Sibiu :: Catedrala Mitropolitana Sf. Treime - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

>

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Mitropolitană Sf. Treime
Sibiu
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Sibiu
Județ:Sibiu
Adresa:strada Mitropoliei Nr. 33
Cod poștal:550179
Persoană de contact :eclesiarh arhim. Macarie Țuțul
Telefon :0744... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropolia-ardealului.ro
www.sibiu.ro
www.cjSibiu.ro
www.prefecturaSibiu.ro
Preot:Constantin-Valer Necula, Petru Pantiș, Petru Madina
Hram:Sf. Treime,
Stil arhitectonic:Bizantin
Detalii:In planul orasului din anul 1875 sunt figurate cele cinci parcele spre Str. Mitropoliei si trei parcele spre Str. Xenopol ce au fost unificate, iar cladirile existente aici - demolate (inclusiv bisericuta modesta din interiorul cvartalului) in vederea construirii catedralei.
A rezultat un amplu edificiu cu o alcătuire simetrică si un plan central care, cu unele modificări (apariția celor două turnuri zvelte pe fațadă) , încearcă să reia, la o scară evident redusă, elevația unei bazilici bizantine. Expresivitatea edificiului se datorează jocului de volume organizate în jurul spațiului central, acoperit cu o cupolă pe pandantivi, susținută de alte volume acoperite cu suprafete în sfert de sferă, precum și a celor patru turnuri două, mici, cu plan octogonal alipite naosului și alte două, mai mari, flancând intrarea principală) . Expresia arhitecturală este determinată de finisajele exterioare - cărămidă aparentă presată (Klinker) pozată în asize orizontale cu două culori alternate și acoperișurile cu tablă de cupru.
Biserica ctitorită de Mitropolitul loan Mețianu este construită între anii 1902 - 1906 de către arhitecții Virgil Nagy si losif Kamner din Budapesta. Pictura în frescă a cupolei (Isus Pantocrator) , cei patru evangheliști de pe pandantivi și iconostasul sunt opera lui Octavian Smigelschi care a colaborat cu bunul său prieten pictorul Arthur Coulin. Alte picturi (realizate după anul 1957) aparțin lui loan Kober si lui Anastase Demian, care a pictat altarul și horele laterale. Mozaicurile au fost executate la Munchen. Sfințirea catedralei s-a săvârșit la 30 aprilie/13 mai 1906.
Alte informații:A fost ridicata pe locul unei biserici grecesti din 1788 care pana atunci servea drept catedrala episcopala. Prezinta caracteristicile unei biserici bizantine fiind o copie la scara redusa a bisericii Sfanta Sofia din Constantinopol.
La intrarea in catedrala se afla placile cu inscriptiile ctitoriei. Ilustra familie Mocsonyi a avur cea mai mare contributie fimanciara. In duminica din 30 aprilie 1906, se spune in pisanie, s-a sfintit cu solemnitatea cuvenita, s-a predat sfintei sale destinatii ca sa fie multe veacuri spre pomenirea lui Dumnezeu, spre intarirea credintei si a legii stramasesti si spre mantuirea sufleteasca a tuturor celor ce cu credinta si cu dragoste vor intra intransa. Amin.
Conducerea lucrarii i-a fost incredintata inginerului Iosif Schussing din Sibiu. Planul initial al constructiei a suferit modificari prin adaugurea celor doua turnuri de intrare. Edificiul are doua intrari: una pe Str. Mitropoliei, cealalta pe Str. Alex. Xenopol.
Iconostasul si stranele au fost confectionate in Bucuresti, la firma lui Constantin Babic si in acelasi an a fost introdusa lumina electrica si a fost pictata cupola. Pictura cupolei, a sfintilor evanghelisti si a iconostasului este opera pictorului Octavian Smighelschi si a fost executata in stil bizantin cu trasaturi specifice renasterii romanesti. Octavian Smighelschi n-a terminat pictura pentru ca o boala nemiloasa i-a curmat inainte de vreme firul vietii. Prin grija mitropolitului Nicolae Colan, pictura catadralei a fost continuata si terminata de pictorul Iosif Kober. Ultima restaurare s-a facut cu sprijinul Departamentului Cultelor. Mozaicurile au fost executate la Munchen.
La 30 aprilie 1906, catedrala a fost sfintita de catre mitropolitul Ioan Metianu in prezenta a numeroase personalitati al vremii printre care prof. Nicolae Iorga.
Catedrala serveste si ca biserica parohiala pentru credinciosii din parohia Sibiu-Cetate si ca salas de rugaciune pentru credinciosii din intreg municipiu Sibiu si imprejurimi.
Cod Monument:SB-II-m-A-12147
Știri despre biserică: Setul de evenimente 1 - Setul de evenimente 2 -
Setul de evenimente 3

