Petru Voda :: Manastirea Hasca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Hasca
Petru Vodă
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Petru Vodă
Comună:Poiana Teiului
Județ:Neamț
Cod poștal:617346
Persoană de contact :Protos. Hariton Negrea
Telefon :0727... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:petruvoda.mmb.ro
Adrese utile:www.mmb.ro, www.PoianaTeiului.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Mănăstire de călugări.
Situată în localiatea Poiana Teiului, la 39 km vest de Târgu Neamț și la 50 km nord de Bicaz.
Este așezată într-un peisaj montan foarte pitoresc. În zonă n-a exista niciodată un așezământ monahal, dar după revoluția din 1989, credincioșii au dorit și-au solicitat înființarea unei mănăstiri în satul Petru Vodă.
Aceeași dorință au avut-o și autoritățile locale care au pus la dispoziție, în poiana Hașca, terenul necesar construcțiilor complexului mănăstiresc. În anul 1990, Mitropolitul Daniel al Moldovei și Bucovinei a dat binecuvântarea și după anul 1991 a început constucția bisericii.
Sarcina înființării mănăstirii, a ridicării construcțiilor și organizarea obștei și-au luat-o doi monahi din mănăstirea Secu, de origine din Poiana Teiului. Ridicată în memoria eroilor neamului căzuți în perioada 1948-1989, este o construcție din grinzi de lemn.
Alte informații:. . . Pe vremuri, aici ma jucam cu copilasii, cand veneam cu mieii la pascut. Mai fata cate-o oaie, din mers, si duceam mielul acasa, in traista. Iar paraul. . . Intram pana la brau in apa dupa cate-o lostrita, 5-6 copii odata.
Nu ne lasam pana nu secam ochiul de apa unde se pitise pestele, ca sa-l prindem", isi aminteste parintele Iustin. Cand vorbeste, fata i se lumineaza, iar barba rotunda, sur-colilie, care-i acopera umerii si pieptul, tremura incetisor. Pe varful nasului stau, intr-un echilibru precar, o pereche de ochelari grei, carora parintele le aminteste, din cand in cand, locul. Pe deasupra lentilelor scapara doi ochi din cel mai pur albastru de Voronet, in care un monah ar vedea "bucuria duhului".
Manastirea Petru Voda a fost la inceput o baraca ridicata si locuita de un singur om: parintele Iustin. Dupa numai un an, alaturi de chilia sfintiei sale s-a ridicat biserica alba, cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. "In momentele grele, din '76 pana-n '91, cand ma aflam sub supraveghere la Bistrita, oamenii n-au incetat sa vina la mine. I-am casatorit, le-am botezat copiii. Cu acesti oameni am realizat ceea ce se vede", explica parintele Iustin. Judecand dupa cat de repede a crescut si a inflorit manastirea, enoriasii au fost multi, credinciosi si darnici. Mai mult, ei continua sa vina: "Poporul este legat de vatra manastirilor. Permanent, aici a fost un loc de refugiu". . . .
MIHAI CRISTIAN POPA
Viața Creștină
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Părintele Iustin Pârvu (Articol)
YOUTUBE.COM: Film despre mănăstirea Petru Vodă (Video)
YOUTUBE.COM: Parintele Iustin Parvu (Video)
Știri despre biserică:

»  Părintele Iustin Pârvu a fost pomenit la Petru Vodă (2019-06-16)

 Închide 

Părintele Iustin Pârvu a fost pomenit la Petru Vodă

[2019-06-16]
de Gheorghe Anghel

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat sâmbătă, la Mănăstirea Petru Vodă, slujba parastasului pentru părintele arhim. Iustin Pârvu de la a cărui trecere în veșnicie s-au împlinit șase ani.
În cadrul parastasului au fost pomeniți eroii țării, dar și poetul național Mihai Eminescu de la a cărui mutare la Domnul s-au împlinit 130 de ani, informează Doxologia.
Slujba de pomenire a urmat Sfintei Liturghii oficiată în altarul de vară al mănăstirii.
Alături de ierarh au mai slujit părintele arhim. Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă, părintele arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, părintele arhim. Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria-Neamț, părintele Valentin Tofan, protopop de Piatra Neamț, dar și părintele profesor Vasile Păvăleanu, cadru didactic al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț și ucenic al părintelui Justin Pârvu.
Răspunsurile la strană au fost oferite membrii corului Byzantion alături de părinții monahi ai mănăstirii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2384, Ultimul acces: 2020-07-11 00:41:04

