Sfintii Trei Ierarhi, ocrotitorii Catedralei din Timisoara. IPS Ioan s-a rugat la Slujba de Priveghere - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii Catedralei din Timișoara. IPS Ioan s-a rugat la Slujba de Priveghere

[2018-01-30]
de Iulian Dumitrașcu

În ajunul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, bănățenii au participat la programul liturgic, prilejuit de hramul istoric al Catedralei mitropolitane din capitala Banatului. Programul slujbelor a debutat luni cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de PS Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, în prezența IPS Ioan, Mitropolitul Banatului.
Zeci de credincioși timișoreni s-au rugat împreună cu ierarhii, aducând prinos de cinstire marilor apărători ai Ortodoxiei din secolul al IV-lea.
La final, părintele conf. dr. Gavril Trifa de la departamentul teologic al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara a rostit un cuvânt în care a vorbit despre epoca tumultoasă în care au trăit acești mari învățători ai creștinătății, cunoscută drept epoca de aur a creștinismului.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul bizantin Sfântul Ierarh Nicolae al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.
Datorită contribuției majore avute la apărarea și propovăduirea dreptei credințe într-un timp în care aceasta era primejduită de multiple și diverse erezii, Sfinții Trei Ierarhi au devenit, începând cu anul 1936, în urma hotărârii luate la primul Congres al Facultăților de Teologie desfășurat la Atena, patronii spirituali ai institutelor de învățământ teologic ortodox din toată lumea.
De asemenea, tot din 1936, odată cu punerea pietrei de temelie a Catedralei Ortodoxe din Timișoara, Sfinții Trei Ierarhi devin ocrotitorii spirituali ai acestui edificiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6992, Ultimul acces: 2024-04-17 01:43:19