Sibiu :: Catedrala Mitropolitana Sf. Treime - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Mitropolitană Sf. Treime
Sibiu
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Sibiu
Județ:Sibiu
Adresa:strada Mitropoliei Nr. 33
Cod poștal:550179
Persoană de contact :eclesiarh arhim. Macarie Țuțul
Telefon :0744... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropolia-ardealului.ro
www.sibiu.ro
www.cjSibiu.ro
www.prefecturaSibiu.ro
Preot:Constantin-Valer Necula, Petru Pantiș, Petru Madina
Hram:Sf. Treime,
Stil arhitectonic:Bizantin
Detalii:In planul orasului din anul 1875 sunt figurate cele cinci parcele spre Str. Mitropoliei si trei parcele spre Str. Xenopol ce au fost unificate, iar cladirile existente aici - demolate (inclusiv bisericuta modesta din interiorul cvartalului) in vederea construirii catedralei.
A rezultat un amplu edificiu cu o alcătuire simetrică si un plan central care, cu unele modificări (apariția celor două turnuri zvelte pe fațadă) , încearcă să reia, la o scară evident redusă, elevația unei bazilici bizantine. Expresivitatea edificiului se datorează jocului de volume organizate în jurul spațiului central, acoperit cu o cupolă pe pandantivi, susținută de alte volume acoperite cu suprafete în sfert de sferă, precum și a celor patru turnuri două, mici, cu plan octogonal alipite naosului și alte două, mai mari, flancând intrarea principală) . Expresia arhitecturală este determinată de finisajele exterioare - cărămidă aparentă presată (Klinker) pozată în asize orizontale cu două culori alternate și acoperișurile cu tablă de cupru.
Biserica ctitorită de Mitropolitul loan Mețianu este construită între anii 1902 - 1906 de către arhitecții Virgil Nagy si losif Kamner din Budapesta. Pictura în frescă a cupolei (Isus Pantocrator) , cei patru evangheliști de pe pandantivi și iconostasul sunt opera lui Octavian Smigelschi care a colaborat cu bunul său prieten pictorul Arthur Coulin. Alte picturi (realizate după anul 1957) aparțin lui loan Kober si lui Anastase Demian, care a pictat altarul și horele laterale. Mozaicurile au fost executate la Munchen. Sfințirea catedralei s-a săvârșit la 30 aprilie/13 mai 1906.
Alte informații:A fost ridicata pe locul unei biserici grecesti din 1788 care pana atunci servea drept catedrala episcopala. Prezinta caracteristicile unei biserici bizantine fiind o copie la scara redusa a bisericii Sfanta Sofia din Constantinopol.
La intrarea in catedrala se afla placile cu inscriptiile ctitoriei. Ilustra familie Mocsonyi a avur cea mai mare contributie fimanciara. In duminica din 30 aprilie 1906, se spune in pisanie, s-a sfintit cu solemnitatea cuvenita, s-a predat sfintei sale destinatii ca sa fie multe veacuri spre pomenirea lui Dumnezeu, spre intarirea credintei si a legii stramasesti si spre mantuirea sufleteasca a tuturor celor ce cu credinta si cu dragoste vor intra intransa. Amin.
Conducerea lucrarii i-a fost incredintata inginerului Iosif Schussing din Sibiu. Planul initial al constructiei a suferit modificari prin adaugurea celor doua turnuri de intrare. Edificiul are doua intrari: una pe Str. Mitropoliei, cealalta pe Str. Alex. Xenopol.
Iconostasul si stranele au fost confectionate in Bucuresti, la firma lui Constantin Babic si in acelasi an a fost introdusa lumina electrica si a fost pictata cupola. Pictura cupolei, a sfintilor evanghelisti si a iconostasului este opera pictorului Octavian Smighelschi si a fost executata in stil bizantin cu trasaturi specifice renasterii romanesti. Octavian Smighelschi n-a terminat pictura pentru ca o boala nemiloasa i-a curmat inainte de vreme firul vietii. Prin grija mitropolitului Nicolae Colan, pictura catadralei a fost continuata si terminata de pictorul Iosif Kober. Ultima restaurare s-a facut cu sprijinul Departamentului Cultelor. Mozaicurile au fost executate la Munchen.
La 30 aprilie 1906, catedrala a fost sfintita de catre mitropolitul Ioan Metianu in prezenta a numeroase personalitati al vremii printre care prof. Nicolae Iorga.
Catedrala serveste si ca biserica parohiala pentru credinciosii din parohia Sibiu-Cetate si ca salas de rugaciune pentru credinciosii din intreg municipiu Sibiu si imprejurimi.
Cod Monument:SB-II-m-A-12147
Știri despre biserică: Setul de evenimente 1 -
Setul de evenimente 2

