Cisnadie :: Biserica Lutherana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Lutherană
Cisnădie
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Cisnădie (maghiara: Nagydisznód, Disznód) (germana: Hielt, Hilt și Helt, Heltau)
Județ:Sibiu
Adresa:strada Cetătii nr. 1- 3
Cod poștal:555300
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro, www.cisnadie.ro, www.cjSibiu.ro, sb.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Walpurga
Stil arhitectonic:Romanic
Detalii:Are hramul Sf. Walpurga si a fost ridicata la începutul sec. XIII ca o bazilica cu trei nave, cor, absida centrala, doua abside laterale si turn masiv deasupra corului.
Prin numeroase transformari a pierdut aspectul ei romanic, numai baza ramânând nemodificata. Pentru prima data biserica este amintita în anul 1349.
Dupa atacul turcesc din 1493 biserica a fost fortificata prin supraînaltarea si dotarea cu metereze a turnului central, supraînaltarea absidei si construirea deasupra portalurilor laterale a altor doua bastioane. In aceasta perioada biserica a fost transformata in stil gotic.
Pe locul apsidei nordice se ridica sacristia. Apsida de sud se desparte printr-un zid de restul bisericii, apsida fiind transformata astfel în trezorerie.
În ea s-a pastrat renumitul "Tezaur de la Cisnadie" care din anul 1915 se afla la muzeul Brukenthal.
Biserica a fost înconjurata de trei centrui de ziduri prevazute cu coridoare de aparare, turnuri si bastioane precum si cu santuri ce puteau fi umplute cu apa, astazi astupate.
În anul 1591 turnul-clopotnita de 59 m a fost modificat si în 1751 primeste forma sa actuala. În vârf a avut un glob aurit. Turnul a fost traznit de mai multe ori si a ars. În 1795, pentru a-l feri de incendii, s-a instalat pe el primul paratraznet din Transilvania confectionat din cupru, dupa metoda magistratului Raimarus din Hamburg. O parte din turnuri s-au pastrat pâna în zilele noastre: "Turnul Paznicului", "Turnul Primariei", "Turnul Slaninei", "Turnul Faurilor de Seceri", "Turnul Scolii" si turnul situat în gradina parohiala.
În biserica se pastreaza un clopot din 1664, Din inventarul bisericii se remarca o cruce de procesiune din sec. al XIII-lea, pietrele funerare ale preotului Johannes Hutter (opera lui Elias Nicolau) si a preotesei Sara Schunn (sec. XVII) , un fragment de grup statutar realizat in lemn policrom, vechea cristelnita din piatra (sec. XV) .
Cod Monument:SB-II-a-A-12355
Nr. vizualizări:12048
Data ultimei vizualizări:2024-03-28 07:32:53
Data ultimei actualizări:2017-03-31 14:53:54
Data încărcării pe sit:2005-10-10 12:38:21
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Data: 2010-12-30
Contor: 156

Vedere de ansamblu
Foto: Paul Ion