Vizita pastorala in parohia Targu Ocna - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Vizită pastorală în parohia Târgu Ocna

[2008-01-04]
Credincioșii parohiei 'Schimbarea la Față' de la Târgu Ocna și ai filialei ei 'Sf. Gheorghe' din Gura Slănic au primit în timpul Octavei de Crăciun vizita canonică a Preasfințitului Petru Gherghel, Episcop de Iași, în zilele de 27 și 28 decembrie 2007. Adunați în fața bisericii la ora 16.30, credincioșii împreună cu noul paroh al comunității, pr. Ioan Purcaru, cu pr. Pătrașcu Petru, preot pensionar, și cu primarul orașului, Ștefan Șilochi, l-au întâmpinat pe Păstorul diecezei cu tradiționalul colac cu sare. Intrând în biserică, Preasfințitul a îngenunchiat și s-a rugat în fața Pruncului din iesle.
Fiind proclamat fragmentul din Evanghelie în care Isus așezat în barca lui Petru predica mulțimii, Episcopul și-a exprimat bucuria de a fi prezent în această biserică, ce prin construcția ei are formă de barcă - barca lui Petru. Totodată a elogiat eforturile mari pe care le-au depus credincioșii din Târgu Ocna împreună cu pr. Valeriu Mărtișcă în construirea bisericii din această comunitate. Apoi credincioșii au fost invitați să facă un exercițiu de întoarcere în timp la Betleem pentru a redescoperi misterul nașterii lui Isus, care a venit să ne ofere totul, dar care s-a născut în sărăcie, în simplitate. Momentele de rugăciune au continuat cu recitarea Rozariului și celebrarea Sfintei Liturghii de către părintele paroh. Rozariul, oferit după diferite intenții, condus de Episcop, a fost recitat pe rând: mai întâi de către părintele paroh, apoi de către toate mamele prezente în biserică, de către toți copiii adunați în jurul Preasfințitului în fața Pruncului, de către o soră, iar la sfârșit de către un băiețel. După Liturghie, Episcopul, urcând în corul parohiei, a fost colindat de coriști.
Vineri, sărbătoarea Pruncilor Nevinovați, dimineața, la ora 9, comunitatea din Gura Slănic 'Sf. Gheorghe', însoțită de părintele paroh și primarul Ștefan Șilochi, l-au întâmpinat pe Episcop. Preasfințitul a celebrat Sfânta Liturghie avându-l alături pe părintele paroh, după care au urmat rugăciuni și binecuvântarea specială pentru dobândirea indulgenței plenare. Preasfințitul a invitat credincioșii să se apropie cât mai mult de Isus, a accentuat importanța întâlnirii lui Isus în viața noastră, dar mai ales a dorit tuturor familiilor să se asemene cât mai mult Sfintei Familii: Isus, Maria și Iosif, reamintind că anul acesta este dedicat redescoperirii demnității familiei. După Liturghie, Preasfințitul a stat de vorbă cu oamenii din Gura Slănic încurajându-i și îndemnându-i să rămână statornici în credință.
Împreună cu cei doi preoți care îl însoțeau, pr. Lucian Păuleț și pr. Isidor Mocanu, și împreună cu părintele paroh, Episcopul s-a întors apoi la Târgu Ocna, iar la ora 11 au celebrat Liturghia solemnă a comunității. Liturghia s-a încheiat cu adorația euharistică, în timpul căreia prin rugăciunea Episcopului credincioșii s-au rugat pentru Biserică, pentru păstorii sufletești, pentru persoanele consacrate, pentru familii. La sfârșit a fost acordată binecuvântarea solemnă cu Preasfântul Sacrament, și s-au rostit rugăciunile și binecuvântarea pentru dobândirea indulgenței plenare pe care Biserica o acordă celor care îndeplinesc condițiile cerute la vizita canonică. După-amiază, la ora 15.30, Preasfințitul a încheiat vizita pastorală la Casa surorilor 'Slujitoarele Preacuratei' de Parma, unde a fost întâmpinat de surorile comunității, de copii și de un grup de 30 de tinere venite din parohiile învecinate pentru trei zile de orientare vocațională fie spre vocația la căsătorie, fie spre vocația la viața consacrată, zile conduse de pr. capucin Lucian Cadar.
(Sursa: Dieceza Romano-Catolică de Iași)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1587, Ultimul acces: 2024-03-24 21:26:47