Oituz :: Biserica Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Catolică
Oituz
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Oituz
Comună:Oituz
Județ:Bacău
Adresa:strada Principală nr. 1185
Cod poștal:607365
Telefon :0234... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.it @gmail.com
Adrese utile:www.ercis.ro, www.primariaOituz.ro, www.Oituz.ro, www.csjBacau.ro, www.prefecturaBacau.ro
Preot:Farțade Bernadin, Jitaru Florin
Hram:Preasfânta Treime
Detalii:Prima biserică, de lemn, s-a ridicat în anul 1734, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”. În anul 1806 s-a ridicat bisericuța care se află astăzi în grădina vechii case parohiale. În anul 1854 s-a ridicat o altă biserică, din piatră, care a durat până la primul război mondial când a fost distrusă în timpul luptelor care s-au dus în zonă. După război, s-a construit din piatră, în anul 1924, actuala biserică, având hramul “Preasfânta Treime”.
Alte informații:Filiale: Ferăstrău, Hârja
Știri despre biserică:

»  Zile dedicate familiei la Oituz: Cu familia, alături de Maria, la Isus (2019-08-18)

 Închide 

Zile dedicate familiei la Oituz: Cu familia, alături de Maria, la Isus

[2019-08-18]
În perioada 11-15 august 2019, în parohia Oituz, jud. Constanța, ca pregătire pentru sărbătoarea Înălțării la cer a Preasfintei Fecioare Maria, hramul comunității, au avut loc câteva zile dedicate familiei. Pr. Felician Tiba, coordonator al pastorației familiei în Dieceza de Iași, a fost cel care a propus temele fiecărei zile, reușind să coaguleze în jurul altarului aproape întreaga comunitate. Pornind de la om în general, trecând prin chemarea lui la viața de familie și ajungând la planul pe care l-a avut și îl are Dumnezeu atunci când l-a vrut în cele două forme, ca bărbat și femeie, părintele ne-a introdus cu tact și răbdare în tot ceea ce înseamnă frumusețea unui astfel de mister, propunând soluții concrete.

„Omul nu este o greșeală, spunea părintele, o întâmplare care apare întâmplător cu un plan întâmplător, ci este un dar, darul lui Dumnezeu pentru această lume. Ca și copil e dar pentru părinți, ca părinți e dar pentru copii, ca soț e dar pentru soție, iar ca soție e dar pentru soț. Nimic nu e la întâmplare, ci totul este plan, este planul lui Dumnezeu cu privire la om. Acea zi în care cei doi tineri, viitori prieteni, logodnici, miri, soți, părinți și parteneri pe drumul mântuirii, nu este rodul întâmplării, ci începutul unui proiect de viață. Din acea întâlnire, prima scânteie, apare iubirea, iar iubirea este Dumnezeu (cf. 1Ioan 4,8) care îi cheamă la celebrarea Sacramentului Căsătoriei, iar în căsătorie, în viața de familie, se construiește o casă, se concep și se nasc copii, se cumpără o mașină, se trăiește în comuniune, se merge pe drumul către mântuire, iar prin credință se perpetuează realitatea existenței lui Dumnezeu.”
„Soții au la îndemână ceea ce i-a unit, adică iubirea, fără de care viața de familie devine un Calvar. Doar în iubire, concretizată prin gesturi de tandrețe, prin susținerea reciprocă, prin iertare, prin rugăciune și întâlnire cu Dumnezeu în cadrul Sfintei Liturghii, doar așa viața de familie devine Paradis, acel loc unde atât soții cât și copiii trăiesc în armonie. În acest sens Maria, Mama lui Isus este model, a continuat părintele. Ea, ca soție și mamă, arată tuturor femeilor că viața de familie este posibilă și frumoasă. Ea spune familiei în general că doar o viață curată menține prezența lui Dumnezeu în ea și odată cu el și binecuvântarea sa”. La capătul celor cinci zile dedicate familiei, ascultând conținutul temelor propuse, comunitatea din Oituz a înțeles că familia merită efortul de a o face frumoasă, după voința lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Sfintei Familii. O mare mulțumire și părintelui Felician pentru cele împărtășite. (pr. Daniel Abalintoaiei pentru Angelus.com.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 753, Ultimul acces: 2020-07-04 02:32:10

