Biserica Catolica Bucurestii Noi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Catolică Bucureștii Noi
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:București (maghiara: Bukarest) (germana: Bukarest)
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Liniștei, Cartier Bucureștii Noi
Cod poștal:010000
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arcb.ro, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, b.prefectura.mai.gov.ro, www.cjIlfov.ro, if.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Martin Cabalas
Hram:Maica îndurerată
Stil arhitectonic:Modern
Detalii:Prin anii 1930-1935, Arhiepiscopia de Bucuresti era preocupată să deschidă capele si biserici noi în cartierele periferice ale Capitalei. în acest spirit, în anul 1934, s-a cumpărat un teren de 2 300 mp în comuna Grivita, pe strada Linistei nr. 11-13. în 1935, can. Schubert consemnează deja, în "Buletinul Parohial", începerea lucrărilor de constructie "după o asteptare de mai bine de un an, când au căzut în fine obstacolele care se opuneau ridicării casei de rugăciune la periferia Bucurestiului, spre nord vest".
La 22 septembrie 1935, Arhiepiscopul A. Th. Cisar, împreună cu preotii din Bucuresti si în mijlocul unei multimi impresionante de credinciosi, sfinteste biserica, punând o sub patronajul "Maicii îndurerate". De fapt, era vorba de un ansamblu pastoral complet distinct, alcătuit din : biserică, casă parohială si anexe.
Noul lăcas de rugăciune nu va avea parte multă vreme de liniste. în ziua de 28 iunie 1944, la exact 9 ani de la începerea lucrărilor de constructie, un bombardament american devastează întregul edificiu, transformându-l într un morman de moloz.
În ciuda situatiei de mizerie de după război, un grup de tineri inimosi, animati de pr. Mathias Poszar, se mobilizează rapid, adună întregul material refolosibil si, în 1946, ridică o capelă care va servi, în anii grei care vor urma, drept refugiu pentru rugăciune si Liturghie pentru credinciosii din Bucurestii Noi. Părintele Mathias Poszar va plăti cu multi ani de temnită grija sa deosebită fată de tineri. De aceeasi soartă a avut parte si pr. Anton Demeter, care poartă si astăzi stigmatele persecutiei, fiind paralizat în urma torturilor din închisoare. Urmează o perioadă lungă când micuta capelă este mereu amenintată cu demolarea. Nici avizul organelor de drept pentru înfiintarea parohiei, la 1 august 1975, nici confuzia creată în urma cutremurului devastator din 4 martie 1977, când s a permis, cu multă dificultate constructia casei parohiale n-au reprezentat o garantie că aceasta este în sigurantă.
Toate demersurile făcute în timpul regimului comunist pentru construirea unei bisericii au fost zadarnice. Abia după schimbările din decembrie 1989, apar primele semne de sperantă. Pe baza avizului favorabil primit la 4 ianuarie 1990, s a putut face proiectul unei biserici noi. La 4 mai 1990, după primirea autorizatiei, încep lucrările de constructie. După opt luni, biserica, păstrând caracteristicile primei biserici, dar la cote diferite si într o interpretare modernă, s-a înaltat pe vechiul amplasament.
La 15 septembrie 1991, în sărbătoarea Maicii îndurerate, ÎPS Arhiepiscop Ioan Robu si ÎPS John Bukowsky, Nuntiu Apostolic la Bucuresti, concelebrează sfintirea bisericii, împreună cu preotii din Arhidieceză, în mijlocul unei multimi de credinciosi. Era primul eveniment de acest gen din Capitală după 50 de ani.
Proiectarea, construirea si dotarea bisericii constituie o lucrare de testament a unui enorias devotat si foarte capabil, care a fost arhitectul Theodor Wajnarovski.
Nr. vizualizări:10898
Data ultimei vizualizări:2024-04-17 18:07:15
Data ultimei actualizări:2018-09-13 15:27:42
Data încărcării pe sit:2005-06-24 05:21:10
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-09-27
Contor: 519

Vedere din față
Foto: internet