Cleja :: Biserica Sf. Francisc - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Francisc
Cleja
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Cleja (maghiara: Klézse)
Comună:Cleja
Județ:Bacău
Adresa:strada Stejarului nr. 12
Cod poștal:607105
Telefon :0234... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com @yahoo.com @yahoo.ro
Adrese utile:www.ercis.ro, www.primariaCleja.ro, www.csjBacau.ro, www.prefecturaBacau.ro
Preot:Demeterc Iosif, Cucuteanu Corneliu
Hram:Sf. Francisc de Assisi
Detalii:Anul deschiderii parohiei, 1793, presupune implicit și posibilitatea, dacă nu chiar necesitatea existenței unui lăcaș de cult, probabil o capelă. Anul 1811 este cel în care s-a ridicat prima biserică, care a rezistat până în anul 1906 când s-a construit actuala biserică cu hramul “Sfântul Francisc”, renovată ulterior de mai multe ori. Între documentele de arhivă ale Parohiei Cleja am găsit și o notiță inedită cuprinzând un scurt istoric al bisericii din 1906. De aici am aflat că biserica “a fost construită în anul 1906 prin contribuția benevolă a credincioșilor din Cleja. Ctitorul bisericii a fost venerabilul preot Gratian Karpati. Biserica este construită din cărămidă, având fundația de piatră, cărămidă și var, iar acoperișul din tablă. Turnul este o imitație a stilului neogotic, iar corpul bisericii este construit în stilul roman. Bolta este din lemn, ornamentat simplu. Clădirea în interior măsoară 27m lungime și 10m lățime, iar în înălțime 13 m. Altarul este construit din lemn; deasupra lui, într-o nișă din perete se află statuia Sf. Francisc de Assisi, patronul bisericii. Mai posedă încă două altare laterale în nava principală, construite din cărămidă. Corul este spațios, construit din lemn, în el se află orga de mărime mijlocie, marca Wegenstein. În spatele altarului principal este amplasată sacristia, o încăpere de cca 3m / 5m, iar în partea laterală a presbiterului se află două sacristii pentru bărbați. Biserica mai posedă 3 clopote, montate în turn, dintre care cel mai mare cântărește 500 kg. Biserica a fost pictată prin contribuția credincioșilor în anul 1950”. (Arhivele Naționale Bacău, Fond Parohia Romano-Catolică Cleja, inventar, F – 459) . În ultimii ani această biserică a fost din nou renovată, fiind mărită spre altar și dobândind astfel o formă de cruce, păstrând însă stilul inițial.
Alte informații:Filiale: Buda
Știri despre biserică:

»  Prima Sfântă Împărtășanie în parohia Sfântul Francisc, din Cleja (2019-05-21)

 Închide 

Prima Sfântă Împărtășanie în parohia Sfântul Francisc, din Cleja

[2019-05-21]
„Suntem adunați împreună de Isus” a fost tema Sfintei Liturghii din 19 mai 2019, în cadrul căreia 26 de copii din parohia Sfântul Francisc de Assisi, din Cleja, au primit Prima Sfântă Împărtășanie. Însoțiți de binecuvântarea lui Dumnezeu, de grija pr. decan Iosif Demeterc și de emoțiile părinților, Duminica a V-a din Timpul Pascal a reprezentat pentru acești copii momentul sublim când Isus euharisticul a coborât în sufletul lor.

