Sibiu :: Catedrala Mitropolitana Sf. Treime - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Mitropolitană Sf. Treime
Sibiu
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Sibiu
Județ:Sibiu
Adresa:strada Mitropoliei Nr. 33
Cod poștal:550179
Persoană de contact :eclesiarh arhim. Macarie Țuțul
Telefon :0744... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:mitropolia-ardealului.ro, www.sibiu.ro, www.cjSibiu.ro, sb.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Constantin-Valer Necula, Petru Pantiș, Petru Madina
Hram:Sf. Treime
Stil arhitectonic:Bizantin
Detalii:In planul orasului din anul 1875 sunt figurate cele cinci parcele spre Str. Mitropoliei si trei parcele spre Str. Xenopol ce au fost unificate, iar cladirile existente aici - demolate (inclusiv bisericuta modesta din interiorul cvartalului) in vederea construirii catedralei.
A rezultat un amplu edificiu cu o alcătuire simetrică si un plan central care, cu unele modificări (apariția celor două turnuri zvelte pe fațadă) , încearcă să reia, la o scară evident redusă, elevația unei bazilici bizantine. Expresivitatea edificiului se datorează jocului de volume organizate în jurul spațiului central, acoperit cu o cupolă pe pandantivi, susținută de alte volume acoperite cu suprafete în sfert de sferă, precum și a celor patru turnuri două, mici, cu plan octogonal alipite naosului și alte două, mai mari, flancând intrarea principală) . Expresia arhitecturală este determinată de finisajele exterioare - cărămidă aparentă presată (Klinker) pozată în asize orizontale cu două culori alternate și acoperișurile cu tablă de cupru.
Biserica ctitorită de Mitropolitul loan Mețianu este construită între anii 1902 - 1906 de către arhitecții Virgil Nagy si losif Kamner din Budapesta. Pictura în frescă a cupolei (Isus Pantocrator) , cei patru evangheliști de pe pandantivi și iconostasul sunt opera lui Octavian Smigelschi care a colaborat cu bunul său prieten pictorul Arthur Coulin. Alte picturi (realizate după anul 1957) aparțin lui loan Kober si lui Anastase Demian, care a pictat altarul și horele laterale. Mozaicurile au fost executate la Munchen. Sfințirea catedralei s-a săvârșit la 30 aprilie/13 mai 1906.
Alte informații:A fost ridicata pe locul unei biserici grecesti din 1788 care pana atunci servea drept catedrala episcopala. Prezinta caracteristicile unei biserici bizantine fiind o copie la scara redusa a bisericii Sfanta Sofia din Constantinopol.
La intrarea in catedrala se afla placile cu inscriptiile ctitoriei. Ilustra familie Mocsonyi a avur cea mai mare contributie fimanciara. In duminica din 30 aprilie 1906, se spune in pisanie, s-a sfintit cu solemnitatea cuvenita, s-a predat sfintei sale destinatii ca sa fie multe veacuri spre pomenirea lui Dumnezeu, spre intarirea credintei si a legii stramasesti si spre mantuirea sufleteasca a tuturor celor ce cu credinta si cu dragoste vor intra intransa. Amin.
Conducerea lucrarii i-a fost incredintata inginerului Iosif Schussing din Sibiu. Planul initial al constructiei a suferit modificari prin adaugurea celor doua turnuri de intrare. Edificiul are doua intrari: una pe Str. Mitropoliei, cealalta pe Str. Alex. Xenopol.
Iconostasul si stranele au fost confectionate in Bucuresti, la firma lui Constantin Babic si in acelasi an a fost introdusa lumina electrica si a fost pictata cupola. Pictura cupolei, a sfintilor evanghelisti si a iconostasului este opera pictorului Octavian Smighelschi si a fost executata in stil bizantin cu trasaturi specifice renasterii romanesti. Octavian Smighelschi n-a terminat pictura pentru ca o boala nemiloasa i-a curmat inainte de vreme firul vietii. Prin grija mitropolitului Nicolae Colan, pictura catadralei a fost continuata si terminata de pictorul Iosif Kober. Ultima restaurare s-a facut cu sprijinul Departamentului Cultelor. Mozaicurile au fost executate la Munchen.
La 30 aprilie 1906, catedrala a fost sfintita de catre mitropolitul Ioan Metianu in prezenta a numeroase personalitati al vremii printre care prof. Nicolae Iorga.
Catedrala serveste si ca biserica parohiala pentru credinciosii din parohia Sibiu-Cetate si ca salas de rugaciune pentru credinciosii din intreg municipiu Sibiu si imprejurimi.
Cod Monument:SB-II-m-A-12147
Nr. vizualizări:56749
Data ultimei vizualizări:2024-03-28 10:03:00
Data ultimei actualizări:2015-10-16 12:52:05
Data încărcării pe sit:2006-03-20 23:28:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Data: 2012-03-27
Contor: 146

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici