Nasaud :: Biserica Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

>
eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Catolică
Năsăud
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Năsăud (maghiara: Naszód) (germana: Nussdorf, Nassndref)
Județ:Bistrița-Năsăud
Cod poștal:425200
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.ersekseg.ro, www.primariaNasaud.ro, www.cjBN.ro, www.prefecturaBN.ro
Hram:Sf. Ioan de Nepomuk
Detalii:Biserica Romano-Catolică din Năsăud posedă înscrisuri începând din anul 1764 ale capelanilor interimari ori alți preoți delegați care funcționau pe lângă Regimentul năsăudean, înființat în 1762.
În anul 1762 s-a clădit o casă pentru capelan, iar în anul 1770 au început lucrările pregătitoare pentru clădirea bisericii, iar în 1771, pe data de 12 aprilie s-a așezat piatra fundamentală.
Pe data de 23 iunie 1773 biserica a fost vizitată de împăratul Iosif al II-lea. Biserica poate fi vizitată tot timpul anului, în fiecare zi ea fiind deschisă credincioșilor.
Alte informații:Filie a parohiei Rodna.
Știri despre biserică:

»  Sfințirea bisericii „Înălțarea Domnului” din Năsăud (2018-08-21)

 Închide 

Sfințirea bisericii „Înălțarea Domnului” din Năsăud

[2018-08-21]
sfințire de biserică
Duminică, 19 august, Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a sfințit biserica cu hramul „Înălțarea Domnului”, din localitatea Năsăud (Piața Unirii, nr. 5), protopopiatul Rodna. Vechea biserică parohială (1884-1948) din Năsăud, situată în vecinătatea bisericii noi, nu a putut fi recuperată după 1990. Comunitatea greco-catolică de aici nu a renunțat la visul de a avea o biserică și, pe terenul concesionat de primăria din localitate (teren pe care în trecut a fost o casă parohială greco-catolică), în anul 2000 a fost sfințită piatra de temelie a noului locaș de cult, sub păstorirea și coordonarea pr. Teofil Bembea, azi protopop onorific.

