Sibiu :: Catedrala Mitropolitana Sf. Treime - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Mitropolitană Sf. Treime
Sibiu
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Sibiu
Județ:Sibiu
Adresa:strada Mitropoliei Nr. 33
Cod poștal:550179
Persoană de contact :eclesiarh arhim. Macarie Țuțul
Telefon :0744... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropolia-ardealului.ro
www.sibiu.ro
www.cjSibiu.ro
www.prefecturaSibiu.ro
Preot:Constantin-Valer Necula, Petru Pantiș, Petru Madina
Hram:Sf. Treime,
Stil arhitectonic:Bizantin
Detalii:In planul orasului din anul 1875 sunt figurate cele cinci parcele spre Str. Mitropoliei si trei parcele spre Str. Xenopol ce au fost unificate, iar cladirile existente aici - demolate (inclusiv bisericuta modesta din interiorul cvartalului) in vederea construirii catedralei.
A rezultat un amplu edificiu cu o alcătuire simetrică si un plan central care, cu unele modificări (apariția celor două turnuri zvelte pe fațadă) , încearcă să reia, la o scară evident redusă, elevația unei bazilici bizantine. Expresivitatea edificiului se datorează jocului de volume organizate în jurul spațiului central, acoperit cu o cupolă pe pandantivi, susținută de alte volume acoperite cu suprafete în sfert de sferă, precum și a celor patru turnuri două, mici, cu plan octogonal alipite naosului și alte două, mai mari, flancând intrarea principală) . Expresia arhitecturală este determinată de finisajele exterioare - cărămidă aparentă presată (Klinker) pozată în asize orizontale cu două culori alternate și acoperișurile cu tablă de cupru.
Biserica ctitorită de Mitropolitul loan Mețianu este construită între anii 1902 - 1906 de către arhitecții Virgil Nagy si losif Kamner din Budapesta. Pictura în frescă a cupolei (Isus Pantocrator) , cei patru evangheliști de pe pandantivi și iconostasul sunt opera lui Octavian Smigelschi care a colaborat cu bunul său prieten pictorul Arthur Coulin. Alte picturi (realizate după anul 1957) aparțin lui loan Kober si lui Anastase Demian, care a pictat altarul și horele laterale. Mozaicurile au fost executate la Munchen. Sfințirea catedralei s-a săvârșit la 30 aprilie/13 mai 1906.
Alte informații:A fost ridicata pe locul unei biserici grecesti din 1788 care pana atunci servea drept catedrala episcopala. Prezinta caracteristicile unei biserici bizantine fiind o copie la scara redusa a bisericii Sfanta Sofia din Constantinopol.
La intrarea in catedrala se afla placile cu inscriptiile ctitoriei. Ilustra familie Mocsonyi a avur cea mai mare contributie fimanciara. In duminica din 30 aprilie 1906, se spune in pisanie, s-a sfintit cu solemnitatea cuvenita, s-a predat sfintei sale destinatii ca sa fie multe veacuri spre pomenirea lui Dumnezeu, spre intarirea credintei si a legii stramasesti si spre mantuirea sufleteasca a tuturor celor ce cu credinta si cu dragoste vor intra intransa. Amin.
Conducerea lucrarii i-a fost incredintata inginerului Iosif Schussing din Sibiu. Planul initial al constructiei a suferit modificari prin adaugurea celor doua turnuri de intrare. Edificiul are doua intrari: una pe Str. Mitropoliei, cealalta pe Str. Alex. Xenopol.
Iconostasul si stranele au fost confectionate in Bucuresti, la firma lui Constantin Babic si in acelasi an a fost introdusa lumina electrica si a fost pictata cupola. Pictura cupolei, a sfintilor evanghelisti si a iconostasului este opera pictorului Octavian Smighelschi si a fost executata in stil bizantin cu trasaturi specifice renasterii romanesti. Octavian Smighelschi n-a terminat pictura pentru ca o boala nemiloasa i-a curmat inainte de vreme firul vietii. Prin grija mitropolitului Nicolae Colan, pictura catadralei a fost continuata si terminata de pictorul Iosif Kober. Ultima restaurare s-a facut cu sprijinul Departamentului Cultelor. Mozaicurile au fost executate la Munchen.
La 30 aprilie 1906, catedrala a fost sfintita de catre mitropolitul Ioan Metianu in prezenta a numeroase personalitati al vremii printre care prof. Nicolae Iorga.
Catedrala serveste si ca biserica parohiala pentru credinciosii din parohia Sibiu-Cetate si ca salas de rugaciune pentru credinciosii din intreg municipiu Sibiu si imprejurimi.
Cod Monument:SB-II-m-A-12147
Știri despre biserică: Setul de evenimente 1 - Setul de evenimente 2 - Setul de evenimente 3 -
Setul de evenimente 4

