Oradea :: Biserica Sf. Arhangheli Velenta - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli Velența
Oradea
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Oradea
Județ:Bihor
Adresa:strada Anton Bacalbașa nr. 6, carier Velența
Cod poștal:410559
Telefon :0259... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.ro
Adrese utile:www.protopopiat-oradea.ro
www.eparhiaortodoxaoradea.ro
www.oradea.ro
www.cjBihor.ro
www.prefecturaBihor.ro
Preot:Pop Alexandru Nicolae
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril,
Detalii:Biserica Ortodoxă hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril" din Oradea, este una dintre cele mai vechi așezări de cult, de religie ortodoxă din oraș. Această biserică a fost construită în perioada 1768-1779 în locul unei biserici de lemn, lucrările fiind conduse de inginerul de origine austriacă Schultz. Biserica a fost refăcută în urma gravului incendiu din anul 1836. Lucrările la biserică sunt finalizate în anul 1864 când i se atașează și turnul ajungând la forma actuală. Lăcașul bisericesc are un număr de 49 icoane și trei uși cu inscripții în limba greacă. Amvonul are nouă icoane de ierarhi. În biserică sunt expuse icoane pictate pe lemn și pânză din secolul al XVIII-lea extrem de valoroase. Pictura cea mai admirată de către credincioși, ce datează din 1787 înfățișează: răstignirea, pe Sfinții Cosma și Damian, pe Sfânta Fecioară Maria cu pruncul în brațe.
După ultima renovare a bisericii în anul 2004, s-a pus un accent deosebit pe culoarea galbenă în exterior și auriu în interior.
Cod Monument:BH-II-m-B-01032
Informații conexe:YOUTUBE.COM: Film despre Biserica Ortooxă din Velența (Video)
Știri despre biserică:

»  Oradea | PS Sofronie a instalat un nou slujitor în Parohia Velența I (2017-02-20)

 Închide 

Oradea | PS Sofronie a instalat un nou slujitor în Parohia Velența I

[2017-02-20]
de Sorin Ionițe

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, 19 februarie 2017, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat Sfânta Liturghie în vechea Catedrală Episcopală Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Oradea.
Ierarhul a instalat în această parohie (Velența I – Oradea) un nou preot co-slujitor: Protoiereul Nicolae Alexandru Pop și vicarul Episcopiei Oradiei, a precizat Pr. Cristian Rus, Consilierul Mass Media al Eparhiei.
După citirea textului evanghelic rânduit, Preasfințitul Părinte Sofronie a transmis mai multe îndemnuri legate de pregătirea pentru Postul Mare.
Ne aflăm într-o perioadă în care Sfânta Biserică ne pregătește să ne detașăm de lucrurile lumești, să ne îndepărtăm de păcatele noastre și să ne apropiem cât mai mult de Domnul nostru Iisus Hristos, a subliniat Preasfinția Sa.
Totodată, referitor la Înfricoșătoarea Judecată, PS Sofronie a adăugat:
Judecățile lui Dumnezeu sunt diferite de judecățile omenești(…) Criteriile de judecată sunt foarte simple și țin de bunătate. Dacă Dumnezeu este bun, și noi trebuie să fim buni. Dacă Dumnezeu este milostiv, și noi trebuie să fim milostivi. Dacă Dumnezeu îi iubește pe oameni, și noi trebuie să ne iubim unii pe alții. Să ne iubim și să ne ajutăm unii pe alții. Să fim buni și să ne iertăm.
După Sfânta Liturghie, ierarhul a instalat pe Părintele Nicolae Alexandru Pop ca preot co-slujitor al parohiei Oradea-Velența I. Acesta a citit Actul de onestitate și fidelitate față de Biserică, după care Chiriarhul i-a încredințat Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și cheile bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.
La final, atât Pr. Roman Pintea, parohul comunității, cât și noul slujitor instalat, au mulțumit ierarhului pentru dragostea și purtarea de grijă arătate.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3530, Ultimul acces: 2019-07-23 10:51:49

»  Chiriarhul Oradiei la străvechea Catedrală Episcopală din Oradea-Velența (2013-12-09)

