Sibiu :: Catedrala Mitropolitana Sf. Treime - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Mitropolitană Sf. Treime
Sibiu
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Sibiu
Județ:Sibiu
Adresa:strada Mitropoliei Nr. 33
Cod poștal:550179
Persoană de contact :eclesiarh arhim. Macarie Țuțul
Telefon :0744... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropolia-ardealului.ro
www.sibiu.ro
www.cjSibiu.ro
www.prefecturaSibiu.ro
Preot:Constantin-Valer Necula, Petru Pantiș, Petru Madina
Hram:Sf. Treime,
Stil arhitectonic:Bizantin
Detalii:In planul orasului din anul 1875 sunt figurate cele cinci parcele spre Str. Mitropoliei si trei parcele spre Str. Xenopol ce au fost unificate, iar cladirile existente aici - demolate (inclusiv bisericuta modesta din interiorul cvartalului) in vederea construirii catedralei.
A rezultat un amplu edificiu cu o alcătuire simetrică si un plan central care, cu unele modificări (apariția celor două turnuri zvelte pe fațadă) , încearcă să reia, la o scară evident redusă, elevația unei bazilici bizantine. Expresivitatea edificiului se datorează jocului de volume organizate în jurul spațiului central, acoperit cu o cupolă pe pandantivi, susținută de alte volume acoperite cu suprafete în sfert de sferă, precum și a celor patru turnuri două, mici, cu plan octogonal alipite naosului și alte două, mai mari, flancând intrarea principală) . Expresia arhitecturală este determinată de finisajele exterioare - cărămidă aparentă presată (Klinker) pozată în asize orizontale cu două culori alternate și acoperișurile cu tablă de cupru.
Biserica ctitorită de Mitropolitul loan Mețianu este construită între anii 1902 - 1906 de către arhitecții Virgil Nagy si losif Kamner din Budapesta. Pictura în frescă a cupolei (Isus Pantocrator) , cei patru evangheliști de pe pandantivi și iconostasul sunt opera lui Octavian Smigelschi care a colaborat cu bunul său prieten pictorul Arthur Coulin. Alte picturi (realizate după anul 1957) aparțin lui loan Kober si lui Anastase Demian, care a pictat altarul și horele laterale. Mozaicurile au fost executate la Munchen. Sfințirea catedralei s-a săvârșit la 30 aprilie/13 mai 1906.
Alte informații:A fost ridicata pe locul unei biserici grecesti din 1788 care pana atunci servea drept catedrala episcopala. Prezinta caracteristicile unei biserici bizantine fiind o copie la scara redusa a bisericii Sfanta Sofia din Constantinopol.
La intrarea in catedrala se afla placile cu inscriptiile ctitoriei. Ilustra familie Mocsonyi a avur cea mai mare contributie fimanciara. In duminica din 30 aprilie 1906, se spune in pisanie, s-a sfintit cu solemnitatea cuvenita, s-a predat sfintei sale destinatii ca sa fie multe veacuri spre pomenirea lui Dumnezeu, spre intarirea credintei si a legii stramasesti si spre mantuirea sufleteasca a tuturor celor ce cu credinta si cu dragoste vor intra intransa. Amin.
Conducerea lucrarii i-a fost incredintata inginerului Iosif Schussing din Sibiu. Planul initial al constructiei a suferit modificari prin adaugurea celor doua turnuri de intrare. Edificiul are doua intrari: una pe Str. Mitropoliei, cealalta pe Str. Alex. Xenopol.
Iconostasul si stranele au fost confectionate in Bucuresti, la firma lui Constantin Babic si in acelasi an a fost introdusa lumina electrica si a fost pictata cupola. Pictura cupolei, a sfintilor evanghelisti si a iconostasului este opera pictorului Octavian Smighelschi si a fost executata in stil bizantin cu trasaturi specifice renasterii romanesti. Octavian Smighelschi n-a terminat pictura pentru ca o boala nemiloasa i-a curmat inainte de vreme firul vietii. Prin grija mitropolitului Nicolae Colan, pictura catadralei a fost continuata si terminata de pictorul Iosif Kober. Ultima restaurare s-a facut cu sprijinul Departamentului Cultelor. Mozaicurile au fost executate la Munchen.
La 30 aprilie 1906, catedrala a fost sfintita de catre mitropolitul Ioan Metianu in prezenta a numeroase personalitati al vremii printre care prof. Nicolae Iorga.
Catedrala serveste si ca biserica parohiala pentru credinciosii din parohia Sibiu-Cetate si ca salas de rugaciune pentru credinciosii din intreg municipiu Sibiu si imprejurimi.
Cod Monument:SB-II-m-A-12147
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  „Materia necesară vieții devine purtătoare de har” | Mii de sibieni la Slujba Aghesmei Mari (2019-01-07)

