Targu Mures :: Catedrala Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Mare
Târgu Mureș
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Târgu Mureș
Județ:Mureș
Adresa:Piața Trandafirilor nr. 1
Cod poștal:540049
Telefon :0265... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:wwwold.netsoft.ro/catedrala
Adrese utile:www.reintregirea.ro/, www.TirguMures.ro, www.CJmures.ro, www.prefecturaMS.ro
Preot:Silviu Negruțiu
Hram:Înălțarea Domnului
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Biserica credincioșilor ortodocși din strada Mitropolit Andrei Șaguna, construită încă în 1793, a devenit neîncăpătoare din secolul al XX-lea, fapt ce a condus la inițierea construirii unei noi catedrale. Construcția a fost ridicată în centrul orașului în locul celebrei fîntîni cîntătoare a lui Bodor Péter. Meșter priceput la toate, Bodor a construit la începutul secolului al XIX-lea, chiar în centrul orașului, o fîntînă care avea toate piesele din lemn. Fîntîna era renumită nu numai din cauza apei, care se spunea că avea un gust deosebit de bun, dar și pentru că la ore fixe ea cînta melodii. Sunetul muzicii era așa de intens încît putea fi auzit și în satele vecine. După moartea constructorului fîntîna s-a defectat și nimeni nu a putut s-o repare, drept urmare ea fiind demolată după primul război mondial. Unele surse susțin că fîntîna a fost stricată chiar de constructorul ei, care, fiind condamnat la moarte, a cerut ca să mai vadă odată fîntîna lui și, profitînd de ocazie, ar fi demontat o mică piesă.
La 10 mai 1925, pe locul rămas liber după demolarea fîntînii, a fost demarată construcția unei catedrale. Catedrala în stil nebizantin este o construcție monumentală, în formă de cruce greacă, fiind proiectată de arhitectul Victor Vlad. Ea a fost sfințită la 2 decembrie 1934, iar decorațiile interioare au fost terminate numai în 1986. Cupola a fost pictată de artistul Aurel Ciupe, iar frescele și picturile din interioarul catedralei au fost făcute de un grup de artiști sub conducerea lui Nicolae Stoica.
Înălțarea catedralei a costat 18 milioane de lei, construirea sa fiind realizată cu fondui provenite de la Primăria orașului (6 364 355 lei) , de la județul Mureș-Turda (4 947 000 lei) , de la statul român (3 760 000 lei) și din donații și alte surse (2 250 418 lei) .
Alte informații:Pereții pronaosului prezintă imagini ale sfinților Mitropoliți ai Transilvaniei din secolul XVII, Ilie Iorest și Sava Brancovici, încadrați de 12 medalioane care conțin imaginile celor mai importante biserici ortodoxe din Ardeal.
Cupola centrală prezintă un vitraliu înfățișându-l pe Hristos binecuvântând.
Altarul prezintă absidă un impresionant mozaic de 12, 30 m înălțime înfățișând-o pe Maica Domnului cu Pruncul Isus.
Clopotele catedralei au fost prelucrate la Timișoara.
Așteptăm orice ajutor financiar în contul 2511. 0099. 60. 66. 211, deschis la Banca Română de Dezvoltare, Filiala Tîrgu-Mureș.
Cod Monument:MS-II-m-B-15548
Știri despre biserică:

»  Anul Centenar | Un drapel de 16 metri a fost arborat în Târgu Mureș (2018-11-14)

 Închide 

Anul Centenar | Un drapel de 16 metri a fost arborat în Târgu Mureș

[2018-11-14]
de Florin Nicolaie

Mai mulți preoți și reprezentanți ai autorităților locale din orașul Târgu Mureș au participat duminică, 11 noiembrie 2018, la sfințirea și arborarea unui drapel lung de 16 metri în turnul Palatului Prefecturii.
Sfințirea steagului a avut loc la Catedrala mare din municipiul Târgu Mureș, după oficierea Sfintei Liturghii, informează Arhiepiscopia Alba Iuliei.
Ulterior, participanții la această manifestație s-au deplasat spre Palatul Prefecturii, unde au și fixat drapelul.
Ceremonia avut loc în cinstea soldaților trecuți la Domnul în teatrele de operații, după cum a precizat domnul Mircea Dușa, Prefectul Județului Mureș.
De asemenea, preoții prezenți au fost oficiat slujba Parastasului pentru eroii comemorați.
La eveniment au participat, alături de Prefectul Județului Mureș, Vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, precum și numeroși reprezentanți ai instituțiilor județene și locale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3689, Ultimul acces: 2019-12-08 14:20:34

»  IPS Irineu a slujit la Catedrala din Târgu Mureș (2017-01-10)

 Închide 

IPS Irineu a slujit la Catedrala din Târgu Mureș

[2017-01-10]
de Sorin Ionițe

Credincioșii din Târgu Mureș l-au avut în mijlocul lor duminică, 8 ianuarie 2017, pe Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Înălțarea Domnului din municipiu, notează site-ul oficial al eparhiei.
În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop l-a hirotonit preot pe diaconul Dacian Oprea, pe seama parohiei Râpa de Jos, protopopiatul Reghin.
La finalul slujbei, pentru întreaga activitate pe care o desfășoară în calitate de inspector școlar de religie, părintele Claudiu-Dorin Chiorean a primit hirotesirea întru iconom stavrofor.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a oferit interpreților de muzică populară Leontina Pop și Ioan Șopterean din Mureș Ordinul Credință și Unire pentru promovarea culturii tradiționale și a spiritualității românești.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8323, Ultimul acces: 2019-12-08 14:20:34

»  Slujire arhierească la Catedrala din Târgu-Mureș (2016-02-07)

 Închide 

Slujire arhierească la Catedrala din Târgu-Mureș

[2016-02-07]
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat duminică, 07 februarie 2016, în mijlocul credincioșilor din Protopopiatul Târgu-Mureș. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în parohia „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din Târgu-Mureș, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Răspunsurile la Sfânta slujbă au fost date de către corul catedralei.
***
Catedrala ortodoxă Înălțarea Domnului este cel mai mare edificiu religios din Târgu Mureș, având hramul „Înălțarea Domnului”. Catedrala a fost construită în centrul orașului (în prezent Piața Trandafirilor) între anii 1925 – 1934 la inițiativa protopopului Ștefan Rusu. Piatra de temelie a fost pusă la 10 mai 1925 printre martorii la acest eveniment s-au regăsit: episcopul Nicolae Ivan, precum și miniștrii Alexandru Lapedatu, Octavian Goga. Sfințirea catedralei a avut loc în data de 2 decembrie 1934. Biserica a fost construită după planurile arhitectului Victor Vlad de la Politehnica din Timișoara, în formă de cruce greacă, cu brațele egale. Construcția iconostasului a fost realizată în 1934 de Traian Bobletec din Nazna și pictat de pictorul Virgil Simionescu din Lugoj. Pereții pronaosului prezintă imagini ale sfinților Mitropoliți ai Transilvaniei din secolul XVII, Ilie Iorest și Sava Brancovici, încadrați de 12 medalioane care conțin imaginile celor mai importante biserici ortodoxe din Ardeal. Altarul prezintă în absidă un impresionant mozaic de 12,30 m înălțime înfățișând-o pe Maica Domnului cu Pruncul.Datorită lipsei de fonduri, finalizarea picturii a avut loc în perioada 1970 – 1986.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9686, Ultimul acces: 2019-12-08 14:20:34

»  Slujire arhierească la Parohia „Înălțarea Domnului” din Târgu Mureș (2016-02-06)

 Închide 

Slujire arhierească la Parohia „Înălțarea Domnului” din Târgu Mureș

[2016-02-06]
În ziua pomenirii Sfântului Ierarh Partenie, Episcopul Lampascului și a Sfântul Cuvios Luca, 07 februarie 2016, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a XVI-a după Rusalii. În această Duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, se va afla în mijlocul credincioșilor din protopopiatul Târgu-Mureș. Ierarhul va oficia Sfânta Liturghie în Parohia „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din Târgu Mureș, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Mai multe informații a oferit Părintele Silviu Negruțiu de la Catedrala Mare din Târgu Mureș: „Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu are grijă în fiecare an să ne onoreze pe toți cu rugăciunea Înaltpreasfinției Sale în Catedrala mare din Târgu-Mureș. Anii trecuți am avut bucuria de a-l primi de praznicul Bobotezei, iar în acest an iată în prima duminică după Întâmpinarea Domnului. Programul de rugăciune va începe la ora 8:30 cu slujba Utreniei iar de la ora 9:30 îl vom întâmpina în fața catedralei pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, după care vom săvârși Sfânta Liturghie. Îi invităm cu drag pe toți cei care doresc, să participe duminică la slujbele săvârșite în Catedrala mare din Târgu-Mureș”.
Pericopa evanghelică rânduită să se citească în această duminică la Sfânta Liturghie, din Evanghelia după Matei, capitolul 25, ne prezintă Pilda talanților.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9591, Ultimul acces: 2019-12-08 14:20:34

