Firiteaz :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Firiteaz
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Firiteaz
Comună:Șagu
Județ:Arad
Adresa:nr. 189
Cod poștal:317312
Telefon :0757... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.episcopiaaradului.ro/organizare/protopopiate/protopopiatul-arad, www.episcopiaaradului.ro, www.primariaSagu.ro, www.cjArad.ro, www.prefecturaArad.ro
Preot:Vlad-Sergiu Sandu
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Baroc
Detalii:Protosinghelul Arsenie Radivoievici, in calitate de administrator al eparhiei Timisoarei, in anul 1758, cu prilejul unei vizite canonice facute si in Firiteaz gaseste aici o biserica din barne, cu hramul "Sfantul Ierarh Nicolae" Biserica avea doua usi, patru ferestre si o turla acoperita cu sindrila in care se afla un clopot. Sfanta Masa era din lemn pe ea se aflau doua acoperitoare din panza, trei sfesnice de arama o cruce si un chivot din lemn. Iconostasul era din lemn de stejar, pe care se gaseau patru icoane, cinci candele de alama, iar in fata icoanelor erau patru sfesnice din lemn. In biserica mai erau 23 de strane iar in pronaos erau patru icoane vechi. In anul 1788 biserica din lemn a fost inlocuita cu alta din piatra, care are hramul "Adormirea Maicii Domnului".
In centrul comunei se gaseste biserica ortodoxa, construita in stil baroc.
Cladirea masiva sustinuta de contraforturi, a fost ridicata inanul 1817.
Biserica detine o cruce sculptata in lemn, provenita din secolul XVI- XVII
Știri despre biserică:

»  Elevi ai Seminarului Teologic din Arad în comuniune cu credincioșii Parohiei Firiteaz (2017-06-08)

 Închide 

Elevi ai Seminarului Teologic din Arad în comuniune cu credincioșii Parohiei Firiteaz

[2017-06-08]
de Iulian Dumitrascu

La Sărbătoarea Sfintei Treimi credincioșii Parohiei Firiteaz din Protopopiatul Arad au fost gazde pentru un grup de 15 elevi ai Seminarului Teologic Ortodox din Arad, însoțiți de părintele profesor Pompiliu Gavra. Ei au oferit răspunsurile la Sfânta Liturghie oficiată în 5 iunie 2017.
În timpul slujbei, Părintele profesor însoțitor a rostit un cuvânt în cadrul căruia a evidențiat importanța sărbătorii Sfintei Treimi și modelul pe care aceasta o reprezintă pentru fiecare dintre noi, subliniind că Sfânta Treime este structura supremei iubiri.
După Sfânta Liturghie, preoții slujitori, împreună cu elevii seminariști, tinerii, copiii și credincioșii prezenți, au pornit în procesiune spre troița care desparte parohiile Firiteaz și Fiscut. Aici se întâlnesc în fiecare an cu credincioșii din această parohie și au înălțat rugăciuni pentru binecuvântarea holdelor, livezilor și grădinilor.
La final, toți credincioșii au participat la o agapă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 980, Ultimul acces: 2020-09-23 05:34:13

»  Tinerii din Firiteaz – pelerini în Moldova și Bucovina (2016-08-22)

