Plopis :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Plopiș
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Plopiș
Comună:Șișești
Județ:Maramureș
Adresa:nr. 109
Cod poștal:437331
Telefon :0262... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatul-lapus.ro, www.episcopiammsm.ro, sisesti.blogspot.ro, www.cjMaramures.ro, mm.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Pop Daniel
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Satul Plopis, de pe Valea Cavnicului este recunoscut ca locul unde se afla unii dintre cei mai renumiti mesteri lemnari ai Chioarului. Ei au ridicat, la 12 noiembrie 1811, o frumoasa biserica de lemn, ce avea sa fie pictata, in acelasi an, de zugravul Stefan. Pictura este bine pastrata, nota dominanta fiind data de reprezentari ale Apocalipsului, ele ocupand intregul perete de vest al naosului. Cladirea bisericii e mica, insa dovedeste un deosebit simt al proportiilor, fiind poate cea mai unitara si mai bine echilibrata biserica de lemn a Maramuresului. Din punct de vedere arhitectonic, ea se compune din pridvor, pronaos, naos si un altar pe latura de est, toate ridicate pe o fundatie din piatra. Sunt doua elemente caracteristice: barnele superioare ale peretilor nu ies in consola, iar streasina este infundata. Biserica reuneste totodata elemente ale bisericii de tip nord-transilvanean si maramuresean.
Alte informații:Situata în zona Chioarului ea este rezultatul influentei bisericilor din Maramures, atât ca si configuratie volumetrica, silueta si monumentalitate, dar si a bisericilor tipice pentru nordul transilvanean interpretat adesea într-o formula originala. Raportul între corpul bisericii realizat dupa sistemul Blockbau si acoperisul decrosat la nivelul altarului denota unsimt al armoniei cu totul extraordinar. Turnul clopotnita care se ridica pe pronaos are o structura robusta impusa de înaltimea mare a turnului cu coama piramidala strajuita în patru colturi de 4 turnulese care dau bisericii o silueta relansata si care îi confera monumentalitate. Plasata în vârful unei coline de unde pare a dialoga cu biserica din Surdesti a carui model l-a preluat partial, aceasta biserica reprezinta exemplul ideqal de simbioza perfecta între relief, natura si creatia omului. Biserica din Plopis prezinta o serie de elemente prin care se diferentiaza de celelalte lacasuri de cult din tinut. Mai întâi înaltimea peretilor permite 2 rânduri de ferestre fara ca retragerea tipica pentru bisericile din Maramures sa se regaseasca aici; rezulta astfel un amplu spatiu interior, boltit, trilobat (este singura care prezinta acest tip de bolta) .
Biserica a fost inclusă pe lista patrimoniului mondial al UNESCO în decembrie 1999.
Cod Monument:MM-II-m-A-04604
Nr. vizualizări:12434
Data ultimei vizualizări:2024-04-17 16:32:30
Data ultimei actualizări:2015-05-19 13:44:45
Data încărcării pe sit:2005-11-05 12:22:59
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Data: 2015-06-17
Contor: 147

Vedere din față
Foto: Țetcu Mircea Rareș