»  Oratoriu bizantin de Paști, interpretat la Catedrala din Sibiu (2015-05-18)

 Închide 

Oratoriu bizantin de Paști, interpretat la Catedrala din Sibiu

[2015-05-18]
Colaborarea între orchestra elvețian㠄Il mosaico“ din Wattwil, corul „Codex Apulum“ din Alba Iulia și corala „Timotei Popovici“ a Catedralei mitropolitane din Sibiu a dat naștere unui splendid concert de muzică bisericească în inima cetății transilvane. Momentul artistic a fost binecuvântat de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.
Oratoriul bizantin de Paști „Patimile și Învierea Domnului“ al inegalabilului compozitor Paul Constantinescu a adus în inimile celor câteva sute de sibieni adunate sâmbătă, 16 mai, la Catedrala mitropolitană, bucuria și sensibilitatea unei opere muzicale de excepție. În pragul sărbătorii Înălțării Domnului și al praznicului Rusaliilor, când credincioșii trăiesc duhovnicește toate evenimentele din jurul Sfintelor Paști, concertul de la Sibiu a reamintit celor prezenți atât Pătimirile Mântuitorului Hristos cât și marea minune a Învierii.
Tinerii muzicieni ai Liceului de muzică din Wattwil și ai Academiei de Muzică Toggenburg, Elveția, au fost dirijați de prof. Hermann Ostendarp și au întregit interpretarea celor două coruri transilvane, pregătite și dirijate de prof. Iosif Fiț, pr. Nicolae Topîrcean și diac. Dan-Alexandru Streza. Evanghelistul, Iisus, Pilat și alte personalități evocate în Oratoriu au fost intepretate de soliștii diac. Ioan-Emanuel Benchea, pr. Nicolae Topîrcean, diac. Dan-Alexandru Streza, Lorena Puican, Roxana Chicidea și Teodora Oprișor. La concert au participat prefectul județului Sibiu, Ovidiu Sitterli, cadre didactice de la Universitatea „Lucian Blaga“ și de la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Sfântul Andrei Șaguna“, consilieri eparhiali, preoți și numeroși credincioși.
La finalul concertului, IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit dirijorilor, interpreților și tuturor celor implicați în acest concert. Ierarhul a subliniat, în cuvântul de felicitare adresat tinerilor muzicieni, faptul că devotamentul lor față de muzica religioasă oferă speranțe pentru viitor și crește încrederea că generațiile viitoare vor duce mai departe un patrimoniu inestimabil.
„Tinerii sunt speranța noastră, iar voi sunteți viitorul țării noastre, ai țării voastre și ai lumii întregi. Dacă voi vă îndreptați atenția spre lucruri atât de sensibile și frumoase, înseamnă că toți avem un viitor minunat. Ne dorim să mai veniți la noi și să mai aveți colaborări din acestea fructuoase“, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
Părintele Mitropolit a oferit apoi acte de cinstire dirijorului Hermann Ostendarp, tuturor soliștilor și dirijorilor celor două coruri, pentru a arăta prețuirea față de acești ostenitori ai cântului religios. De asemenea, orchestra a primit din partea ierarhului un act de cinstire, ca semn de apreciere a intepretării deosebite a compoziției românești.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3539, Ultimul acces: 2019-01-11 05:52:13

»  Slujire arhierească la Catedrala Mitropolitană din Sibiu (2015-04-09)

