Mofleni :: Manastirea Cosuna - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Cosuna
Mofleni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Mofleni
Comună:Craiova
Județ:Dolj
Cod poștal:200002
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropoliaolteniei.ro, www.primariaCraiova.ro, www.cjDolj.ro, dj.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Cea mai veche constructie - din zona Craiovei - care s-a pastrat, atestata ca atare, este manastirea Cosuna - Bucovatul Vechi. Ea se inscrie in categoria constructiilor religioase monumentale din Tara Romaneasca. Dar, in afara de biserica, nu s-a pastrat pana in vremea noastra nici una din vechile sale cladiri. Unele au cazut victima jafurilor si incendiilor provocate de dusmani interni sau externi, altele au fost distruse de calamitati naturale, ca revarsarile apelor Jiului si numeroasele cutremure de pamant.
Data construirii este indicata diferit in mai multe izvoare. Pisania indica data de 3 decembrie 1572. O veche cartografiere sustine ca manastirea ar fi fost zidita in 1483 (parere la care subscriu, deopotriva, istoricii Bogdan Petriceicu Hasdeu si Nicolae Iorga) .
Pentru zidirea bisericii s-a folosit piatra (pentru temelie) si caramida (pentru soclu si ziduri) castrului roman Pelendava. Din punct de vedere arhitectonic, biserica este realizata in stil muntenesc (sau valah; acest stil se caracterizeaza prin sinteza dintre elementele populare autohtone si cele bizantine) .
Lacasul de cult apartine Manastirii Bucovatul Vechi - aflata in localitatea Mofleni - si este inclusa intr-un ansamblu arhitectural cunoscut sub denumirea de Manastirea Cosuna - Bucovatul Vechi, ce dateaza din secolul al XVI-lea.
Ansamblul se afla pe malul stang al Jiului, la circa 6 km de Craiova si a fost ridicat de-a lungul domniei lui Basarab cel Tanar si ulterior, a lui Neagoe Basarab. Asezamantul are o valoare istorica deosebita datorita celebrei cronici murale numita "Cronica pictata de la Bucovat" realizata in 1574, care s-a pastrat in forma ei originala.
Alte informații:Primul nume cu care mănăstirea apare atestată de documente este Coșuna sau La Coșuna - așa cum este ea numită în Actul Mitropolitului Eftimie al Țării Românești (ianuarie 1574) și în Actul lui Mihai Voievod Viteazul (februarie 1574) . Cuvântul coșuna este de origine slavonă și înseamnă pășune, fâneață, cosit, îndeletniciri des întâlnite la oamenii de la câmpie. Alți cercetători au asociat cuvântului coșuna înțelesul de koșciuna, cuvânt care în limba latină are semnificația de fa-bulă, asociind această denumire cu locul legendar al ruinelor vechiului castru roman Pelendava, sens potrivit căruia coșuna ar indica un loc legendar, un monument funerar sau o necropolă.
După o veche tradiție, denumirea de coșuna ar fi legată de faptul că, în trecut, până în preajma primului război mondial, coborau din munții Gorjului și ai Vâlcii coșunarii care împleteau toamna coșuri de răchită, recoltată de pe malurile Jiului, schimbau aceste coșuri pe diverse cantități de grâu și de porumb cu locuitorii de la câmpie.
La scurt timp după restaurarea mănăstirii, din anul 1572, pe lângă numele de Coșuna l-a primit și pe cel de Bucovăț, de la moșia din satul cu același nume situat pe malul celălalt al Jiului. Cuvântul bucovăț este de origine slavonă, avându-și rădăcina în buk care înseamnă fag, în aceste locuri existând păduri de fag.
Între anii 1834-1843, obștea mănăstirii Coșuna Bucovățul vechi a fost mutată în partea dreaptă a Jiului, unde s-a construit o altă biserică, iar pentru a o deosebi de cea veche, ea a luat denumirea de Bucovățul Nou.
Cartierul unde se află amplasată actual biserica se numește Mofleni, denumire atestată documentar pentru prima dată în anul 1799.
Aici funcționează Seminarul Teologic Mitropolitan
Cod Monument:DJ-II-a-A-08321
Nr. vizualizări:5496
Data ultimei vizualizări:2024-03-28 07:58:56
Data ultimei actualizări:2006-03-21 04:36:06
Data încărcării pe sit:2006-03-21 04:36:06
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-09-27
Contor: 179

Biserica
Foto: internet