Ziua Primei Sfinte Împărtășanii este unică în frumusețe, emoție și semnificație. În concordanță cu tema aleasă, s-a dorit simbolizarea acestui eveniment prin prezența unui năvod în fața altarului, de care a fost atașate figurile unor peștișori reprezentându-l pe fiecare copil în parte. În acest sens, în cuvântul de salut de la începutul Sfintei Liturghii, copiii l-au invitat pe părintele decan ca prin celebrarea sfintei jertfe, să îl roage pe Isus „să arunce năvodul”. Dar până la ajunge la acest moment, micii candidați au avut o perioadă de pregătire în cunoașterea lui Dumnezeu și a adevărurilor mai importante ce stau la baza credinței noastre. Iar pentru a-l primi pe Isus prezent în Sfânta Împărtășanie cu sufletul curat, ei s-au apropiat pentru prima oară de Sacramentul milostivirii divine, celebrând prima Spovadă din viața lor.
Celebrarea a început cu procesiunea din curtea parohiei. Părinții i-au așteptat la intrarea în biserică, trezindu-li-se preț de câteva clipe nostalgia momentului când i-au prezentat pe acești copii la Taina sfântă a Botezului. În biserică îi așteptau frații, bunicii și nașii, dar și întreaga comunitate parohială care i-a însoțit cu rugăciune și dragoste pe micii protagoniști ai evenimentului. Sfânta Liturghie a început cu salutul copiilor și mesajul lor de bucurie pentru faptul că mulți credincioși și-au făcut timp pentru a fi alături de ei. A urmat momentul stropirii cu apa sfințită, semnul vizibil al temei Sfintei Liturghii. Apoi, în logica sărbătorii, copiii au fost implicați în citirea lecturilor sfinte, a rugăciunii credincioșilor, unde, alături de o mamă și un animator, l-au rugat pe Isus „să privească cu îndurare spre toți cei care înoată în apele învolburate ale necredinței, ca într-o zi să se întoarcă în năvodul Bisericii”.
Un alt moment deosebit de important pentru acești copii a fost mărturisirea de credință. După ce au fost chemați fiecare în mod personal, având lumânările aprinse, au reînnoit făgăduințele de la Botez. Printre darurile oferite la altar, copiii au adus și un mic acvariu, simbol al vieții, împreună cu prezentarea: „Noi suntem precum acest peștișor. Doamne, avem nevoie ca apa binecuvântărilor tale să ne înconjoare mereu pentru a putea trăi”. La rugăciunea Tatăl nostru, copiii s-au adunat în jurul altarului ca să fie mai aproape de Isus euharisticul și ca să se roage împreună cu preoții și cu tot poporul această minunată rugăciune. Momentul cel mai emoționant al celebrării a fost primirea Sfintei Împărtășanii de către acești copii, care cu inima plină de bucurie l-au primit pe Isus în tabernacolul sfânt al sufletului lor. Au urmat meditația și cuvântul de mulțumire ale copiilor, în care i-au promis lui Isus, pescarul iscusit, că vor rămâne mereu în năvodul Bisericii.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele decan ne-a invitat să îi sprijinim pe cei mici prin mărturia vieții, ca ei să rămână mereu prieteni ai lui Isus, iar pe copii i-a îndemnat să îl iubească pe Isus, să aibă sufletul curat și să îl primească cât mai des în Sfântă Împărtășanie. Fiecare a primit un rozariu prin care pot cere ocrotirea și binecuvântarea Mamei cerești, Maria. De asemenea, au primit o amintire pentru ca niciodată această zi minunată să nu fie dată uitării, iar după Sfânta Liturghie s-au întreținut într-o atmosferă de sărbătoare atât în casa parohială cât și în curtea cu flori împreună cu cei dragi lor. Le mulțumim părinților pentru întreaga implicare, precum și tinerilor animatori care s-a aflat permanent lângă cei mici, îndrumându-i și încurajându-i. Celor 26 de copii le dorim bucuria unei inimi curate și compania lui Isus pe drumul copilăriei, asigurându-i de rugăciunea întregii comunități. (Sr. Veronica Călugăru pentru ERCIS.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 633, Ultimul acces: 2020-07-07 03:04:20

»  Sărbătoarea hramului comunității din Cleja, patronate de Sf. Francisc (2018-10-08)

 Închide 

Sărbătoarea hramului comunității din Cleja, patronate de Sf. Francisc

[2018-10-08]
sărbătorirea hramului
În parohia „Sfântul Francisc de Assisi” din Cleja ziua de duminică, 7 octombrie 2018, a reprezentat o zi în care întreaga comunitate, prin rugăciuni, cântece și, mai ales, prin participarea la Sfânta Liturghie solemnă, s-au dedicat mijlocirii patronului spiritual al comunității. Anul acesta, am fost onorați la sărbătoarea hramului de prezența PS Petru Gherghel.