 Închide 

Chiriarhul Oradiei la străvechea Catedrală Episcopală din Oradea-Velența

[2013-12-09]
Credincioșii bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Oradea-Velența, străvechea Catedrală Episcopală a românilor dreptmăritori bihoreni, au avut marea bucurie ca, în Duminica a douăzeci și șaptea după Rusalii, 8 decembrie 2013, să aibă în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, în sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a mărturisit Pr. Cristian Rus.
În predica rostită în cadrul Sfintei Liturghii, Chiriarhul Oradiei a vorbit despre vindecarea miraculoasă pe care Mântuitorul Iisus Hristos a săvârșit-o asupra femeii gârbove, arătând felul în care această pericopă ne pregătește pe noi, duhovnicește, pentru întâmpinarea praznicului Nașterii Domnului:
„În Duminica a douăzeci și șaptea după Rusalii, întreaga Biserică dreptmăritoare pomenește minunea pe care a săvârșit-o Domnul nostru Iisus Hristos asupra unei femei gârbove, bolnavă de optsprezece ani, într-o zi de sărbătoare, ziua de sabat, contrariindu-i, astfel, pe cei care înțelegeau să respecte litera Legii dar sufocau duhul care stă ascuns în spatele Legii, pe cei care nu L-au cunoscut, nu L-au înțeles și nu L-au urmat pe Cel Care este desăvâșirea Legii, Fiul lui Dumnezeu întrupat, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.”
„Această minune săvârșită de Domnul Iisus Hristos se înscrie în șirul foarte lung pe care Cuvântul veșnic al Tatălui înomenit le-a săvâșit asupra creației și, în mod deosebit, asupra omului, a firii omenești căzute în păcat și suferinde, căci prin păcatul protopărinților Adam și Eva, cei dintâi oameni, a intrat în lume și în omenire suferința, bolile, necazurile și moartea. Din această robie a bolii, a păcatului și a morții a venit Fiului lui Dumnezeu în lume, să Se facă om, pentru a ne vindeca pe noi cei mulți, bolnavi, păcătoși și muritori. Pentru că Dumnezeu l-a creat pe om după chipul și asemănarea Sa, deci nu pentru moarte, ci pentru viață, ca să petreacă în veșnicie bucurându-se la Liturghia ce nu se sfârșește, din Împărăția Sa cea cerească.”
„În toate minunile săvârșite de Domnul nostru Iisus Hristos, deci și în tămăduirea femeii gârbove, trebuie să vedem dorința lui Dumnezeu de a vindeca, de a repara stricăciunea din firea omului, de a reface firea omenească cea căzută prin păcat și, refăcându-o, El Însuși, Fiul Tatălui Se face om, Își ia fire omenească, în toate făcându-Se asemenea nouă, afară de păcat, vine în interiorul umanității, Își asumă umanitatea, pentru ca pe umanitatea căzută să o vindece.”
„Așadar, în chipul femeii gârbove se ascunde firea omenească cea gârbovită de păcat, ținută prizonieră de satana în ghiarele lui, în împărăția întunericului, și pe care Noul Adam, Cuvântul lui Dumnezeu întrupat, a venit să o vindece, să o scoată din robia diavolului, din umilința de a nu mai putea privi în sus, spre cele înalte, spre cer, ci doar în jos, datorită păcatului. Umilința aceasta a venit s-o vindece El, Cel fără de păcat, Domnul Hristos Iisus, luându-Și fire omenească din Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu.”
Ierarhul a îndemnat pe cei prezenți ca, mai ales în această perioadă a anului bisericesc, să își îndrepte gândul și pașii spre cei care au mare nevoie de ajutor, spre săraci și cei aflați în suferințe, să fie milostivi, așa cum și Domnului Iisus Hristos i-a fost milă de femeia gârbovă și nu a pregetat să o ajute, ci deîndată a tămăduit-o:
„Vedem în mijlocul nostru mulți oameni săraci, bolnavi, singuri și neajutorați pe care suntem datori să îi ajutăm cu ceea ce ne prisosește, contribuind, după putere, la colecta pe care Biserica noastră, la apelul părintesc al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a organizat-o și în acest Post al Căciunului, așa cum se făcea încă de la începuturile Bisericii Creștine, în toate parohiile și mănăstirile din cuprinsul Patriarhiei Române, oferind alimente, haine, medicamente, bani sau orice este nevoie, pentru ca prin efortul nostru, al celor care, din mila Domnului, avem cu ce să trăim, și frații noștri care nu au ce mânca, nu au cu ce se îmbrăca, nu au posibilitate de a-și trata bolile să primească mângâiere și, astfel, să se bucure și ei de venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu.”