 Închide 

Slujire arhierească la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

[2015-04-09]
Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a oficiat astăzi, 9 aprilie 2015, Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, potrivit Mitropolia-ardealului.ro. Sute de credincioși au participat la slujba religioasă și s-au împărtășit la final cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
În Joia Mare se oficiază Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia.
În această zi, la Sfânta Liturghie s-a scos și Agnețul pentru împărtășirea grabnică din timpul anului. Sfântul Agneț va fi păstrat spre uscare până marți, în Săptămâna Luminată, când va fi sfărâmat și așezat în Sfântul Chivot pe Sfânta Masă, spre folosul pastoral al preoților.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3710, Ultimul acces: 2019-01-11 05:52:14

»  Duminica dinaintea Botezului Domnului la Catedrala din Sibiu (2015-01-04)

 Închide 

Duminica dinaintea Botezului Domnului la Catedrala din Sibiu

[2015-01-04]
Sute de credincioși din Sibiu și din împrejurimi au participat la Sfânta Liturghie din prima duminică a noului an, oficiată la Catedrala mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Răspunsurile liturgice au fost date de corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, dirijată de diac. asist. univ. dr. Dan Streza.
Foarte mulți credincioși au primit împărtășania cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar la final, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat Evanghelia duminicală în cuvântul de învățătură.
La Sfânta Liturghie a participat și Președintele României, Excelența Sa dl. Klaus Werner Johannis, împreună cu mai multe oficialități locale și centrale. Ierarhul i-a mulțumit președintelui Klaus Werner Johannis pentru participarea la slujba din prima duminică din an, oficiată la Catedrala mitropolitană din Sibiu, potrivit mitropolia-ardealului.ro.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4552, Ultimul acces: 2019-01-11 05:52:14

»  Slujbe religioase în noul an la Catedrala mitropolitană din Sibiu (2015-01-02)

 Închide 

Slujbe religioase în noul an la Catedrala mitropolitană din Sibiu

[2015-01-02]
Noul an a fost întâmpinat la Sibiu cu slujba religioase oficiate la Catedrala mitropolitană din cetatea transilvană de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, informează mitropolia-ardealului.ro.
La trecerea dintre ani, a fost oficiată slujba religioasă specifică acestui moment important, prin care s-a intrat în noul an civil.
În prima zi din noul an, când sărbătorim praznicul Tăierii Împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos și îl cinstim pe Sfântul Vasile cel Mare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie.
Răspunsurile liturgice au fost date de corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, dirijată de diac. asist. univ. dr. Dan Streza, iar credincioșii au participat în număr mare la ărima Sfântă Liturghie din noul an.
La final, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre cele două sărbători din 1 ianuarie, despre calendarul civil și a transmis urările de bine tuturor celor prezenți.
La sfârșitul Sfintei Liturghii ierarhul a citit rugăciunile de binecuvântare și de mulțumire la intrarea în noul an.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4546, Ultimul acces: 2019-01-11 05:52:14

»  Hramul Catedralei mitropolitane din Sibiu (2013-06-25)

 Închide 

Hramul Catedralei mitropolitane din Sibiu

[2013-06-25]
La hramul din acest an al Catedralei mitropolitane din Sibiu, luni 24 iunie 2013, au participat sute de credincioși, oaspeți de seamă, preoți și pelerini. La Sfânta Liturghie din ziua hramului, soborul de arhierei a fost format din Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu. “Sfânta Treime S-a revelat încă din Vechiul Testament. Noi am învățat de atunci să cinstim pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul. Sfânta Scriptură ne spune că am fost făcuți după Chipul lui Dumnezeu, evident după Chipul Preasfintei Triemi, căci Tatăl ne-a făcut cu mâinile Sale și această învățătură o rostim de ficeare dată când botezăm pe cineva și spunem: <>. Mâinile lui Dumnezeu sunt Fiul și Duhul Sfânt și întreaga Sfântă Treime ne-a alcătuit pe noi și ne-a făcut după Chipul ei, pentru ca noi să păstrăm strălucirea slavei dumnezeiești în interiorul nostru. Ne-a dat posibilitatea să ajungem la asemănarea cu Dumnezeu, adică să desăvârșim aceste daruri dumnezeiești, aceste caracteristici ale Sfintei Treimi”, a subliniat Părintele Mitropolit.
La final, potrivit mitropolia-ardealului.ro, IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit ierarhilor veniți de mai departe pentru a participa la sărbătoarea de la Sibiu. “Am trăit astăzi momente de bucurie duhovnicească și-n același timp momente de bucurie națională și de speranță pentru neamul nostru că va rămâne credincios lui Dumnezeu și ființei sale. Poporul nostru nu și-a schimbat învățătura credinței și a rămas, în ciuda atâtor presiuni, în Ortodoxie. A trăit în bună înțelegere cu celelalte naționalități, dar credința nu a fost schimbat㠔, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
Sărbătoarea hramului de la Catedrala mitropolitană din Sibiu s-a încheiat cu o procesiune în jurul lăcațului de cult, iar preoții au purtat pe brațe racla cu moaștele Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10147, Ultimul acces: 2019-01-11 09:19:39

