Hartop :: Biserica Sf. Procopie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Procopie
Hârtop
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Hârtop
Comună:Bârgăuani
Județ:Neamț
Cod poștal:617051
Persoană de contact :Pr. Dumitru Proca
Telefon :0740... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adresa web Biserica:hartop.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulPiatraNeamt.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, comunabargauani.ro, www.cjNeamt.ro, nt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Constantin Iustin Rotariu
Hram:Sf. Procopie
Detalii:Biserica cu hramul ", Sfantul Mare Mucenic Procopie", a fost ridicata in anul 1912 cu cheltuiala locuitorilor pe locul alteia mai vechi din anul 1856. In biserica nu se afla nici un fel de document. Ea se afla in partea de miazazi a satului, intrarea facandu-se prin partea de apus pe o alee de tei, iar din mijlocul curtii se inalta biserica. Planul general este o cruce treflata interior si exterior alcatuita dintr-o incapere mai mare, schitand un pronaos in partea de apus care serveste drept pridvor.
Corpul cladirii este alcatuit din barne de lemn incheiate, pe tencuieli si soclu din zidarie de piatra. Acoperisul este in forma de sarpanta acoperit cu tabla zincata.
Deasupra pronaosului se inalta direct din acoperis turla clopotnitei. La exterior este tencuita cu compozitie de ciment var si nisip, apoi vopsita cu vopsea de culoare crem, fiind lipsita de elemente decorative.
Alte informații:Biserica este lipsita de sculpturi sau alte elemente decorative. Catapeteasma este alcatuita din trei randuri de icoane si postalul. Usile imparatesti, sculptate in ramuri si frunze de vita de vie si struguri poleite cu bronz.
Pictura a fost executata odata cu ridicarea cladirii de catre pictorul C. Antoniu din Piatra Neamt in anul 1912 si poarta caracteristicile picturilor bizantine. In ce priveste artele minore, biserica poseda toate obiectele sfinte pentru ritual, fara sa prezinte vreun interes istoric sau artistic cu exceptia unor icoane din sec. al XVIII-lea.
Pentru cei ce doresc sa ne ajute la realizarea proiectelor noastre, o pot face prin contul nostru:
Raiffeisen Bank, sucursala Piatra Neamt
Cod IBAN: RO66RZBR 0000060005750335
Nr. vizualizări:4735
Data ultimei vizualizări:2025-03-25 10:03:39
Data ultimei actualizări:2023-05-05 17:53:35
Data încărcării pe sit:2008-02-10 20:39:07
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-02-11
Contor: 160

Vedere din față
Foto: Pr. Dumitru Proca