Moliset :: Manastirea Cobor ea Sf. Duh - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Manastirea Cobor ea Sf. Duh
Molișet
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Molișet
Comună:Târlișua
Județ:Bistrița-Năsăud
Cod poștal:427337
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.bru.ro/cluj-gherla/, www.cjBN.ro, www.prefecturaBN.ro
Hram:Coborârea Sf. Duh
Detalii:Construită în 1997.
Știri despre biserică:

»  Pelerinaj și hirotonire la Molișet (2019-06-24)

 Închide 

Pelerinaj și hirotonire la Molișet

[2019-06-24]
Ordinul Călugărilor Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) a fost gazdă primitoare pentru pelerinii, în jur de 2000, care au participat și în acest an la Pelerinajul tradițional la Mănăstirea „Coborârea Spiritului Sfânt” din Molișet – protopopiatul Beclean, în Duminica Tuturor Sfinților, 23 iunie 2019, zi care marchează și încheierea timpului Penticostarului. Sărbătoarea a fost o fericită ocazie pentru ridicarea, la treapta preoției, prin punerea mâinilor Episcopului de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a călugărului bazilian, diacon Dominic – Dumitru M. Huja OSBM.

Pentru această sărbătoare, de la sediul Episcopiei greco-catolice din Cluj au fost aduse spre venerare moaștele celor trei Episcopi martiri care au fost înhumați în Cimitirul Bellu din București (singurele morminte cunoscute ale martirilor BRU): Vasile Aftenie, Ioan Bălan și Iuliu Hossu. De asemenea, a binecuvântat mulțimea, de pe bisericuța de lemn a mănăstirii, o copie a Icoanei Maicii Sfinte de la Bixad, adusă de la mănăstirea baziliană din Prilog, jud. Satu Mare. Totodată, un relicvariu cu moaște ale Fericitului Cardinal Iuliu Hossu a fost dăruit, de către Episcopul de Cluj-Gherla, părintelui protoegumen OSBM, Ioan Laurian Daboc, pentru a rămâne la mănăstirea din Molișet spre venerare.
PS Florentin și pr. protoegumen Ioan Laurian Daboc, pr. Călin Bot vicar general, preoți consilieri și protopopi, precum și alți peste 60 de preoți, majoritatea din Eparhia de Cluj-Gherla, părinții și frații bazilieni, persoane consacrate din alte ordine călugărești, au format procesiunea de început, de la mănăstire până mai sus la bisericuța de lemn în curtea căreia, în mijlocul mulțimii pelerinilor, la un altar în aer liber, s-a celebrat Sfânta Liturghie. Între oaspeții la eveniment s-a aflat primarul com. Târlișua, Purja Vlăduț Axente și reprezentanți ai oficialităților locale. Amintim, de asemenea, prezența pr. Olivo Bosa SJ (care i-a fost conducător spiritual pr. Dominic), precum și a unei mari comunități de credincioși, cu preotul lor, pr. Zbona Ioan, din Târșolț, localitatea natală a noului preot. Răspunsurile liturgice au fost date de un cor format în majoritate de surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare și din Congregația Surorilor Maicii Domnului, dirijor fiind sr. Lucia OSBM.