»  ărbătoare arhierească în parohia Înălțarea Domnului – Catedrala mare din municipiul Târgu-Mureș (2013-06-14)

 Închide 

ărbătoare arhierească în parohia Înălțarea Domnului – Catedrala mare din municipiul Târgu-Mureș

[2013-06-14]
În ziua praznicului împărătesc al Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos la cer, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în parohia „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul Târgu-Mureș, care în această zi și-a sărbătorit hramul, după cum ne-a menționat Arhid. Liviu Stanciu.
Răspunsurile liturgice de la strană au fost date de către grupul de muzică bizantin㠄Justinian Marina” din Targu-Mureș, compus din studenți ai Facultăților de Istorie, Medicină (din Târgu-Mureș) și Teologie (din Alba Iulia).
Catedrala ortodoxă din Târgu-Mureș este un monument reprezentativ al spiritualității ortodoxe românești din Transilvania. Prin ținuta sa arhitectonică, aceasta domină zona centrală a municipiului. În prezent este considerată, din punctul de vedere al suprafeței interioare, drept cea mai mare construcție de acest gen din țară. Impozantul edificiu face parte dintr-un plan de anvergură, de „explozie arhitectural㔠a ortodoxiei ardelene de după 1918, căruia îi aparțin și monumentalele biserici din Cluj-Napoca, Alba Iulia, Orăștie, precum și din alte orașe din țară. În prezent, la altarul acestei biserici slujesc Părintele Silviu Negruțiu și Părintele Gheorghe Șincan.
După Sfânta Liturghie, în Cimitirul Eroilor din zona Clinicilor, Înaltpreasfinția Sa a participat la manifestările organizate de către autoritățile județene cu prilejul Zilei Eroilor, oficiind un parastas pentru eroii neamului și asistând la depunerea de coroane și la defilarea Gărzii de Onoare a Garnizoanei Târgu-Mureș. De asemenea, începând cu orele 14.00, în Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureș, înconjurat de oficialități locale și județene și de reprezentanți ai armatei române, Ierarhul nostru a slujit parastasul în cinstea eroilor căzuți în lupta pentru apărarea pământului și a credinței ortodoxe strămoșești și a rostit un cuvânt de învățătură.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 17947, Ultimul acces: 2019-12-08 14:20:34

»  Resfințirea catedralei din Târgu Mureș (2012-08-14)