»  Mesajul Patriarhului României la împlinirea unui secol de la nașterea Părintelui Iustin Pârvu (2019-02-10)

 Închide 

Mesajul Patriarhului României la împlinirea unui secol de la nașterea Părintelui Iustin Pârvu

[2019-02-10]
de Iulian Dumitrașcu

Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel transmis la împlinirea a o sută de ani de la nașterea Părintelui Arhimandrit Justin Pârvu (1919 – 2019), Mănăstirea Petru Vodă, duminică, 10 februarie 2019:
Un mărturisitor al credinței în vremuri de prigoană și un luminător de suflete în timp de libertate
Duminică, 16 iunie 2013, în perioada plină de lumină dintre praznicele împărătești Înălțarea Domnului la Cer și Pogorârea Sfântului Duh, a trecut la cele veșnice Părintele Arhimandrit Justin Pârvu, ctitor al mănăstirilor Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și Adormirea Maicii Domnului – Paltin, din localitatea Petru Vodă, județul Neamț. Părintele Justin a fost un duhovnic apreciat și căutat de numeroși credincioși creștini ortodocși din țară și străinătate.
Format în atmosfera de rugăciune și înaltă trăire duhovnicească a Mănăstirilor Durău (jud. Neamț) și Cernica (jud. Ilfov), Părintele Justin Pârvu a îndurat, cu multă credință în Dumnezeu și speranță de viață mai liniștită, încercările temnițelor comuniste de la Văcărești, Jilava, Aiud și Suceava (între anii 1948 – 1964), mărturisind cu mult curaj dreapta credință, în vremuri de încercare pentru Biserică și Țară.
Ca deținut politic, a fost forțat să lucreze în mină, iar apoi ca lucrător forestier, într-o perioadă în care mulți monahi erau obligați să-și părăsească mănăstirile în urma promulgării Decretului comunist 410/1959.
Trecând prin încercările și nedreptățile vremurilor de prigoană, cu multă răbdare și speranță, a revenit în viața monahală, slujind ca ieromonah la Mănăstirile nemțene Bistrița și Secu și alinând sufletește pe mulți credincioși care, îndurerați și dezorientați, îl căutau.
Din anul 1991 a ctitorit, în apropierea satului său natal, Mănăstirea Petru Vodă și, mai târziu, începând cu anul 1999, în apropierea acesteia, Mănăstirea de călugărițe Paltin, în care a organizat un cabinet medical și o casă pentru copiii săraci.
Părintele Justin Pârvu a reprezentat chipul monahului care, oriunde s-ar afla, este într-o permanentă luptă pentru dobândirea Împărăției lui Dumnezeu și pentru a face cunoscută lucrarea lui Dumnezeu celor din jurul său. Misiunea lui era aceea de a deveni lumina lumii și sarea pământului (Matei 5, 13-14), dar mai ales rugător permanent pentru mântuirea oamenilor.
Iar când monahul este chemat la slujirea preoțească, el devine iconom al Tainelor lui Dumnezeu, urmând cuvintelor Sfântului Apostol Pavel: „nu ne propovăduim pe noi înșine, ci pe Hristos Iisus, Domnul” (2 Corinteni 4, 5).
Prin activitatea sa jertfelnică, Părintele Arhimandrit Justin Pârvu a dat speranță celor aflați în suferință, pentru că el însuși a trecut prin multe suferințe, fiind deținut vreme de șaisprezece ani, apoi, supravegheat, hărțuit și prigonit de autoritățile regimului comunist ateu.
Însă, celor care au urmat calea cea strâmtă și cu chinuri, Dumnezeu le-a făgăduit: „le voi da în casa Mea și înlăuntrul zidurilor Mele un nume și un loc mai de preț decât fii și fiice; le voi da un nume veșnic și nepieritor” (Isaia 56, 5).
Privind la viața sa luminoasă și la mulțimea ucenicilor, monahi și mireni, pe care Părintele Justin Pârvu i-a îndrumat pe calea mântuirii în Hristos, considerăm că trecerea sa la cele veșnice, în urmă cu aproape șase ani, este o pierdere pentru viața și lucrarea pastorală a Bisericii, pentru monahismul românesc și pentru mulțimea credincioșilor care l-au cunoscut, însă am dobândit un nou rugător în cer.
Preacuvioșia sa a rămas în amintirea ucenicilor un model de viață duhovnicească, o speranță de ajutor prin mijlocirile sale către Dumnezeu, precum și întărire duhovnicească prin cuvântările, sfaturile sau scrierile sale ziditoare de suflet.
Comemorarea Părintelui Justin, la împlinirea unui centenar de la nașterea sa pământească, este o datorie și o binecuvântare în același timp.
Datoria este să ne amintim de înaintașii noștri, cum spune Sfântul Apostol Pavel: Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința (Evrei 13, 7).
Iar binecuvântarea vine din întâlnirea cu cel pomenit în și prin rugăciune, dar și prin evocările care se fac cu acest prilej, spre a întări și încuraja pe cei care au nevoie de sfat și povățuire duhovnicească.
Așadar, ne amintim în acest moment de Părintele Arhimandrit Justin Pârvu ca de un adevărat luptător pentru credință, pentru dreptate, dar și un adevărat monah, a cărui preocupare principală a fost rugăciunea, la care s-au adăugat lucrul mâinilor, postul și ascultarea duhovnicească.
Felicităm pe organizatorii acestui eveniment duhovnicesc, în primul rând pe Părintele Stareț Hariton Negrea, care astăzi aniversează 20 de ani de la primirea hirotoniei întru ieromonah, pe toți viețuitorii din obștea Mănăstirii Petru Vodă, precum și pe toți credincioșii pelerini care vin cu evlavie la această mănăstire, ctitorie a Părintelui Justin Pârvu!
Cu sentimente de prețuire și recunoștință pentru lucrarea rodnică și îndelungată a Părintelui Justin Pârvu în ogorul Bisericii, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul său împreună sfinții, iar obștii monahale și tuturor ucenicilor lui să le dăruiască sănătate și mântuire, pace și bucurie, întru mulți și binecuvântați ani!
Cu părintești binecuvântări,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3393, Ultimul acces: 2020-07-11 03:15:10

