Greblesti :: Manastirea Boia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Biserici

Mănăstirea Boia
Greblești
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Greblești
Comună:Câineni
Județ:Vâlcea
Cod poștal:247088
Persoană de contact :Stareta Ieroslavia Popescu
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.arhiram.ro/manastiri/manastirea-boia
Adrese utile:www.arhiepiscopiaramnicului.ro, www.primariaCaineni.ro, www.cjValcea.ro, www.prefecturaValcea.ro
Hram:Acoperământul Maicii Domnului, Sf. Arh. Mihail și Gavril la paraclis
Detalii:Acest sfânt lăcaș a fost ridicat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gherasim, Episcopul Râmnicului, în anul 2005, de către protosinghelul Iustin Pârvu, starețul Mânăstirii Petru Vodă, județul Neamț și domnii Nicolae Boromiz și Gheorghe Ureche din satul Grebești, la cererea și cu sprijinul credincioșilor din zonă.
Știri despre biserică:

»  Sfințirea bisericii Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului din Câineni, județul Vâlcea (2013-10-05)

 Închide 

Sfințirea bisericii Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului din Câineni, județul Vâlcea

[2013-10-05]
Sute de credincioși din toată țara s-au adunat astăzi, 5 octombrie, în străvechea vale a pârâului Boia, pentru a participa la sfințirea unei noi, frumoase și impunătoare mănăstiri, din Eparhia Râmnicului.
În sâmbăta precedentă Duminicii a XXI-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de peste 20 de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Boia, din comuna Câineni, județul Vâlcea. Sărbătoarea a fost încununată de târnosirea bisericii mănăstirii, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”. La eveniment a fost prezent și Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Sărbătoarea a început în seara zilei de vineri, 4 octombrie, cu slujba de Priveghere, iar astăzi după primirea Moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița Olteană, a continuat cu Acatistul „Acoperământului Maicii Domnului”, slujba de Târnosire și cu Sfânta Liturghie, în prezența monahilor, monahiilor și a credincioșilor veniți din eparhie și din țară.
După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre istoricul și însemnătatea Sărbătorii „Acoperământul Maicii Domnului”, care vine din secolul al V-lea și, totodată, despre însemnătatea duhovnicească și teologică a sfințirii unei biserici, ca legătură sfințitoare a Preasfintei Treimi cu lumea de pe pământ. În continuare, Părintele Ierarh a vorbit despre Casa Domnului în care ne întâlnim și vorbim cu Dumnezeu și unde Îi mulțumim pentru tot ceea ce face pentru noi ca oameni. De asemenea, Preasfinția Sa a evidențiat momentele de înălțare ale acestei mănăstiri, folosul duhovnicesc pe care îl au ctitorii și binefăcătorii unei biserici sau mănăstiri și rolul monahilor și a monahiilor în viața Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos.
Pentru osteneala depusă la ridicarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș, ctitorii mănăstirii și toți cei care s-au implicat anii aceștia în construirea și finalizarea complexului monahal au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim și a Preasfințitului Emilian Lovișteanul, Diplome de ctitori și diplome de vrednicie. La final, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim i-a binecuvântat pe credincioși, amintind că în urmă cu opt ani a pus piatra de temelie la acest sfânt așezământ.
Toți credincioșii prezenți la eveniment au avut bucuria sfântă de a se închina la racla cu Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul aduse în cursul dimineții de la Mănăstirea Bistrița și așezate la loc de cinste într-un baldachin în fața bisericii mănăstirii.
La această mare sărbătoare cu rezonanță națională de la Mănăstirea Boia au luat parte Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului, Părintele Nicolae Alin Gherghinoiu, Protopop de Râmnicu Vâlcea, Subprefectul județului Vâlcea - Aurora Gherghina, oficialități locale, stareți și starețe de la mănăstirile Eparhiei Râmnicului, preoți, monahi, monahii și sute de pelerini.
Complexul monahal „Acoperământul Maicii Domnului” Boia din comuna Câineni, județul Vâlcea, a fost construit între anii 2005 și 2013, în timpul arhipăstoriei Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.
Terenul pentru ridicarea sfântului locaș a fost donat de către familia Nicolae și Elena Boromiz, împreună cu familia Georgel și Lucreția Ureche. Piatra de temelie a acestui sfânt așezământ a fost așezată în vara anului 2005, de către Preasfințitul Părinte Gherasim, astăzi Arhiepiscopul Râmnicului.
Lucrările de construcție și de pictură s-au finalizat în anul 2013, prin osteneala monahiilor obștii de aici, în frunte cu Maicile Starețe Ieroslavia Popescu în perioada 2005-2012 și Arsenia Nistor, începând cu anul 2012, fiind ajutate de enoriașii satului Greblești și din împrejurimi, și cu sprijinul financiar al Mănăstirilor Cozia, județul Vâlcea și Petru Vodă, județul Neamț, precum și a familiei Boromiz, sub îndrumarea statornică a Preacuviosului Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului.
Arhitectura respectă originea populară, iar pictura nouă în frescă a fost realizată între anii 2011 – 2013, de către Pictorul Pioară Oprea împreună cu fiul său Pioră Andrei din Focșani.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2941, Ultimul acces: 2020-03-30 20:17:11