 Închide 

„Materia necesară vieții devine purtătoare de har” | Mii de sibieni la Slujba Aghesmei Mari

[2019-01-07]
de Sorin Ionițe

Mii de sibieni au participat duminică la Slujba Aghesmei Mari oficiată de Mitropolitul Laurențiu împreună cu Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul în Piața Mare din oraș.
Părintele Mitropolit le-a spus credincioșilor c㠄prin slujba de sfințire a celei mai importante materii a existenței noastre” și prin gustarea din Agheasma Mare participăm la minunea arătării Sfintei Treimi.
„Prin această slujbă”, a continuat ierarhul, „harul lui Dumnezeu coboară peste această materie și îi schimbă finalitatea, o schimbă din materia necesară vieții noastre de toate zilele, în materie purtătoare de har”.
Slujba Aghesmei Mari la Sibiu. Foto: Mitropolia Ardealului
Peste 15.000 de sticle cu apă sfințită au fost pregătite pentru această zi și împărțite la final sibienilor, iar în Piața Mare au fost așezate 10 butoaie de 500 de litri cu apă care a fost sfințită, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Înainte de Sfințirea cea Mare a apei, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a slujit de Bobotează în Catedrala mitropolitană.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 53, Ultimul acces: 2019-01-16 05:31:14

»  În prima zi a noului an, Mitropolitul Ardealului a liturghisit în catedrala din Sibiu (2019-01-01)

 Închide 

În prima zi a noului an, Mitropolitul Ardealului a liturghisit în catedrala din Sibiu

[2019-01-01]
de Gheorghe Anghel

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a slujit în prima zi a anului 2019 la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu slujitorii Catedralei mitropolitane și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Sfântul Andrei Șaguna”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza, informează Mitropolia Ardealului.
La finalul Sfintei Liturghii ierarhul a vorbit credincioșilor despre praznicul Tăierii Împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos, care ne arată că Legea Vechiului Testament a fost respectată și împlinită de Fiul lui Dumnezeu Întrupat.
De asemenea, Mitropolitul Laurențiu a vorbit și despre viața, activitatea și modelul oferit de Sfântul Vasile cel Mare, a cărui Liturghie a fost săvârșită în prima zi din an, dar și despre momentul important de trecere la un nou an, când suntem chemați să înțelegem și să primim binecuvântarea pe care Dumnezeu a adus-o timpului prin Întruparea lui Hristos și venirea Sa în lume.
„Vă transmitem tuturor binecuvântare, mulți ani fericiți și rodnici și să ne rânduiască Dumnezeu în acest nou an mai multă liniște și mai multă pace, să ne ierte Bunul Dumnezeu păcatele făcute anul trecut și să ne ajute să fim mai buni în acest nou an”, a spus ierarhul.
Părintele Mitropolit a urat „La mulți ani!” tuturor celor care poartă numele și ocrotirea Sfântului Vasile cel Mare și i-a binecuvântat și felicitat pe toți credincioșii prezenți în Catedrala mitropolitană din Sibiu în prima zi din noul an.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 50, Ultimul acces: 2019-01-16 05:31:14

»  Mitropolitul Ardealului: Dumnezeu le rânduiește pe toate în lume prin lucrarea noastră (2018-10-08)

 Închide 

Mitropolitul Ardealului: Dumnezeu le rânduiește pe toate în lume prin lucrarea noastră

[2018-10-08]
de Florin Nicolaie

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a spus credincioșilor în cadrul predicii duminicale din 7 octombrie c㠄Dumnezeu le rânduiește pe toate în lume prin lucrarea noastră, prin ceea ce facem noi”.
Mitropolitul Laurențiu a vorbit credincioșilor despre învățăturile desprinse din Evanghelia citită la slujbă, text biblic în care este relatată minunea învierii fiului văduvei din Nain.
Minunea aceasta a provocat o mare spaimă, așa încât toți Îl preamăreau pe Dumnezeu și spuneau că mare proroc a trimis în lume.
La Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană din Sibiu au slujit alături de ierarh cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, informează Mitropolia Ardealului.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. Dan Alexandru Streza.
În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Petru Coman a fost hirotonit diacon, iar diaconul Bogdan Alin Fluieraș a fost hirotonit preot pe seama Parohia Mălâncrav, județul Sibiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 549, Ultimul acces: 2019-01-16 05:31:14

