Sinaia :: Manastirea Sf. Treime - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Sf. Treime
Sinaia
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Sinaia
Județ:Prahova
Adresa:strada Furnica
Cod poștal:106100
Telefon :0244... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.manastireasinaia.ro
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSinaia.ro, www.cjPH.ro, ph.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Treime, Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Biserica mare a Mânastirii Sinaia a fost construita într-o prima forma, mai modesta decât cea de astazi, în perioada anilor 1842 - 1846, in timpul staretilor Ioasaf si Paisie, din fondurile mânastirii.
Pe vremea staretului Nifon Popescu (1888 - 1909) , pe latura sudica a incintei, a fost adaugata clopotnita (1892) , unde avea sa fie instalat clopotul de 1. 700 kg. , adus de la Turnul Coltea, din Bucuresti.
In 1895, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la sfintirea bisericii mici (1695) , s-a deschis pentru public muzeul, reprezentând prima expozitie de obiecte de cult din tara noastra.
Sub administratia Eforiei Spitalelor Civile, care patrona averile mânastirii, între anii 1897 - 1903 au avut loc mari lucrari de refacere, care au dat bisericii înfatisarea actuala.
Arhitectul George Mandrea, cel care a condus aceste lucrari, a îmbinat stilul moldovenesc, caracterizat prin ziduri groase si contraforti masivi, cu stilul brâncovenesc, specific Valahiei. O centura verde din ceramica emailata, alcatuita din trei linii întrerupte din loc în loc, împrejmuieste cladirea în zona ei de mijloc. Este simbolul unitatii Sfintei Treimi într-un singur Dumnezeu, ca si cel al unitatii celor trei Principate Române: Valahia, Moldova si Transilvania într-o singura tara: Romania.
Pictura, realizata în ulei si aplicata pe un fond de mozaic aurit, caracteristic stilului neo-bizantin, a fost executata de pictorul danez Aage Exner. Tabloul votiv înfatiseaza cinci persoane. De o parte, mitropolitul primat Iosif Gheorghian, care a sfintit biserica în 1903 si regele Carol I (1866 - 1914) , îmbracat în uniforma de ofiter, având mâna stânga sprijinita pe o coloana din piatra din care lipseste un colt. Regasim si aici un simbol: cel al Regatului român din care lipseau Bucovina, Basarabia si Transilvania. De cealalta, regina Elisabeta, cunoscuta în lumea literara sub pseudonimul Carmen Silva, alaturi de printesa Maria, singurul sau copil, mort la o vârsta frageda. Ultimul personaj din tablou este Mihail Cantacuzino, întemeietorul bisericii vechi a mânastirii din Sinaia.
Mobilierul bisericii a fost sculptat din lemn de paltin si stejar de Constantin Babic si elevii sai de la Scoala de Arte si Meserii din Bucuresti. Iconostasul, mobilele naosului si tronurile sunt aurite. Unul dintre cele doua tronuri poarta blazonul regal si emblema "Nihil sine Deo" ("Nimic fara Dumnezeu") , iar celalalt, apartinând reginei Elisabeta, poarta initialele E. D. sculptate în lemn.
Una dintre piesele remarcabile ale mânastirii este epitaful executat de Ana Roth. Acesta este brodat în matase si fir de aur pe o tesatura de bumbac. Realizarea acestuia a durat trei ani (1897 - 1900) . Cele doua icoane rusesti "Sfântul Serghei" si "Sfântul Nicolae" reprezinta darul tarului Nicolae al II-lea al Rusiei oferit în 1903 staretului din vremea aceea, Nifon Arhimandritul, cu ocazia botezului printului Nicolae, fiul lui Ferdinand întregitorul (1914 - 1927) .
Prin grija lui Carol I, biserica mare a mânastirii Sinaia a devenit primul lacas de cult electrificat din România.
Cod Monument:PH-II-a-A-16691
Nr. vizualizări:19681
Data ultimei vizualizări:2025-01-18 05:19:52
Data ultimei actualizări:2022-07-24 10:08:05
Data încărcării pe sit:2006-03-22 04:00:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-09-27
Aparat: Olympus Camedia C-360z
Contor: 235

Biserica Mare
Foto: Klara-Lucia Losonczy