Miron Costin :: Biserica Duminica Tuturor Sfintílor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Duminica Tuturor Sfințílor
Miron Costin
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Miron Costin
Comună:Trifești
Județ:Neamț
Cod poștal:617476
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mmb.ro, www.primariaTrifesti.ro, www.cjNeamt.ro, nt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Agafiței Gheorghe
Hram:Duminica Tuturor Sfințílor
Detalii:Lângă ruinele altei biserici mai vechi-arse, vistiernicul Iremia în timpul lui Ștefăniță Vodă cel tânăr, puse robi să zidească (în jur de 1520) biserică măreață pe temelie de piatră adusă din dealurile Budeștilor, cu ziduri groase de 1, 5 m. , lungă de 28 m. , lată de 9 m. , susținută de contraforturi, două bolți de cărămidă, ușa de la intrare împodobită cu sculptură ca la bisericile moldovene, aceeași de la începuturile ei.
Deasupra ușii, meșterii au săpat în piatră inscripția :”Cu îngăduința Tatălui și împreună lucrarea Fiului și săvârșirea Duhului Sfânt, robul lui Dumnezeu-Ieremia Vistiernicul- această biserică pe numele –Duminica Tuturor Sfinților-au zidit în zilele binecredinciosului și de Hristos iubitor-Io Ștefan Voevod la leatul 7028, luna ianuarie, ziua 11, păstorind Mitropolitul Kir Teoctist”.
La început biserica a fost fără turlă.
Neculai Stratulat-Hatman, îi adaugă turn înalt de 24 m. , lungind biserica cu încă patru metri în anul 1716.
În turn pune clopot cu inscripția „Acest clopot l-au făcut Neculai Stratulat –Hatman la anul 1716”.
La 1884, se îndepărtează contraforturile și se construiesc în interior două arcuri de cărămidă pentru susținerea bolților. Se îndepărtează de la ferestre tocurile de intrate în dărâmare, se scot dalele de piatră de la pardoseala prăbușită din interior, din pricina mormintelor și se pardosește cu cărămidă și i se adaugă în față un pridvor de 6, 60 m. , pe 6, 60 m. .
În anul 1923 se înlocuiește catapeteasma veche măcinată de cari și egrasie și se pictează de către pictorul Zarna din Focșani.
În anul 1990 cu binecuvântarea Preasfințitului Eftimie – Episcopul Romanului-au început lucrările de restaurare a bisericii sub atenta supraveghere a prof. Universitar Alexandru Cișmigiu și asistent universitar Mircea Crișan de la Institutul de Arhitectură București. S-au consolidat zidurile, bolțile și turnul clopotniței, s-au decapat tencuielile atât în interior cât și în exterior și s-a retencuit, s-a refăcut acoperișul în întregime.
Cod Monument:NT-II-m-A-10634
Nr. vizualizări:3866
Data ultimei vizualizări:2025-03-24 10:38:58
Data ultimei actualizări:2016-06-09 13:39:28
Data încărcării pe sit:2006-06-14 12:03:42
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-08-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D90
Contor: 21

Vedere din lateral
Foto: Panoramio.com