PS Timotei Prahoveanul indeamna ca prin milostenie si fapte bune sa ne trimitem comoara noastra in Ceruri - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Timotei Prahoveanul îndeamnă ca prin milostenie și fapte bune să ne trimitem comoara noastră în Ceruri

[2018-02-18]
de Gheorghe Anghel

Iertarea, postul și adunarea adevăratelor comori în Împărăția lui Dumnezeu au fost temele principale abordate de PS Timotei Prahoveanul în omilia din duminica izgonirii lui Adam din Rai. Unul dintre îndemnurile principale pe care Ierarhul le-a adresat a fost ca prin milostenie și fapte bune să ne trimitem comoara noastră în Ceruri, dobândind astfel fericirea veșnică.
Adresându-se celor prezenți în Catedrala Patriarhală, ierarhul a semnalat faptul c㠄nu doar Adam a fost izgonit din Rai din pricina călcării poruncii Stăpânului”, ci și noi ne aflăm „mai întotdeauna în aceeași situație, fiind exilați departe în lumea păcatului” departe de Dumnezeu și fără comuniune cu El.
„În fața unei astfel de situații”, a precizat Ierarhul, „Biserica ne cheamă stăruitor să ne întoarcem la Dumnezeu cu care am rupt comuniunea, să ne întoarce prin postire să cerem îndurare așa cum a cerut Adam îndată ce a fost alungat din Rai”.
Făcând referire la textul evangheliei, Preasfinția Sa a vorbit despre importanța actului iertării evidențiind că măsura cu care noi vom ierta va fi și măsura cu care Dumnezeu se va raporta la faptele noastre și ne va acorda iertare. Totodată, el a îndemnat să răspundem răutății cu bunătate.
„Iertarea, nejudecarea celuilalt, puterea de a ierta și de a iubi pe cei care nu ne iubesc, este cea mai înaltă dovadă că noi suntem ucenicii următori ai lui Hristos”, a subliniat Preasfinția Sa care a spus c㠄atunci când cineva răsplătește binele cu bine face doar un lucru omenesc, când răsplătește binele cu rău face un lucru diavolesc, iar atunci când cineva răsplătește răul cu bine abia atunci lucrează după voia lui Dumnezeu”.
În privința postului, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a tras un semnal de alarmă asupra faptului că noi oamenii astăzi, de cele mai multe ori găsim scuze pentru a nu ține postul spunând c㠄este foarte greu de împlinit, că nu putem să ne lipsim de anumite bucate, că nu mâncarea este cea mai important㔠sau judecăm și criticăm pe cei care „postesc și doresc să urmeze poruncilor Mântuitorului”.
Făcând referire la învățăturile Sfinților Părinți, Ierarhul a explicat că postul adevărat nu înseamnă doar „ferirea de anumite bucate, ci mai ales ferirea de păcate”.
În privința comorilor pe care noi oamenii le strângem, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a spus că de cele mai multe ori sunt ascunse în „în vreo proprietate, în mașini sau în lucruri pe care nu le folosim”, însă suntem total nepăsători de viața duhovnicească și nu ținem cont de cuvintele lui Hristos care spune c㠄unde este comoara voastră acolo este și inima voastră”.
Preasfinția Sa a îndemnat ca prin milostenie și fapte bune să ne trimitem comoara noastră în Ceruri, deoarece aceste lucruri simple la prima vedere reprezintă părți din averea noastră cerească.
În acest sens, Ierarhul a făcut referire la bulgarul Dobri Dobrev care s-a mutat în veșnicie recent și care „în ultimii 20 ani ai vieții a cerșit pe treptele catedralei din Sofia, iar toți banii pe care i-a adunat i-a donat Bisericii și orfelinatelor”.
A devenit una dintre cele mai cunoscute figuri din Bulgaria mai ales pentru dragostea față de Biserică și copiii săraci. El și-a trimis din vreme toată comoara în ceruri, așa cum au trimis-o oamenii cu adevărat înțelepți. Nu le putem cere oamenilor să facă ca Dobri Dobrev, dar mulți dintre noi pot trimite anumite lucruri în Ceruri pentru a strînge acolo ocomoară cu adevărat prețioasă.
Dobri Dobrev a fost înmormântat joi în cimitirul bisericii din localitatea natală Bailovo, așa cum i-a fost dorința încă din timpul vieții. La funeraliile sale a participat Patriarhul Neofit care a venit să-i aducă un ultim omagiu celui supranumit „cerșetorul pentru Hristos”, trecut în veșnicie la vârsta de 103 ani.
Bulgarul a donat în total peste 60.000 de dolari (aproximativ 100.000 leva) pentru: Catedrala „Sfântul Alexander Nevsky” din Sofia, Biserica „Sfinții Chiril și Metodie” din Satul Bailovo și Mănăstirea Eleshnishki „Adormirea Maicii Domnului” din Estul Sofiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 706, Ultimul acces: 2024-04-16 13:27:53