Leorda :: Biserica Sf. Spiridon - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Spiridon
Leorda
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Leorda
Comună:Leorda
Județ:Botoșani
Adresa:la Căminul de bătrâni
Cod poștal:717220
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:protopopiatulDorohoi.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.primariaLeorda.ro, www.cjBotosani.ro, bt.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Mihai Popa
Hram:Sf. Spiridon
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Obținând autorizație și toate actele necesare construirii bisericii, în data de 9 august 2004, s-a turnat fundația și elevația construcției, ce avea să se ridice în regim propriu. Proiectul pentru ridicarea bisericii a fost executat de arhitectul Mihai Mihăilescu, din cadrul Centrului de Cultură și Patrimoniu Botoșani, ce a fost aprobat de Sfânta Mitropolie și de Ministerul Cultelor și Culturii. În anul 2007, s-a început zidirea propriu-zisă a sfântului lăcaș, cu piatră-cotileți aduși din Republica Moldova, iar maiștrii zidari au fost angajați de șeful de formație dl. Mihai Paveliuc, din comuna Copălău, județul Botoșani. În același timp, s-a zidit și turnul clopotniță în care s-au așezat două clopote mari din donații, executate de o firmă din Baia Mare. Atât biserica, cât și clopotnița, au fost acoperite cu tablă zincată. În primăvara anului 2010, s-a început pictura în sfântul lăcaș, executată de echipa d. lui Vlad Anuței și Dumitru Aniculăesei. Mobilierul necesar cultului a fost executat de către d. l Ionuț Hantăr, împreună cu echipa sa de la Grumăzești, județul Neamț. Toate lucrările au fost executate cu contribuții de la Ministerul Cultelor și Culturii, de la diferite societăți comerciale, din colecte făcute cu diferite ocazii, din donații făcute de unele mânăstiri și parohii, iar sponsorul cel mai important fiind Mânăstirea "Nașterea Maicii Domnului" Boroaia, împreună cu familia preotului Alexandru și Marta Argatu.
În data de 9 octombrie 2011, sfântul lăcaș a fost sfințit de către Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor impresionant de preoți și diaconi, 40 la număr, în prezența câtorva mii de credincioși. După sfințire, s-au săvârșit 40 de Sfinte Liturghii, iar în continuare slujbele se țin după rânduielile Bisericii și un program bine stabilit.
Alte informații:Centrul de Îngrijire și Asistență Leorda este amplasat în localitatea Leorda, județul Botoșani, la 2 km de șoseaua națională Botoșani-Dorohoi și la circa 5 km, pe aceeasi direcție, de centrul comunei Leorda. Accesul la centru se face pe șosea asfaltată.
Nr. vizualizări:3670
Data ultimei vizualizări:2024-06-22 11:21:40
Data ultimei actualizări:2013-12-28 13:45:19
Data încărcării pe sit:2011-08-26 05:18:11
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0