»  Festival coral la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. IPS Laurențiu prezent la eveniment (2017-06-07)

 Închide 

Festival coral la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. IPS Laurențiu prezent la eveniment

[2017-06-07]
de Andrei Pau

Cinci formații corale au participat luni, 5 iunie 2017, la festivalul intitulat Corul Timotei Popovici la ceas aniversar. Evenimentul a avut loc la Catedrala Mitropolitană din Sibiu și a marcat împlinirea a 111 ani de la înființarea grupului coral al lăcașului de cult.
La eveniment au fost prezenți: Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, părintele Nicolae Chifăr, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna din Sibiu, părintele Aurel Pavel, Prodecanul instituției, părintele Emanuel Tăvală, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, preoți și credincioși.
Alături de corala Catedralei Mitropolitane din Sibiu, au interpretat cântări religioase: Corul Anastasis al Catedralei Episcopale din Deva, Corul Arhanghelii al Catedralei Ortodoxe din Orăștie, Corul Caedonia din Sibiu, și Corul preoților din Sibiu, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.
În cuvântul de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurențiu a mulțumit participanților pentru prezența la manifestarea culturală. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a felicitat coriștii pentru dragostea lor față de muzica religioasă.
Catedrala noastră a devenit acum o Catedrală a coralelor. Nu a fost un concurs, ci fiecare a concurat spre slava lui Dumnezeu, într-un mod exemplar. Cred că dacă ar fi fost un juriu de specialitate, v-ar fi acordat tuturor premiul I. Un premiu mai mare v-a dat Dumnezeu, v-a acordat Mântuitorul Iisus Hristos, v-a binecuvântat Sfânta Treime, ocrotitoarea Catedralei noastre, a spus ierarhul.
Festivalul s-a încheiat cu un moment artistic pregătit de toate corurile participante care au interpretat Binecuvântează, Doamne, România, pe o temă din Rapsodia a II-a de George Enescu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2421, Ultimul acces: 2019-01-13 23:57:58

»  Coliturghisire arhierească la hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu (2017-06-06)

 Închide 

Coliturghisire arhierească la hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu

[2017-06-06]
de Andrei Pau

Catedrala Mitropolitană din Sibiu și-a sărbătorit în data de 5 iunie 2017 hramul. În ziua praznicului Sfintei Treimi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu sobor de arhierei.
Din sobor au făcut parte:
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei,
Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei,
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii,
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei,
Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Facultății de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna din Sibiu, consilieri eparhiali și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupurile corale Timotei Popovici și Anastasis.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Mitropolitul Olteniei care a vorbit despre marele praznic al Sfintei Treimi.
Sărbătoarea Preasfintei Treimi de astăzi este un lucru desăvârșit și binevenit în cultul nostru și în rugăciunile noastre, mai ales în evlavia poporului român, unde praznicul Sfintei Treimi este atât de apreciat și de dorit de credincioși. Preasfânta Treime este dătătoare de viață și în același timp este Aceea care ne-a zidit pe noi, care ne-a alcătuit pe noi și ne-a dat ca felul nostru de viață să fie după viața Sfintei Treimi, a subliniat ierarhul.
La final, IPS Laurențiu a mulțumit tuturor pentru participarea la hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu. De asemenea, Ierarhul a oferit distincția Crucea șaguniană pentru mireni lui Constantin Chiriac, directorului Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu.
Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu un recital de cântece patriotice susținut pe esplanada din fața Catedralei de cele două coruri menționate, împreună cu o fanfară.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2127, Ultimul acces: 2019-01-13 23:57:58

»  Praznicul Rusaliilor la Catedrala Mitropolitană din Sibiu (2017-06-04)

