Vasilati :: Biserica Sf. Imp. Constantin si Elena - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Împ. Constantin și Elena
Vasilați
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Vasilați
Comună:Vasilați
Județ:Călărași
Cod poștal:917280
Persoană de contact :Pr. Marinica Nan
Telefon :0723... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.sf-esc.ro, www.primariaVasilati.ro, www.Calarasi.ro, cl.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Marinică Nan
Hram:Sf. Imp. Constantin și Elena
Detalii:Localitate rurala, comuna Vasilati este situata in partea de vest a judetului Calarasi, la o distanta de 29 km de Bucuresti, 32 de km de Oltenita si 8 km de orasul Budesti, care este si cea mai apropiata localitate urbana. In componenta comunei intra satele Vasilati, care este si centrul de comuna, satul Nuci, aflat la 4 km vest si satul Popesti, situat la 8 km nord-vest de centrul comunei. Raul Dambovita traverseaza localitatea de la nord la sud.
Asezare tipica de campie , comuna Vasilati reprezinta o straveche vatra de locuire.
Descoperirile arheologice indica spatiul actual al comunei Vasilati ca o straveche arie de locuire , fiind locuita permanent inca din vremurile neolitice. In sprijinul acestei afirmatii vin inventarele realizate din siturile arheologice cercetate pe teritoriul comunei: obiecte din silex si os, topoare de piatra si numeroase fragmente ceramice de diferite calitati si cu diferite tipuri de decoratii.
De asemenea, traditia orala situeaza primele asezari ale actualei comune Vasilati in jurul anului 1362. Tot potrivit traditiei, numele sau ar proveni de la primul locuitor pe aceste meleaguri, un anume Vasili , fratele lui Burchi. Cu timpul, acestia au fost considerati si cei mai bogati locuitori ai asezarii, avand sute de hectare de pamant.
Biserica din Vasilati, cu hramul Sfintii Imparati, Constantin si mama Sa Elena, a fost construita in anul 1893 de un anume boier Comaneanu.
In inventarul vechi, Preotul Dumitru Barbu, da ca data a construirii Sfintei Biserici, anul 1803.
Biserica este construita din caramida , are forma de nava si o singura turla asezata pe pronaos.
La vremea respectiva biserica era acoperita cu stuf[trestie].
Pana in anul 1955 credinciosii din Vasilati se rugau in biserica Vasilati impreuna cu cei din Prozanic, acestia neavand biserica.
In anul 1908, sub pastorirea preotului Marin Negulescu, i se face reparatie generala schimbandu-i-se si acoperisul, iar pardoseala de lemn este schimbata cu ciment mozaicat. In acest sens avem dovada inscriptiei [1908] din mozaic rosu ce se afla in pronaos.
In anul 1918 se ridica un monument, in cinstea eroilor, in forma de cruce, pe care sunt inscriptionate numele celor ce s-au jertfit in primul razboi miondial, la care s-au adaugat si numele celor cazuti la datorie in al doilea razboi mondial.
Clopotul bisericii se afla in clopotnita, construita, pe doua nivele.
In anul 1949 biserca este electrificata, iar in 1957 i se fac reparatii la tencuielile interioare si exterioare si este pictata, din nou, prin grija, vrednicului de pomenire, preotului Constantin Prunescu.
Pictor executant fiind Constantin Nachescu din Bucuresti.
In anul 1960 s-a inlocuit Sfanta Masa, care era din scandura[lemn], cu una cu picior din caramida si fata din lespede de piatra mozaicata, biserica fiind sfintita, din nou, de Preasfintitul Teoctist Botosaneanul si preotul Alexandru Ionescu, paroh fiind preotul Dumitru Barbu.
In anul 1971 bisercii i se face o noua reparatie generala sub ingrijirea preotului Mihai Enache, tot in acest an se construieste si casa parohiala, in curtea bisericii.
In urma cutremurului din 1977 biserica este avarita, destul de mult, iar intre anii 1980-1984 i se fac reparatii de consolidare, tencuieli interioare si exterioare, pictandu-se in fresca, renuntindu-se la cafasul din lemn, prin grija preotului Crismariu Toader.
In anul 2005 se executa reparatii generale la casa parohiala si se toarna un soclu nou la biserica, in 2007 se inlocuieste acoperisul bisericii[capriori noi, astereala, tabla noua si se mareste streasina], prin grija si stradania preotului Marinica Nan, fiu al satului.
Nu cunoastem ca preoti slujitori decat pe cei amintiti mai sus.
-Marin Negulescu +
-Constantin Prunescu +
-Alexandru Vladescu+
-Dumitru Barbu +
-Mihai Enache 1970 - 1980
-Toader Crismariu 1980 - 1988
-Marinica Nan 1988 - pana in prezent
Nr. vizualizări:10954
Data ultimei vizualizări:2024-03-29 02:19:52
Data ultimei actualizări:2006-07-10 06:44:43
Data încărcării pe sit:2006-07-10 06:44:43
Nr. Mesaje:3
Urare:
(2010-09-21)
multa sanatate
Multumiri:
(2008-06-06)
Multumesc mult pentru urarile transmise, parinte Marinica.
Sa ne ajute Bunul Dumnezeu in nobila misiune incredintata prin Sfanta Taina a Hirotoniei.
Cu frateasca dragoste,
Pr. Cristian
@yahoo.com
Felicitări:
(2008-01-07)
Felicitari pentru informațiile de pe site, unchiule (Madalina & Mihai)!
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-11-29
Contor: 278

Biserica vedere din N-V
Foto: Marinică Nan