„Să ne rugăm Preasfintei Treimi, Care ne-a creat și ne cheamă la mântuire, ca să putem să ne bucurăm, duhovnicește, cât mai intens de praznicul ce vine, să ne luminăm mințile cu prăznuirea, să ne curățim inimile cu mărturisirea și să ne umplem viața noastră de bucuria Duhului Sfânt, care s-a dat în Biserică prin Iisus Hritos Mântuitorul, Fiul Fecioarei și, totodată, Fiul Veșnic al Tatălui.”
Părintele paroh Roman Pintea a mulțumit, în cuvântul său, Chiriarhului Oradiei pentru dragostea și grija cu care înconjoară această biserică, dar și pentru bucuria de a fi prezent, și în acest an, la străvechea Catedrală Episcopală din Bihor, ceea ce constituie o mare binecuvântare pentru credincioșii parohiei, o întărire în dreapta credință, și un prilej de înmulțire a dragostei, a frățietății și a solidarității.
La final, Preasfințitul Părinte Sofronie și-a exprimat bucuria de a se afla la Sfânta Liturghie în străvechea Catedrală Episcopală din Oradea-Velența, subliniind importanța acestui sfânt locaș pentru toți românii dreptmăritori bihoreni:
„Într-un sentiment de recunoștință am poposit astăzi în străvechea catedrală din Velența Oradiei, recunoștință față de înaintașii noștri care au păstrat dreapta credință, care ne-au transmis-o și nouă și datorită cărora suntem astăzi ce suntem și ne rugăm în limba strămoșilor noștri. Recunoștină arătăm cu toții, mai ales astăzi, prin Sfânta Liturghie, pentru memoria scumpă a înaintașilor noștri care au mărturisit credința ortodoxă pe aceste meleaguri în vremuri de restriște și încercări, în care nu era ușor să rămâi creștin ortodox, să ții de legea românească.”
„Memoria slujirii neîntrerupte în acest sfânt locaș, cea mai veche biserică ortodoxă din Oradea și, totodată, cea mai veche catedrală ortodoxă a Oradiei, de la primele generații de episcopi ortodocși care au slujit aici în Oradea și au păstorit poporul lui Dumnezeu de la marginea dinspre apus a neamului, dar și memoria culturală și socială a acestei biserici noi o onorăm și o cinstim an de an, mulțumind lui Dumnezeu și rugându-ne pentru odihna tuturor celor care au ctitorit această frumoasă catedrală, care au slujit aici, care s-au rugat și s-au mântuit în această biserică, pentru toți cei care au mărturisit credința ortodoxă la Oradea, din străvechime și până în timpurile de acum.”
Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Oradea-Velența este cel mai vechi sfânt lăcaș ortodox din municipiul Oradea, fiind construit între anii 1768-1779, pe amplasamentul unei vechi biserici de lemn, fiind catedrală episcopală până la reînființarea Episcopiei Oradiei, în 1920, când biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica cu Lună din Oradea, a devenit, provizoriu, catedrală episcopală a reînființatei eparhii.
După anul 1989, prin grija părintelui Roman Pintea și ajutorul credincioșilor, parohia Oradea-Velența I desfășoară și o bogată activitate social-filantropică, având în grijă un cămin de bătrâni în cadrul Fundației „Consistoria - Efrem Banianin” a parohiei, în vechea clădire a Consistoriului orădean, și un centru pentru persoane vârstnice, „Vasiliada”, în incinta căruia s-a zidit o nouă biserică, cu hramurile „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” și „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon”.
De curând, începând din toamn acestui an, în cadrul activităților desfășurate prin proiectul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” de la parohia Oradea-Velența, s-a format un cerc de pictură pe sticlă pentru copii, coordonat de Doamna Prof. Florina Iepure de la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, care reunește un număr de 15 elevi din cadrul parohiei, primele lor lucrări urmând a fi expuse în această săptămână în cadrul unei expoziții la Biblioteca județeană din Oradea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5642, Ultimul acces: 2019-07-23 09:53:25