»  Administrarea Sfântului Mir în parohia Oituz (2018-06-19)

 Închide 

Administrarea Sfântului Mir în parohia Oituz

[2018-06-19]
Administrarea Mirului
Un grup de 170 copii și tineri din Oituz au primit Sacramentul Sfântului Mir sâmbătă, 16 iunie 2018, în cadrul Liturghiei de la ora 11.00, prezidată de PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, împreună cu PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași, și 18 preoți concelebranți.

Candidații la Mir, pregătiți de pr. paroh Bernadin Farțade și de pr. vicar Florin Jitaru, i-au așteptat cu emoție pe Episcopi de la care să primească marele dar al Duhului Sfânt. În cadrul cuvântului de învățătură, PS Aurel Percă a subliniat importanța prezenței Duhului Sfânt în viața creștinilor. După un dialog cu copiii și tinerii, Preasfinția sa i-a îndemnat pe candidați să devină noi apostoli ai lui Isus, lăsându-se călăuziți de prezența Duhului Sfânt, la fel ca primii apostoli în ziua de Rusalii.
Ploaia a făcut ca Sfânta Liturghie să fie celebrată în biserică, dar a fost dovada, după cum a afirmat și PS Petru, că Dumnezeu a ales să reverse belșugul harurilor sale peste credincioșii din Oituz. (pr. Florin Jitaru pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1877, Ultimul acces: 2020-07-04 02:32:10

»  Vizita pastorală a PS Cornel Damian în parohia Adormirea Maicii Domnului, din Oituz (2017-10-17)

 Închide 

Vizita pastorală a PS Cornel Damian în parohia Adormirea Maicii Domnului, din Oituz

[2017-10-17]
Vizită pastorală în Oituz
17.10.2017, București (Catholica) - În zilele de 13-15 octombrie 2017, PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, s-a aflat în vizită pastorală în parohia Adormirea Maicii Domnului, din Oituz, Constanța. Cu această ocazie, a cunoscut mai îndeaproape realitățile concrete ale vieții de credință din această parohie. Vineri, 13 octombrie, PS Cornel a prezidat Sfânta Liturghie în biserica parohială, înainte de celebrare fiind disponibil pentru Spovezi. A doua zi, în cursul dimineții, a celebrat Sfânta Liturghie, apoi a mers în vizită la bolnavi și ulterior s-a întâlnit cu copiii care participă la cateheză în parohie, informează Angelus.Com.ro.
După-amiază a vizitat cimitirul unde, împreună cu un grup de credincioși și pr. Daniel Abalintoaiei, parohul comunității catolice din Oituz, s-a rugat pentru răposați. În aceeași zi, PS Cornel s-a întâlnit, în biserică, și cu grupul de tineri ai parohiei. Duminică, 15 octombrie 2017, a treia și ultima zi a vizitei pastorale, Episcopul auxiliar al Arhidiecezei a prezidat Sfânta Liturghie solemnă de la ora 10.30, alături de parohul comunității și de pr. Francisc Ungureanu, vicar episcopal pentru cler și vocații al Arhidiecezei. La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Cornel a stat de vorbă cu credincioșii prezenți, într-un dialog deschis.
Parohia Adormirea Maicii Domnului din Oituz a fost înființată în 1991, însă prezența credincioșilor catolici în localitate datează de la începutul secolului al XX-lea, istoria comunității catolice din Oituz fiind strâns legată de istoria localității. La înființarea satului, care a primit numele Oituz, 5ha de teren au fost alocate pentru construirea bisericii care, după mărturia credincioșilor, a fost ridicată cu mari eforturi și sacrificii abia după terminarea celui de al doilea război mondial, în vremea Episcopului Ioan Duma. Făcută din chirpici pe o fundație nu prea solidă, cu timpul biserica a devenit șubredă, dar și neîncăpătoare, comunitatea ajungând la peste 700 de suflete – circa 90% dintre locuitorii din Oituz sunt romano-catolici.
Astfel, în 2003, pr. Petru Mihăică, paroh al comunității din 1999, a început lucrările pentru ridicarea unei noi biserici, lângă cea veche, demolată ulterior. Ca și la prima biserică, lucrările au mers greu, din cauza lipsei de fonduri, așa încât abia în această vară noul lăcaș de cult a putut fi sfințit. Biserica nouă a fost dedicată tot Adormirii Maicii Domnului, păstrând vechiul hram. Are 31m lungime și circa 12m înălțime, cu un turn de 40m (cu 4 ceasuri) și o cruce de 3m, luminată. Construită în stil roman, cu ferestre gotice, are boltă în formă de elipsă și prezbiteriu ca un arc de triumf. În altarul realizat din granit și placat cu marmură, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop romano-catolic de București, a așezat relicvele Sf. Giovanni Antonio Farina, Episcop, și ale Sf. Maria Bertilla Boscardin, călugăriță.
Pictura bisericii a fost realizată de Petru Roca, din Răducăneni (Iași), iar vitraliile și Calea Crucii sunt executate în Polonia, ca și statuile, cu excepția statuii Preasfintei Fecioare Maria, care datează de la începutul secolului al XX-lea, este din lemn și a fost restaurată. La subsolul noii biserici este amenajată o capelă cu Sfântul Mormânt; tot aici mai sunt o sală mare, pentru cateheză și întâlniri, și alte patru săli mai mici, cu un muzeu parohial, spațiu pentru ministranți, pentru comitetul parohial și pentru uz curent.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2464, Ultimul acces: 2020-07-04 02:32:10