Înainte de momentul hirotonirii preoțești, Pr. protoegumen Ioan Laurian Daboc, superior provincial al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare l-a prezentat pe fratele Dominic: „Ierodiaconul Dominic, călugăr al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, s-a născut în 17 noiembrie 1973 în loc. Târșolț, fiind al 11-lea din cei 12 copii ai familiei greco-catolice Ioan și Ana. Mama este aici prezentă în fața noastră cu o bucurie de negrăit și tatăl se bucură și participă din Ceruri. Din cei 12 copii ai familiei astăzi trăiesc 9 din care unul se prezintă în fața sf. altar. A primit sacramentele Sf. Botez și al Mirului în data de 26 nov. 1973, de Sf. Dumitru. A intrat în OSBM și a început noviciatul în casa de noviciat a ordinului în 1 martie 1992, și-a depus primele voturi temporare în 22 august 1993, la Cicârlău, un loc de rezistență greco-catolică unde se făceau exerciții spirituale, depuneri de voturi și hirotoniri încă din perioada clandestinității Bisericii Greco-Catolice.”
„De Sărbătoarea Sf. Arhangheli Mihail și Gavril, fr. Dominic a depus voturile călugărești pe viață, în capela Încoronarea Maicii Domnului, centru de rezistență al Bisericii în catacombe de pe str. Gheorghe Lazăr din Cluj-Napoca. Angajamentul călugăresc pe viață l-a făcut în fața pr. protoegumen Silvestru Augustin Prunduș OSBM, sufletul rezistenței greco-catolice și al Ordinului bazilian din Cluj, și cel care a trudit mult și pentru această mănăstire (din Molișet) împreună cu pr. Bujor. Fratele Dominic și-a trăit cu statornicie și bucurie vocația călugărească, slujind comunitățile din Cluj-Napoca, Molișet, Visuia și Mintiu Gherlii. La mănăstirea din Molișet, fr. Dominic a slujit 10 ani în perioada de început a comunității și a edificat frații, novicii și credincioșii prin dăruire, rugăciune și bucurie în trăirea vieții călugărești. Cu spirit de sacrificiu și hărnicie a contribuit mult, alături de alți călugări bazilieni, la construirea casei acestei mănăstiri, loc de rugăciune și reculegere închinat Domnului.”
„Între anii 2007 – 2010 a continuat studiile liceale și a obținut Bacalaureatul la Liceul George Pop de Băsești din Baia Mare, cu scopul de a face studiile teologice. În anul 2015 a absolvit Facultatea de Teologie Greco-Catolică și Seminarul Teologic Sf. Ioan Evanghelistul din Cluj-Napoca, susținând, cu succes, examenul de licență. Între anii 2015-2017, a continuat și a aprofundat studiile teologice și a susținut cu succes examenul de masterat. Treptele lectoratului și subdiaconatului le-a primit în Catedrala Schimbarea la Față din Cluj-Napoca. A fost hirotonit diacon, în 7 iunie 2015, cu ocazia pelerinajului anual de la Mănăstirea „Coborârea Sfântului Spirit” din Molișet.” Fr. Dominic a primit darul sfintei preoții exprimându-și dorința să fie „un preot după inima lui Dumnezeu” și cerând, în prima sa alocuțiune preoțească, sprijinul rugăciunii credincioșilor pentru împlinirea misiunii nobile pe care, cu bucurie și iubire și-a asumat-o.