»  Catedrala din Sibiu și-a serbat hramul pentru a 110-a oară (2016-06-21)

 Închide 

Catedrala din Sibiu și-a serbat hramul pentru a 110-a oară

[2016-06-21]
de Gheorghe Anghel

Catedrala Sfânta Treime din Sibiu și-a serbat luni, 20 iunie 2016, pentru a 110-a oară, hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Andrei Șaguna” din Sibiu, alături de slujitorii catedralei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de trei coruri: Corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de diac. asist. univ. dr. Dan Streza, Corul “Lumină lin㔠al Catedralei episcopale din Zalău, dirijat de Ciprian Ghiurco și Corul “Anastasis” al Catedralei episcopale din Deva, dirijat de Paul Kladni, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.
Concert vocal-simfonic
Cuvântul de învățătură a fost rostit de decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr. Părintele decan a subliniat în predică importanța învățăturii despre Sfânta Treime pentru creștinătate și pentru fiecare credincios în parte.
Sfântul Apostol Pavel îi îndeamnă pe creștini și prin ei pe noi toți să nu lăsăm să slăbească Duhul cel din noi, ci să-L păstrăm fierbinte. Îl păstrăm fierbinte dacă mărturisim credința cea adevărată în Mântuitorul Iisus Hristos, în Dumnezeu-Tatăl și în Duhul Sfânt, Treimea cea de-o Ființă și nedespărțită, căci așa ne-au învățat Sfinții Apostoli și Biserica noastră că este un singur Dumnezeu în Treime și cele trei Persoane, Tatăl , Fiul și Duhul Sfânt sunt de-o Ființă, sunt împreună, nedespărțite și lucrează împreună, chiar dacă uneori este scoasă în evidență mai mult lucrarea Tatălui, cum a fost la Creație, a Mântuitorului la mântuirea noastră, iar a Duhului Sfânt la sfințirea noastră a tuturor, a spus pr. Nicolae Chifăr.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2178, Ultimul acces: 2019-01-15 06:33:51

»  A doua zi de Paști la Sibiu (2016-05-03)

 Închide 

A doua zi de Paști la Sibiu

[2016-05-03]
de Gheorghe Anghel

Sute de credincioși au participat la Slujba Vecerniei numită și “A doua Înviere” oficiată luni, 1 mai 2016, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, informează site-ul oficial al Eparhiei. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu toți preoții de la parohiile din Sibiu și împrejurimi. În cadrul slujbei religioase Evanghelia a fost citită în 12 limbi.
La final, ierarhul a explicat credincioșilor înțelesurile acestei slujbe religioase și ale Evangheliei citite.
“Evanghelia care s-a citit astăzi în12 limbi exprimă universalitatea lucrării de mântuire și biruința Învierii prin care Mântuitorul Iisus Hristos și-a încununat Pătimirile. Nu mai există limbă sfântă și limbă refuzată, ci în toate graiurile Evangheleia a pătruns aducând mesajul sfânt al mântuirii noastre”, a spus ierarhul.
După Vecernie a urmat tradiționalul Marș al Învierii prin centrul orașului. Preoții și credincioșii au purtat icoane ale Învierii și au cântat “Hristos a Înviat” precum și alte cântări din slujba Învierii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2393, Ultimul acces: 2019-01-15 06:33:51

»  Sibienii au primit Lumina Sfântă la Catedrala din municipiu (2016-05-01)