 Închide 

Resfințirea catedralei din Târgu Mureș

[2012-08-14]
Ierarhii din Mitropolia Ardealului s-au reunit pe 12 august pentru a binecuvânta lucrările de renovare și de înfrumusețare efectuate la Catedrala 'Înălțarea Domnului' din Târgu Mureș. Pe lângă sutele de credincioși, au fost prezenți și autorități locale și reprezentanți ai mediului universitar, mulți dintre ei primind distincții și diplome, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.
Duminica a X-a după Rusalii din acest an va rămâne consemnată în istoria orașului de pe Mureș ca o mare sărbătoare a comunității, un moment unic în viața bisericească a românilor. A fost ziua binecuvântată în care Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu ceilalți ierarhi din eparhiile sufragane, au binecuvântat lucrările de anvergură prin care catedrala mare din oraș a redevenit podoaba lăcașurilor de cult din această zonă. Manifestările au început cu procesiunea ierarhilor, preoților și credincioșilor de la Biserica 'Buna Vestire' - catedrala mică, prin centrul orașului, până la catedrala mare, unde au fost întâmpinați de preoții și enoriașii de la cele două parohii. Alături de IPS Mitropolit Laurențiu s-au aflat, la slujba de sfințire, Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
Catedrala a fost înconjurată de cler și credincioși, stropită cu apă sfințită și unsă cu Sfântul și Marele Mir, iar la interior au fost sfințite pictura și icoanele de pe catapeteasmă. A urmat Sfânta Liturghie, iar după citirea Evangheliei, PS Episcop Sofronie a tâlcuit textul biblic în care ne este prezentată minunea vindecării unui lunatic.
Daruri și distincții
IPS Mitropolit Laurențiu a oferit catedralei din Târgu Mureș o raclă cu un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Andrei, mitropolitul Transilvaniei, și a vorbit credincioșilor despre realizările pe plan pastoral și administrativ ale marelui mitropolit din Ardeal. IPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe cei doi preoți ai catedralei, pr. protopop Nicolae Gheorghe Șincan și pr. Silviu Negruțiu, oferindu-le cea mai mare distincție a Mitropoliei Ardealului, 'Crucea șaguniană pentru clerici'.
Mitropolitul Ardealului a cinstit și câteva personalități din Târgu Mureș, oferind distincția 'Crucea șaguniană pentru mireni' domnului subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, vicepreședintelui Academiei de Științe Medicale din România, acad. prof. univ. dr. Radu Deac, rectorului Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorului Universității 'Petru Maior' din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Călin Enăchescu, rectorului Universității de Arte din oraș, prof. univ. dr. Sorin Crișan, președintelui Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, precum și directorului SC Azomureș SA, ing. dr. Mihai Ogrean.
Distincția 'Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei' a fost oferită prefectului județului Mureș, Alexandru-Petru Frătean, primarului Dorin Florea, viceprimarului Ionela Claudia Ciotlăuș și altor personalități și oameni de seamă ai comunității.
Alte distincții și diplome de apreciere au venit și din partea IPS Arhiepiscop Irineu. Ierarhul a oferit arhiereilor prezenți engolpioane, cruci și bastoane arhierești, apoi a subliniat, în cuvântul de final, unicitatea acestor momente și a mulțumit tuturor ierarhilor, preoților și credincioșilor pentru prezență și pentru eforturile depuse în acești ani pentru renovarea catedralei din Târgu Mureș.
'Exprim prețuirea mea sinceră față de părintele nostru, Mitropolitul Laurențiu, care, prin cuvânt și faptă, se face pildă de servire devotată a Bisericii și a neamului. Înalt Preasfinția Sa ține mult ca noi să acționăm în unitate, în sobornicitate, pentru ca Dumnezeul părinților noștri să fie slăvit și poporul lui Dumnezeu de pe aceste meleaguri ale Transilvaniei să nu fie lipsit de grija noastră pastorală. Aceeași prețuire o am pentru toți Preasfințiții ierarhi din Mitropolia Ardealului, care au răspuns la invitația noastră de a fi împreună la memorabila sărbătoare creștinească și românească din orașul Târgu Mureș', a spus IPS Arhiepiscop Irineu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 20083, Ultimul acces: 2019-12-08 14:20:34


Nr. vizualizări:23260
Data ultimei vizualizări:2019-12-08 14:20:35
Data actualizare:2014-04-11 00:11:28
Data încărcării:2005-11-24 00:10:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:81
Fotografi:Alexandru Losonczy: 40, Nacu Horațiu: 26, Nelu_Pozaru: 5, Constantin Banciu: 2, Dan Deva: 2, Cristian Laubach: 1, Nakiaki: 1, Ilie Olar: 1, Gabriel Avramovici: 1, RomaniaSeenByRichard: 1, internet: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2007-08-16
Aparat: Nikon D40x
Contor: 1051

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-08-26
Contor: 103

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2013-04-18
Aparat: NIKON E8800
Contor: 73

Vedere din față
Foto: Constantin Banciu

Data: 2011-07-31
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 75

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-07-11
Aparat: SONY DSC-W5
Contor: 50

Vedere de ansamblu
Foto: Cristian Laubach

Data: 2011-09-03
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 34

Vedere de ansamblu
Foto: Nacu Horațiu

Data: 2016-03-18
Contor: 38

Vedere de ansamblu
Foto: Nakiaki

Data: 2006-08-15
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 116

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2013-11-01
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 39

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2013-11-01
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 38

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2013-11-01
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 31

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-07-31
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 46

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-03-09
Aparat: Canon Canon PowerShot A510
Contor: 33

Vedere din față
Foto: Ilie Olar

Data: 2011-02-23
Contor: 65

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2011-07-31
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 44

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-08-12
Aparat: BenQ Corporation DC C125X series
Contor: 61

Vedere din față
Foto: Nelu_Pozaru


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6