»  5 ani de la plecarea Părintelui Iustin Pârvu la cele veșnice (2018-06-16)

 Închide 

5 ani de la plecarea Părintelui Iustin Pârvu la cele veșnice

[2018-06-16]
de Sorin Ionițe

Sâmbătă, 16 iunie 2018, se împlinesc cinci ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Iustin Pârvu.
Părintele Arhimandrit Iustin Pârvu, starețul Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț, a trecut la Domnul în seara zilei de 16 iunie 2013 la vârsta de 94 de ani.
Părintele Iustin Pârvu s-a născut în satul Petru Vodă în 10 februarie 1919 și a primit la botez numele Iosif.
A intrat, ca frate, la Mănăstirea Durău în anul 1936, iar în anul 1940 a fost tuns în monahism primind numele de Iustin. În anul 1941 a fost hirotonit preot.
A participat ca preot militar în al doilea război mondial, apoi a fost întemnițat pe motive politice între anii 1948-1964.
„Părintele Arhimandrit Iustin Pârvu a dat speranță celor ce suferă, pentru că el însuși a trecut prin suferință”, spunea Patriarhul Daniel.
Cei 12 ani închisoare i-a petrecut în închisorile de la Suceava, Văcărești, Jilava și Aiud. Înainte de a fi trimis la „reeducare” la Pitești, a fost trimis să muncească, deținut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost și cea mai grea din cei 17 ani de detenție.
După perioada de detenție a viețuit la Mănăstirea Secu, până în 1975, când a plecat la Mănăstirea Bistrița din județul Neamț.
În toamna anului 1991 a pus piatra de temelie a Mănăstirii Petru Vodă, pe care a condus-o ca stareț până la trecerea sa la Domnul.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a spus despre Arhim. Iustin că a fost un mare duhovnic, „ziditor de suflete și ctitor de mănăstiri”.
„Privind la lumina vieții sale și la mulțimea ucenicilor pe care Părintele Iustin Pârvu i-a îndrumat pe calea mântuirii în Hristos, considerăm că trecerea sa la cele veșnice este o pierdere pentru viața și lucrarea pastorală a Bisericii, pentru monahismul românesc și pentru mulțimea credincioșilor care l-au cunoscut”, spunea Patriarhul în 2013.
Părintele arhimandrit Iustin Pârvu a fost înmormântat, joi, 20 iunie 2013, în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3975, Ultimul acces: 2020-07-11 00:41:04

»  IPS Teofan: „Omul are menirea să preguste din viața îngereasc㔠(2017-11-10)

 Închide 

IPS Teofan: „Omul are menirea să preguste din viața îngerească”