 Închide 

Sibienii au primit Lumina Sfântă la Catedrala din municipiu

[2016-05-01]
de Gheorghe Anghel

Mii de sibieni au primit Sfânta Lumină în noaptea de Înviere la Catedrala mitropolitană din Sibiu, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului. Cu prilejul acestei mari sărbători, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului a oficiat Slujba Învierii, Utrenia și Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Soborul a fost format din preoți și diaconi slujitorii Catedralei mitropolitane și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodox㠓Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.
După chemarea “Veniți să luați Sfânta Lumin㔠a urmat înconjurarea Catedralei și slujba Învierii pe esplanada din fața locașului de cult. IPS Mitropolit Laurențiu a transmis credincioșilor învățăturile despre Sfintele Paști, după care s-a continuat cu Utrenia Învierii și Sfânta Liturghie, oficiate în Catedrala mitropolitană.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane.
La final, IPS Mitropolit Laurențiu le-a transmis credincioșilor urările specifice acestui măreț praznic și a transmis programul liturgic din prima zi a Sfintelor Paști.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2350, Ultimul acces: 2019-01-15 06:33:51

»  Slujba Prohodului Domnului la Sibiu (2016-04-30)

 Închide 

Slujba Prohodului Domnului la Sibiu

[2016-04-30]
de Gheorghe Anghel

Sute de credincioși din Sibiu au participat în Vinerea Mare (29 APRILIE 2016) la slujba Prohodului Domnului oficiată la Catedrala mitropolitană din oraș, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Denia a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Credincioșii au cântat prohodul împreună cu soborul slujitor și corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, ținând lumânări aprinse în mână și rugându-se Mântuitorului Iisus Hristos pentru ajutor și mântuire. Apoi, au participat la procesiunea desfășurată în jurul Catedralei mitropolitane și au ascultat cuvântul de învățătură rostit de decanul Facultății de Teologie Ortodox㠓”Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2233, Ultimul acces: 2019-01-15 06:33:51

»  Denia din Joia Mare la Catedrala din Sibiu (2016-04-29)

 Închide 

Denia din Joia Mare la Catedrala din Sibiu

[2016-04-29]
de Gheorghe Anghel

Denia din Joia Mare (28 aprilie 2016) a fost oficiatăla Catedrala mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi format din slujitorii Catedralei mitropolitane și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodox㠓Sfântul Andrei Șaguna”, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Răspunsurile liturgice au fost date de corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu.
De asemenea, în cadrul slujbei, a fost scoasă Crucea din Sfântul Altar în mijlocul locașului de cult, spre a fi cinstită de mulțimile de credincioși prezente la Denia din Joia Mare.
La această denie au fost citite cele 12 texte din Sfânta Evanghelie în care ni se relatează prinderea, judecarea, pătimirile și răstignirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2163, Ultimul acces: 2019-01-15 06:33:51

»  Liturghie arhierească la Catedrala Mitropolitană din Sibiu (2016-04-28)

 Închide 

Liturghie arhierească la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

[2016-04-28]
de Gheorghe Anghel

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat în Joia Mare (27 aprilie 2016) Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Sibiu, informează site-ul oficial al Eparhiei. Ierarhul a liturghisit înconjurat de un sobor de preoți și diaconi format din slujitori ai Catedralei mitropolitane.
La această Sfântă Liturghie a fost sfințit, pe lângă Agnețul Liturghiei, și un al doilea Sfânt Agneț care va fi uscat și sfărâmat la Liturghia din a doua zi de Paști a Sfântului Ioan Gură de Aur, printr-o rânduială specială. Miridele rezultate sunt folosite ca Împărtășanie pentru bolnavi, copii și în situații speciale. Această Sfântă Împărtășanie este păstrată în Sfântul Chivot din Sfântul Altar, pe Sfânta Masă.
Sfântul Agneț este o părticică în formă de pătrat din prescura pe care sunt imprimate patru cuvinte: IS, HR, NI, KA, adică Iisus Hristos Biruitorul. În traducere, agneț înseamn㠄miel” și el reprezintă pe Mântuitorul Hristos, Mielul care se jertfește pentru păcatele oamenilor și pentru iertarea lor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2126, Ultimul acces: 2019-01-15 06:33:51

»  Sute de credincioși au venit în Duminica Floriilor la Catedrala mitroplitană din Sibiu (2016-04-24)