 Închide 

Praznicul Rusaliilor la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

[2017-06-04]
de Andrei Pau

Numeroși credincioși au participat duminică, 4 iunie 2017, la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană din Sibiu. În ziua praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Timotei Popovici.
În cadrul Sfintei Liturghii, părintele Nicolae Chifăr, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Duminica Părinților și a Copiilor, notează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.
În cuvâtul rostit, Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor despre praznicul Pogorârii Duhului Sfânt și despre darurile spirituale aduse peste omenire.
Lucrarea pe care a trimis-o Fiul lui Dumnezeu de la Tatăl prin Duhul Sfânt este acea putere, acel dar nemărginit care lucrează în noi, darul Duhului Sfânt. Lucrarea de mântuire s-a împlinit prin Iisus Hristos, Care ne-a împăcat cu Tatăl, iar lucrarea de sfințire o săvârșește Duhul Sfânt prin tainele Bisericii. Harul Duhului Sfânt este o energie necreată care emană veșnic din Dumnezeu, a subliniat ierarhul.
La final, cei prezenții la slujbă s-au închinat moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1810, Ultimul acces: 2019-01-13 23:57:58

»  Peste 2000 de sibieni au primit Lumina Sfântă a Învierii (2017-04-17)

 Închide 

Peste 2000 de sibieni au primit Lumina Sfântă a Învierii

[2017-04-17]
de Andrei Pau

Peste 2000 de credincioși au venit la Catedrala Mitropolitană din Sibiu în noaptea de Înviere pentru a primi Sfânta Lumină de la Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, notează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.
Din soborul slujitor au făcut parte: cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna din Sibiu, precum și slujitori ai lăcașului de cult.
După slujba Învierii au fost oficiate Utrenia și Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala Timotei Popovici.
La final, Mitropolitul Ardealului le-a transmis celor prezenți un mesaj de binecuvântare, alături de urările specifice acestui mare praznic al creștinătății.
Praznicul Învierii este o zi de bucurie, de încununare a ostenelilor noastre din timpul postului, dar în același timp și o zi de lumină, o lumină pe care să o luăm și să o ducem cu noi să ne lumineze cărările vieții noastre, dar mai ales sufletele noastre. Am făcut o noapte de priveghere, dar nu degeaba pentru că am luat acum binecuvântare. Vă dorim tuturor sărbători fericite, sănătate, iar această bucurie a Învierii să nu piară niciodată din inimile noastre, a spus ierarhul.
***
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a sfințit pâinea și vinul cunoscute sub denumirea de paști. Acestea au fost împărțite credincioșilor prezenți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2096, Ultimul acces: 2019-01-13 23:57:58

»  Sfânta și Marea Joi. IPS Laurențiu: Împărtășirea este o participare directă a noastră la jertfa mântuitoare (2017-04-13)

 Închide 

Sfânta și Marea Joi. IPS Laurențiu: Împărtășirea este o participare directă a noastră la jertfa mântuitoare

[2017-04-13]
de Andrei Pau

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a oficiat în Joia Mare, la Catedrala Mitropolitană, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia. La slujba oficiată de Mitropolitul Ardealului au participat numeroși credincioși sibieni.
Din soborul slujitor au făcut parte: părinți ai Catedralei Mitropolitane și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna din Sibiu.
În cuvântul rostit în data de 13 aprilie 2017, ierarhul a explicat credincioșilor semnificațiile duhovnicești ale acestei zile din Săptămâna Pătimirilor.
Hristos a rânduit la Cina cea de Taină ca de fiecare dată când săvârșim Sfânta Liturghie și ne împărtășim cu Trupul și Sângele Său să devenim părtași cu El, să devenim purtători de Hristos. Când am luat Trupul și Sângele Său în noi, nu trăim o simplă amintire, o comemorare, ci Împărtășirea este o participare directă a noastră la jertfa mântuitoare, a subliniat ierarhul.
***
În Sfânta și Marea Joi sunt prăznuite patru lucruri: sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de Taină, adică predarea înfricoșătoarelor Taine, rugăciunea cea mai presus de fire și vânzarea (trădarea) Domnului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2001, Ultimul acces: 2019-01-13 23:57:58

»  IPS Laurențiu prezent la procesiunea de Florii organizată la Catedrala Mitropolitană (2017-04-10)

 Închide 

IPS Laurențiu prezent la procesiunea de Florii organizată la Catedrala Mitropolitană

