Papa Francisc: A ne converti nu inseamna schimbarea hainelor ci a atitudinii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: A ne converti nu înseamnă schimbarea hainelor ci a atitudinii

[2017-01-22]
Angelus cu Papa Francisc
22.01.2017, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a dedicat alocuțiunea de la rugăciunea Angelus duminicală, din 22 ianuarie 2017, paginii evanghelice a zilei, care relatează începutul predicării lui Isus în Galileea. Predicarea lui Isus, a subliniat Papa Francisc, a început la Cafarnaum, în Galileea, pământ locuit „în cea mai mare parte de păgâni”, „periferic din punct de vedere geografic” față de Ierusalim „și impur din punct de vedere religios pentru că era plin de păgâni”. Din Galileea „nu se așteptau desigur mari lucruri pentru istoria mântuirii”, dar tocmai de acolo se răspândește „lumina lui Cristos”. Vă oferim cuvintele Sfântului Părinte după traducerea pr. Mihai Pătrașcu, publicată pe Ercis.ro.
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Pagina evanghelică de astăzi (cf. Matei 4,12-23) relatează începutul predicării lui Isus în Galileea. El părăsește Nazaretul, un sat în munți, și se stabilește la Cafarnaum, un centru important pe malul lacului, locuit în cea mai mare parte de păgâni, punct de răscruce între Mediterana și zona internă mesopotamiană. Această alegere arată că destinatarii predicării Sale nu sunt numai conaționalii Săi, ci aceia care ajung în cosmopolita „Galilee a națiunilor” (v. 15; cf. Isaia 8,23): așa se numea. Văzut din capitala Ierusalim, acel ținut era periferic din punct de vedere geografic și impur din punct de vedere religios pentru că era plin de păgâni, prin amestecul cu aceia care nu aparțineau lui Israel. Din Galileea nu se așteptau desigur mari lucruri pentru istoria mântuirii. În schimb chiar de acolo – chiar de acolo – se răspândește acea „lumin㔠despre care am meditat în duminicile trecute: lumina lui Cristos. Se răspândește chiar din periferie.
Mesajul lui Isus merge pe urma mesajului lui Ioan Botezătorul, vestind „împărăția cerurilor” (v. 17). Această împărăție nu comportă instaurarea unei noi puteri politice, ci împlinirea alianței dintre Dumnezeu și poporul Său, care va inaugura o perioadă de pace și de dreptate. Pentru a încheia acest pact de alianță cu Dumnezeu, fiecare este chemat să se convertească, transformând propriul mod de a gândi și de a trăi. Este important acest lucru: a ne converti nu înseamnă numai a schimba modul de a trăi, ci și modul de a gândi. Este o transformare a gândirii. Nu e vorba de a schimba hainele, ci obiceiurile! Ceea ce-l diferențiază pe Isus de Ioan Botezătorul este stilul și metoda. Isus alege să fie un profet itinerant. Nu stă să îi aștepte pe oameni, ci se mișcă în întâmpinarea lor. Isus este mereu pe drum!
Primele Sale ieșiri misionare au loc de-a lungul lacului Galileei, în contact cu mulțimea, îndeosebi cu pescarii. Acolo Isus nu numai că proclamă venirea împărăției lui Dumnezeu, ci și îi caută pe însoțitorii pe care să-i asocieze la misiunea Sa de mântuire. Tot în acest loc întâlnește două perechi de frați: Simon și Andrei, Iacob și Ioan; îi cheamă spunând: „Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni” (v. 19). Chemarea ajunge la ei în miezul activității lor de fiecare zi: Domnul ni se revelează nu în mod extraordinar sau eclatant, ci în cotidianitatea vieții noastre. Acolo trebuie să-l găsim pe Domnul; și acolo El se revelează, face ca inima noastră să simtă iubirea Sa; și acolo – cu acest dialog cu El în cotidianitatea vieții – schimbă inima noastră. Răspunsul celor patru pescari este imediat și prompt: „Părăsind îndată năvoadele, l-au urmat” (v. 20). De fapt, știm că au fost discipoli ai Botezătorului și că, grație mărturiei sale, începuseră deja să creadă în Isus ca Mesia (cf. Ioan 1,35-42).
Noi, creștinii de astăzi, avem bucuria de a proclama și a mărturisi credința noastră pentru că a existat acea primă vestire, pentru că au existat acei oameni umili și curajoși care au răspuns cu generozitate la chemarea lui Isus. Pe malurile lacului, într-un ținut inimaginabil, s-a născut prima comunitate a discipolilor lui Cristos. Conștiința acestor începuturi să trezească în noi dorința de a duce cuvântul, iubirea și duioșia lui Isus în orice context, chiar și cel mai inaccesibil și potrivnic. A duce Cuvântul la toate periferiile! Toate spațiile trăirii umane sunt teren în care trebuie aruncată sămânța Evangheliei, pentru ca să aducă roade mântuire. Fecioara Maria să ne ajute cu mijlocirea sa maternă să răspundem cu bucurie la chemarea lui Isus, să ne punem în slujba Împărăției lui Dumnezeu.
După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Iubiți frați și surori!
Suntem în Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Anul acesta ea are ca temă o expresie luată din Sfântul Paul, care ne indică drumul de urmat. Și spune așa: „Iubirea lui Cristos ne constrânge să ne împăcăm” (cf. 2Corinteni 5,14). Miercurea viitoare vom încheia Săptămâna de Rugăciune cu celebrarea vesperelor în Bazilica San Paolo fuori le mura, la care vor participa frații și surorile din celelalte Biserici și comunități creștine prezente la Roma. Vă invit să perseverăm în rugăciune, pentru ca să se împlinească dorința lui Isus: „Ca toți să fie una” (Ioan 17,21).
În zilele trecute, cutremurul și ninsorile puternice au pus din nou la grea încercare pe atâția frați ai noștri din Italia centrală, în special în Abruzzo, Marche și Lazio. Sunt aproape cu rugăciunea și cu afecțiunea de familiile care au avut victime printre cei dragi ai lor. Îi încurajez pe cei care sunt angajați cu mare generozitate în operele de ajutorare și de asistență; precum și Bisericile locale, care se străduiesc să aline suferințele și dificultățile. Multe mulțumiri pentru această apropiere, pentru munca voastră și ajutorul concret pe care-l duceți. Mulțumesc! Și vă invit să o rugăm împreună pe Preasfânta Fecioară Maria pentru victime precum și pentru cei care cu mare generozitate se angajează în operele de ajutorare. [Recitarea: Bucură-te, Marie]
În Extremul Orient și în diferite părți ale lumii, milioane de bărbați și femei se pregătesc să celebreze anul nou lunar la 28 ianuarie. Salutul meu cordial să ajungă la toate familiile lor, cu urarea ca ele să devină tot mai mult o școală în care se învață respectarea celuilalt, comunicarea și îngrijirea unii de alții în mod dezinteresat. Fie ca bucuria iubirii să se propage în interiorul familiilor și din ele să iradieze în toată societatea.
Vă salut pe voi toți, credincioși din Roma și pelerini din diferite țări, îndeosebi grupul de tinere din Panama și studenții de la Institutul „Diego Sánchez” din Talavera la Real (Spania). Salut colaboratorii de la Uniunea Catolică de Profesori, Conducători, Educatori și Formatori, care a încheiat al 25-lea Congres național și le doresc o lucrarea educativă rodnică, în colaborare cu familiile. Mereu în colaborare cu familiile! Urez tuturor o duminică frumoasă. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1107, Ultimul acces: 2024-03-28 07:02:46