»  Întâlnire de formare la Oituz pentru adulți din Asociației Kolping Moldova (2017-08-30)

 Închide 

Întâlnire de formare la Oituz pentru adulți din Asociației Kolping Moldova

[2017-08-30]
Întâlnire formativă
30.08.2017, Iași (Catholica) - Sâmbătă, 26 august 2017, a avut loc o întâlnire de formare a adulților din Asociația Kolping Moldova. Au participat membri și simpatizanți ai asociațiilor locale din Bârlad, Oituz și Ploscuțeni, întâlnirea desfășurându-se la Centrul Educațional din Oituz. Scopul întâlnirii a fost discutarea profilului Kolping, cu dorința de a lămuri aspecte ale funcționării asociației și de a răspunde la întrebările simpatizanților cu privire la identitatea si scopul nostru.
Alături de noi s-au aflat pr. Ștefan Ciubotaru, praeses Kolping Moldova, pr. Emil Robu, paroh de Ferăstrău, și pr. Bernardin Farțade, noul paroh de Oituz, cu o vastă experiență în ceea ce privește existența și funcționarea Asociației Kolping în Moldova și nu numai. Acesta din urmă a dat mărturie asupra scopului și binelui pe care îl poate aduce această asociație în oricare comunitate creștină prin acțiunile pe care le inițiază și le desfășoară, încurajând astfel atât membrii, cât și simpatizanții în a-și oferi disponibilitatea și aptitudinile spre îndeplinirea apostolatului laic.
Corneliu Bulai, secretarul asociației, a prezentat un material despre originile asociației, structura, principiile, valorile și tipul de activități pe care asociația își concentrează funcționarea, cei prezenți putând să înțeleagă motivația înființării acesteia și necesitatea existenței ei în comunitățile noastre. Monica Benedic a organizat o activitate interactivă în cadrul căreia participanții trebuia să găsească valori, principii, calități pe baza cărora s-ar putea construi o asociație eficientă, pornindu-se de la elementele componente ale unei case reale (temelie, pereți, ușă, fereastră, acoperiș și horn).
Pr. Ștefan, împreună cu pr. Emil Robu, au celebrat Sfânta Liturghie, la care au participat toți cei prezenți la întâlnire, mulțumind astfel bunului Dumnezeu pentru această zi. Ziua s-a încheiat cu prânzul luat împreună și o vizită la Monumentul eroilor din localitate. A fost o zi binecuvântată în care s-au solidificat unele relații, iar altele au luat naștere, cu dorința ca această unire a voințelor să fie spre întărirea asociației și, mai presus de toate, spre creșterea în credință. (Monica Benedic pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2602, Ultimul acces: 2020-07-04 02:32:10

