Piatra-Neamt :: Biserica Sf. Gheorghe - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Gheorghe
Piatra-Neamț
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Piatra-Neamț
Județ:Neamț
Adresa:strada 22 Decembrie nr. 1
Cod poștal:610007
Telefon :0233... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:sfgheorghe.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulPiatraNeamt.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.primariaPN.ro, www.cjNeamt.ro, nt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Gheorghe Ailioaei, Ion Papuc
Hram:Sf. M. Mc. Gheorghe
Detalii:Biserica a fost construită în anul 1801, în timpul domnitorului Alexandru Ipsilanti – Voevod, după cum reiese din pisania așezată în partea dreaptă a peretelui ce desparte pridvorul de pronaus și care are următorul cuprins:
„Această Sfântă Biserică la care se săvârșește hramul Sf. M. Mc. Gheorghe, s-a zidit de către robul lui Dumnezeu AFTANASIE GHEORGHIU la 1801, în zilele luminatului domn Constantin Ipsilanti Voevod”.
Din pisania amintită, reiese că POLCOVNICUL Aftanasie Gheorghiu este ctitorul Bisericii, care a zidit-o cu cheltuiala sa.
In pomelnicul ctitoricesc, copie ce se păstrează în Altarul Bisericii, se găsește scris, că în anul 1802, în urma unui mare cutremur de pământ, zidurile bisericii au fost avariate, au apărut mari fisuri și cu toate acestea slujbele au continuat până în luna mai 1829, când s-a dărâmat clopotnița.
Nemaifiind în viața ctitorul, urmașii lui s-au hotărât să rezidească biserica chiar în anul 1829, cu banii proprii, dar și din daniile credincioșilor.
Astfel, o inscripție săpată în tencuiala peretelui de la proscomidie, are următorul cuprins: „Mă rog părinți sfinți ca și pe mine să mă pomeniți calfa ce a zidit acest Sfânt lăcaș al Domnului. S-au gătit în 1831, octombrie, 15”.
Reiese că biserica a fost zidită de calfa Ioan, isprăvind-o în anul 1831, octombrie, 15, când s-a sfințit de către marele Veniamin Costache, Mitropolitul Moldovei și Sucevei.
iserica are formă de navă, este construită din piatră și cărămidă în stilul bisericilor moldovenești, având o lungime de 29 m. l. , lățime 9 m. l. și are o suprafață de 261 m. p. Este acoperită cu tablă.
Alte informații:La umbra blocurilor din Complexul D și C, în centrul orașului, stă ascunsă o „cetate de credință și dor”, Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe”, înconjurată de un gard de piatră, deasupra căruia se găsește un grilaj de fier. La construire, Biserica a fost așezată pe un tăpșan, cu cimitir în jur, în vecinătatea fostei Grădini publice
Nr. vizualizări:8501
Data ultimei vizualizări:2024-06-22 15:12:51
Data ultimei actualizări:2016-05-20 14:37:27
Data încărcării pe sit:2006-07-27 08:19:06
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2017-11-30
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 214

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy