Mitropolia Banatului. PS Paisie Lugojanul a sfintit Biserica „Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul“ - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mitropolia Banatului. PS Paisie Lugojanul a sfințit Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“

[2017-01-10]
de Andrei Pau

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a oficiat duminică, 8 ianuarie 2017, sfințirea Bisericii Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul din Parohia Timișoara-Aeroport, Protopopiatul Timișoara II, notează site-ul oficial al Mitropoliei.
La slujba de sfințire a bisericii au participat numeroși credincioși timișoreni, precum și reprezentați ai unității militare de aviație, aviatori și maiștrii militari. Cu acest prilej, biserica a primit și hramurile Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul și Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici. Din sobor au făcut parte părintele protopop Mircea Szilagyi și părintele paroh Ștefan Marcu, precum și alți preoți din protopiat.
După oficierea slujbei de sfințire, Preasfinția Sa, împreună cu preoții slujitori, a oficiat Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul bizantin Sfântul Ierarh Nicolae al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.
După slujbă, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre importanța și rolul primordial al pocăinței în viața creștinului.
La final, ierarhul a adresat cuvinte de felicitare conducerii unității militare de aviație, apreciind frumoasa colaborare dintre parohie și unitatea militară.
***
Biserica cu hramurile Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul și Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici este situată în cartierul de blocuri aeroport (cartier înființat în anul 1955, odată cu construirea aerodromului militar Giarmata), în proximitatea unității militare de aviație.
În anul 2000, la inițiativa piloților și prin participarea directă a pilotului căpitan comandor Marcel Vlaicu, care a absolvit Facultatea de Teologie, fiind numit și primul preot pilot militar, s-a obținut aprobarea pentru înființarea parohiei.
La 20 iulie 2000, cu binecuvântarea Mitropolitului Nicolae Corneanu, se sfințește piatra de temelie a bisericii cu hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.
În noaptea Învierii din anul 2015, la altarul noii biserici, s-a oficiat pentru prima dată Sfânta Liturghie. În primăvara anului 2016, biserica Parohiei Timișoara-Aeroport a primit, prin bunăvoința Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Irodion de la Mănăstirea Lainici, Județul Gorj.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2793, Ultimul acces: 2024-04-15 14:56:30