 Închide 

Tinerii din Firiteaz – pelerini în Moldova și Bucovina

[2016-08-22]
de Robert Nicolae

image(1)
Pentru șapte dintre cei mai apropiați tineri față de biserica din Parohia Firiteaz, Protopopiatul Arad, luna august a anului 2016 va reprezenta o binecuvântare și o perioadă încărcată de emoție și bucurie.
După ce și-au sărbătorit hramul, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, tinerii au primit de la părintele lor duhovnicesc în dar, un pelerinaj la mănăstirile din Moldova și Bucovina. Pelerinajul s-a desfășurat pe parcursul a cinci zile, în care s-au închinat la mai multe sfinte moaște, au vizitat 20 de mănăstiri, parcurgând împreună aproximativ 2000 km, a precizat Protos. Iustin Popovici.
Pelerinajul a fost organizat, în primul rând, pentru a-i răsplăti pe toți acești tineri, care pe parcursul celor aproape doi ani de când a fost instalat noul preot în parohia lor, au fost nelipsiți de la toate slujbele, manifestându-se cu o dragoste deosebită față de biserică, fiind de un real folos pentru buna organizare a tuturor serviciilor religioase. Acești tineri susțin pe deplin cântarea la strană, se îngrijesc de curățenia din biserică și ajută în toate activitățile sociale, culturale și pastoral-misionare desfășurate în cuprinsul acestei parohii.
În prima zi a pelerinajului s-au vizitat următoarele mănăstiri și obiective: Mănăstirea Piatra Fântânele; Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Dorna Arini; Mănăstirea Moldovița.
În a doua zi le-au fost prezentate următoarele: Mănăstirea Bogdana; Mănăstirea Putna; Chilia Sf. Daniil Sihastrul; Mănăstirea Sihăstria Putnei; Mănăstirea Sucevița; Mănăstirea Humor; Mănăstirea Voroneț.
În ziua a treia au vizitat: Mănăstirea Dragomirna; Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”; Cetatea de scaun a Sucevei; Muzeul Satului Bucovinean; Mănăstirea Cămârzani; Mănăstirea Bogdănești, Mănăstirea Neamț; Schitul Vovidenia; Mănăstirea Sihăstria; Mănăstirea Secu.
În a patra zi s-au bucurat de următoarele: Catedrala Mitropolitană din Iași; Palatul Culturii din Iași; Mănăstirea Agapia; Mănăstirea Văratec; Casa Memorial㠄Ion Creangă”.
Ultima zi a pelerinajului s-a încheiat prin vizitarea ultimelor obiective: Mănăstirea Petru Vodă și mormântul părintelui Iustin Pârvu; Mănăstirea Recea; Catedrala Reîntregirii Alba Iulia și cetatea Alba Iuliei.
Organizarea acestui pelerinaj într-un an dedicat de către Patriarhia Română educației tineretului creștin ortodox, pe de-o parte, vine ca o mulțumire a preotului paroh Vlad – Sergiu Sandu pentru dragostea pe care acești tineri o arată față de Biserica lui Hristos și pe de altă parte, ca o rugăminte față de ei să rămână toată viața lor atașați de Sfânta Biserică și de învățăturile ei.
Atât pelerinajul de anul acesta cât și cel de anul trecut, în care acești tineri au vizitat Maramureșul, se integrează în proiectul „Țara noastră-i o comoar㔠organizat de către preotul paroh, proiect dedicat atât tinerilor, cât și copiilor din grupa „Prietenii lui Hristos” ai parohiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1172, Ultimul acces: 2020-09-23 05:34:13

»  Prezență arhierească la Parohia Firiteaz, jud. Arad (2016-08-17)

 Închide 

Prezență arhierească la Parohia Firiteaz, jud. Arad

[2016-08-17]
de Andrei Pau

arad1
Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent luni, 15 august 2016, la Parohia Firiteaz, Protopopiatul Arad. Aici, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat lucrările de renovare care s-au făcut la exteriorul bisericii parohiale, după care a oficiat slujba Vecerniei. După terminarea slujbei, ierarhul l-a hirotesit sachelar pe părintele paroh, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Aradului.
În cadrul acestui eveniment a avut loc și întrunirea preoților care fac parte din Cercului pastoral misionar numărul 5 Vinga, coordonat de părintele Horia Ștefan de la Parohia Secusigiu.
Părintele Silviu Pele de la parohia Cruceni a prezentat referatul cu titlul Maica Domnului – modelul femeii creștine, în cadrul căruia a fost pus în evidență rolul pe care trebuie să și-l asume femeia în lume, luându-o ca model pe Maica Domnului.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre praznicul Adormirii Maicii Domnului și sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni. Ierarhul a subliniat că în credința poporului român valorile religioase au primat în trăirea obișnuită a credincioșilor.
La final, părintele Vlad -Sergiu Sandu, parohul bisericii, a mulțumit Arhiepiscopului Aradului pentru prezență, acesta oferindu-i ierarhului o icoană pictată cu chipul Maicii Domnului, ocrotitoarea bisericii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1184, Ultimul acces: 2020-09-23 05:34:13


Nr. vizualizări:2326
Data ultimei vizualizări:2020-09-23 05:34:13
Data actualizare:2016-11-01 09:16:53
Data încărcării:2005-05-20 14:14:42
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:6
Fotografi:EpiscopiaAradului.ro: 3, Nelu_Pozaru: 2, virtualarad.net: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-06-01
Contor: 131

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2014-06-01
Contor: 39

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2014-07-16
Aparat: NIKON COOLPIX S2600
Contor: 17

Vedere din spate
Foto: EpiscopiaAradului.ro

Data: 2007-09-27
Contor: 59

Vedere din spate
Foto: virtualarad.net

Data: 2016-11-01
Contor: 23

Interior
Foto: EpiscopiaAradului.ro

Data: 2016-11-01
Contor: 24

Preot
Foto: EpiscopiaAradului.ro