»  Sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” la Mănăstirea Boia (2011-10-01)

 Închide 

Sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” la Mănăstirea Boia

[2011-10-01]
Astăzi, 1 octombrie 2011, când Biserica Ortodoxă cinstește „Acoperământul Maicii Domnului”, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu un sobor de preoți și diaconi la Mănăstirea Boia, din localitatea Câineni, județul Vâlcea, care și-a serbat hramul.
Sărbătoarea a început în seara zilei de vineri, 30 septembrie cu slujba de priveghere, iar astăzi a continuat cu Acatistul 'Acoperământului Maicii Domnului' și cu Sfânta Liturghie.
După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat însemnătatea praznicului de astăzi:„În iconografie, Acoperământul are zugrăvit pe el trei stele, ele simbolizând pururea fecioria Maicii Domnului, care a fost și a rămas fecioară și după Nașterea Domnului Iisus Hristos. Acoperământul ei are o deosebită importanță pentru toți creștinii, pentru că toți avem nevoie de Pronia divină și de ajutorul Fecioarei Maria. Iar pentru rugăciunile și credința noastră Maica Domnului ne acopere și ne apără cu Omoforul ei de puterea și ispitele celui rău... Maica Domnului este cinstită în toată lumea creștină și îndeosebi în lumea ortodoxă, însă mănăstirile și bisericile consacrate ei, aduc mai multă mulțime de credincioși și sărbătorile în cinstea Maicii Domnului aduc în comuniune preoți și creștini deopotrivă. Mulțumim Maicii domnului că a mijlocit înaintea Preasfintei Treimi ca această mănăstire să se ridice, să fie primitoare și mai ales să aibă un sobor ales de maici care să păstreze candela credinței ortodoxe aprinsă și să se roage pentru lume, deorece cei din lume au nevoie de rugăciunile mănăstirilor, iar mănăstirile au nevoie de întărire în credință și milostenie pentru a păstra un echilibru duhovnicesc între lumea monahală și cea laică...”, a spus Preasfinția Sa, după cum ne informează arhidiacon Ioan Liviu Găman
La cinstirea hramului Mănăstirii Boia a luat parte și Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului și Starețul Mănăstirii Cozia, Părintele Protosinghel Ioanichie Trifa, starețul Mănăstirii Turnu, preoți și credincioși din parohiile vecine și pelerini din țară.
Mănăstirea Boia a fost ridicată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, în anul 2005, de către protosinghelul Iustin Pârvu, starețul Mănăstirii Petru Vodă, județul Neamț și domnii Nicolae Boromiz și Gheorghe Ureche din satul Greblești, la cererea și cu sprijinul credincioșilor din zonă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3504, Ultimul acces: 2020-03-30 20:17:11


Nr. vizualizări:3378
Data ultimei vizualizări:2020-03-30 20:17:11
Data actualizare:2011-08-28 00:24:51
Data încărcării:2011-08-28 00:24:51
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:10
Fotografi:Constantin Banciu: 10

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-08-27
Aparat: NIKON E8800
Contor: 280

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu

Data: 2011-08-27
Aparat: NIKON E8800
Contor: 159

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu

Data: 2011-08-27
Aparat: NIKON E8800
Contor: 121

Bolta cupolei
Foto: Constantin Banciu

Data: 2011-08-27
Aparat: NIKON E8800
Contor: 104

Bolta cupolei
Foto: Constantin Banciu

Data: 2011-08-27
Aparat: NIKON E8800
Contor: 103

Bolta cupolei
Foto: Constantin Banciu

Data: 2011-08-27
Aparat: NIKON E8800
Contor: 110

Iconostas
Foto: Constantin Banciu

Data: 2011-08-27
Aparat: NIKON E8800
Contor: 102

Pictură
Foto: Constantin Banciu

Data: 2012-05-12
Aparat: NIKON E8800
Contor: 66

Pictură
Foto: Constantin Banciu

Data: 2013-10-05
Aparat: NIKON E8800
Contor: 67

Piusanie
Foto: Constantin Banciu

Data: 2013-10-05
Aparat: NIKON E8800
Contor: 60

Pictură
Foto: Constantin Banciu