Din 2001 a început zidirea noii biserici și a durat mai mulți ani, meșter principal constructor fiind Ioan Zăgrean din Salva. Din anul 2013, a fost numit paroh al Parohiei Năsăud, pr. Ceuca Login, care a preluat coordonarea lucrării, astfel încât biserica spațioasă, plină de lumină, clădită după modelul Catedralei mitropolitane „Sf. Treime” din Blaj, este acum o nouă casă a lui Dumnezeu pe pământ, loc de întâlnire între Creator și omul creat – chip și asemănare dumnezeiască, chemat în sfântul locaș spre a-și regăsi identitatea de noblețe și sfințenie. În masa Sfântului Altar au fost așezate moaștele Fericitului Vladimir Ghika mărturisitor și martir.
Ceremonia de sfințire a bisericii a fost urmată de Sfânta Liturghie celebrată de Episcopul eparhial alături de Păstorul credincioșilor din Năsăud și aprox. 20 de preoți. La bucuria evenimentului au participat peste 600 de credincioși, nu doar greco-catolici, între care și persoane consacrate, studenți teologi, invitați oficiali – primarul din Năsăud care a și adresat Ierarhului un cuvânt la întâmpinare. Păstrând tradiția moștenită de la înaintași, mulți credincioși, mai ales tineri, au venit în frumoase straie populare. Înălțătoare au fost răspunsurile liturgice date de corul greco-catolic din Sângeorz-Băi, dirijat de sr. Dominica CMD.
Cuvântul de învățătură al PS Florentin, pe baza evangheliei „tânărului bogat” (Ev Mt 19,16-26), a cuprins și o parte istorică despre trecutul Bisericii Greco-Catolice în loc. Năsăud, „o localitate în care Biserica noastră are puternice rădăcini”: „În 1947 Năsăudul avea una dintre cele mai numeroase comunități greco-catolice și aici se aflau preoți și locașe de cult – stă dovadă locașul de cult alăturat, cu două turnuri, sfințit în 1884 de către Episcopul Ioan Szabo, ocazie cu care, spun documentele, a hirotonit 10 preoți. După 1948 (anul desființării, la nivel legal, a Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist), năsăudenii au încercat să își apere și să își ducă mai departe credința. Preoții, o parte s-au retras sau au trecut la cealaltă confesiune, având copii și familii de întreținut. O altă parte au rămas perseverenți în credință, au ales să își apere până la capăt credința primită prin botez.”
„Între aceștia, am avut fericita ocazie să îi cunosc pe pr. Țărmure, pe Preasfințitul Ioan Chertes, mărturisitor al credinței în închisorile comuniste, la Sighet, eliberat în 1955 și apoi din nou arestat și dus în diferite închisori. Excelența Sa a fost unul dintre cei doi Episcopi hirotoniți la Crăciunul anului 1949, când Episcopii greco-catolici, întregul Cor Episcopal, se afla la Căldărușani, nu în vizită la Mănăstirea ortodoxă, ci în arest. Acolo, tainic, în ascuns, a fost hirotonit, dar având toate aprobările din partea Romei. A primit darul mare al episcopatului într-o biserică ce formal nu mai exista. Nu a avut niciodată bucuria de a celebra în biserica lui Ioan Szabo, sau într-o Catedrală greco-catolică. A fost hirotonit cu o coadă de mătură care ținea loc de toiag, pentru că nu existau, acolo în arest, ornate episcopale. A murit în anul 1992 și, la predica de înmormântare, Eminența Sa Cardinalul Alexandru Todea a vorbit despre acest Înalt Arhiereu fără Catedrală, fără tron și fără toiag arhieresc, dar strălucit prin credința sa și prin misiunea sa dusă până la capăt.”
După Sf. Jertfă Liturgică, pr. Nicolae Jarda, s-a adresat Ierarhului, spunând: „Preasfințite Părinte Episcop Florentin, astăzi ați venit la Năsăud pentru a scrie o pagină de istorie importantă pentru această localitate, ați venit să binecuvântați munca preoților de aici și a bunilor creștini greco-catolici”. A fost enunțat un citat sugestiv: „o biserică se construiește cu mari sacrificii, dar nu oricine are privilegiul acesta”. Cu bucuria acestor momente, pr. Jarda a reamintit c㠄suntem în aceeași «Barcă a lui Petru», Una Sfântă Catolică și Apostolică Biserică, care ne conduce la mântuire”, mulțumind Ierarhului pentru prezență și binecuvântare și asigurându-l în continuare „de dragostea și ascultarea de fii sufletești”.
La final, păstorul comunității din Năsăud, pr. Login Ceuca, a mulțumit pentru finalizarea lucrărilor în primul rând Bunului Dumnezeu „de la care vine tot darul”, apoi pr. Teofil Bembea, protopop onorific, „pentru că el a dus greul acestor lucrări” și tuturor binefăcătorilor: Asociații caritabile catolice (Conferința Episcopilor Catolici Americani, Missio Pro Europa, Renovabis, Kirche in Not și Ordinariat Mainz), Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, Primăria orașului Năsăud și bunii credincioși. A chemat apoi pe toți cei prezenți la masa de sărbătoare pregătită la o grădină de vară din apropiere, pentru ca, în ziua bucuriei, îndestulându-se cu cele spirituale, nimeni să nu fie înfometat nici de hrana trupească.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 907, Ultimul acces: 2020-08-12 01:17:35


Nr. vizualizări:2356
Data ultimei vizualizări:2020-08-12 01:17:35
Data actualizare:2016-09-13 10:57:39
Data încărcării:2008-01-28 06:16:35
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:10
Fotografi:PORCIUS MAFTEI: 4, Horațiu Nacu: 3, Țetcu Mircea Rareș: 2, Dana Fetti: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-09-13
Contor: 198

Vedere din față
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2008-01-30
Contor: 154

Vedere din față
Foto: Dana Fetti

Data: 2011-05-13
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 133

Vedere din față
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2019-12-15
Aparat: samsung SM-J320F
Contor: 141

Vedere din față
Foto: PORCIUS MAFTEI

Data: 2019-12-15
Aparat: samsung SM-J320F
Contor: 133

Vedere din față
Foto: PORCIUS MAFTEI

Data: 2011-05-13
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 93

Fațada bisericii
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2019-12-15
Aparat: samsung SM-J320F
Contor: 57

Fațada
Foto: PORCIUS MAFTEI

Data: 2019-12-15
Aparat: samsung SM-J320F
Contor: 57

Intrare
Foto: PORCIUS MAFTEI

Data: 2011-05-13
Aparat: NIKON COOLPIX L21
Contor: 99

Inscripție
Foto: Horațiu Nacu

Data: 2016-09-13
Contor: 113

Interior
Foto: Țetcu Mircea Rareș