»  Rugăciune înainte de ITO 2018 – Liturghia Voluntarilor la Sibiu (2018-09-06)

 Închide 

Rugăciune înainte de ITO 2018 – Liturghia Voluntarilor la Sibiu

[2018-09-06]
de Sorin Ionițe

Voluntarii ITO 2018 s-au întâlnit joi dimineață la Catedrala „Sfânta Treime” din Sibiu pentru a participa la Sfânta Liturghie. Ei au pus astfel început bun evenimentului care va fi deschis în această seară în prezența Patriarhului României.
Voluntarii facilitatori și animatori au oferit răspunsurile liturgice la slujba oficiată de Pr. Prof. Dr. Aurel Pavel, împreună cu Pr. Conf. Dr. Constantin Necula.
La finalul Sfintei Liturghii, voluntarii au socializat în cadrul unei întâlniri informale în curtea Catedralei Mitropolitane.
Fii la curent cu ultimele informații despre ITO 2018!

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 688, Ultimul acces: 2019-01-16 05:31:14

»  Preasfânta Treime ne-a fost nouă, românilor, ocrotitoare – Mitropolitul Laurențiu la hramul catedralei din Sibiu (2018-05-29)

 Închide 

Preasfânta Treime ne-a fost nouă, românilor, ocrotitoare – Mitropolitul Laurențiu la hramul catedralei din Sibiu

[2018-05-29]
de Florin Nicolaie

Cu ocazia hramului catedralei din Sibiu, Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a afirmat că Preasfânta Treime a fost mereu ocrotitoare a românilor în dorința lor de unitate.
În omilia sa din 28 mai, ierarhul a pornit de la ideea că predecesorii săi în scaunul mitropolitan „au dorit și au împlinit această lucrare” având „multă ocrotire din partea Sfintei Treimi”.
Ierarhii la care Înaltpreasfințitul Părinte a făcut referire sunt: Sfântul Andrei Șaguna, mitropoliții Miron Romanul și Ioan Mețianu, ultimul fiind ctitorul catedralei din Sibiu.
Sfânta Liturghie
Alături de Mitropolitul Laurențiu al Ardealului au coliturghisit: Mitropolitul Irineu al Olteniei, Episcopul Sofronie al Oradiei, Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei, Episcopul Visarion al Tulcii și Episcopul vicar Ilarion Făgărășanul al Arhiepiscopiei Sibiului, informează site-ul Mitropoliei Ardealului.
În omilia rostită în cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Irineu a vorbit credincioșilor despre taina Sfintei Treimi și lucrarea celor trei Persoane divine în lume.
Ierarhul a evidențiat c㠄Ființa este aceeași în toate cele trei Persoane ale Sfintei Treimi, Tatăl o împărtășește Fiului prin naștere și Duhului Sfânt prin purcedere”.
„La Preasfânta Treime această Ființă este egală în Tatăl, în Fiul și în Sfântul Duh, nu se separă, nu se desparte și nici nu se împarte”, a subliniat ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, diaconul Adrian Nicolae Ursu a fost hirotesit arhidiacon.
Mitropolitul Laurențiu le-a mulțumit apoi ierarhilor coslujitori, preoților, oficialităților și tuturor credincioșilor prezenți.
Hramul Catedralei mitropolitane din Sibiu s-a încheiat cu un concert de cântece patriotice.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1029, Ultimul acces: 2019-01-16 05:31:14

»  Procesiunea Învierii la Sibiu. IPS Laurențiu despre mărturisirea prin salutul Hristos a înviat! (2018-04-09)

 Închide 

Procesiunea Învierii la Sibiu. IPS Laurențiu despre mărturisirea prin salutul Hristos a înviat!