În cadrul predicii la Sf. Liturghie, PS Florentin a reamintit faptul c㠄la 29 iulie era binecuvântată, de către Preasfințitul George Guțiu, atunci Eparhul de Cluj-Gherla, inițiativa de a începe la Molișet o lucrare. La 22 septembrie 1991, se pune piatra de temelie la biserica cu hramul Coborârea Spiritului Sfânt și, totodată, a unui așezământ religios cultural și social Cardinal Dr. Iuliu Hossu, care, în proiect, ar fi trebuit să fie în apropiere, pe terenul oferit de credincioșii, Ion și Virginia Sigartău. Bisericuța de lemn a mănăstirii a fost binecuvântată în 30 august 1992, de către Preasfințitul George, Eparhul de Cluj-Gherla și Preasfințitul Lucian Mureșan, atunci Episcop de Maramureș.” Preasfinția Sa Florentin a anunțat că, împreună cu pr. protoegumen Laurian, au hotărât să reia acest ideal și să realizeze visul unui așezământ religios cultural și social care să poarte numele Fericitului arhiereu Iuliu Hossu, martir pentru credință.
La încheierea celebrării, pentru cel mai tânăr preot, pr. Dominic, PS Florentin a avut câteva daruri: o icoană a Mântuitorului „care să îi aducă aminte de această zi sfântă, o zi a tuturor sfinților, între care cel dintâi să fie pr. Dominic urmându-l pe Hristos”, de asemenea un crucifix, „arma de luptă a preotului” și câteva cărți, între care Memoriile și Epistolele pastorale ale fer. cardinal Iuliu Hossu. Și față de pr. protoegumen, PS Florentin și-a arătat recunoștința oferindu-i volumele Fer. Card. Iuliu Hossu, dar și cel mai prețios dar, „care vine de la Roma împreună cu atestatul din partea postulatorului”. Este un mic relicvar în care se află o mică parte din moaștele Fer. Arhiereu Iuliu care va rămâne la această mănăstire. Atestatul, în limba latină, semnat și parafat, atestă că în relicvar se află relicvele „ex ossibus beate IULII HOSSU, S.R. Eccl. Cardinalis in pectore E.pi Claudiopolitano-Armenopolitano iero martiris”.
La final s-au făcut rugăciunile pentru beatificarea servului lui Dumnezeu, fratele Mihai Neamțu, călugăr bazilian OSBM și a servului lui Dumnezeu Ierom. Leon Iulian, două cauze de beatificare aflate în curs. Pe masa altarului, moaștele celor trei Episcopi martiri și mărturisitori pentru credință au însoțit celebrarea și au fost aduse în fața credincioșilor spre venerare, în timp ce pr. Dominic a dat fiecăruia prima sa binecuvântare preoțească. Precum Isus a înmulțit oarecând pâinile, la fel în această zi, hrana pregătită de călugări s-a înmulțit parcă, și a fost oferită pentru toți pelerinii. Atât înainte, cât și după celebrarea liturgică, în locul care adăpostește mănăstirea baziliană din Molișet, în întreaga zonă împădurită, de mare frumusețe, de la poalele Țibleșului, au răsunat acordurile cântecelor mariane „Mamă și Fecioar㔠(un imn de la Bixad interpretat de pr. Ermil Jurja OSBM) și „Cântec pentru martiri” (muzică și text: Carmen Opreanu) – imnul cântat la Blaj, la beatificarea împlinită la Blaj de Sfântul Părinte Francisc.
Pelerinajul la mănăstirea din Molișet, celebrarea liturgică, hirotonirea preoțească, au fost, pentru miile de pelerini, raze de binecuvântări izvorâte din harul martirilor pentru credință, prilej de profundă trăire spirituală a credinței în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 187, Ultimul acces: 2019-10-14 07:17:51

