Ortelec :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Ortelec
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Ortelec
Comună:Zalău
Județ:Sălaj
Adresa:strada Cetății
Cod poștal:450001
Telefon :0260... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.parohia-ortelec.episcopiasalajului.ro
Adrese utile:www.episcopiasalajului.ro
www.zalauSj.ro
www.cjSJ.ro
www.prefecturaSalaj.ro
Preot:Nicolae Gudea
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril,
Detalii:Construită între 1840-1900.
Știri despre biserică:

»  Sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan la Ortelec, Zalău (2015-12-28)

 Închide 

Sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan la Ortelec, Zalău

[2015-12-28]
De sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, cel dintâi Mucenic al creștinismului, duminică, 27 decembrie 2015, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec. Alături de Preasfinția Sa au slujit Părintele Septimiu Gudea, inspector contabil la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului, Părintele paroh Nicolae Gudea și Părintele Călin Blaga, preot misionar în cadrul Protopopiatului Zalău, după cum ne informează Biroul de presă al Episcopiei Sălajului.
Răspunsurile la strană au fost date de către grupul vocal de fete „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Zalău.
După rostirea cuvântului de învățătură, copiii au susținut un concert de colinde și au interpretat piesa Irozii, fiind răsplătiți, apoi, cu daruri de către Moș Crăciun. De asemenea, Părintele paroh Nicolae Gudea a oferit Preasfințitului Părinte Petroniu o icoană cu chipul Sfântului Arhidiacon Ștefan.
În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a binecuvântat un spațiu amenajat la demisolul locașului de cult. Acest spațiu a fost creat cu scopul organizării aici a diferite programe de tip afterschool pentru copiii din parohie. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat diplome de apreciere dascălilor implicați în acest proiect și membrilor consiliului parohial, care au susținut amenajarea spațiului în vederea desfășurării acestor activități.
Credincioșii parohiei au avut bucuria de a se închina la un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, aduse în această zi spre închinare de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Zalău.
Satul Ortelec a fost atestat documentar pentru prima oară în anul 1411, sub numele de Varteleke, însă azi, este înglobat în orașul Zalău sub formă de cartier, ca urmare a dezvoltării urbei. Însă, din descoperirile arheologice reiese faptul că este o localitate mult mai veche. Astfel în 1962 este descoperită o figură zoomorfă din bronz, înfățișând un capricorn - emblema corpului de trupă XIII – Gemina. Acest lucru nu este de mirare întrucât Ortelecul este situat la doar câțiva kilometri de cetatea roman㠓Porolissum” – Moigrad.
În Ortelec se remarcă locul unui vechi castru pe locul numit “Cetate” și unde se înalță astăzi bisericuța “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. Se presupune că din ruinele acestui castru s-a ridicat în 1840 această biserică și locul se cheamă până în ziua de astăzi “Cetate”.
Cu timpul, această bisericuță a devenit neîncăpătoare și credincioșii și-au dorit o biserică nouă, mai mare. Astfel, în anul 2006 părintele paroh Nicolae Gudea a purces la ridicarea noului locaș de cult cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, lucrări care au fost finalizate în anul 2013. Cu prilejul slujbei de sfințire, Preasfințitul Părinte Petroniu i-a acordat atunci părintelui Nicolae Gudea distincția „Crucea Sălăjană pentru clerici”. Astăzi, Preasfințitul Părinte Petroniu i-a acordat părintelui Nicolae o „Diplomă de Ctitor al Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului”, oferindu-i totodată o machetă la scară redusă a Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 774, Ultimul acces: 2019-06-16 02:15:41

»  Târnosirea bisericii noi din parohia Ortelec (2013-09-01)

 Închide 

Târnosirea bisericii noi din parohia Ortelec

[2013-09-01]
Duminică, 1 septembrie 2013, o nouă biserică a fost sfințită în Episcopia Sălajului. Este vorba despre biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul Ortelec al Municipiului Zalău. Slujba de târnosire a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului înconjurat de un sobor de 31 de preoți și diaconi.
Întrucât vechea biserică din Ortelec era situată înspre ieșirea din localitate, multor persoane le era greu să se deplaseze pe o distanță atât de mare așa încât s-a luat hotărârea ridicării unei noi biserici mai spre centrul satului. Astfel, în anul 2006 părintele paroh Nicolae Gudea a purces la ridicarea noului locaș de cult, lucrări care au fost finalizate în acest an.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit întru diacon pe tânărul Călin Blaga, urmând ca în duminica următoare acesta să fie hirotonit preot misionar pe seama protopopiatului Zalău, dar cu scopul de a săvârși slujbele bisericești în biserica veche din Ortelec.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către corul „Gloria Dei” al bisericii „Sfântul Ștefan” din Zalău, cor dirijat de către doamna profesor Maria Porumb.
Pentru întreaga activitate desfășurată, Preacucernicului Părinte paroh Nicolae Gudea, care este și revizorul contabil al Episcopiei Sălajului, i-a fost acordată distincția Crucea Sălăjană. Aceeași distincție a fost acordată, dar de data aceasta pentru mireni, domnului Gabriel Chiș.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat diplome de apreciere persoanelor care au ajutat în mod special la ridicarea noii biserici, după cum ne-a transmis Arhid. Adrian Onica.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1333, Ultimul acces: 2019-06-15 08:01:39


Nr. vizualizări:1681
Data ultimei vizualizări:2019-06-13 03:52:21
Data actualizare:2006-08-29 10:36:14
Data încărcării:2006-08-29 10:36:14
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0