[2018-04-09]
de Sorin Ionițe

La Vecernia din Duminica Paștilor IPS Laurențiu i-a îndemnat pe credincioși să mărturisească Învierea prin salutul „Hristos a înviat!” și prin primirea Mântuitorului în viața lor. După Vecernie, Mitropolitul Ardealului a participat la Procesiunea Învierii pe străzile municipiului Sibiu.
„Este o mare bucurie să ne salutăm cu «Hristos a Înviat!-Adevărat a Înviat!», dar pentru ca bucuria să nu piară, să nu treacă după această perioadă post-pascală, trebuie să-L luăm pe Hristos în noi periodic, să reînnoim legătura directă cu El prin Sfânta Împărtășanie”, a subliniat Părintele Mitropolit.
La Vecernia din Duminica Paștilor, numită și „A doua Înviere”, au slujit împreună cu IPS Laurențiu și cu PS Ilarion Făgărășanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, preoții din Protopopiatul Sibiu.
Evanghelia de la slujba specială a Vecerniei a fost citită în 12 limbi, tradiție prin care se arată universalitatea mesajului dumnezeiesc.
Procesiunea Învierii
Duminică după-amiază, cu icoana Învierii Domnului în brațe și cântând imnuri specifice Paștilor, clericii și credincioșii sibieni au vestit bucuria celei mai mari sărbători a creștinătății.
După Vecernie, ierarhii, preoții și credincioșii au Participat la Procesiunea Învierii pe străzile Sibiului, pe următorul traseu: Catedrala mitropolitan㠖 Str. Mitropoliei – Piața Mare – Str. N. Bălcescu – Parcul „ASTRA” – Catedrala mitropolitană.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1204, Ultimul acces: 2019-01-16 05:31:14

»  Catedrala din Sibiu a fost arhiplină de Florii (2018-04-01)

 Închide 

Catedrala din Sibiu a fost arhiplină de Florii

[2018-04-01]
de Gheorghe Anghel

Catedrala din Sibiu Arhiplină de Florii
Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost arhiplină în Duminica Floriilor cu prilejul Liturghiei oficiată de Mitropolitul Ardealului.
La finalul slujbei de Florii, IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre praznicul Floriilor și despre pregătirea noastră pentru Învierea Domnului prin zilele Săptămânii Mari.
Ierarhul a spus: „Marele praznic de astăzi este o sărbătoare a smereniei înălțătoare de care a dat dovadă Mântuitorul Iisus Hristos, alegând cea mai umilă ființă pe care să intre în Ierusalim, un asin.
Însă smerenia Sa dumnezeiască a fost receptată de popor și de copiii care i-au ieșit în întâmpinare cu osanale, adică cu acele cuvinte care se cuvin doar lui Dumnezeu: «Osana, Fiul lui Dumnezeu! Binecuvântat este Cele ce vine întru numele Domnului!»”.
Credincioșii au primit ramuri de salcie sfințite care simbolizează stâlpările pe care le-au purtat în mâini cei care L-au primit pe Mântuitorul Iisus Hristos la intrarea Sa în Ierusalim.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1310, Ultimul acces: 2019-01-16 05:31:14

»  Mitropolitul Ardealului a oficiat sfințirea cea mare a apei, la Sibiu (2018-01-06)

 Închide 

Mitropolitul Ardealului a oficiat sfințirea cea mare a apei, la Sibiu

[2018-01-06]
de Gheorghe Anghel

În ziua sărbătorii Botezului Domnului, Mitropolitul Ardealului a oficiat slujba Sfintei Liturghii în Catedrala din Sibiu, iar sfințirea cea mare a apei pe o scenă special amenajată în Piața Mare din municipiu.
Sărbătoarea Botezului Domnului a adunat și în acest an mulțimi de credincioși la Catedrala mitropolitană din Sibiu unde au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza, informează site-ul oficial al Eparhiei.
La final, protosinghelul Emilian Man a fost hirotesit eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Sibiu.
Sfințirea apei în Piața Mare
După Sfânta Liturghie credincioșii au participat în număr mare la slujba mare de sfințire a apei, oficiată în Piața Mare din Sibiu, pe o scenă amenjată. Alături de IPS Mitropolit Laurențiu și slujitorii Catedralei mitropolitane s-au aflat: Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, consilieri eparhiali, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, precum și preoții de la bisericile din Sibiu.
Peste 11.000 de sticle cu apă sfințită și șapte butoaie de mari dimensiuni au fost pregătite pentru a oferi credincioșilor Aghiasma mare.
În cuvântul de învățătură de la sfârșitul slujbei religioase IPS Mitropolit Laurențiu a vobit despre praznicul Bobotezei și despre folosul duhovnicesc al gustării din aghiasma mare.
„Până în veacul al IV-lea Nașterea Domnului și Botezul Domnului au fost serbate împreună, numindu-se Arătarea Domnului sau Epifania. Ele s-au separat, dar au legătură și continuitate. Mântuitorul lumii, împlinind vârsta de 30 de ani, a plinit toată rânduiala lumii din acea vreme pentru a începe activitatea sa de propovăduire. A primit însă un botez al pocăinței pentru că El avea toate păcatele omenirii asupra Sa și le-a afundat în râul Iordanului prind botezul lui Ioan. Evanghelia de astăzi ne descrie modul în care acest ultim profet al Vechiului Testament, s-a minunat de smerenia Fiului lui Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1547, Ultimul acces: 2019-01-16 05:31:14