»  Sărbătoarea Sf. Ier. Andrei Șaguna la Catedrala din Sibiu (2012-11-29)

 Închide 

Sărbătoarea Sf. Ier. Andrei Șaguna la Catedrala din Sibiu

[2012-11-29]
Cu ocazia sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, după cum ne informează mitropolia-ardealului.ro, programul dedicat prăznuirii acestor sfinți se va desfășura astfel:
Joi 29 noiembrie 2012
Începând cu ora 18.00 – Slujba Privegherii va fi săvârșită de către PS Andrei Făgărășanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. După săvârșirea Litiei se va pleca în de la Catedrala Mitropolitană, pe itinerariul strada Mitropoliei – Piața Mare – strada Nicolae Bălcescu – Catedrala Mitropolitană
Întâmpinarea Procesiunii se va face de către ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului. Va avea loc intonarea Imnului Național al României și Garnizoana Sibiu va intona <i>Rugă Militară</i>
Vineri 30 noiembrie 2012
Începând cu ora 9.15 va fi săvârșită Sfânta Liturghie de către ÎPS Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei și
Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Ioan, reprezentant al Locțiitorului
Patriarhiei Bulgariei, Preasfințitul Părinte Gurie Georgiu, Episcopul
Devei și Hunedoarei și Preasfințitul Andrei Făgărășanul, episcop vicar
al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurați de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12253, Ultimul acces: 2019-01-11 05:52:14

»  Preotii din Sibiu au liturghisit la Catedrala mitropolitană împreună cu Mitropolitul Ardealului (2012-01-18)

 Închide 

Preotii din Sibiu au liturghisit la Catedrala mitropolitană împreună cu Mitropolitul Ardealului

[2012-01-18]
Pentru prima dată în utlimii ani, preoții din Protopopiatul Sibiu au oficiat Sfânta Liturghie la 17 ianuarie, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, împreună cu Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului și cu Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. După slujbă s-a oficiat un parastas pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală și pentru preoți cu preotese din Sibiu, trecuți la Domnul, după cum ne informează mitropolia-ardealului.ro.
Întâlnirea preoților din Sibiu și împrejurimi a fost una festivă, menită să marcheze începutul de an. Dacă la marile sărbători, preoții sibieni vin la Catedrala mitropolitană pentru a oficia slujbe religioase festive, împreună cu ierarhii Mitropoliei Ardealului, sărbătoarea Sfântului Antonie cel Mare din acest an a fost o zi deosebită pentru preoțimea sibiană, slujind și împărtășindu-se din același potir la Sfântul Altar din inima Sibiului. În același timp, întâlnirea în cadrul liturgic al preoților sibieni a însemnat și o exprimare a comuniunii și a bucuriei prilejuite de canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, întrucât la sărbătoarea proclamării ca sfânt și la prima sa prăznuire pe 30 noiembrie 2011, preoții sibieni nu au avut posibilitatea să liturghisească împreună.
La aproape șapte ani de la trecerea la Domnul a Mitropolitului Antonie Plămădeală, ierarhii și preoții din Sibiu și împrejurimi au găsit de cuviință a-l pomeni împreună pe cel care le-a fost părinte, duhovnic și chiriarh. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a fost pomenit împreună cu alți preoți și preotese adormiți în Domnul.
Anul Sfântului Maslu
După Sfânta Liturghie, s-a oficiat o slujbă de parastas pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală, preoții și preotesele din Protopopiatul Sibiu, adormiți în Hristos. Apoi, întâlnire preoților sibieni cu ierarhii Arhiepiscopiei Sibiului a avut și o latură administrativă și pastorală. IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit celor peste 70 de preoți veniți la Catedrală să liturghisească și i-a îndemnat ca în acest an, închinat Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, să mediteze mai mult asupra acestei teme și să împlinească cele rânduite pentru bolnavi și nevoiași.
“În acest an trebuie să ne îndreptăm atenția asupra acestei lucrări pastoral-misionare a Bisericii și anume săvârșirea Sfânutului Maslu. Ea se face în zilele de post, printr-o pregătire sufletească. De aceeea, în bisericile noastre unde se face zilnic Sfânta Liturghie, în zilele de vineri se oficiază și slujba Sfântului Maslu. Este o lucrare extraordinară de care ne folosim cu toții și ne vom putea bucura de o împreună-slujire, încercând să ne câștigăm împreună mântuirea, noi și poporul care ne-a fost încredințat ”, a spus Părintele Mitropolit.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14500, Ultimul acces: 2019-01-11 05:52:14