Încă din dimineața zilei se putea observa bucuria și emoția clejenilor, care, îmbrăcați în costume populare tradiționale, au pornit pe ulițele satului. Unii s-au reîntâlnit cu rudele venite din satele limitrofe, alții s-au așezat pe băncile gospodăriilor pentru un mic popas, iar alții se îndreptau spre secțiile de votare îndrumați de conștiința civică și responsabilitatea creștină. Cert e că toată această agitație a luat sfârșit când clopotele bisericii au răsunat transmițând mesajul că celebrarea Sfintei Liturghii a hramului se apropie. Pe toți i-a luat prin surprindere venirea Preasfințitului Petru Gherghel la această sărbătoare. O surpriză încărcată de bucurie, nostalgie și de har.
La începutul Sfintei Liturghii, concelebrată de 22 de preoți, părintele paroh Iosif Demeterc le-a adresat tuturor urarea de „Bun venit” la sărbătoarea comunității noastre, „o comunitate frumoasă și primitoare, formată din credincioși care astăzi trăiesc o bucurie imensă preamărindu-l pe Dumnezeu prin mijlocirea Sfântului Francisc. Suntem fericiți că putem simți comuniunea puternică ce ne leagă pe fiecare dintre noi avându-l în mijlocul nostru pe păstorul Diecezei noastre”. Pentru ca această zi să fie cu adevărat o ocazie de sărbătoare, acest eveniment a fost pregătit mai multe săptămâni prin repetiții, uneori zilnice, la repertoriul dedicat celebrării Sfintei Liturghii, lucru care subliniază dorința și sacrificiul clejenilor pentru ca Dumnezeu să fie preamărit prin vocile lor. Iar toți aceia care au dorit să trăiască bucuria sufletească a sărbătorii, s-au pregătit printr-o spovadă bună în zilele premergătoare hramului.
În cadrul predicii, pr. Laurențiu Cucuteanu, parohul comunității „Fericitul Ieremia” din Valea Mică, a evidențiat faptul că Sfântul Francisc este imaginea lui Cristos cea mai desăvârșită din toate timpurile datorită impactului pe care l-a avut la parcursul Bisericii, prin determinarea și mai ales prin trăirea și propovăduirea penitenței, păcii și a dragostei. Virtutea sărăciei, inspirată celor care l-au urmat de-a lungul timpului, a făcut din „sărăcuțul din Assisi” promotorul adevăratei carități în Biserică.
Liturghia s-a încheiat cu un discurs de mulțumire din partea părintelui paroh pentru toți cei care s-au implicat cu mult entuziasm ca acest eveniment să fie cu adevărat o sărbătoare. În mod special, i-a adresat mulțumiri Preasfințitului Petru Gherghel, care, în ciuda programului încărcat, a răspuns afirmativ invitației de a participa la această zi festivă. Hrăniți cu pâinea cuvântului și a Euharistiei, după Sfânta Liturghie credincioșii s-au retras spre casele lor fericiți că au trăit un moment de har și purtând în suflet mesajul Episcopului de a ne încredința oricând ocrotirii și mijlocirii Sfântului Francisc de Assisi. Mai departe, sărbătoarea hramului de la biserică s-a transformat într-un prilej de socializare în casele fiecăruia cu oaspeții veniți din parohiile apropiate.
Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru momentele frumoase pe care ni le oferă și în care ne simțim o comunitate activă, iar Sfântului Francisc îi cerem să ne însoțească și să ne întărească pe drumul credinței și al iubirii! (sr. Veronica Călugăru pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1140, Ultimul acces: 2020-07-07 03:04:20

»  Sărbătoarea Copiilor: Suntem curajoși ca Maria! (2018-06-04)

 Închide 

Sărbătoarea Copiilor: Suntem curajoși ca Maria!

[2018-06-04]
Sărbătoarea copiilor
A XVII-a ediție a Sărbătorii Copiilor s-a desfășurat sâmbătă, 2 iunie, la Cleja, județul Bacău, în parohia „Sfântul Francisc din Assisi”. Tema, „Curajoși ca Maria”, a strâns în jurul Sfintei Fecioare peste 4.000 de copii și animatori, însoțiți de asistenții spirituali și persoanele consacrate din 100 de parohii ale Diecezei de Iași. Evenimentul tradiție a fost așteptat cu multă nerăbdare atât de comunitatea gazdă, cât și de copiii de peste tot, care au umplut străzile localității cu strigăte și bucurie încă de la primele ore ale dimineții.

Pe scena din Cleja, programul a început cu un moment de înviorare și dezmorțire, după lungul timp petrecut în autocare și mașini. Nici cei care au venit pe jos la sărbătoare nu au stat deoparte, dând curs invitației copiilor din Cleja și copiilor din Bacău, parohia „Sf. Nicolae”, care i-au încurajat să danseze alături de ei. Părintele paroh, Iosif Demeter, a purtat salutul călduros din partea întregii comunități tuturor celor prezenți la întâlnire și i-a asigurat pe toți de rugăciunea sa. Părintele Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Tineretului, a dat startul zilei cu rugăciunea rostită împreună cu copiii din Cleja și cu toți cei sosiți la sărbătoare.
Cateheza din acest an a fost pregătită de părintele Virgil Demșa, care a vorbit copiilor despre ce înseamnă cu adevărat curajul și cum este un copil care într-adevăr dă dovadă de curaj. El a subliniat faptul că nu atunci când ne angajăm să facem lucruri periculoase sau să încălcăm reguli ne dovedim viteji, ci tocmai atunci când alegem să facem binele, să ascultăm de cei mai mari și mai înțelepți, și mai ales când înfruntăm răul pentru că alegem să călătorim împreună cu Isus. Părintele a încheiat cu îndemnul prezent pe întreg parcursul zilei, încurajându-i pe toți să fie „curajoși ca Maria”.
În mijlocul copiilor au fost prezenți și păstorii Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, care s-au alăturat celor prezenți pentru celebrarea Sfintei Liturghii solemne. La cuvântul de învățătură, PS Aurel a amintit încurajările PS Petru din ziua de 1 iunie, un mesaj special pentru copiii Diecezei care nu trebuie să simtă teama de a spune DA părinților, educatorilor și lui Isus, așa cum a făcut chiar Maria. Preasfințitul i-a asigurat pe cei mici că îngerii ne încurajează în misiunea noastră: în viață vor fi multe propuneri, dar trebuie să avem curajul să facem alegeri frumoase. „Să nu vă fie teamă de nimic, de ceea ce vedeți astăzi în lume. Lucrul principal este sufletul. Urmați glasul lui Dumnezeu care vă cheamă și împliniți voința Lui!” a fost îndemnul dat de PS Aurel la Sărbătoarea Copiilor de la Cleja.
La finalul Sfintei Liturghii, și PS Petru și-a exprimat imensa bucurie de a simți din nou copilăria în prezența tuturor celor care au venit de aproape sau de departe să sărbătorească împreună acest dar al vieții. El i-a felicitat pe participanți pentru că au ales să petreacă această zi aproape de Maria și de Isus și le-a transmis părinților și educatorilor multă încredere în misiunea lor de animatori și chiar modele pentru cei mai mici. După prânz și răcoritoarea înghețată oferită de gazde, a urmat Festivalul Copiilor. Din întreaga Dieceză, copii talentați au urcat pe scena din Cleja pentru a cânta, a dansa, a-l preamări pe Dumnezeu pentru darurile cu care au fost înzestrați! A fost un spectacol impresionant! Episcopii noștri au urcat și ei pe scenă, învăluiți în baloane de săpun, gustând din nou din micile bucurii ale copiilor! Împreună cu ei, au fost protagoniștii celei mai mari lansări de vise din istoria Sărbătorii Copiilor. Ajutați de voluntari și de baloanele cu heliu, ei au trimis spre cer visele copiilor prezenți la Cleja, învăluindu-l în culoare și, mai ales, în speranță.
La Sărbătoarea Copiilor de la Cleja nu au lipsit concursurile, surprizele și pictura pe față, îmbrăcând întâlnirea în culoare și energie. Suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru încă un eveniment reușit. Cu siguranță că cei mici s-au întors acasă mai bogați în prieteni, în bucurii și în iubire pentru Isus și pentru Mama Sa. Cu aceeași bucurie ne vom întâlni și anul viitor la Șcheia, în parohia „Înălțarea Sfintei Cruci”, unde icoana Sărbătorii Copiilor ne așteaptă!