»  Ziua Persoanelor Consacrate marcată la Oituz (2017-02-07)

 Închide 

Ziua Persoanelor Consacrate marcată la Oituz

[2017-02-07]
07.02.2017, Iași (Catholica) - Duminică, 5 februarie 2017, s-a sărbătorit Ziua Vieții Consacrate pe zona Onești, în casa Surorilor Benedictine ale Divinei Providențe din Oituz. Cu această ocazie s-au adunat surorile din congregațiile din zona Onești, precum și frații minori capucini de la sanctuarul diecezan „Fericitul Ieremia” din Onești.
Întâlnirea a început cu un moment de meditație pregătit de pr. Albert Goșman, OFMCap, în cadrul căruia i-a invitat pe cei prezenți la o reflecție asupra mesajului sfintei Fecioare Maria de la Fatima, anul acesta împlinindu-se 100 de ani de la aparițiile Maicii Domnului. În 1917 trei păstorași, Francisc, Iacinta și Lucia, au primit vizita îngerului păcii care îi îndemna la rugăciune și la penitență pentru ispășirea păcatelor lumii. Aceste vizite au continuat cu aparițiile Sfintei Fecioare care i-a îndemnat la penitență, la rugăciune, în special rugăciunea Sfântului Rozariu, cerând ca să fie instituită devoțiunea către inima ei neprihănită și ca Rusia să fie consacrată inimii ei neprihănite de către Sfântul Părinte. Pr. Albert a căutat să sublinieze aspectul particular al acestor ultime două cereri, ca fiind conținutul esențial al mesajelor de la Fatima. Reflecția s-a încheiat cu consacrarea celor prezenți inimii neprihănite a Mariei.
Surorile și frații s-au îndreptat apoi în procesiune spre parohia „Preasfânta Treime”, cântând și purtând lumânări aprinse pe care le-au depus înaintea altarului din biserica Preasfânta Treime. În cadrul celebrării euharistice frații și surorile au reînnoit profesiunea voturilor, al ascultării, al castității și al sărăciei, încredințându-se în ajutorul Maicii Domnului, Sfânta Fecioară Maria, pentru a reînnoi disponibilitatea lor și astfel să înflăcăreze bunul Dumnezeu, izvorul tuturor vocațiilor, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, flacăra vocației lor.
Apoi pr. Irimia Bejan OFMCap a vorbit în cadrul predicii despre frumusețea vocației la viața consacrată, despre importanța acceptării acestei chemări, care include atât renunțare cât și recompense, după cum însuși Isus ne spune în Evanghelie. S-a adresat părinților pe care i-a încurajat ca să nu fie o piedică în calea vocației copiilor lor, ci să se roage pentru ei, celor care se simt chemați i-a încurajat să accepte chemarea lui Dumnezeu, iar fraților și surorilor prezente, care au acceptat chemarea Domnului, le-a adresat cuvintele Mântuitorului din această duminică, a V-a de peste an: „Voi sunteți sarea pământului. Voi sunteți lumina lumii” (Mt 5,13-14). Pe aceștia din urmă i-a încurajat să dea mărturie despre bucuria urmării lui Cristos, bucurie care să fie contagioasă.
După împărtășirea unui prânz și a unui moment de fraternitate, în care s-au comunicat câteva informații organizatorice din partea comisiei zonale, surorile și frații au încheiat cu un moment de adorație euharistică, ca mulțumire pentru darul vocației și pentru darul acestei sărbători, a vieții consacrate. Pace și bine! (fr. Alois Bulai OFMCap pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 3048, Ultimul acces: 2020-07-04 02:32:10


Nr. vizualizări:6687
Data ultimei vizualizări:2020-07-04 02:32:11
Data actualizare:2018-01-18 11:43:48
Data încărcării:2005-08-31 09:26:50
Nr. Mesaje:15
Urare:
(2017-06-14)
Crinii te curata prin albul lor imaculat de ganduri rele , iar prin parfumul lor iti inalta gandurile bune spre cer. Astazi , cand ei au fost sfintiti, sfantul Anton ne ajuta sa indreptam gandurile si sperantele spre Domnul ,prin mijlocirea preotului care se roaga pentru noi, alaturi de noi. Dumnezeu sa ne ajute!
Urare:
(2017-04-18)
Lumina Invierii Mantuitorului sa va inunde casa ,sa va patrunda in suflet si in gand , sa va aduca liniste si multumire!
Urare:
(2017-03-09)
Un martisor incarcat cu sanatate si bucurii sa va aduca vestea unei primaveri minunate!
Urare:
(2016-12-25)
Steaua Nasterii Domnului sa lumineze calea vietii tuturor celor care se roaga in acest sfant lacas. Craciun fericit , cu sanatate si bucurii !
Urare:
(2016-06-30)
In 1986 parintele Eugen si-a inceput cariera preoteasca prin a-l sluji pe Domnul la Focsani, la biserica purtand numele marii sarbatori din 29 iunie si a ramas in amintirea celor de aici prin modul in care a reusit sa le fie alaturi in momentele dificile
La multi ani!
Urare:
(2016-03-31)
PASTE FERICIT! parintelui Eugen si prin el tuturor celor care sarbatoresc Invierea Domnului in acest lacas de cult.
Urare:
(2015-12-28)
Sarbatori fericite parintelui EUGEN si , prin daruirea si grija lui fata de enoriasi , tuturor acestora. LA MULTI ANI!
Urare:
(2014-04-14)
FLORIILE sa va aduca si in acest an bucurii in suflet si in priviri!
SARBATORI FERICITE !
Rugăminte:
(2014-02-07)
Buna ziua!
imi puteti spune, va rog, daca s a stabilit data sau programul administrarii Sf Mir, in cadrul Bisericii Catolice, Oituz, Bacau si cand va avea loc, pentru anul in curs?
multumesc anticipat!
@yahoo.com
LA CEAS DE SARBATOARE- LUMINATIA:
(2012-11-02)
LUMINA SA PORNEASCA DIN SUFLET SI IN FATA OCHILOR SA-I AVEM PE CEI PLECATI DINTRE NOI INCONJURATI DE ADUCERI AMINTE !
Urare:
(2012-08-22)
URARE -22.08 .2012
La ceas aniversar dorim parintelui EUGEN multa sanatate si putere de munca , sa ramana mereu cu sufletul aproape de toti cei care il pretuiesc.
LA MULTI ANI!
Apreciere:
(2012-06-03)
De SFANTUL ANTON, din bratele preotului, crinii imaculati isi imprastie parfumul imbatator spre DOMNULcare ne priveste si ne binecuvinteaza prin mijlocirea slujitorului Sau.
Urare:
(2012-05-21)
Toate florile lunii mai isi apleaca gratios cupele in fata marii sarbatori ce va pasi in curand spre noi si ii ofera gingasia si parfumul lor: CONSTANTIN SI ELENA.
Cugetare:
(2012-04-11)
Daca sufletul e incarcat de credinta si privirea e ridicata spre DOMNUL, pasii te poarta spre lumea minunata a linistii si impacarii.
Urare:
(2012-04-02)
DUMINICA FLORIILOR, poarta de intrare in Saptamana Sfanta,sa va aduca bucuria in suflet si in priviri.
Nr. Fotografii:5
Fotografi:Tudor Duică: 4, Gabriella Losonczy: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-08-29
Aparat: Fuji finePix S5000
Contor: 260

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriella Losonczy

Data: 2015-03-19
Contor: 119

Vedere de ansamblu
Foto: Tudor Duică

Data: 2015-03-19
Contor: 105

Vedere din spate
Foto: Tudor Duică

Data: 2015-03-19
Contor: 150

Interior
Foto: Tudor Duică

Data: 2015-03-19
Contor: 128

Interior
Foto: Tudor Duică