»  Concert la Catedrala mitropolitană din Sibiu (2011-11-11)

 Închide 

Concert la Catedrala mitropolitană din Sibiu

[2011-11-11]
Grupul psaltic 'Sfântul Andrei Șaguna' al Arhiepiscopiei Sibiului organizează duminică, 13 noiembrie, concertul Cântați Domnului nostru cântați! Din Psalmii lui David. După cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. Transilvania, evenimentul va avea loc în Catedrala mitropolitană 'Sfânta Treime' din Sibiu, de la ora 19:00.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14309, Ultimul acces: 2019-01-11 05:52:14

»  Duminica a XIX-a după Rusalii la Catedrala Mitropolitană din Sibiu (2011-10-02)

 Închide 

Duminica a XIX-a după Rusalii la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

[2011-10-02]
Sibienii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitan㠄Sfânta Treime”. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează TRINITAS TV. În cuvântul său, chiriarhul le-a vorbit celor prezenți despre înțelesurile Evangheliei acestei duminici, dar și despre evenimentul ce va avea loc la sfârșitul lunii octombrie, la Sibiu: proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Andrei Șaguna a fost mitropolit al Ardealului între anii 1864 și 1873. Proclamarea canonizării sale se va face la 29 octombrie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14310, Ultimul acces: 2019-01-11 05:52:14

»  Te-Deum la Catedrala Mitropolitană din Sibiu (2011-09-01)

 Închide 

Te-Deum la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

[2011-09-01]
Începutul noului an bisericesc a fost marcat și la Sibiu. În Catedrala mitropolitană din municipiu, după Sfânta Liturghie, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, și Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, au oficiat o slujbă de Te Deum, informează TRINITAS TV.
„În această zi ne aducem aminte de valoarea timpului, de rostul pe care timpul îl are pentru mântuire. Timpul a fost creat de Dumnezeu odată cu omul. Este o realitate pe care omul o trăiește”, a arătat Înaltpreasfinția Sa.
Slujbe de mulțumire au fost oficiate în această zi și în alte lăcașuri de cult din Patriarhia Română.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14271, Ultimul acces: 2019-01-11 05:52:14

»  Duminica Fiului Risipitor la Catedrala Mitropolitană din Sibiu (2011-02-20)

 Închide 

Duminica Fiului Risipitor la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

[2011-02-20]
Studenții, profesorii și credincioșii sibieni care participă la sfintele slujbe la Catedrala Mitropolitană s-au pregătit pentru Duminica “Întoarcerii Fiului Risipitor” prin Taina Spovedaniei. Ei au participat, apoi, la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează Radio TRINITAS. Din sobor au făcut parte, pe lângă preoții și diaconii Catedralei, și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Andrei Șaguna” din Sibiu.
„Duminica aceasta minunată ne-a oferit tuturor posibilitatea de a ne pregăti prin Taina Spovedaniei, de a fi primiți în binecuvântarea lui Dumnezeu, la masa Împărăției, la Sfânta Împărtășanie. Întoarcerea Fiului risipitor prin etapele psihologice prin care a trecut ne oferă și nou aceleași trepte în întoarcerea în Sfânta Spovedanie: conștiința păcatului, hotărârea de îndreptare, mărturisirea păcatului și împlinirea canonului pentru ca apoi să fim împreună cu Hristos la masa Împărăției”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14688, Ultimul acces: 2019-01-11 05:52:14

»  Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu (2011-02-02)