 Închide 

Sute de credincioși au venit în Duminica Floriilor la Catedrala mitroplitană din Sibiu

[2016-04-24]
de Gratian Moldovan

IMG_9700-696x465
Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost plină de credincioși în Duminica Floriilor. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Credincioșii au primit ramuri de salcie care au fost sfințite. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a vorbit despre însemnătatea Duminicii Floriilor și pregătirea pentru intrarea în Săptămâna Pătimirilor, care se va încheia cu mărețul praznic al Învierii Domnului.
“Prin praznicul de astăzi se încununează cele 40 de zile de post al Păresimilor. Săptămâna Pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos începe din această seară, dar este legată și de Sâmbăta lui Lazăr, de minunea pe care a săvârșit-o înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moartea acestuia. Învierea lui Lazăr este o prevestire a învierii tuturor oamenilor la sfârșitul veacurilor, pentru a trece cu toții prin Judecata obștească și să dobândim ceea ce am câștigat noi aici, viața veșnică. Evanghelia de astăzi începe prin constatarea minunii și spune Sfântul Evanghelist Ioan că după ce l-a înviat pe Lazăr, a stat Mântuitorul la masă cu el și surorile lui. E o mărturie că nu a fost ceva trecător. A arătat Mântuitorul că are putere Dumnezeu să învieze pe morți, ca să înțeleagă cei care vor vedea peste o săptămâna marea minune că a înviat Mântuitorul cu propriul Său Trup, omorând moartea cu moartea Sa”, a spus Ierarhul.
Așa cum este tradiția de câțiva ani, Corala „Acapella” din București a oferit la final un recital de cântări religioase specific acestei perioade. Ca semn de mulțumire și apreciere, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a oferit dirijorului acestei corale, George Miron, un album fotografic al Catedralei mitropolitane din Sibiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2183, Ultimul acces: 2019-01-15 06:33:51

»  Procesiune în Sâmbăta Floriilor la Sibiu (2016-04-24)

 Închide 

Procesiune în Sâmbăta Floriilor la Sibiu

[2016-04-24]
de Gheorghe Anghel

Credincioșii din Sibiu au participat în număr mare la Vecernia și Litia oficiate în Sâmbăta Floriilor (23 aprilie 2016) la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Slujbele religioase au fost urmate de o procesiune în jurul Catedralei mitropolitane, preoții și credincioșii purtând în mâini crengi de salcie, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului. Soborul slujitor, format din toți preoții din Sibiu și împrejurimi, a fost condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.
După procesiunea în jurul Catedralei mitropolitane, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre pregătirea spirituală pentru intrarea în Săptămâna Pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos, începută încă de la praznicul Floriilor.
“După ce l-a înviat pe Lazăr în Betania, Mântuitorul, în smerenie dumnezeiască, a intrat în Ierusalim pe mânzul asinei. A rânduit Dumnezeu ca să audă din gura pruncilor osanale, așa cum se cuvine numai lui Dumnezeu. Cei care L-au întâmpinat și-au așezat hainele lor ca să treacă peste ele. Dar nu peste multe zile vom auzi din gura lor strigăte de hulă. Călătoria acestei vieți este atât de limitată și de scurtă, de aceea Biserica ne oferă posibilitatea de a ne manifesta bucuria călătoriei împreună cu Hristos, a întâmpinării lui Hristos, cu semne văzute ale dragostei noastre lăuntrice, ale prețuirii și mulțumirii de care suntem datori să dăm dovadă prin tot ceea ce facem noi. Această ceremonie, această prelungire a momentului liturgic, al ceremoniei liturgice al vohodului de la Litie, prelungită și în afară, ne-a ajutat pe fiecare dintre noi să ne manifestăm această bucurie pregătitoare pentru praznicul de mâine, iar mâine luăm putere pentru a-L urma pe Mântuitorul Iisus Hristos în zilele Pătimirii Sale până la măreața Înviere ”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2076, Ultimul acces: 2019-01-15 06:33:51

»  Brâul Maicii Domnului se află spre închinare credincioșilor în Catedrala din Sibiu (2016-03-25)

 Închide 

Brâul Maicii Domnului se află spre închinare credincioșilor în Catedrala din Sibiu

[2016-03-25]
de Gheorghe Anghel

BRAU1
Brâul Maicii Domnului de la de la Mănăstirea Kato Xenia din Mitropolia de Volos – Grecia, se află spre închinare credincioșilor sibieni în Catedrala Mitropolitană. Racla cu Brâul Maicii Domnului a fost adusă joi, 24 martie 2016, la Sibiu și va rămâne până sâmbătă, 26 martie 2016.
Delegația greacă a fost întâmpinată ieri la Catedrala Mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Părinte Ilarion-Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și un sobor de preoți și diaconi.
Racla a fost așezată în locașul de cult spre închinare credincioșilor, iar soborul slujitor a oficiat o slujbă de Te Deum.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a mulțumit delegației din Grecia pentru această bucurie duhovnicească adusă ardelenilor în Postul Mare și a transmis un mesaj de recunoștință Preasfințitului Ignatios de Volos. Părintele Mitropolit a vorbit mai apoi despre cinstirea adusă Maicii Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos prin cinstirea acestei relicve sfinte.
La final, arhimandritul Serafim de la Mănăstirea Kato Xenia i-a mulțumit ierarhului pentru primire și a subliniat credința românilor și cinstirea deosebită pe care o aduc Maicii Domnului.
Catedrala mitropolitană din Sibiu va fi deschisă în aceste zile de la ora 6.30 până la miezul nopții, pentru toți pelerinii și credincioșii care vor dori să aducă cinstire Brâului Maicii Domnului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1926, Ultimul acces: 2019-01-15 06:33:51

»  Slujire arhierească, în Duminica Ortodoxiei, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu (2016-03-20)

 Închide 

Slujire arhierească, în Duminica Ortodoxiei, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

[2016-03-20]
Sute de credincioși au fost prezenți la Catedrala mitropolitană din Sibiu în prima duminică din Postul Mare, numită și Duminica Ortodoxiei, pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți și diaconi condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane.
Scrisoarea pastorală a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei a fost citită de Părintele prof. dr. Dumitru Abrudan.
„Toți avem o slujire pe care trebuie să o îndeplinim, ținând minte că Dumnezeu are un plan de împlinit cu fiecare dintre noi. Toți suntem trecuți în planul cel veșnic al lui Dumnezeu. De aceea trebuie să fim credincioși lui Hristos, mărturisindu-L pe El, trebuie să fim pildă altora prin ceea ce facem și să apărăm credința cea adevărată pentru că atunci ne apărăm pe noi și pe Mântuitorul Hristos, Care S-a jertfit pentru noi”, a spus Părintele Mitropolit.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu i-a îndemnat pe credincioși să contribuie la colecta pentru Fondul Central Misionar, ca un act de milostenie și de iubire față de aproapele aflat în nevoi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1995, Ultimul acces: 2019-01-15 06:33:51

»  Adunare comemorativă Oastea Domnului la Catedrala mitropolitană din Sibiu (2016-02-13)

 Închide 

Adunare comemorativă Oastea Domnului la Catedrala mitropolitană din Sibiu

[2016-02-13]
Catedrala mitropolitană din Sibiu a găzduit cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, sâmbătă, 13 februarie 2016, adunarea Oastei Domnului, prin care a fost omagiată personalitatea părintelui Iosif Trifa, fondatorul acesteia, informează mitropolia-ardealului.ro.
Evenimentul a avut loc după slujba Vecerniei oficiată de un sobor de preoți și diaconi, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu. Sute de membri ai Oastei Domnului din întreaga țară și chiar din diaspora s-au adunat în Catedrala mitropolitană din Sibiu pentru a se ruga lui Dumnezeu ca sufletul celui care a întemeiat această mișcare spirituală din cadrul Bisericii Ortodoxe Române să se odihnească pe vecie în Împărăția Cerurilor.
În fiecare an, în cea mai apropiată duminică de ziua de 12 februarie, când părintele Iosif Trifa a trecut la Domnului, “ostașii” se adună la Sibiu pentru a-l omagia și pentru a participa la slujbele religioase oficiate cu acest prilej. După slujba Vecerniei, mai mulți membri marcanți ai mișcării spirituale au vorbit despre personalitatea părintelui Iosif Trifa, despre greutățile prin care a trecut și despre trecutul Oastei Domnului. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu le-a adresat tuturor un cuvânt de binecuvântare și le-a mulțumit pentru prezența la Sibiu cu această ocazie deosebită.
În anul 1923, părintele Iosif Trifa a întemeiat la Sibiu mișcarea spirituală numit㠓Oastea Domnului”, prin înființarea foii “Lumina satelor”, publicație ce chema credincioșii să se “înroleze” la o nouă lucrare duhovnicească. În anii următori, mișcarea a câștigat foarte mulți adepți și s-a bucurat de binecuvântarea Mitropolitului Nicolae Bălan, care a susținut această inițiativă a părintelui Iosif Trifa.
Manifestările de comemorare a părintelui Iosif Trifa vor continu duminică, 14 februarie, la mormântul acestuia din cimitirul municipal din Sibiu, în prezența mulțimilor de credincioși veniți din toată țara.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1939, Ultimul acces: 2019-01-15 06:33:51

»  Mitropolitul Ioan Mețianu comemorat la 100 de ani de la trecerea la cele veșnice (2016-02-04)

 Închide 

Mitropolitul Ioan Mețianu comemorat la 100 de ani de la trecerea la cele veșnice

[2016-02-04]
Cel de-al treilea mitropolit al Ardealului, Ioan Mețianu, ctitorul Catedralei mitropolitane din Sibiu, a fost comemorat miercuri, 03 februarie 2016, în cetatea transilvană, în cadrul unui eveniment duhovnicesc și cultural. Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Comemorarea Mitropolitului Ioan Mețianu, trecut la cele veșnice pe 3 februarie 1916, a avut loc la mormântul ierarhului din cimitirul Bisericii Buna Vestire din oraș. Aici, Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat un parastas și s-a rugat pentru odihna veșnică a sufletului celui care a rămas în istoria Transilvaniei ca un mare cărturar, ctitor de locașuri sfinte și de instituții românești, precum și un vrednic păstor de suflete. În soborul slujitor s-au aflat și: pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan și pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, preoții slujitori de la Biserica Buna Vestire și alți slujitori ai sfintelor altare.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul Bisericii Buna Vestire, condus de Ciprian Onica.
Numeroși credincioși, cadre didactice și oaspeți au participat la eveniment și au adus un pios omagiu marelui ierarh comemorat la un secol de la trecerea în veșnicie. Organizatorii au pregătit coroane de flori pentru a fi depuse la mormântul Mitropolitului Ioan Mețianu, în semn de recunoștință față de toate realizările sale pastorale, culturale, ctitoricești și duhovnicești.
După slujba de pomenire, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre viața deosebită a Mitropolitului Ioan Mețianu, un slujitor de vocație al Bisericii timp de peste 60 de ani, dintre care peste 40 de ani i-a dedicat slujirii arhierești, ca episcop al Aradului și mai apoi ca Mitropolit al Ardealului.
Manifestările au continuat cu prelegerea președintelui Asociațiunii ASTRA, prof. univ. dr. Dumitru Acu. În cuvântul său, președintele “ASTRA”a vorbit despre contribuția Mitropolitului Ioan Mețianu la emanciparea poporului român din Ardeal prin cultură și despre participarea sa la activitățile Asociațiunii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1831, Ultimul acces: 2019-01-15 06:33:51

»  Sărbătoarea Botezului Domnului cinstită la Sibiu (2016-01-08)

 Închide 

Sărbătoarea Botezului Domnului cinstită la Sibiu

[2016-01-08]
Sute de credincioși au fost prezenți anul acesta, în ziua sărbătorii Botezului Domnului, 06 ianuarie 2016, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi format din slujitori ai locașului de cult și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna, informează site-ul oficial al Eparhiei. La slujba religioasă au participat reprezentanți ai autorităților centrale și județene, precum și numeroși oaspeți.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, iar la final, comisarul-șef al Inspectoratului Județean de Poliție, Tiberiu Ivancea a primit din partea ierarhului distincția “Crucea șaguniană pentru laici”, ca apreciere a eforturilor depuse de instituția menționată pentru păstrarea ordinii și siguranței publice în comunitatea sibiană.
Peste 13.000 de litri de agheasmă
Mulțimi de credincioși au venit în Piața Mare pentru a primi apă sfințită și a se ruga lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor și ocrotire în noul an. Slujba Aghiazmei Mari a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealulu, împreună cu Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Peste 13.000 de litri de apă au fost pregătiți în acest an pentru sfințire, iar la final, preoții au împărțit credincioșilor sticle speciale cu Aghiazmă Mare.
În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Ardealului a vorbit credincioșilor despre harul pogorât peste întreaga Biserică la acest mare praznic al Epifaniei și a explicat însemnătatea duhovnicească a Agheazmei mari.
“Dacă la Nașterea Domnului L-am văzut pe Fiul lui Dumnezeu Întrupat, iată că acum Fiul lui Dumnezeu este în apa Iordanului, Duhul Sfânt se pogoară peste El în chip de porumbel, iar glasul Tatălui confirmă divinitatea Acestuia.”, a subliniat ierarhul.
La final, Părintele Mitropolit i-a îndemnat pe credincioși să fie și în acest an la fel de atașați credinței străbune și tradițiilor românești, pentru a păstra pacea între oameni și buna-înțelegere între comunități.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1891, Ultimul acces: 2019-01-15 06:33:51

»  Liturghia Sf. Vasile cel Mare la Catedrala Mitropolitană din Sibiu (2016-01-03)

 Închide 

Liturghia Sf. Vasile cel Mare la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

[2016-01-03]
În prima zi a noului an, 01 ianuarie 2016, când biserica cinstește Tăierea Împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, sute de credincioși din Sibiu au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, în Catedrala mitropolitană din Sibiu, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului. Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte slujitorii Catedralei mitropolitane și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna.
Răspunsurile liturgice au fost date de corala Timotei Popovici.
La prima Sfântă Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare oficiată în acest an, mulți dintre credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos și s-au rugat pentru a primi și în 2016 ocrotirea cerească și binecuvântare lui Dumnezeu.
În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Ardealului a vorbit credincioșilor despre cele două mari sărbători din 1 ianuarie, prin care se deschide anul nou civil.
“Pruncul Iisus a fost adus la templu la opt zile după nașterea și a fost tăiat împrejur. A primit această rânduială iudaică pentru ca El să poată primi în lucrarea Sa mântuitoare întâi de toate poporul ales și apoi tot poporul lui Dumnezeu care aștepta mântuirea. Pentru a nu fi respins, a îndeplinit toate formalitățile Legii. A primit numele Iisus prin tăierea împrejur, a primit acest legământ pe care fiii poporului ales erau obligați să-l primească și să țină legătura cu Dumnezeu, Cel care a rânduit lumii mântuirea. (…) Sfântul Vasile cel Mare a fost unul dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii noastre. El a trăit în secolul al IV-lea, iar viața lui a rămas în istoria Bisericii. S-a născut într-o familie cu 10 copii, din care s-au ridicat mai mulți sfinți. A primit acest nume de <<cel Mare>> pentru teologia lăsată nouă, normativă până astăzi, vorbind despre Duhul Sfânt, Sfânta Treime și tainele dumnezeiești, greu de pătruns de mintea omenească. A luptat pentru dreapta credință și nimeni n-a reușit să-l clintească din legământul făcut de Dumnezeu de a apăra credința adevărată a creștinilor. A fost un mare binefăcător, de numele său legându-se <<Vasiliada>>, o instituție de caritate păstrată în Biserică”, a spus ierarhul.
După Sfânta Liturghie au fost citite rugăciuni de mulțumire pentru toate roadele anului încheiat, iar credincioșii au primit din partea Părintelui Mitropolit binecuvântare și felicitările specifice acestei perioade, precum și urarea “La mulți ani” tuturor celor ce poartă numele Sfântului Vasile cel Mare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1886, Ultimul acces: 2019-01-15 06:33:51

»  Moment aniversar la Sibiu (2015-11-13)

