Sfintirea a 17 diaconi la Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfințirea a 17 diaconi la Iași

[2017-12-10]
Hirotonire de diaconi
10.12.2017, Iași (Catholica) - După un drum de pregătire, de studiu și de rugăciune, 17 seminariști, dintre care 15 ai Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, au fost hirotoniți diaconi de către PS Petru Gherghel. Excelența sa a prezidat Liturghia de consacrare care a avut loc vineri, 8 decembrie 2017, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regin㔠din Iași, la ora 11.00. La celebrare au participat PS Aurel Percă, pr. Francisc Ungureanu, reprezentantul IPS Ioan Robu, peste 100 de preoți, rudele candidaților și numeroși credincioși din Iași.
Cu hotărâre și încredere, cei 17 candidați la slujirea diaconatului și-au manifestat dorința de a-l urma cu statornicie și responsabilitate pe Domnul și turma Sa, rostind cu fermitate, în fața păstorului Diecezei, a preoților și credincioșilor adunați în catedrală un sincer și hotărât: „Vreau!” Ca pregătire pentru acest eveniment, candidații la diaconat au participat la o săptămână de exerciții spirituale, ținute la mănăstirea carmelită din Luncani, județul Bacău. Meditațiile în această perioadă au fost ținute de pr. Ștefan Socaciu. Joi, 7 decembrie, cei 15 studenți ai Institutului Teologic „Sfântul Iosif” din Iași au făcut profesiunea solemnă de credință și jurământul de fidelitate în fața PS Aurel Percă, a Mons. Benone Farcaș, rectorul institutului, a părinților formatori și spirituali, a colegilor seminariști, precum și a credincioșilor prezenți la ceremonie în catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regin㔠din Iași.
După proclamarea evangheliei, candidații și-au exprimat în mod public dorința de a-l sluji pe Cristos și Biserica lui, prin „prezent”-ul rostit la chemarea Bisericii, atunci când fiecare candidat s-a auzit strigat pe nume de rectorul Seminarului. La predică, PS Petru Gherghel a evidențiat însemnătatea sărbătorii Neprihănita Zămislire. A accentuat rolul pe care l-a avut Sfânta Fecioară în economia mântuirii. „Fecioara Maria a fost gândită de la început în vederea celui ce avea să fie Mântuitorul nostru. Ea preia lumina și frumusețea, care sunt lucrarea lui Dumnezeu, de la Cristos. Și noi suntem invitați să devenim o locuință a lui Dumnezeu asemenea Mariei și model autentic de iubire și slujire, mai ales în calitate de slujitori ai Bisericii. Maria este pentru noi o icoană a slujirii”, au fost cuvintele Preasfințitului.
După predică a urmat ceremonia de consacrare a tinerilor întru diaconat prin impunerea mâinilor Episcopului Petru Gherghel. A fost invocat sprijinul tuturor sfinților pentru ca tinerii să fie susținuți în promisiunea de respect și ascultare, pe care au făcut-o în fața Episcopului, de a ajuta pe episcop și preoți în slujirea cuvântului, a altarului și a aproapelui făcându-se astfel slujitorii tuturor. Celebrarea Sfintei Liturghii a continuat cu „Rugăciunea credincioșilor” și liturgia euharistică. La sfântul altar au urcat doi dintre diaconii nou sfințiți pentru a sluji în cadrul liturgiei euharistice. Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel a felicitat familiile noilor diaconi pentru că au oferit Bisericii tineri care să ducă mai departe vestea mântuirii. De asemenea, Excelența sa a subliniat rolul important pe care îl au părinții în transmiterea vieții și a credinței. (Alin-Corneliu Sabău pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2912, Ultimul acces: 2024-03-28 08:49:35