 Închide 

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

[2011-02-02]
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a fost cinstită cum se cuvine și la Catedrala mitropolitan㠄Sfânta Treime” din Sibiu. Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, cadre didactice ale Facultății de Teologie Ortodox㠄Andrei Șaguna”, a oficiat cu acest prilej Sfânta Liturghie.
„Praznicul Întâmpinării Domnului l-am serbat astăzi în Catedrala Mitropolitană aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile care s-au revărsat asupra noastră, încercând și noi să-L întâmpinăm pe Mântuitorul Iisus Hristos și mai ales să-L urmăm în toate zilele vieții noastre. Vom merge la Cluj pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Mitropolitul Bartolomeu, rugându-ne lui Dumnezeu ca să îi așeze sufletul cu drepții în Împărăția Cerurilor”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, după cum informează TRINITAS TV.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite și rugăciuni de pomenire pentru Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Bartolomeu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14677, Ultimul acces: 2019-01-11 05:52:14

»  Liturghie arhierească în prima zi din an la Catedrala mitropolitană din Sibiu (2011-01-04)

 Închide 

Liturghie arhierească în prima zi din an la Catedrala mitropolitană din Sibiu

[2011-01-04]
Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat prima Sfântă Liturghie în 2011, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, informează 'Ziarul Lumina' Ediția de Transilvania. Slujba religioasă a fost urmată de o recepție la Reședința mitropolitană, la care au participat membrii Corului 'Timotei Popovici' și alți invitați.
Sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare și praznicul Tăierii împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos au fost marcate la Sibiu de slujbele religioase rânduite de Biserică a se oficia în această primă zi din an. Înconjurat de soborul de preoți și arhidiaconi slujitori la biserica reprezentativă pentru credincioșii sibieni, IPS Laurențiu a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, o capodoperă a spiritualității și culturii liturgice ortodoxe. Credincioșii au participat în număr mare la prima Sfântă Liturghie din an, iar cei care poartă numele Sfântul Vasile cel Mare au fost felicitați. De asemenea, au fost citite rugăciuni de mulțumire și de binecuvântare a noului an, iar la final, membrii corului catedralei din Sibiu, preoți și personalități sibiene au răspuns invitației IPS Mitropolit Laurențiu de a participa la recepția de început de an, eveniment organizat la Reședința mitropolitană.
'Un stâlp de lumină'
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre Pruncul Mântuitor și viața Sa plină de sfințenie și care a fost tăiat împrejur la opt zile, așa cum prevedea Legea iudaică. De asemenea, Părintele Mitropolit a evidențiat principalele virtuți ale Sfântului Vasile cel Mare, a explicat rolul pe care l-a avut în dezvoltarea teologiei răsăritene și i-a îndemnat pe credincioși să făgăduiască în fața lui Dumnezeu, la început de an, că-i vor urma pilda. 'Tratatele sale de teologie privind Sfânta Treime sunt de neînlocuit și astăzi. El a pătruns unde greu poate pătrunde mintea omenească, prin viața lui sfântă și prin studiul adânc. Tainele cerului i-au fost descoperite și toată ființa sa i-a fost învăluită în lumină, pentru că, într-o mărturie a unui părinte trăitor, Sfântul Vasile cel Mare este prezentat ca un stâlp de lumină. În toate domeniile a excelat și de aceea s-a consumat repede. Dacă ne amintim de lucrarea sa socială numită 'Vasiliada', de spitalele pregătite pentru cei sărmani, vedem că a îmbinat teologia cu împlinirea ei. Liturghia oficiată astăzi are în centru o parte, anaforaua liturgică, care îi aparține direct', a spus IPS Laurențiu.
În continuarea cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit a explicat înțelesul teologic al timpului, rolul strict organizatoric al calendarului în viața creștinilor și i-a îndemnat pe credincioși să se ferească de secta stiliștilor, care și-a făcut apariția prin membrii săi și în apropierea Sibiului.
Slujbe religioase și molitfe de Anul Nou, la Sibiu
În noaptea dintre ani, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, a fost oficiată slujba Miezonopticii, slujba Acatistului Sfântului Vasile cel Mare și o slujbă de Te Deum. Slujbele religioase au fost oficiate de soborul de preoți slujitori de la catedrală, condus de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
Câteva sute de credincioși au participat la slujbele religioase oficiate la miezul nopții și au mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile primite de-a lungul anului care a trecut și au cerut ajutor pentru anul care urmează. După oficierea acestor slujbe, au fost citite Molitfele Sfântului Vasile cel Mare, o suită de rugăciuni care se citesc ocazional de ieromonahii și preoții înduhovniciți și care sunt foarte folositoare pentru credincioșii aflați în diferite nevoi sufletești.
'În stare de rugăciune'
În cuvântul de învățătură, IPS Laurențiu a explicat credincioșilor care este rostul rugăciunii în momentele esențiale din viața omului, care este rânduiala citirii Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare și i-a felicitat pe toți la început de an.
'În momentul în care am trecut în noul an, am îngenuncheat, pentru ca acest nou an să ne găsească în stare de rugăciune. În învățătura noastră de credință se spune un lucru extraordinar, și anume că starea în care te găsește moartea, starea în care te găsești la momentul în care treci dincolo este definitorie pentru întreaga veșnicie. Dacă ne găsește în rugăciune, vom fi deschiși și vom primi rugăciunea continuă a Bisericii pentru noi. Dacă ne găsește în ură față de Dumnezeu, în dușmănie și-n depărtare voită de la calea Lui, vom rămâne în acea stare. De aceea, mulțumitori pentru ceea ce Dumnezeu ne-a rânduit în anul trecut și mijlocind cu toate cererile necesare pentru anul în care urmează, din prima clipă a anului am mulțumit lui Dumnezeu și ne-am rugat să ne aibă în paza Sa cea sfântă', a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14962, Ultimul acces: 2019-01-11 05:52:14