»  Credincioșii sibieni s-au rugat împreună cu Mitropolitul Ardealului în prima zi a anului (2018-01-03)

 Închide 

Credincioșii sibieni s-au rugat împreună cu Mitropolitul Ardealului în prima zi a anului

[2018-01-03]
de Gheorghe Anghel

În prima zi a anului 2018, credincioșii sibieni s-au rugat împreună cu Mitropolitul Ardealului. În noaptea dintre ani, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos urmat de rugăciuni de mulțumire și de intrare în Anul Nou. În cursul dimineții, Ierarhul a liturghisit în catedrala Mitropolitană din Sibiu, informează site-ul oficial al Eparhiei.
La final Părintele Mitropolit i-a binecuvântat pe credincioși și le-a urat un an plin de bucurii și împliniri sub ocrotirea Preasfintei Treimi.
În prima zi din an, la sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare și la praznicul Tăierii Împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos, IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană. De asemenea, ierarhul și soborul slujitor au oficiat slujba Te Deum-ului la începutul noului an.
„Am adus slavă Bunului Dumnezeu prin cea mai frumoasă creație a cultului nostru, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, în zi de prăznuire a acestui sfânt, zi în care am prăznuit și Tăierea Împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos și în același timp, pentru că suntem părtași vieții sociale. La slujba de Te Deum I-am mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra noastră în cursul anului trecut, dar mai ales ne-am rugat cu insistență asupra continuării acestor daruri peste noi în anul în care am intrat”, a spus ierarhul la final.
Pentru a se uniformiza diversele practici și pentru a nu muta slujba Te Deum-ului din locul consacrat ei, anume după Sfânta Liturghie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința din 17 februarie 2011, ca în noaptea trecerii dintre ani să se săvârșească Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, însoțit de rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut și de rugăciuni la intrarea în noul an.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1626, Ultimul acces: 2019-01-16 05:31:14

»  Zilele Șaguniene 2017, la final. Corala Armonia a susținut un concert de colinde în Catedrala Mitropolitană din Sibiu (2017-12-06)

 Închide 

Zilele Șaguniene 2017, la final. Corala Armonia a susținut un concert de colinde în Catedrala Mitropolitană din Sibiu

[2017-12-06]
de Andrei Pau

Zilele Șaguniene 2017 au ajuns la final. Ultimul eveniment a avut loc în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde Corala Armonia a susținut un concert de colinde. La manifestare a fost prezent IPS Laurențiu care la final a oferit oaspeților un act de cinstire.
Repertoriul coralei din Constanța a cuprins colinde tradiționale, cunoscute publicului larg, creații mai puțin cunoscut din repertoriul internațional, dar și momente instrumental-vocale oferite de mai mulți soliști, notează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.
Timp de 14 zile, iubitorii de artă și cultură au avut ocazia să participe la o serie de conferințe, concerte, lansări de carte și expoziții:
22 noiembrie – Actorul Dorel Vișan a susținut o conferință;
23 noiembrie – Numeroși sibienii au luat parte la conferința Teologi mărturisitori în temnițele comuniste, precum și la o serie de lansări de carte;
24 noiembrie – Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul a participat la o expoziție cu imagini și portrete ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei;
27 noiembrie – Lansarea volumului Mărturisire și dăruire celui între dascăli – Pr. Prof. Dr. Ioan Ică;
27 noiembrie – Conferința „Poezia închisorilor” – Pr. Călin Sămărghițan și Pr. Prof. Dr. Dorin Oancea;
28 noiembrie – Simpozionul doctoranzilor Facultății de Teologie Andrei Șaguna. Tema: Icoană și mărturisire;
28 noiembrie – Vernisarea expoziției de icoane Sfântul Ierarh Andrei Șaguna prin ochii tinerilor iconari din centrele Arhiepiscopiei Sibiului;
29 noiembrie – Procesiunea cu Sf. moaște ale Sf. Ierarh Andrei Șaguna;
29 noiembrie – Slujba privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna;
30 noiembrie – Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Slujba a fost oficiată de: Mitropolitul Ardealului, Mitropolitul Olteniei, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Episcopul Covasnei și Harghitei, Episcopul Devei și Hunedoarei, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului;
2 decembrie – Concert de colinde susținut de Corul ASCOR Baia Mare în Catedrala Mitropolitană;
4 decembrie – Simpozion „Economia socială în comunitățile parohiale” – Modele pentru prezent și viitor;
5 decembrie – Simpozionul „Partenie Cosma” la Biblioteca Astra;
5 decembrie – Concert de colinde al Corului Armonia din Constanța în Catedrala Mitropolitană din Sibiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1619, Ultimul acces: 2019-01-16 05:31:14