»  Semn despre sfințenie – pelerinajul tradițional la mănăstirea baziliană din Molișet (2018-06-06)

 Închide 

Semn despre sfințenie – pelerinajul tradițional la mănăstirea baziliană din Molișet

[2018-06-06]
Pelerinaj
06.06.2018, Cluj (Catholica) - Un semn al sfințeniei s-a vădit prin pelerinajul tradițional la mănăstirea baziliană de la Molișet, din Duminica tuturor sfinților – 3 iunie 2018 și binecuvântarea lui Dumnezeu a coborât din nou, la fel ca în fiecare an, peste poporul credincios. Pelerinii au fost primiți de călugării OSBM, cu pr. protoegumen Laurian Daboc, superior provincial și pr. ierom. Severian Stupinean, superior local. Programul zilei a început cu o procesiune de la capela mănăstirii până la frumoasa biserică de lemn din apropiere.
Pe lângă serbarea de hram, actuala ediție a pelerinajului are loc în Anul Centenar al Marii Uniri și, în particular pentru Călugării OSBM, în anul în care a fost deschisă Cauza de beatificare pentru ultimul Stareț Bazilian de la Mănăstirea Nicula, ucis de regimul comunist în închisoarea de la Gherla (în 14 februarie 1959), Servul lui Dumnezeu Ierom. Leon Manu, care a fost și conducătorul Delegației de români din zona Hațegului la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Pentru a marca aceste noi motive de sărbătoare, în curtea bisericii a fost amplasat un mare banner dedicat Centenarului Unirii și Părintelui Leon Manu.
Aici s-a celebrat Sfânta Liturghie, de către Mons. Călin Bot, Vicar general eparhial, la masa altarului improvizat fiind zeci de preoți, între care un preot vicar, un consilier eparhial, preoți protopopi din Eparhia de Cluj-Gherla și mulți parohi veniți împreună cu credincioșii lor. Între sutele de pelerini s-au aflat și autoritățile locale, dl. primar, viceprimar, de asemenea s-a remarcat prezența membrelor Reuniunii Mariane cu eșarfele de culoare albastră, dar și a credincioșilor îmbrăcați în strai popular după frumosul obicei strămoșesc. Răspunsurile liturgice le-a dat și în acest an corul greco-catolic din Beclean. A fost o adevărată ploaie de har, concretizată și prin ploaia răcoroasă de vară care însă a trecut repede și, până la încheierea celebrării s-au revărsat razele soarelui în binecuvântare.
În cuvântul de învățătură, pr. Călin Bot a vorbit despre sfințenie. „Biserica, întemeiată de Isus pe cei 12 Apostoli în frunte cu Sfântul Apostol Petru, Biserica asemenea unei livezi, asemenea unui lan, asemenea unei vii, a început să rodească după Rusalii și a continuat, și continuă. Primele roade ale Bisericii sunt sfinții. Biserica suntem noi. Este o onoare că fiecare dintre noi suntem o părticică vie din Biserică”, a spus pr. vicar. A continuat întrebând: „de unde vine sfințenia, ce modalități sunt de a fii sfânt? Știm că numai Dumnezeu este sfânt, El este izvor, resursă, cauză de sfințenie, de sfințire. Și apoi, îngerii și oamenii devin sfinți prin conectare, prin racordare la sursa de sfințire, de sfințenie unică, Dumnezeu.” O altă idee centrală a fost faptul c㠄voința lui Dumnezeu este sfințirea noastr㠖 spune sfântul Apostol Pavel. Sfințenia este o vocație, o chemare universală adresată tuturor, o chemare scrisă în natura noastră, a celor ce am fost creați după Chipul și asemănarea Sa”.
Cuvântul s-a încheiat cu recunoașterea măreției lui Dumnezeu, sau mai degrabă, a incapacității omului de a percepe cu adevărat această măreție. Părintele dat exemplu cuvintele care se pronunță la încheierea Sfintei Liturghii: „«Văzut-am lumina cea adevărată» – adică, am văzut ceva din lumină; am luat Spirit ceresc, prin cuminecare; aflat-am credința cea adevărată, fiindcă ne închinăm Preasfintei Treimi”. Pentru a transmite o rază din aura sfințeniei, pr. Călin a recitat, în încheiere, o poezie-rugăciune compusă de Arhiereul Iuliu Hossu, prin care este invocat㠄milostiva ocrotire” a Preasfintei Fecioare Maria. După Sfânta Liturghie, a transmis salutul Episcopului de Cluj-Gherla, PS Florentin, iar pr. protoegumen Laurian a rostit un cuvânt de mulțumire. La final toți pelerinii au fost invitați la o agapă fraternă.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 613, Ultimul acces: 2019-10-14 07:17:51

»  Pelerinajul jubiliar la mănăstirea baziliană din Molișet în Duminica Tuturor Sfinților (2017-06-15)

 Închide 

Pelerinajul jubiliar la mănăstirea baziliană din Molișet în Duminica Tuturor Sfinților