[2017-11-10]
de Iulian Dumitrascu

IPS Teofan a liturghisit miercuri la hramul Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț. Ierarhul le-a transmis credincioșilor că omul are posibilitatea să se împărtășească din viața îngerească.
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit cuvântul în timpul Sfintei Liturghii și a apreciat că omul a fost creat de Dumnezeu și a fost așezat să viețuiască aici, pe pământ, cu aceeași mărire și slavă cu care sunt înconjurați îngerii lui Dumnezeu din Cer.
Mai departe, IPS Teofan a explicat că atât îngerii cât și oamenii au fost creați pentru a trăi în slava și în Împărăția Preasfintei Treimi și chiar din această lume omul este chemat, în Biserică, să guste taina și măreția Împărăției Cerurilor.
Printre cei prezenți la celebrarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii mănăstirii nemțene, s-au aflat și mulți dintre ucenicii Părintelui Iustin Pârvu care e ctitorul așezământului monahal, informează doxologia.ro.
După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Teofan, împreună cu părinții slujitori, s-a îndreptat spre mormântul Părintelui Justin Pârvu, situat în centrul incintei mănăstirii, unde a oficiat o slujbă de pomenire.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4759, Ultimul acces: 2020-07-11 00:41:04

»  Slujbă arhierească la Mănăstirea Petru Vodă (2011-11-09)

 Închide 

Slujbă arhierească la Mănăstirea Petru Vodă

[2011-11-09]
Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit ieri Sfânta Liturghie în Biserica 'Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil' a Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț, informeaz㠄Ziarul Lumina”.
După oficierea Sfintei Liturghii, IPS Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre legătura dintre om și îngeri, 'între puterile cerului și cei care viețuim pe pământ', amintind că monahul 'este înger în trup'.
În același timp, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a încurajat obștea păstorită de arhim. Iustin Pârvu, starețul Mănăstirii Petru Vodă. IPS Părinte Mitropolit Teofan a oficiat apoi slujba Parastasului la mormântul părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, aflat în cimitirul acestei așezări monahale. După-amiază, IPS Teofan a mers la Mănăstirea 'Adormirea Maicii Domnului' - Petru Vodă, unde a citit mai multe rugăciuni de dezlegare și de mulțumire.
De asemenea, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat un cuvânt de învățătură obștii de maici care ostenește în această așezare monahală.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 17800, Ultimul acces: 2020-07-11 00:41:04


Nr. vizualizări:21560
Data ultimei vizualizări:2020-07-11 00:41:05
Data actualizare:2016-07-26 11:43:17
Data încărcării:2006-02-03 05:29:53
Nr. Mesaje:2
Urare:
(2010-11-22)
Dumnezeu sa-i dea sanatate parintelui Iustin Parvu
@yahoo.com
Urare:
(2009-03-29)
Trebuie sa multumim lui Dumnezeu pentru acest sfant loc si pentu ca parintele Iustin este al nostru al moldovenilor, al romanilor.
Imi dau lacrimile cand il vad pe acest sfant parinte este atat de bland, atat de bun, de intelegator.
Nu am fost niciodata la dansul, cu toate ca imi doresc din suflet, dar cu ajutorul lui Dumnezeu poate voi reusi.
Sa ii dea domnul sanatate si ani multi si timp sa ma poata primi.
Ma inchin parinte cu adanca recunostinta. si tuturor celor ce slujesc la aceasta sfanta manastire.
Dumnezeu sa va binecuvanteze.
Bogdan Elena Alexandru Antonia Constantin
@yahoo.com
Nr. Fotografii:59
Fotografi:Costel Novac D-veni: 24, Mihaela Achiroaie: 17, Alexandru Losonczy: 12, Constantin Florea: 5, Luminița Moruz: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2009-09-03
Contor: 295

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Florea

Data: 2007-01-10
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 281

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-23
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 133

Vedere de ansamblu
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2018-07-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 65

Vedere din lateral
Foto: Costel Novac D-veni

Contor: 108

Vedere din lateral
Foto: Luminița Moruz

Data: 2018-07-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 33

Corp chilii
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2018-07-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 31

Vedere din fata
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2009-09-03
Contor: 135

Biserica mare
Foto: Constantin Florea

Data: 2009-08-23
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 83

Vedere din lateral
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2018-07-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 33

Vedere de ansamblu
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2007-01-10
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 118

Biserica Mare
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2018-07-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 33

Vedere de ansamblu
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2009-08-23
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 74

Vedere de ansamblu
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2018-07-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 33

Vedere de ansamblu
Foto: Costel Novac D-veni

Data: 2009-08-23
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 84

Vedere de ansamblu
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2018-07-22
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 36

Vedere de ansamblu
Foto: Costel Novac D-veni


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4