»  Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna cinstiți în Catedrala din Sibiu. Sute de credincioși prezenți la slujba oficiată de șapte ierarhi ai Bisericii noastre (2017-11-30)

 Închide 

Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna cinstiți în Catedrala din Sibiu. Sute de credincioși prezenți la slujba oficiată de șapte ierarhi ai Bisericii noastre

[2017-11-30]
de Sorin Ionițe

Sfântul Apostol Andrei împreună cu Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei au fost cinstiți joi în Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată de șapte ierarhi ai Bisericii noastre.
Ceremonialul liturgic din ziua hramului Catedralei din Sibiu a fost condus de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, care a slujit împreună cu:
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei;
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei;
Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei;
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei;
Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria;
Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
Credincioșii prezenți au avut prilejul de a aduce cinstire moaștelor Sfântului Andrei Șaguna aflate în patrimoniul lăcașului de cult.
În ajunul sărbătorii a avut loc o procesiune cu moaștele Sfântului Andrei Șaguna, condusă de Mitropolitul Ardealului. La finalul acesteia, IPS Laurențiu a adresat pelerinilor un cuvânt de binecuvântare și a mulțumit lui Dumnzeu pentru toate:
Slavă lui Dumnezeu pentru toate, pentru binecuvântarea revărsată asupra noastră! Cinste și rugăciuni înălțăm către Sfântul nostru ocrotitor Andrei, Mitropolitul Transilvaniei care astăzi, de ziua sa de sărbătoare, a ieșit pe ulițele cetății ca să cuprindă toată cetatea, pe care Dumnezeu s-o binecuvânteze în numele lui și prin rugăciunile lui!
Conform site-ului oficial al Mitropoliei Ardealului, alături de soborul de preoți și de credincioși au participat la procesiune un detașament de onoare de la Garnizoana militară din Sibiu și jandarmi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1624, Ultimul acces: 2019-01-16 05:31:14

»  Concert de colinde la Catedrala din Sibiu. La eveniment au fost prezenți elevi de la mai multe școli din localitate (2017-11-27)

 Închide 

Concert de colinde la Catedrala din Sibiu. La eveniment au fost prezenți elevi de la mai multe școli din localitate

[2017-11-27]
de Andrei Pau

Corala Timotei Popovici a susținut la Catedrala Mitropolitană din Sibiu un concert de colinde tradiționale. Manifestarea a avut loc în prezența unui grup de elevi de la mai multe școli gimnaziale din localitate.
În cadrul evenimentului ce a avut loc duminică, copiii au avut posibilitatea să afle de la părintele Dan Alexandru Streza detalii despre cântarea corală, rolul dirijorului, tonalitate, tehnici de interpretare și alte lucruri legate de muzică, dar și de prestigiul coralei de la Sibiu care a împlinit 111 ani de existență, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.
Concertul educativ pentru elevii sibieni a fost intitulat Corul și importanța lui în comunitate și a făcut parte din Proiectul Lumină și armonie. Acesta se desfășoară cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, al Consiliului local și al Primăriei Sibiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1634, Ultimul acces: 2019-01-16 05:31:15

»  Peste 250 persoane la Întâlnirea tinerilor din Arhiepiscopia Sibiului. Evenimentul a avut loc în ziua de pomenire a Sfinților Mărturisitori Ardeleni (2017-10-23)

 Închide 

Peste 250 persoane la Întâlnirea tinerilor din Arhiepiscopia Sibiului. Evenimentul a avut loc în ziua de pomenire a Sfinților Mărturisitori Ardeleni