[2017-04-10]
de Andrei Pau

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a participat sâmbătă, 8 aprilie 2017, la procesiunea de Florii ce a fost organizată în jurul Catedralei Mitropolitane din Sibiu, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.
În cuvântul rostit, Mitropolitul Ardealului a evidențiat importanța și semnificația duhovnicească a ramurilor verzi pe care credincioșii le poartă în mâini.
Noi nu facem o simplă comemorare a evenimentului istoric, ci acesta devine pentru noi o prezență, o realitate, de aceea și purtăm ramuri verzi, stâlpări, arătând prin aceasta că, așa cum natura a revenit la viață, tot așa și Mântuitorul Iisus Hristos va readuce omenirea la starea dintâi, a spus Ierarhul.
Procesiunea de Florii a fost precedată de oficierea Vecerniei în Catedrala Mitropolitană. În continuarea slujbei, corala Protopopiatului Sibiu, dirijată de părintele Alexandru Szasz, a susținut un concert de cântece religioase specifice perioadei prepascale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1725, Ultimul acces: 2019-01-13 23:57:58

»  Catedrala Mitropolitană | IPS Laurențiu a oficiat slujba Deniei Canonului cel Mare (2017-03-31)

 Închide 

Catedrala Mitropolitană | IPS Laurențiu a oficiat slujba Deniei Canonului cel Mare

[2017-03-31]
de Andrei Pau

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat miercuri, 29 martie 2017, slujba Deniei Canonului cel Mare. Evenimentul a avut loc la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
Din sobor au făcut parte: cadre didactice de la Facultatea Sfântul Andrei Șaguna din Sibiu, precum și slujitori ai lăcașului de cult. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul studenților de la facultatea de teologie sibiană, dirijat de părintele Sorin Dobre.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat importanța și sensul duhovnicesc al Canonului cel Mare, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.
Săptămâna a cincea din Postul Mare este marcată de Denia Canonului cel Mare și Denia Imnului Acatist. Sunt aproape 300 de imnuri, alcătuite la singular: eu plâng păcatele mele, eu cer de la Dumnezeu să-mi dea căință, iar în această plângere a mea mă raportez mereu la modelele desăvârșite pe care nu le-am urmat. Această cântare este una de umilință, de smerenie, a precizat Ierarhul.
Vineri seara, în săptămâna a cincea din Postul Mare, va fi oficiată Denia în cadrul căreia se va citi Acatistul Bunei Vestiri.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1790, Ultimul acces: 2019-01-13 23:57:58

»  Duminica a doua din Post | Sute de sibieni prezenți la Catedrala Mitropolitană (2017-03-12)

 Închide 

Duminica a doua din Post | Sute de sibieni prezenți la Catedrala Mitropolitană

[2017-03-12]
de Andrei Pau

Sute de credincioși au participat duminică, 12 martie 2017, la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.
Din sobor au făcut parte cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna din Sibiu și preoți de la Catedrala Mitropolitană. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Timotei Popovici.
În cuvântul rostit, Ierarhul a evidențiat că minunea vindecării din Capernaum trebuie să fie pentru fiecare creștin un exemplu de întărire și mărturisire a credinței, notează site-ul oficial al Mitropoliei.
Minunea săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos în Capernaum are o semnificație aparte pentru noi. Din ea învațăm că trebuie să ne întărim credința și să o mărturisim, ferindu-ne de orice vicleșug sau îndoială a minții, venite din partea vrăjmașului, a spus părintele mitropolit.
În cadrul slujbei, un număr mare de credincioșii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1648, Ultimul acces: 2019-01-13 23:57:58

»  Canonul Sf. Andrei Criteanul este o creație imnografică unică, a transmis IPS Laurențiu (2017-02-28)

 Închide 

Canonul Sf. Andrei Criteanul este o creație imnografică unică, a transmis IPS Laurențiu

