Lismanita :: Biserica Sf. Ilie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ilie
Lișmănița
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Lișmănița
Comună:Darabani
Județ:Botoșani
Cod poștal:715103
Persoană de contact :pr. Drob Vlad
Telefon :0766... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com @ymail.com
Adresa web Biserica:lismanita.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulDarabani.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.primariaDarabani.ro, www.cjBotosani.ro, bt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Drob Vlad
Hram:Sf. Ilie Tezviteanu, Pogorârea Sf. Duh
Detalii:Satul Lișmanița face parte din orașul Darabani, județul Botoșani, fiind numit sat sub orânduire orășenească. Satul a luta ființă în timpul colectivizării, ca urmare a desființării loturilor iar proprietarii au fost mutați în satul nou Lișmănița (175 familii) .
Satul se invecinează la est cu Cuza-Vodă, la sud cu Mileanca, la vest cu Darabani și la nord cu Eșanca. Este situat la 5 km de orașul Darabani și la 38 de km de orașul Dorohoi, iar la o depărtare de 6 km se află râul Prut.
Fiind sat nou înființat, cu nevoi spirituale, enoriașii, la inițiativa P. C. Pr. Iconom Stavrofor Drob Traian, în timpul păstoririi P. C. Pr. Protopop Toma Mihai au purces spre zidirea unui sfânt locaș. Biserica a fost terminată de către P. C. Pr. Iconom Stavrofor Avârvărei Dumitru, în timpul păstoririi P. C. Pr. Protopop Pînzariu Constantin și târnosită de către Înalt Prea Sfințitul Daniel, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
Biserica este construită din cărămidă, cu temelie de ciment și fier beton, iar acoperișul este din tablă zincată. Construcția este în formă de cruce, la interior fiind împărțită în altar, naos, pronaos și pridvor.
Altarul este de formă circulară cu un singur geam (în formă de arc) și o ușă; naosul este înzestrat cu două abside având două geamuri; pronaosul are formă dreptunghiulară încununat cu două geamuri, iar pridvorul are două geamuri și o ușă dublă la intrare. În pridvor se află un cafas la care se ajunge pe o scară de lemn. Biserica este dușumită cu scândură de brad.
Lăcașul are o frumoasă pictură în tehnica frescă - zugrăvită de pictorul Drăgoi Gheorghe (ca donație) . Catapeteasma bisericii este din lemn de stejar, fiind realizată de sculptorul local Gheorghe Boacă, având icoane demontabile.
Exteriorul bisericii este realizat în praf de piatră.
Lucrările de construcție au fost suportate de enoriașii satului (atât financiar cât și ca mână de lucru) .
Biserica este lipsită de obiecte cu valoare artistică.
În interiorul curții bisericii se mai află o casă parohială, o clopotniță în formă de arc, un jertfelnic de lumânări și o fântână.
Nr. vizualizări:8533
Data ultimei vizualizări:2024-06-22 17:29:02
Data ultimei actualizări:2013-12-29 11:19:57
Data încărcării pe sit:2007-11-16 22:20:55
Nr. Mesaje:1
Urare:
(2010-08-06)
Sa ne traiesti parinte Vlad pentru scurta istorie a bisericii din Lismanita, Darabani
cu stima laurentiu hapenciuc
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-11-29
Contor: 153

Vedere de ansamblu
Foto: Nenișcă Ghiță