»  Liturghie arhiereasca în străvechea Catedrală episcopală din Oradea-Velența (2011-11-10)

 Închide 

Liturghie arhiereasca în străvechea Catedrală episcopală din Oradea-Velența

[2011-11-10]
Credincioșii bisericii parohiale Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Oradea-Velența, străvechea Catedrală episcopală a românilor dreptmăritori orădeni, au avut marea bucurie ca, de hramul sfântului lăcaș, să aibă în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în cadrul căreia diaconul Corneliu Florin Pele a fost hirotonit în treapta preoției, ca preot misionar pentru Protopopiatul Beiuș, îmbisericit pe seama bisericii cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel din parohia Cociuba Mică, iar tânărul teolog Ioan Toma a fost hirotonit diacon misionar, pentru Protopopiatul Beiuș, îmbisericit pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” din Beiuș.
Vechea catedrală episcopală, astăzi biserică parohială, este cea mai veche biserică ortodoxă din Oradea, fiind construită între anii 1768-1779 în locul unei vechi biserici de lemn.
După cum ne informează pr. Silviu Dobai, în cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, Preasfinția Sa a subliniat importanța rugăciunii noastre către sfinții îngeri, cei care sunt trimiși de Dumnezeu spre a ne fi ocrotitori și călăuzitori permanenți: „Îngerii pe care îi serbăm azi, toate cele nouă cete îngerești, îngerii buni, au fost creați de Dumnezeu ca făpturi raționale, spirituale, spre a fi plini de lumina lui Dumnezeu reflectată peste chipurile lor create și a-L cunoaște pe Dumnezeu. Îngerii, pe lângă faptul că Îl preamăresc neîncetat pe Dumnezeu în ceruri, sunt și trimiși ai lui Dumnezeu pe pământ, care vin să ne ajute în viața noastră, să ne sprijine în a nu cădea în cursele îngerilor răi, pentru a merge cu demnitate pe calea către mântuire.”
„Dacă astăzi, de ziua sărbătoririi Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ne-am adus aminte, prin pericopa evanghelică, cum au căzut îngerii cei răi, ne dăm seama din Sfânta Liturghie și rememorăm, în memorialul liturgic, statornicirea în credință a îngerilor, și cântăm, prin Axion, că Maica Domnului este „mai cinstită decât heruvimii și mai mărită, fără de asemănare, decât serafimii”, în fapt noi, astăzi, pe lângă toate cetele îngerești, o serbăm și pe cea care s-a ridicat mai presus decât aceștia, „statornicirea îngerilor”, „Împărăteasă peste îngeri” sau „Crăiasa peste îngeri”, cum a numit-o poetul național Mihai Eminescu. Înțelegând aceste mari taine transmise nouă prin adevărurile de credință, suntem chemați ca și noi, în viața noastră, să stăm bine, să stăm cu frică și să luăm aminte, pentru ca nu cumva prin păcatele și scăderile noastre să urmăm celui care a căzut ca un fulger din cer, ci să mergem pe calea smereniei, asemenea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, și să ne sfințim neîncetat prin legătura tainică, dar puternică, cu Creatorul”, a mai spus Preasfinția Sa.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6246, Ultimul acces: 2019-07-23 09:53:25

»  Liturghie arhierească în Oradea-Velența, Episcopia Oradiei (2010-08-12)

 Închide 

Liturghie arhierească în Oradea-Velența, Episcopia Oradiei

[2010-08-12]