[2017-02-28]
de Gheorghe Anghel

IPS Laurențiu slujind la Sibiu
În prima zi a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a slujit la Catedrala din Sibiu.
Mitropolitul Ardealului a oficiat, în data de 27 februarie 2017, Slujba Pavecerniței în cadrul căreia a fost citită prima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, informează site-ul oficial al Eparhiei.
La slujbă au participat sute de credincioși sibieni.
Canonul Sfântului Andrei Criteanul este o alcătuire liturgică de o frumusețe aparte, o creație imnografică unică, le-a spus ierarhul celor prezenți.
Canonul este citit în patru părți în primele patru zile ale Postului Mare, în cadrul Pavecerniței Mari, și integral în Joia din săptămâna a cincea a Postului Sfintelor Paști.
Imnul liturgic încununează slujba Pavecerniței prin chemarea la pocăință, a evidențiat ierarhul.
Smerenia la care ne cheamă Biserica în Postul Mare, alături de căința pentru păcatele săvârșite sunt puse în relație cu diferite evenimente din istoria biblică sau cu diferite momente de binecuvântare cerească, a completat Înaltpreasfinția Sa.
Slujba Pavecerniței și Canonul cel Mare vor fi oficiate la Catedrala mitropolitană în primele patru zile ale Postului Mare, de la ora 18.00.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1738, Ultimul acces: 2019-01-13 23:57:58

»  Ocrotitorii școlilor teologice sărbătoriți în Catedrala Mitropolitană din Sibiu (2017-01-30)

 Închide 

Ocrotitorii școlilor teologice sărbătoriți în Catedrala Mitropolitană din Sibiu

[2017-01-30]
de Sorin Ionițe

Ocrotitorii școlilor teologice au fost cinstiți de membrii Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu luni, 30 ianuarie 2017, în Catedrala Mitropolitană. Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardelului, a oficiat acolo Sfânta Liturghie, împreună cu Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
La slujbă a participat un număr mare de credincioși. De asemenea, au fost prezenți rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu, cadre didactice și studenți de la Facultatea de Teologie Sfântul Andrei Șaguna din Sibiu.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul studenților teologi, condus de Pr. Prof. Vasile Grăjdian, notează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.
Cuvântul rostit la Sfânta Liturghie a aparținut Pr. Conf. Mircea Ielciu. Părintele a evidențiat cinstea pe care Biserica o acordă Sfinților Trei Ierarhi, numind praznicul acestora sărbătoarea modelelor autentice din Biserică.
La finalul slujbei, Părintele Mitropolit a oferit Pr. Prof. Vasile Grăjdian, pentru întreaga activitate didactică, distincția Crucea șaguniană pentru clerici.
Sărbătoarea a continuat în Aula Mitropolit Ioan Mețianu a Facultății de Teologie din Sibiu, unde au fost susținute prelegeri prin care au fost evocate viața, misiunea și opera Sfinților Trei Ierarhi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1755, Ultimul acces: 2019-01-13 23:57:58

»  IPS Laurențiu: Praznicul de astăzi nu sfințește doar pe om, ci și natura (2017-01-06)

 Închide 

IPS Laurențiu: Praznicul de astăzi nu sfințește doar pe om, ci și natura

[2017-01-06]
de Andrei Pau

În ziua de prăznuire a Botezului Domnului, credincioși din Sibiu au participat vineri, 6 ianuarie 2017, la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, la Catedrala Mitropolitană, notează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.
Din sobor au făcut parte slujitorii locașului de cult și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala Timotei Popovici a Catedralei Mitropolitane.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de părintele Constantin Necula care a subliniat însemnătatea sărbătorii.
Este praznicul Arătării lui Dumnezeu, Epifaniei, este praznicul în care Dumnezeu S-a arătat în Treime, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, dar mai presus de toate este minunatul hram al lumii acesteia în care trăim. De intrarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos în apele Iordanului, hramul întregii lumi devine Hristos. Botezul este hramul cosmosului întreg, a spus părintele Necula.
În continuare, slujba de sfințire a apei a fost oficiată pe o scenă amenajată în Piața Mare de Mitropolitul Ardealului împreună cu Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și cu preoții de la parohiile din oraș.
La finalul slujbei, Înaltpreasfinția a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a evidențiat importanța praznicul Bobotezei.
Praznicul de astăzi nu sfințește doar pe om, ci sfințește și natura. Materia a câștigat prin Botezul Domnului posibilitatea aceasta de a deveni purtătoare de har și s-a sfințit întreaga lume. Ne-am rugat acum lui Dumnezeu ca să coboare pe Duhul Sfânt și să transforme apa aceasta dintr-o materie pe care El ne-a rânduit-o ca principiul vieții și al curăției, în principiul vieții spirituale, nu doar să curețe necurăția vieii și a trupului, ci să înlăture orice fel de înrâurire a diavolului asupra ființei umane și să sfințească întreaga natură, a subliniat ierarhul.
Pentru mulțimile de credincioși au fost pregătite 14.000 de sticle cu apă sfințită.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2029, Ultimul acces: 2019-01-13 23:57:58

