Piatra-Neamt :: Biserica Sf. Spiridon - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Spiridon
Piatra-Neamț
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Piatra-Neamț
Județ:Neamț
Adresa:bulevardul Traian nr. 1, în Spitalul Județean Neamț, la demisol
Cod poștal:610000
Telefon :0762... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com @yahoo.com @mmb.ro
Adresa web Biserica:capelaspitalpiatraneamt.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulPiatraNeamt.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.primariaPN.ro, www.cjNeamt.ro, nt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Apetroaei Ștefan, Mihail Popescu
Hram:Sf. Nectarie, Sf. Spiridon
Detalii:Lucrările la biserică au debutat în iulie 1995 cu săpăturile pentru fundații și turnarea lor. În anul următor, în 1996 s-a turnat demisolul, spațiu gândit ca prim loc de slujire și închinat unui mare Sfânt contemporan nouă, Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina, tămăduitor de cancer și de alte boli grele.
Lucrările la demisol s-au încheiat în cea mai mare parte a lor în anul 1997 și astfel slujbele s-au putut ține într-un spațiu mai prielnic. La Duminica Floriilor în 1997 a fost oficiată prima slujb㠖 Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, în demisolul bisericii.
În luna iulie a aceluiași an a avut loc și sfințirea acestui spațiu, printr-o slujbă oficiată în prezența Î. P. S. Daniel, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, eveniment la care a luat parte un mare număr de credincioși.
Trebuie menționat faptul că biserica fiind prevăzută cu demisol, respectiv paraclisul, poate fi folosită ca destinație pentru slujbe alternative (spovedanie, Sf. Maslu, Parastase, etc. ) și spațiu în care se oferă masa pentru săraci.
Lucrările la biserică au continuat și în următorii ani; între 1998 și 2000 s-a lucrat în principal la zidăria bisericii, apoi, la acoperirea cu tablă a turlelor, la scările și rampa de acces, la placarea cu piatră a demisolului.
O lucrare importantă a fost și ridicarea unui spațiu anexă situat sub scările de acces ale bisericii, spațiu cu multiple utilități și care se integrează armonios în estetica generală.
Între anii 2004-2006 s-a pictat biserica în interior și aproape s-a finalizat pictura în pridvorul exterior, de către pictorul Liviu Dumbravă din Gura Humorului, jud. Suceava. Întreaga pictură este caracterizată de o deosebită luminozitate și expresivitate a tuturor sfinților reprezentați.
Sculptura și montarea iconostasului (catapetesmei) a fost făcută de echipa condusă de Pr. Mircea Ursache (actualmente preot slujitor la Parohia Mărăței I Piatra-Neamț) .
Amenajările interioare s-au efectuat în primăvara anului 2006 (candelabre, cafas și alte dotări) , iar în anii 2005-2006 s-au efectuat amenajările exterioare (aleile de acces, rigolele de scurgere, etc. ) , astfel încât de la Praznicul Sfintelor Paști din anul 2006, s-a putut trece cu slujirea în biserica propriu-zisă. Întreaga durată a lucrărilor de construire a bisericii a depășit 11 ani, între 1995 și 2006.
Nr. vizualizări:5330
Data ultimei vizualizări:2024-06-22 10:53:48
Data ultimei actualizări:2016-05-24 10:02:21
Data încărcării pe sit:2006-07-27 08:15:50
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-08-11
Aparat: Sony-Ericsson K750i
Contor: 271

Vedere de ansamblu
Foto: Mihaela Achiroaie