[2017-10-23]
de Andrei Pau

Peste 250 de persoane din județele Sibiu și Brașov au participat, în ziua de cinstire a Sfinților Mărturisitori Ardeleni, la cea de-a treia ediție a Întâlnirii tinerilor din Arhiepiscopia Sibiului. Evenimentul intitulat Bucuria Tinereții a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Slujba a fost săvârșită de Mitropolitul Ardealului.
La finalul slujbei oficiate în data de 21 octombrie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu i-a felicitat pe tineri pentru atașamentul lor față valorile neamului românesc. De asemenea, ierarhul a amintit de jertfa și mărturisirea Sfinților Ardeleni, notează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.
După Sfânta Liturghie, cei prezenți au adresat o invitație tinerilor din Eparhiile Patriarhiei Române de a participa anul viitor la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Întreaga lume, eveniment care va fi găzduit de Sibiu în perioada 6-9 septembrie.
Întâlnirea de la Sibiu a continuat în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna unde participanții au avut posibilitatea să-l asculte pe părintele Constantin Necula care a vorbit despre ITO 2018.
Tema Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din întreaga lumea de anul viitor are ca fundament unitatea de neam în Hristos și în Biserică. Trebuie să fiți foarte atenți: când se lovește în structura voastră sufletească, se lovește în rezistența voastră împotriva acestei ucideri din culpă a Învierii, a spus părintele Constantin Necula
Întâlnirea Bucuria tinereții a fost coordonată de Organizația Tinerilor din Sibiu (OTS) împreună cu Departamentul de tineret al Eparhiei. Aceasta a făcut parte din evenimentele care pregătesc Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Întreaga lume de la Sibiu din 2018.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2003, Ultimul acces: 2019-01-16 05:31:15

»  Corala Catedralei Mitropolitane din Sibiu va concerta la Filarmonica de Stat din municipiu (2017-09-30)

 Închide 

Corala Catedralei Mitropolitane din Sibiu va concerta la Filarmonica de Stat din municipiu

[2017-09-30]
de Andrei Pau

Corul Timotei Popovici al Catedralei Mitropolitane din Sibiu va susține duminică, 8 octombrie 2017, de la ora 18.00, un concert extraordinar. Evenimentul va avea loc în Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu, anunță site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.
Concertul va fi organizat împreună cu orchestra filarmonicii din Sibiu, dirijată de Matei Pop. Soliștii vor fi: Zsuzsanna Antal, Simona Manea, Rodica Hândorean, Marinel Marc, pr. Dan Alexandru Streza și Ciprian Dioșan.
Evenimentul este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul local Sibiu și Consiliul Județean Sibiu. Intrarea este liberă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1845, Ultimul acces: 2019-01-16 05:31:15

»  Tineri de la Consiliul Mondial al Bisericilor, în vizită la Sibiu (2017-08-22)

 Închide 

Tineri de la Consiliul Mondial al Bisericilor, în vizită la Sibiu

[2017-08-22]
de Gheorghe Anghel

IPS Laurențiu tineri CMB
Comisia de Tineret „ECHOS” din cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor de la Geneva, Elveția, s-a întrunit în aceste zile la Sibiu. Membrii comisiei au fost primiți sâmbătă, 19 august, de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Comisia „ECHOS” a fost însoțită în vizita de lucru de la Sibiu de secretarul general adjunct al Consiliului Mondial al Bisericilor și directorul Institutului Ecumenic de la Bossey, părintele profesor Ioan Sauca.
În cadrul programului de lucru a întâlnirii oaspeții au vizitat Catedrala mitropolitană și obiectivele turistice din Sibiu. Tinerii au fost primiți la Catedrala mitropolitană de IPS Mitropolit Laurențiu care le-a prezentat un scurt istoric al locașului de cult din inima cetății transilvane, iar apoi i-a invitat în reședința mitropolitană unde au avut discuții referitoare la rolul Consiliului Mondial al Bisericilor în dialogul interconfesional și implicarea tinerilor în viața creștină.
IPS Mitropolit Laurențiu le-a urat bun-venit oaspeților și le-a prezentat cele mai importante activități cu tinerii din Mitropolia Ardealului, dar și din întreaga Biserică Ortodoxă Română, cu referire la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Întreaga lume, eveniment ce va fi găzduit anul viitor de Sibiu.
„Educația din școlile noastre de teologie este una deschisă spre dialog. Avem anumite discipline care ne deschid orizontul, iar studenții noștri studiază la diferite universități din întreaga lume. Noi așteptăm din partea dumneavoastră să veniți în întâmpinarea tinerilor noștri cu schimburi de experiențe, dialog, relații de prietenie, pentru că numai în cadrul unei comunități tinerii pot lucra împreună spre folosul creștinătății”, a spus ierarhul.
Tinerii și Biserica
În cadrul discuțiilor au fost prezentate și câteva aspecte din istoria Mitropoliei Ardealului, a Facultății de Teologie Ortodox㠄Sfântul Andrei Șaguna” și a învățământului teologic de la Sibiu. La discuții a fost prezent și prodecanul facultății sibiene, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel.
Membrii Comisiei „ECHOS” de la Geneva au discutat apoi cu IPS Mitropolit Laurențiu implicarea Bisericii Ortodoxe în dialogul ecumenic și provocările societății actuale pe care tinerii le confruntă în țările din care provin, în cadrul Bisericilor unde activează. La finalul întâlnirii tinerii i-au mulțumit ierarhului pentru primirea frumoasă și pentru discuțiile folositoare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2095, Ultimul acces: 2019-01-16 05:31:15