»  Liturghie arhierească în prima zi a noului an la Catedrala Mitropolitană din Sibiu (2017-01-03)

 Închide 

Liturghie arhierească în prima zi a noului an la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

[2017-01-03]
de Andrei Pau

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat duminică, 1 ianuarie 2017, Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Din sobor au făcut parte preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei, notează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor prezenți despre praznicul Tăierii Împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos și despre viața și virtuțile Sfântului Vasile cel Mare.
Mântuitorul Iisus Hristos, Care nu avea nevoie de ispășire, sau de vreo legătură în plus, și-a asumat absolut toate cele prin care trebuia să treacă un fiu al poporului ales, dar în același timp, acceptând să fie tăiat împrejur, El a schimbat acest legământ întărindu-l prin prima Taină a Bisericii, Sfântul Botez. În același timp El a anticipat jertfa pe care a adus-o pentru omenire. Ziua de 1 ianuarie este și ziua trecerii la cele veșnice a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareii Capadociei. El ne oferă întâi de toate șansa unei mijlociri constante, pentru că sfinții sunt pentru noi rugători către Dumnezeu, a subliniat ierarhul.
La final, Mitropolitul Ardealului a citit rugăciuni de binecuvântare a credincioșilor și clerului din Arhiepiscopia Sibiului, la intrarea în noul an calendaristic.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2055, Ultimul acces: 2019-01-13 23:57:58

»  Crăciunul la Sibiu: Sute de credincioși s-au rugat împreună cu ierarhul lor în Catedrala Mitropolitană (2016-12-25)

 Închide 

Crăciunul la Sibiu: Sute de credincioși s-au rugat împreună cu ierarhul lor în Catedrala Mitropolitană

[2016-12-25]
de Gheorghe Anghel

Crăciunul la Sibiu
Cu prilejul sărbătorii Nașterii Domnului, 25 decembrie 2016, sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Sibiu. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. Din sobor au făcut parte slujitorii Catedralei mitropolitane și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În cadrul Sfintei Liturghii teologul Emil Oancea a fost hirotonit diacon, iar diaconul Radu Tănase a fost hirotonit preot pentru Parohia Cisnădioara, Protopopiatul Sibiu. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza.
La finalul slujbei IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre marele praznic al Nașterii Domnului și a transmis tuturor urările specifice acestei sărbători.
Astăzi, când cerul se unește cu pământul, în preamărirea Pruncului născut în peștera Betleemului, au coborât și peste noi darurile cerești trimise de Mântuitorul nostru Iisus Hristos. În Catedrala mitropolitană, înconjurat de mulți preoți și de o mulțime de credincioși, am simțit cu bucurie cum prăznuirea aceasta devine pentru noi o realitate a vieții. Am așteptat cu multă bucurie și cu osteneli pe măsură, prin post, rugăciune și fapte bune, întâlnirea cu Mântuitorul, Prunc venit în lume și născut din Fecioara Preacurată. Ne-am împărtășit din darurile cerești mijlocite de această ființă binecuvântată de Dumnezeu, Mama mamelor noastre, Maica Preacurată, care L-a născut pe Fiul lui Dumnezeu și a rămas pururea Fecioară.
Sărbătoarea s-a încheiat pe esplanada din fața Catedralei mitropolitane, unde ceata junilor din Gura Râului au prezentat obiceiurile din Mărginimea Sibiului. De asemenea, câțiva copii au prezentat obiceiul Irozilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1797, Ultimul acces: 2019-01-13 23:57:58

»  Concert de colinde la Catedrala Mitropolitană din Sibiu (2016-12-15)