În Duminica a XI-a după Rusalii, 8 august, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Parohia "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Oradea-Velența, unde a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, în sobor de preoți și diaconi, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.
Străvechea Catedrală episcopală, astăzi biserică parohială, cu hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil", este situată în cel mai vechi cartier românesc din Oradea, numit Veneția Oradiei sau Velența, unde păstoresc preoții Roman Pintea și Cosmin Pintea.
Biserica din Oradea-Velența este cea mai veche biserică ortodoxă din Oradea, construită între anii 1768 și 1779, în locul unei vechi biserici de lemn, funcționând, la fel ca și cea de dinaintea ei, drept Catedrală episcopală, până la desființarea Episcopiei Oradiei, în anul 1712, în timpul regimului habsburgic. Apoi, în perioada de până la reînființarea episcopiei, în anul 1920, pe lângă ea a funcționat Consistoriul Eparhial, aici slujind episcopii Aradului, care au avut în grijă arhipăstorească și ținutul Bihorului.
În prezent, în vechile clădiri administrative ale Consistoriului Eparhial își desfășoară activitatea Fundația "Consistoria Efrem Banianin" a Parohiei Velența I, care are în grijă un azil de bătrâni.
În cadrul Sfintei Liturghii săvârșite, Preasfințitul Sofronie a hirotonit în treapta diaconiei pe tânărul teolog Dumitru Victor Balint, ce urmează să primească darul preoției, fiind încadrat ca preot misionar în Protopopiatul Beiuș.
"Starea de alarmă a sufletului"
În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, chiriarhul Oradiei a vorbit despre foloasele duhovnicești ce se desprind din pericopa evanghelică rânduită a se citi în această duminică, pilda datornicului nemilostiv: "Este o fericită coincidență ca acum, la jumătatea Postului Adormirii Maicii Domnului, înainte cu o săptămână de praznicul Adormirii Preacuratei Fecioare, care este un model de sfințenie și bunătate, să se citească în sfintele noastre biserici pericopa evanghelică a datornicului nemilostiv, a celui care a fost iertat dar care, la rândul său, nu a iertat, nu a fost bun cu aproapele care îi era dator".
Episcopul Oradiei a arătat că "ziua de astăzi este închinată bunătății dumnezeiești care este modelul bunătății omenești, pentru că numai acolo unde este bunătate acolo este și iertare. Bunătatea este izvorul iertării, iar fără iertare nu se poate ajunge la ușurarea de povara păcatelor. Pilda aceasta ne arată nouă, duhovnicește, că, de fapt, fiecare dintre noi se află în postura slugii celei datornice care datorează mult stăpânului, care este Dumnezeu. Noi, pentru răutățile, pentru greșelile și păcatele noastre, datorăm foarte mult lui Dumnezeu, dar El, care este bun, ne iartă pe noi, șterge datoria, uită de ea. De aceea, în iertarea pe care noi trebuie să o acordăm stă ascunsă iertarea pe care Dumnezeu ne-o dăruiește".
Astfel, "în această pericopă evanghelică, relatată de Sfântul Evanghelist Matei, datornicul nemilostiv este iertat, dar el nu iartă, ceea ce ne învață că, pe de o parte, trebuie să fim buni, după modelul divin, iar pe de altă parte, ne pune în gardă, în stare de alarmă a sufletului, că avem datoria de a ierta și noi neîncetat pe frații noștri", a mai arătat Preasfințitul Sofronie.
O nouă biserică la Centrul "Vasiliada"
După cuvântul de bun venit al părintelui paroh Roman Pintea, întregul sobor slujitor, în frunte cu ierarhul Oradiei, s-a deplasat la Centrul Ortodox "Vasiliada" al parohiei, situat la intrarea dinspre Băile Felix în municipiul Oradea, în cadrul căruia se află în construcție o frumoasă biserică cu hramurile "Sfântul Ierarh Vasile cel Mare" și "Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon". Piatra de temelie a noii biserici a fost sfințită de către Preasfințitul Sofronie în data de 20 aprilie 2008, la praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, edificiul ajungând deja la stadiul finisărilor interioare și exterioare. Aici, chiriarhul Oradiei a oficiat slujba sfeștaniei, sfințind cu agheasmă interiorul sfântului lăcaș, pentru a se putea începe săvârșirea sfintelor slujbe. De asemenea, au fost sfințite și clopotele bisericii ce urmează să fie așezate în turle. În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfințitul Sofronie a felicitat pe cei doi preoți de la această parohie pentru bogata activitate pastoral-misionară și social-filantropică desfășurată, și a mulțumit bunilor și jertfitorilor credincioși, ctitorilor și binefăcătorilor care și-au adus obolul pentru această frumoasă realizare: "Se cuvine să ne bucurăm și să mulțumim Bunului Dumnezeu pentru că a rânduit ca în așa scurt timp, în ciuda vremurilor grele pe care le trăim, să se ridice încă un sfânt lăcaș în orașul Oradea, în cadrul Centrului Ortodox "Vasiliada" al Parohiei "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil". La final, Părintele paroh Roman Pintea a adus mulțumiri Preasfințitului Sofronie din partea preoților și credincioșilor parohiei, pentru osteneală, pentru prezența la Sfânta Liturghie și la celelalte două momente sfințitoare, precum și pentru binecuvântarea dată de a se începe slujirea în noul sfânt lăcaș, exprimându-și speranța ca, în cel mai scurt timp posibil, biserica să fie gata pentru târnosire.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6529, Ultimul acces: 2019-07-23 09:53:25


Nr. vizualizări:6459
Data ultimei vizualizări:2019-07-23 09:53:26
Data actualizare:2016-02-10 15:19:22
Data încărcării:2006-07-26 07:17:08
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:5
Fotografi:Nelu_Pozaru: 4
Teodor Stoica: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-11-12
Contor: 1008

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-11-12
Contor: 351

Vedere de ansamblu
Foto: Teodor Stoica

Data: 2011-11-12
Contor: 270

Înlungul străzii
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-11-12
Contor: 235

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-11-12
Contor: 238

Vedere din spate
Foto: Nelu_Pozaru