[2017-06-15]
Pelerinaj la Molișet
14.06.2017, Cluj (Catholica) - Duminica de 11 iunie 2017 – sărbătoarea Tuturor Sfinților, a fost o zi luminoasă, plină de pace și de bună mireasmă spirituală pentru credincioșii care au luat parte la pelerinajul la mănăstirea „Coborârea Spiritului Sfânt” din Molișet, protopopiatul Beclean, a Ordinului „Sf. Vasile cel Mare” (OSBM).
Se împlinesc în acest an 25 de ani de la binecuvântarea bisericii din Molișet în Sărbătoarea Rusaliilor, de către IPS George Guțiu de vie amintire, cu participarea Nunțiului Papal din acea vreme, 25 de ani de când, cu bucurie și nou având în credință, s-a deschis în acest loc pitoresc prima mănăstire OSBM, după ce toate mănăstirile confiscate în 1948 acestui Ordin Călugăresc, de către Statul Român, nu au mai fost restituite. Ca în fiecare an, călugării bazilieni, cu pr. Ioan Laurian Daboc – protoegumen OSBM, cu pr. Severian – egumen al mănăstirii de la Molișet, au avut peste 1000 de oaspeți, credincioși tineri și vârstnici veniți de aproape și de departe, din mai multe Eparhii ale Bisericii Greco-Catolice din România ca să îl întâlnească pe Dumnezeu în Sfintele Taine, să îl preamărească pentru frumusețea naturii, a munților, și să îl primească în suflete liniștea ce acoperă ca o mantie ocrotitoare așezarea de la poalele Țibleșului.
La orele dimineții, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, zeci de preoți, și persoane consacrate, tinerii studenți seminariști, au intrat în curtea bisericii, venind dinspre mănăstire, în procesiune, pentru a rămâne în rugăciune, la Sfânta Liturghie, în fața lui Dumnezeu. În anul centenarului aparițiilor mariane de la Fatima, o statuie a Sfintei Fecioare adusă de la Fatima de tineri din grupul de rugăciune „Triumful Inimii Neprihănite” din Cluj, a fost purtată de aceștia în procesiune, și depusă în fața altarului, ca semn al ocrotirii și prezenței Maicii Sfinte. Totodată, în acest moment de mare sărbătoare, au fost aduse spre venerare și sfinte moaște, ale Sf. Vasile cel Mare și ale Sf. Iosafat, Episcop martir – primul martir al Bisericii Greco-Catolice, prin care a fost atestat pentru prima dată Ordinul OSBM, în urmă cu 400 de ani.
Mai întâi s-a citit, de către dc. Marius Cîmpean secretar episcopal, decretul prin care Penitențeria Apostolică de la Roma acordă, în numele Sf. Părinte Papa Francisc, indulgența plenară pentru Anul Jubiliar Bazilian. Cuvântul de învățătură al Ierarhului a abordat tema sfințeniei, fiind sărbătoarea dedicată sfinților – sărbătoare care celebreaz㠄puterea lui Dumnezeu lucrătoare prin oameni”, prin cei care au ales liber să îl primească pe Dumnezeu în sufletul lor. După Sf. Jertfă Liturgică celebrată în curte, în cea mai mare biseric㠖 natura înverzită, pr. Laurian a mulțumit tuturor celor prezenți pentru comuniune, în mod special Preasfinției Sale Florentin, reamintind că adevărata jertfă făcută pentru Dumnezeu este de fapt bucurie și îndemnând mai ales tinerii să găsească vocația de a-l sluji pe Dumnezeu din iubire și nu din vreo obligație, să facă astfel încât viața lor să fie cu adevărat o viață dăruită.
Cu ocazia Anului Jubiliar, pr. protoegumen a oferit PS Florentin medalia jubiliară a OSBM și două copii a unor documente, din 1935 și 1936. Din partea călugărilor bazilieni, pr. Ermil și pr. Severian au dăruit tuturor preoților prezenți la acest moment sărbătoresc medalii jubiliare. PS Florentin a oferit la rândul său un semn de mulțumire: diploma și crucea „Sf. Iosif”, pentru pr. Ioan Laurian Daboc – protoegumen și Ordinului Călugărilor „Sf. Vasile cel Mare”, Provincia Sf. Apostoli Petru și Pavel din România, „cu prilejul împlinirii a 400 de ani de la atestarea OSBM, în semn de aducere aminte și recunoștință, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la binecuvântarea bisericii cu hramul Coborârea Spiritului Sfânt și de la primul pelerinaj la Mănăstirea OSBM din Molișet”. La final, PS Florentin a dat binecuvântarea jubiliară.
A urmat agapa fratern㠖 pelerinii, cu sufletele pline de har au primit, prin bunăvoința călugărilor bazilieni, a Surorilor OSBM și CMD, care i-au ajutat și a multor voluntari și hrana trupească, pentru ca bucuria tuturor să fie deplină.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 749, Ultimul acces: 2019-10-14 07:17:51


Nr. vizualizări:2673
Data ultimei vizualizări:2019-10-14 07:17:51
Data actualizare:2016-09-13 09:33:54
Data încărcării:2006-06-15 14:21:22
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:4
Fotografi:Ilie Olar: 4

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-09-13
Contor: 33

Biserica
Foto: Ilie Olar

Data: 2001-01-05
Aparat: 3MegaCam 3MegaCam
Contor: 19

Turn și chilii
Foto: Ilie Olar

Data: 2016-09-13
Contor: 22

Turn și chilii
Foto: Ilie Olar

Data: 2016-09-13
Contor: 15

Turn
Foto: Ilie Olar