Tisa :: Biserica Pogorarea Sf. Duh - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Pogorârea Sf. Duh
Tisa
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Tisa
Comună:Burjuc
Județ:Hunedoara
Adresa:nr. 22
Cod poștal:337171
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Hram:Pogorârea Sf. Duh
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în secolul XVIII.
Satul Tisa, asezat pe malul stang al raului Mures, este atestat documentar in anul 1491 (poss. Thysa et Kys Thysa, C. Suciu, op. cit. V. II. p. 195) .
Ca si la alte biserica de lemn din judetul Hunedoara si in cazul lacasului de la Tisa, cu hramul "Pogorarea Duhului Sfant", s-a pastrat traditia aducerii din alta parte, respectiv din localitatea Chelmac, de langa Lipova, din josul Muresului. Ne permitem sa punem la indoiala traditia, nefiind justificata aducerea unei biserici, pe plute, in susul curentului apei, in conditiile in care se gasea din belsug lemnul necesar constructiei unei biserici pe dealurile ce domina satul Tisa.
Planul bisericii este cel stravechi, cu nava dreptunghiulara, pronaos si altar nedecrosate, poligonale in trei laturi. De curand sita acoperisului a fost inlocuita, cu acest prilej modificand-se si clopotnita supla si scunda, cu foisor, prelungita cu o flesa inalta, subtira, cu o baza patrata la pornire si continuata cu un con inalt, ascutit, invelita cu sita.
La Tisa exista, de veacuri, un locas de cult, care in preajma anului 1733 este inlocuit sau poate doar refacut. In anul 1793 peretii monumentului amplificat au fost pictati, data, scrisa cu vopsea pe cadrele intrarilor, potrivindu-se spiritului decorativ baroc al picturii.
Pe partea intrarii de vest este sapat anul 1780 cu caractere chirilice, el reconstituind astfel datarea antequem a renovarii. Sub aceasta data este, sapat in cifre arabe, anul 1784, cu gandul rememorarii zilelor rascoalei.
Legat de aceasta, in registrul de sus al naosului, langa medalionul Pantocratorului, zugravul sfarsitului de veac XVIII, a reprezentat martirajul tragerii pe roata. Chipul supus cumplitei osande corespunde fizionomiei lui Horea (I. Cristache-Panait, op. cit. p. 108) .
Alte informații:Biserica din lemn „Pogorârea Sf. Duh” a fost ridicată în anul 1748 în satul Chelmac din județul Arad. Strămutarea bisericii în localitatea Tisa a avut loc în anul 1815, fiind transportată cu o plută trasă de cai de-a lungul Mureșului. Pictura interioară a bisericii a fost realizată în jurul anului 1793. Pe bolta naosului, in martirajul tragerii pe roată, se mai distinge chipul lui Horea.
Cod Monument:HD-m-B-03464
Nr. vizualizări:4135
Data ultimei vizualizări:2021-08-01 10:31:33
Data ultimei actualizări:2019-01-17 11:10:47
Data încărcării pe sit:2006-07-14 06:15:22
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2013-06-03
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3100
Contor: 125

Vedere de ansamblu
Foto: Calin Corpaciu