 Închide 

Moment aniversar la Sibiu

[2015-11-13]
Clerul și credincioșii din Arhiepiscopia Sibiului și din întreaga Mitropolie a Ardealului au sărbătorit astăzi, 13 noiembrie 2015, în ziua sărbătorii Sfântului Ioan Gură de Aur, împlinirea unui deceniu de la întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. La Sibiu, sărbătoarea a fost marcată de liturghia arhierească și de o ceremonie, ambele oficiate în Catedrala mitropolitană, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.
Manifestările duhovnicești dedicate acestui moment aniversar au început la Catedrala mitropolitană din Sibiu prin Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, împreună cu Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi format din membri ai administrației eparhiale, protopopi, clericii Catedralei din Sibiu și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr., care a evocat personalitatea Sfântului Ioan Gură de Aur, cinstit în Biserica Ortodoxă și la 13 noiembrie.
După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărșanul a oficiat o slujbă de Te Deum pentru a aduce mulțumire lui Dumnezeu la acest ceas aniversar. La final, Preasfinția Sa a citit mesajul de felicitare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, dedicat acestui moment aniversar, intitulat Teologie dinamică, activitate liturgică și pastorală bogată.
Recunoștință și apreciere
Vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benchea, a transmis mesajul de felicitare și recunoștința clerului și credincioșilor pentru Părintele Mitropolit, subliniind cele mai importante realizări pastorale, misionare, culturale și administrative în cei zece ani de păstorire din scaunul șagunian.
Din partea Facultății de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna din Sibiu a fost transmis un mesaj prin decanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel.
Înaltpreasfinția Sa le-a mulțumit tuturor pentru gândurile calde, felicitările și recunoștința exprimate la ceas aniversar și a subliniat faptul că acest moment este o sărbătoare a Mitropoliei Ardealului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2453, Ultimul acces: 2019-01-15 06:33:51

»  Slujire arhierească la Catedrala Mitropolitană din Sibiu (2015-10-13)

 Închide 

Slujire arhierească la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

[2015-10-13]
Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat duminică, 11 octombrie 2015, Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, informează site-ul oficial al Mitropoliei. La slujbă au participat numeroși credincioși.
Din sobor au făcut parte slujitori ai Catedralei mitropolitane, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna, precum și pr. acad. prof. univ. dr. Mircea Păcurariu.
Răspunsurile liturgice au fost date de corala Timotei Popovici a Catedralei din Sibiu.
În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Ardealului a explicat pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie care a făcut referire la Pilda Semănătorului. Ierarhul a prezentat situațiile duhovnicești exprimate în această parabolă, iar apoi a vorbit despre răspunsul credinciosului la chemarea de a primi Cuvântul lui Dumnezeu în ființa sa pentru a rodi însutit.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2572, Ultimul acces: 2019-01-15 06:33:51


Setul de evenimente 4 -
Nr. vizualizări:20335
Data ultimei vizualizări:2019-01-16 05:31:15
Data actualizare:2015-10-16 12:52:05
Data încărcării:2006-03-20 23:28:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:88

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2012-03-27
Contor: 67

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2012-08-27
Contor: 6

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2014-06-22
Contor: 10

Ere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2010-11-17
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 7

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2012-03-28
Contor: 19

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Data: 2012-03-28
Contor: 10

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2012-12-13
Contor: 5

Vedere din față
Foto: Ilie Olar

Data: 2012-03-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 4

Vedere din față
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-08-15
Aparat: Canon Canon PowerShot SX100 IS
Contor: 2

Vedere din față
Foto: vioreltdr

Data: 2012-03-27
Contor: 22

Vedere din față
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2005-09-04
Aparat: SONY DSC-F828
Contor: 62

Vedere din față
Foto: Blaga Laura

Data: 2012-03-28
Contor: 19

Vedere din față
Foto: Kjetil Ree

Data: 2012-03-29
Contor: 6

Vedere din față
Foto: ro.wikipedia.org

Data: 2012-03-29
Contor: 4

Vedere din față
Foto: ro.wikipedia.org

Data: 2009-03-11
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 52

Vedere din spate
Foto: Dan Deva

Data: 2012-03-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 12

Vedere din spate
Foto: Brudi Fürbacher


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6