 Închide 

Concert de colinde la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

[2016-12-15]
de Andrei Pau

mitropolia-ardealului-ips-laurentiu-concert-traditie-sibiu-sarbatori-iarna-4
Studenții Facultății de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna din Sibiu au susținut miercuri, 14 decembrie 2016, tradiționalul concert de colinde în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, notează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.
Anul acesta, studenților teologi le-au urmat preoții din Porotopopiatul Sibiu, care au susținut la rândul lor un concert de colinde.
La concertul studenților teologi și al preoților din Protopopiatul Sibiu au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, părintele Nicolae Chifăr, decanul Facultății de Teologie din Sibiu, părintele Aurel Pavel, prodecanul instituției, precum și cadre didactice, preoți și numeroși credincioși.
Corul studenților a interpretat colinde tradiționale românești, din repertoriul internațional, precum și imnuri religioase specifice acestei perioade dinaintea praznicului Nașterii Domnului. Din repertoriul pregătit au făcut parte: Toată legea creștinească, Coroana de trandafiri, A venit și-aici Crăciunul sau Vin colindătorii.
La finalul concertului, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a vorbit despre frumusețea acestei perioade încărcate de spiritualitate și i-a felicitat pe preoți și studenți pentru continuarea acestei tradiții unice la Sibiu.
De fiecare dată îmi amintesc de acea perioadă în care concertul de colinde al studenților și concertul corului Catedralei erau două momente unice, în care oamenii veneau să asculte minunatele noastre colinde. Se înregistrau, se copiau benzile, așa cum era atunci tehnica. Astăzi ascultăm colindele și putem să retrăim în orice clipă bucuria prunciei, bucuria în care noi am primit pentru prima dată vestea Nașterii Mântuitorului nostru Hristos și am transmis-o și altora. Colindatul nu este altceva decât antrenarea într-o bucurie continuă, într-un schimb reciproc a tuturor creștinilor. Dacă îngerii în cer au cântat la Nașterea Domnului, noi, imitându-i pe ei, încercăm într-un fel sau altul, de la o cântare simplă la una melodică, la cântarea corală, polifonică, preamărind pe același Iisus, Pruncul Care S-a născut în ieslea Betleemului, a subliniat ierarhul.
La finalul evenimentului, ierarhul a binecuvântat pe cei prezenți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1704, Ultimul acces: 2019-01-13 23:57:58

»  Catedrala Mitropolitană din Sibiu: Concert extraordinar de colinde (2016-12-10)

 Închide 

Catedrala Mitropolitană din Sibiu: Concert extraordinar de colinde

[2016-12-10]
de Iulian Dumitrascu

catedrala-mitropolitana-din-sibiu-concert-extraordinar-de-colinde
Zilele șaguniene 2016 s-au încheiat la Sibiu printr-un concert extraordinar de colinde al corului Dal Segno al Facultății de Arte din cadrul Universității din Oradea, dirijat de conf. univ. dr. Valentin Lazăr. Concertul a avut loc vineri, 9 decembrie, în Catedrala mitropolitană din Sibiu, după cum ne-a precizat Alexandru Chituță.
Concertul a fost realizat cu sprijinul Asociației culturale pictor Octavian Smigelschi din Sibiu.
Concertul a făcut parte și din programul Zilelor Asociațiunii ASTRA și din cadrul manifestărilor Smigelschi 150. La concert au fost prezenți Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, prodecanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, Alexandru Constantin Chituță președintele Asociației culturale pictor Octavian Smigelschi, preoți, cadre didactice, studenți și credincioși.
Corul a interpretat 20 de colinde și cântece religioase din repertoriul național, cu momente de interpretare solo din partea artiștilor Florina și Florin Mariș Hinsu.
La final, IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit oaspeților pentru minunatul concert oferit în preajma sărbătorilor sfinte și le-a adresat invitația de a veni an de an în Catedrala mitropolitană din Sibiu pentru a colinda. Ierarhul a oferit diplome de apreciere dirijorului Valentin Lazăr și celor doi soliști, Florina și Florin Mariș Hinsu. Toți membrii corului au primit daruri din partea Părintelui Mitropolit.
Mesajul transmis prin colinde este cel al Iubirii întrupate. Dumnezeu S-a făcut Om, dar n-a venit ca un om matur care să judece, ci ca un prunc născut în ieslea Betleemului, ca un Prunc care se naște în familiile noastre și în sufletele fiecăruia dintre noi pentru ca să ne lase nouă posibilitatea de a ne împărtăși de iubirea nemărginită a lui Dumnezeu, a spus ierarhul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1629, Ultimul acces: 2019-01-13 23:57:58

»  Sfântul Ierarh Andrei Șaguna cinstit la Catedrala Mitropolitană din Sibiu (2016-11-30)

 Închide 

Sfântul Ierarh Andrei Șaguna cinstit la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

[2016-11-30]
de Andrei Pau

b
Sute de credincioși sibieni au participat miercuri, 30 noiembrie 2016, la hramul Catedrala Mitropolitană din Sibiu, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, ocrotitorului locașului de cult și al întregii Transilvanii, notează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.
Credincioșii prezenți au avut ocazia să aducă cinstire moaștelor marelui mitropolit aflate în racla așezată spre închinare în centrul locașului de cult.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Domețian, Mitropolitul Vidinului, Bulgaria, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Policarp, Episcopul-vicar al Mitropoliei Vidinului și Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
La slujbă au fost prezenți reprezentanți ai oficialităților locale, județene și centrale, precum și numeroși oaspeți din țară. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Timotei Popovici a Catedralei Mitropolitane din Sibiu.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu. Ierarhul a vorbit despre activitatea misionară a Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.
Sfântul Apostol Andrei, Cel întâi chemat și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, au fost chemați de Dumnezeu la o viața duhovnicească deosebită. Chemarea lor sfântă rămâne un model vrednic de urmat atât pentru ierarhi, cât și pentru preoți, monahi și toți credincioșii. Chemarea ne este adresată tuturor ca noi toți să mergem după Mântuitorul Iisus Hristos, a subliniat Părintele Mitropolit.
Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a oferit celor doi ierarhi din Bulgaria, precum și Înaltpreasfințitului Părinte Irineu distincția Crucea șaguniană. Aceeași distincție a fost oferită decanului Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, părintelui Mihai Himcinschi, președintelui filialei clujene a Academiei Române, acad. Emil Burzo, rectorului Universității 1 decembrie 1918 din Alba Iulia, Valer Daniel Breaz, directorului Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, managerului Spitalului Județean Sibiu, Vasile Spinean, directorului Colegiului Național Pedagogic Andrei Șaguna din Sibiu, Rodica Țălnariu și directorului Colegiului Național Andrei Șaguna din Brașov, Dorel Agache.
Distincția Ordinul Sfântului Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei a fost oferită coordonatorului pe județul Brașov al Departamentului pentru Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, Costin Butnar, celor două colegii menționate, coordonatorului Organizației Tinerilor din Sibiu, prof. Carmen Jinariu, precum și președintei organizației, Teodora Șpan.
Președintele filialei clujene a Academiei Române, Emil Burzo i-a oferit Mitropolit Ardealului Medalia Meritul academic.
Înaltpreasfințitul Părinte Domețian i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu pentru invitația de a participa la o sărbătoare deosebită a Transilvaniei și a vorbit despre prietenia dintre cele două Biserici surori și dintre cele două popoare vecine.
Ierarhii prezenți la hram au primit în dar de la Mitropolitul Ardealului câte o icoană a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a mulțumit ierarhilor, preoților, oaspeților și credincioșilor prezenți la sărbătoarea hramului Catedralei Mitropolitane.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1561, Ultimul acces: 2019-01-13 23:57:58


Setul de evenimente 3 - Setul de evenimente 4 -
Nr. vizualizări:20338
Data ultimei vizualizări:2019-01-16 05:51:42
Data actualizare:2015-10-16 12:52:05
Data încărcării:2006-03-20 23:28:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:88

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2012-03-27
Contor: 67

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2012-08-27
Contor: 6

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2014-06-22
Contor: 10

Ere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2010-11-17
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 7

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2012-03-28
Contor: 19

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Data: 2012-03-28
Contor: 10

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2012-12-13
Contor: 5

Vedere din față
Foto: Ilie Olar

Data: 2012-03-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 4

Vedere din față
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-08-15
Aparat: Canon Canon PowerShot SX100 IS
Contor: 2

Vedere din față
Foto: vioreltdr

Data: 2012-03-27
Contor: 22

Vedere din față
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2005-09-04
Aparat: SONY DSC-F828
Contor: 62

Vedere din față
Foto: Blaga Laura

Data: 2012-03-28
Contor: 19

Vedere din față
Foto: Kjetil Ree

Data: 2012-03-29
Contor: 6

Vedere din față
Foto: ro.wikipedia.org

Data: 2012-03-29
Contor: 4

Vedere din față
Foto: ro.wikipedia.org

Data: 2009-03-11
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 52

Vedere din spate
Foto: Dan Deva

Data: 2012-03-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 12

Vedere din spate
Foto: Brudi Fürbacher


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6