Vaduri :: Biserica Cuvioasa Parascheva - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Cuvioasa Parascheva
Vaduri
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Vaduri
Comună:Alexandru cel Bun
Județ:Neamț
Adresa:strada Independentei
Cod poștal:617511
Telefon :0233... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:vaduri1.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulPiatraNeamt.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, comunaacb.ro, www.cjNeamt.ro, nt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Păduraru Bobric Mircea
Hram:Sf. Cuvioasa Parascheva, Nașterea Sf. Ioan Botezătorul
Detalii:Prima mențiune despre o o bisericuță de schit la Vaduri este din anul 1610 când doi calugari de la Mănăstirea Bisericani au ctitorit la locul numit ”Pârâul popilor” un locaș mic de închinare din lemn pe temelie de piatră uscată. Această bisericuță a dăinuit pană prin anii 1726-1730 când pe temelia ei credincioșii de aici au ridicat o altă biserică mai mare cu hramul”Sânzâienelor” deoarece numarul locuitorilor sporise prin venirea mai multor familii ardelene determinate de actul samavolnic al uniației din anii 1689-1700. Atunci mulți frați ardeleni au emigrat la frații lor de sânge si de o credință moldoveni, trecând Carpații fie pe Valea Bicazului, a Bistricioarei sau mai sus pe cea a Bârgăului, dovadă că multe familii de aici poartă nume ca: Ungureanu, Ardeleanu, Bârgăuanu, Cojoc sau Oșlobanu.
Biserica ridicată în prima jumatate a veacului al XVIII-lea a dăinuit pana când alături de ea a fost ridicată actuala construcție din piatră de râu si caramidă, lucrare ce s-a făcut prin râvna si stăruința vrednicului de pomenire Preotul Gheorghe Bălănescu între anii 1903-1920 în antrepriza meșterului Carol Zanni. Biserica a fost sfințită la data de 31 octombrie 1920 de către Mitropolitul Pimen Georgescu conform pisaniei aflată în pridvorul bisericii.
Datorită evenimentelor din toamna anul 1944, când satul Vaduri a fost teatru de război construcția a avut mult de suferit astfel că imediat preotul Cristofor Bălănescu, fiul primului ctitor, a demarat lucrările de reparații și restăurări generale. Lucrările s-au încheiat în anul 1951, când sfântul locaș a fost resfințit de către episcopul Teofil al Romanului, la data de 14 octombrie.
Începănd cu anul 1987 la biserica parohială Vaduri au inceput o serie de lucrări de renovare care s-au finalizat in anul 1996. Aceste lucrări au constat în:reparații capitale ale turlelor și acoperișului, tencuieli noi la interior și exterior în praf de piatră.
Între anii 1997-2002 s-a construit clopotnița, care imită arhitectura bisericii si o masă-altar, unde se oficiază slujbe la marile praznice de peste an. Începe si construirea unei case sociale si de prăznuire la care se adaugă încăperi pentru bibliotecă și construirea unui pridvor pe partea sudică a bisericii. Se face dotarea cu centrală termică și inzestrarea cu strane noi din stejar sculptat, iar încununarea acestor lucrări de renovare capitală s-a realizat la momentul resfințirii de către P. S. Episcop Calinic Botoșăneanul la data de 6 octombrie 1996.
Alte informații:Parohia Vaduri I
Nr. vizualizări:7284
Data ultimei vizualizări:2024-04-17 11:02:40
Data ultimei actualizări:2016-06-08 10:42:17
Data încărcării pe sit:2006-07-09 10:16:05
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-06-22
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 144

Vedere din lateral
Foto: Mihaela Achiroaie