»  Ceremonii religioase și militare la Sibiu, de 1 Decembrie (2010-12-01)

 Închide 

Ceremonii religioase și militare la Sibiu, de 1 Decembrie

[2010-12-01]
La Sibiu, Ziua Națională a României a reunit la Catedrala mitropolitană numeroși credincioși. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului a oficiat, alături de Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, slujba de Te Deum, informează TRINITAS TV.
În continuare, Înaltpreasfinția Sa a participat la ședința festivă a Consiliului Județean și la ceremonia depunerii de coroane de flori la „Consiliul Dirigent” din Sibiu, organism care a condus Transilvania după 1 decembrie 1918, până în anul 1920.
„Am făcut acest apel ca să revenim cu toții la starea de normalitate și demnitatea pe care ne-o oferă patria pe care o cinstim mai ales în această zi”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Ceremonia a continuat pe platoul din fata Cercului Militar Sibiu, cu alocuțiuni și discursuri.
Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Detașamentului de onoare și cu un concert susținut de fanfara militară.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14666, Ultimul acces: 2019-01-11 05:52:14


Nr. vizualizări:20340
Data ultimei vizualizări:2019-01-16 06:02:59
Data actualizare:2015-10-16 12:52:05
Data încărcării:2006-03-20 23:28:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:88

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2012-03-27
Contor: 67

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2012-08-27
Contor: 6

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2014-06-22
Contor: 10

Ere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2010-11-17
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 7

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu

Data: 2012-03-28
Contor: 19

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Data: 2012-03-28
Contor: 10

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2012-12-13
Contor: 5

Vedere din față
Foto: Ilie Olar

Data: 2012-03-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 4

Vedere din față
Foto: Brudi Fürbacher

Data: 2011-08-15
Aparat: Canon Canon PowerShot SX100 IS
Contor: 2

Vedere din față
Foto: vioreltdr

Data: 2012-03-27
Contor: 22

Vedere din față
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2005-09-04
Aparat: SONY DSC-F828
Contor: 62

Vedere din față
Foto: Blaga Laura

Data: 2012-03-28
Contor: 19

Vedere din față
Foto: Kjetil Ree

Data: 2012-03-29
Contor: 6

Vedere din față
Foto: ro.wikipedia.org

Data: 2012-03-29
Contor: 4

Vedere din față
Foto: ro.wikipedia.org

Data: 2009-03-11
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 52

Vedere din spate
Foto: Dan Deva

Data: 2012-03-17
Aparat: Canon Canon PowerShot A630
Contor: 12

Vedere din spate
Foto: Brudi Fürbacher


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6