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1280, Ultimul acces: 2020-07-07 03:04:20

»  Prima Împărtășanie în parohia Sfântul Francisc, din Cleja (2016-04-19)

 Închide 

Prima Împărtășanie în parohia Sfântul Francisc, din Cleja

[2016-04-19]
19.04.2016, Iași (Catholica) - Duminica Bunului Păstor, a patra din Timpul Pascal, 17 aprilie 2016, a reprezentat pentru 19 copii din parohia Sfântul Francisc de Assisi, din Cleja, o zi cu totul specială, pentru că l-au primit pentru prima dată pe Isus sub chipul pâinii și al vinului în cadrul Sfintei Liturghii celebrate de pr. paroh Iosif Demeterc, aflăm de pe Ercis.ro. Copiii au venit la biserică însoțiți de părinți, rude și prieteni, îmbrăcați festiv, fiind pentru o zi în centrul atenției tuturor. Sâmbătă, cu o zi în urmă, copiii s-au apropiat pentru prima oară de scaunul de Spovadă. Duminică dimineața, în sunetul clopotelor și cu lumânările în mâini, copiii au pornit în procesiune până în fața altarului. La un astfel de moment au ținut să participe pr. Ionel Pojum și pr. Valentin Sabău, originari din acest sat, care au retrăit evenimentul copilăriei lor din aceeași biserică.
La începutul Sfintei Liturghii părintele paroh a accentuat valoarea Sacramentului Euharistiei și importanța lui în viața creștinului, Sacrament care ne menține auzul activ în a asculta întotdeauna glasul Bunului Păstor. Apoi, în cadrul predicii, pr. vicar Cezar a vorbit despre locul pe care Isus trebuie să îl ocupe în sufletele lor prin punerea în practică a tuturor celor învățate în timpul catehezelor. Imediat după predică, cei 19 copii, purtând lumânări aprinse în mâini, au reînnoit promisiunile făcute de părinții și nașii lor la Botez. La final fiecare copil a primit o amintire pentru a nu uita de angajamentele pe care le-a luat în această zi, iar după Sfânta Liturghie s-au întreținut într-o atmosferă de sărbătoare atât în casa parohială, cât și în curtea cu flori, împreună cu cei dragi lor.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2068, Ultimul acces: 2020-07-07 03:04:20


Nr. vizualizări:5682
Data ultimei vizualizări:2020-07-07 03:04:20
Data actualizare:2017-11-16 08:01:41
Data încărcării:2005-08-31 12:26:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:Voluntar: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-05-18
Aparat: SONY DSLR-A290
Contor: 192

Vedere din lateral
Foto: Voluntar