Un tablou al canonizarilor beatificarilor celebrate in anul 2016 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Un tablou al canonizărilor beatificărilor celebrate în anul 2016

[2017-01-12]
Cardinalul Angelo Amato
11.01.2017, Vatican (Catholica) - Zece canonizări și paisprezece beatificări au fost celebrate de-a lungul anului 2016. Sfinții canonizați aparțin la opt națiuni diverse: Albania, Argentina, Franța, Italia, Polonia, Mexic, Spania, Suedia. A prezentat aceste cifre Cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, în discursul inaugural al sesiunii Studium a dicasterului. Evenimentul a avut loc luni, 9 ianuarie 2017, după-amiază, în Aula Magna a Universității Pontificale Urbaniana. Între cei zece sfinți, a amintit purpuratul, se găsește un Episcop (Manuel González García) și patru preoți (Jose Gabriel Brochero, Stanislaus Papczyński, Lodovico Pavoni, Alfonso Maria Fusco), dintre care trei sunt fondatori de congregații religioase. Este apoi martirul francez Salomon Leclercq și trei călugărițe: Maica Tereza de Calcutta și Maria Elizabeth Hesselblad, ambele fondatoare de congregații, și carmelitana Élisabeth a Preasfintei Treimi. Este, în fine, un laic, tânărul martir mexican José Sánchez del Río.
Cele paisprezece beatificări au fost celebrate în șapte națiuni diverse: Albania, Argentina, Franța, Germania, Italia, Kazahstan și Laos. Martirii beatificați au fost cu totul șaizeci și nouă, preoți, persoane consacrate și laici. Mărturisitorii au fost șapte: patru femei și trei bărbați. În intervenția sa, dedicată temei „Sfințenia și laborioasa ei procedură eclesială”, Cardinalul a subliniat că beatificările și canonizările sunt „rodul muncii îndelungate și istovitoare a postulatorilor în strânsă colaborare cu Congregația pentru Cauzele Sfinților”. Această muncă se bazează pe positiones, „adică dosarele referitoare la virtuți, martiriu și miracole”.
În deceniul 2006-2016 au fost trimise Congregației 351 de positiones, provenind din toate părțile lumii. Dintre acestea, 293 conțin dosarele pentru virtuțile a 58 de martiri. În acești ultimi ani, a amintit Cardinalul, au fost elaborate și șase positiones care privesc canonizările echipolente pentru Hildegard von Bingen (2012), Angela de Foligno (2013), Pierre Favre (2013), Marie (Guyart) a Întrupării (2014), José de Anchieta (2014), François de Laval (2014). Au mai fost trei legate de proclamarea a trei doctori ai Bisericii: Ioan de Ávila (2010); Hildegard von Bingen (2012) și Grigore din Narek (2014).
Din aceste statistici, a subliniat Cardinalul, „reiese impetuoasă și abundentă, ca apa proaspătă într-o oază din deșert, limfa vitală a sfințeniei, care izbucnește în lume pentru a o face rodnică în bine”, devenind și „promovare umană, după cum demonstrează apostolatul misionarilor din zonele cele mai dezavantajate ale lumii”. Biserica, a concluzionat Cardinalul, „ne învață că nu doar preoții și persoanele consacrate, ci toți botezații sunt chemați la sfințenie”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1453, Ultimul acces: 2024-04-18 01:51:04