»  Teologii sibieni au depus jurământul în zi de sărbătoare. PS Ilarion Făgărășanul a transmis absolvenților binecuvântarea Mitropolitului Ardealului (2017-06-30)

 Închide 

Teologii sibieni au depus jurământul în zi de sărbătoare. PS Ilarion Făgărășanul a transmis absolvenților binecuvântarea Mitropolitului Ardealului

[2017-06-30]
de Andrei Pau

Promoția 2013-2017 a Facultății de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna din Sibiu a depus jurământul de credință și fidelitate față de Biserica străbună. Ceremonia a avut loc în data de 29 iunie 2017 la Catedrala Mitropolitană, după Sfânta Liturghie.
Absolvenții au participat împreună cu părinții, rudele și apropiații la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Din soborul slujitor au făcut parte cadre didactice de la facultatea sibiană, alături de slujitori ai Catedralei mitropolitane. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul absolvenților din promoția 2017.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de părintele Dumitru Abrudan, care a prezentat viața și virtuțile Sfinților Apostoli Petru și Pavel, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.
Sărbătorim astăzi pe doi dintre marii Apostoli ai pleiadei apostolice care a slujit pe timpul anilor în care Mântuitorul și-a împlinit misiunea Sa de pregătire a lumii pentru mântuire. Îi pomenim pe cei mai vestiți dintre ei, pe Sfântul Apostol Petru și pe Sfântul Apostol Pavel, a spus părintele Dumitru Abrudan.
La sfârșitul Sfintei Liturghii PS Episcop Ilarion a binecuvântat absolvenții și credincioșii prezenți în număr mare și a vorbit despre cei doi Sfinți Apostoli, corifeii Bisericii primare. De asemenea, ierarhul a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.
Astăzi nu putem găsi cuvinte pentru a-i lăuda pe cei doi corifei ai creștinătății, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Chiar dacă distanța de când au trăit ei și până astăzi este atât de mare, prin rugăciunile pe care le înălțăm către ei, Sfinții Apostoli vin spre noi și ne ajută să ieșim din toate necazurile și din toate nevoile, a subliniat ierarhul.
În continuare a avut loc ceremonia depunerii jurământului. Cei peste 70 de absolvenții au fost nominalizați și au rostit textul jurământului cu mâna pe Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.
La finalul ceremoniei absolvenții cu cele mai mari medii la disciplina Istoria Bisericească Universală au primit premiile Aurel Jivi, oferite încă din 2004 în memoria marelui profesor de la Facultatea de Teologie din Sibiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2067, Ultimul acces: 2019-01-16 05:31:15


Setul de evenimente 2 - Setul de evenimente 3 - Setul de evenimente 4 -
Nr. vizualizări:20336
Data ultimei vizualizări:2019-01-16 05:31:57
Data actualizare:2015-10-16 12:52:05
Data încărcării:2006-03-20 23:28:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:88

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Data: 2012-03-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 10

Interior - Iconostas
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-03-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 12

Balconul corului și pictură
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-03-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 8

Interior - pictură
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-03-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 7

Interior - pictură
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-03-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 4

Strane
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-03-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 2

Arcade - coloane - pictură
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-03-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 6

Iconostas
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-03-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 9

Amvon
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-03-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 9

Iconostas - parțial
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-03-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 6

Iconostas - parțial
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-03-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 2

Strană cantăreți
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-03-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 4

Arcade - coloane - pictură
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2012-03-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 4

Cupola turnului
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2010-11-17
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 4

Cupola
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2008-10-17
Aparat: Samsung Techwin <Samsung D70 / D75 / S730 / S750>
Contor: 9

Cupola
Foto: ro.wikipedia.org

Data: 2008-10-17
Aparat: Samsung Techwin <Samsung D70 / D75 / S730 / S750>
Contor: 3

Cupola
Foto: ro.wikipedia.org


Setul de Fotografii 6