pentru pelerinii catolici bănățeni bulgari, sosiți acum pentru prima dată, în mod organizat, la Ciclova. Deputata Mihaela Csokany, precum și alți reprezentanți ai Uniunii Bulgarilor din Banat au participat la pelerinaj. Credincioșii bulgari au înconjurat înainte de Liturghia germană altarul și au cinstit-o cu rugăciunile lor pe Sf. Fecioară de la Ciclova. Conform tradiției, primul pustnic ce a trăit la Ciclova în preajma icoanei miraculoase, ar fi fost bulgar.
La orele 13.30 a avut loc în curtea bisericii de pelerinaj un mic program cultural oferit de ansamblul german de adulți, de dansuri „Enzian” (condus de Marianne și Nelu Florea) din Reșița, precum și o mică expoziție de pictură naivă, de sculptură în lemn cu piese având ca temă Maria-Ciclova, respectiv o expoziție filatelică. Picturile au fost semnate de Doina și Gustav Hlinka, precum și de Viorica Ana Farkas (membri ai cercului de art㠄Deutsche Kunst Reschitza”). Piesele lucrate în lemn sunt truda lui George Molin și Mariannei Florea (membri ai cercului de sculptur㠄Jakob Neubauer”). Manifestarea filatelică a avut ca tem㠄100 de ani de la Apariția Sf. Fecioare Maria de la Fatima (Portugalia), la 13 mai 1917” și a evidențiat exponate din expoziția „Fatima” parte din colecția lui Erwin Josef Țigla.
În încheiere toți participanții au fost invitați la o mică gustare. La dublul jubileu și la pelerinajul din acest an au participat credincioși de limbă croată, germană, bulgară și română. Ei au sosit din localități precum Carașova, Lupac, Clocotici, Vodnic, Rafnic, Iabalcea, Steierdorf, Anina, Oravița, Reșița, Oțelu Roșu și nu în ultimul rând Breștea. În zilele de 14 și 15 august, în solemnitatea Ridicării cu Trupul și Sufletul la Cer a Sf. Fecioare Maria, vor sosi la Ciclova credincioșii de limbă cehă. În cursul acestui an au mai avut loc pelerinaje la Ciclova ale parohiilor Lugoj și Timișoara VII Freidorf. (text: Claudiu Călin; foto: Sarlotte Raca, Lucian Duca, Dan Stanescu, Erwin Josef Tigla, Claudiu Călin, Gerhard Chwoika)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1122, Ultimul acces: 2020-03-27 17:13:25


Nr. vizualizări:3238
Data ultimei vizualizări:2020-03-27 17:13:25
Data actualizare:2017-03-31 13:55:46
Data încărcării:2008-01-15 20:09:03
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:10
Fotografi:Nelu_Pozaru: 5, CarpatBike: 4, Heinz Vogel: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2006-06-01
Aparat: Canon Canon PowerShot A310
Contor: 220

Vedere din lateral
Foto: CarpatBike

Data: 2013-09-19
Contor: 114

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2006-06-01
Aparat: Canon Canon PowerShot A310
Contor: 147

Vedere de ansamblu
Foto: CarpatBike

Data: 2009-06-16
Contor: 154

Vedere panoramică
Foto: Heinz Vogel

Data: 2013-09-19
Contor: 93

Vedere pamoramică
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2006-06-01
Aparat: Canon Canon PowerShot A310
Contor: 116

Vedere pamoramică
Foto: CarpatBike

Data: 2013-09-19
Contor: 72

Vedere pamoramică
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2013-09-19
Contor: 80

Turnul
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2013-09-19
Contor: 67

Statuia Maicii Domnului
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2006-06-01
Aparat: Canon Canon PowerShot A310
Contor: 123

Frescă
Foto: CarpatBike