Focsani :: Biserica Sf. Ioan Botezatorul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Biserici

Biserica Sf. Ioan Botezătorul
Focșani
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Focșani
Județ:Vrancea
Adresa:Piața Unirii, nr. 10
Cod poștal:620095
Telefon :0237... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adrese utile:www.arhiepiscopiabzvn.ro, www.focsani.info, www.cjVrancea.ro, www.prefecturaVrancea.ro
Hram:Nașterea Sf. Ioan Botezătoru
Stil arhitectonic:Bizantin
Detalii:Biserica a facut parte din ansamblul fostei manastiri, cu hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" fiind ctitorita de domnitorul Tarii Romanesti Grigore Ghica in anul 1661.

Aceasta manastire a fost inaltata in partea munteana a orasului Focsani, chiar lânga hotarul ce despartea pâna la Unirea din 1859 cele doua tari. In prezent Biserica acestei manastiri se afla în gradina publica a orasului Focsani.

Acestei manastiri in decursul anilor i-au fost oferite danii de catre: Al. Ipsilanti, Duca Voda, Serban Cantacuzino, Constantin Brancoveanu, Mihail Racovita. Datorita acestor danii manastirea a devenit una dintre cele mai instarite din zona avand proprietati in Focsani cat si in zonele viticole invecinate.

Manastirea a suferit modificari de pe urma cutremurelor, incendiilor si a navalitorilor straini.

Manastirea a fost martora unui eveniment important, aici s-a oficiat cununia religioasa a domnitorului Gh. Bibescu cu Marita Ghica, nas fiind Grigore Sturdza domnitorul Moldovei.

In 1854 a ars manastirea, dar a ramas biserica.

In trecut Biserica a fost construita din caramida, pe fundatie de piatra, in forma de cruce cu 3 abside si cu impartirea clasica: pronaos, naos si altar.

Pana la restaurarea din 1977 in interior s-au pastrat mici portiuni de pictura, fatadele erau tencuite si decorate cu doua randuri de firide suprapuse. In interior erau circa 23 icoane, 9 candele, cadelnite, obiecte de argint, carti grecesti, romanesti, odoare, policandru, sfetnice, vesminte.

Biserica a fost restaurata dupa cutremurul din 1977, forma in care se afla si acum.
Cod Monument:VN-II-m-A-06489
Știri despre biserică:

»  Focșănenii s-au rugat împreună cu Arhiepiscopul lor în Duminica Floriilor (2017-04-11)

 Închide 

Focșănenii s-au rugat împreună cu Arhiepiscopul lor în Duminica Floriilor

[2017-04-11]
de Gheorghe Anghel

foto_Liturghie_Florii_Focsani_04
Credincioșii focșăneni s-au rugat duminică, 9 aprilie 2017, împreună cu ierarhul lor, în biserica Parohiei Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Piața Unirii. În ziua praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat Sfânta Liturghie în locașul de cult din centrul Focșaniului, informează Dragoș Olteanu, Consilier Mass Media al Eparhiei.
Alături de ierarh a slujit un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a explicat semnificațiile marelui praznic al Floriilor, care ne-a introdus în atmosfera duhovnicească a Săptămânii Sfintelor Pătimiri.
Denumirea de Florii are legătură cu o sărbătoare a florilor existentă la romani, peste care s-a suprapus sărbătoarea creștină. Pentru că Sfintele Paști și toate celelalte evenimente premergătoare se petrec în perioada primăverii, când copacii înverzesc și florile înfloresc, praznicul Intrării Domnului în Ierusalim a luat, pe bună dreptate, și denumirea populară de Florii.
Acest mare praznic împărătesc face legătura dintre Postul Sfintelor Paști, ce s-a încheiat în Sâmbăta lui Lazăr, și postul mai aspru al Săptămânii Sfintelor Pătimiri, rânduit dintru început de Sfinții Părinți, a evidențiat Ierarhul.
Este o sărbătoare a bucuriei, pentru că ne aduce aminte de evenimentul intrării trumfale a Domnului în Ierusalim. Cu toate că Mântuitorul Hristos a intrat șezând pe un mânz de asină, smerit și blând, totuși, locuitorii cetății Ierusalimului, împreună cu evreii veniți din diaspora pentru sărbătoarea Paștilor, I-au făcut o primire deosebită, cu ramuri de finic, strigând: «Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!».
În cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul locului l-a hirotonit preot pe diaconul Laurențiu Săcăluș, pe seama Parohiei Viișoara, Protoieria Focșani I.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a binecuvântat ramurile de salcie, care au fost împărțite, apoi, tuturor credincioșilor prezenți la slujbă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1877, Ultimul acces: 2020-04-04 14:04:49

»  Slujire arhierească în Municipiul Focșani (2016-01-25)

 Închide 

Slujire arhierească în Municipiul Focșani

[2016-01-25]
Credincioșii Parohiei Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Municipiul Focșani au trăit bucuria de a-l avea în mijlocul lor, duminică, 24 ianuarie 2016, pe Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Alături de un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și o slujbă de Te Deum, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, informează Dragoș Olteanu, purtătorul de cuvânt al Eparhiei. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a explicat pericopa evanghelică despre Vindecarea orbului din Ierihon, arătând importanța credinței și a rugăciunii stăruitoare, în viața creștinului.
„Credința este un dat ființial al omului. Fără credință nu este posibilă o viață frumoasă pe pământ, care să-i dea omului bucuria împlinirii sale ca persoană, atât, pe pământ, cât, mai ales, pentru veșnicie. Până la venirea lui Hristos în lume, omenirea își pierduse sensul existenței, din pricina rătăcirilor de tot felul, a dezbinărilor și a decadenței morale ajunse la paroxism. Socotind acel moment drept «plinirea vremii» – după expresia Sfântului Apostol Pavel – Dumnezeu Tatăl L-a trimis în lume pe Fiul Său Cel iubit ca să-l salveze pe om din robia păcatului și a morții. L-a învățat, prin cuvintele Sale dumnezeiești, cum trebuie să creadă, drept, în Dumnezeu Cel Atotputernic, în Mesia, ca Fiu al lui Dumnezeu și Fiu al Omului, apoi, l-a întărit în credința în viața veșnică. I-a descoperit această credință, în multiple împrejurări, atât prin cuvânt, cât mai ales cu fapta, prin care Și-a dovedit puterea Sa dumnezeiască, dar, mai ales iubirea față de omul aflat în suferință“, a spus Chiriarhul Buzăului și Vrancei.
Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a subliniat rolul esențial pe care Biserica l-a avut în realizarea actului unirii din anul 1859.
„Astfel de momente se sărbătoresc, în primul rând, cu rugăciune, cu săvârșirea unei slujbe în care Îi aducem mulțumire lui Dumnezeu, rugându-L să ne ocrotească de toată reaua întâmplare, pentru a rămâne un popor unit, dreptcredincios, demn, mândru de istoria lui și de faptul că nu a săvârșit fapte de rușine în trecutul său istoric. Să lăsăm copiilor noștri tezaurul de mare preț al dreptei credințe și al unității de neam și limbă, ca să-l transmită, nealterat, urmașilor lor. Aceasta este datoria noastră de conștiință, într-o asemenea zi de sărbătoare, când se cuvine să freamăte de bucurie tot sufletul românesc“, a menționat Înaltpreasfinția Sa.
Locașul de cult situat în Piața Unirii din Focșani a fost construit în anul 1661 de către domnitorul Grigore Ghica, rămânând singura mărturie a fostei mănăstiri cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul“.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2282, Ultimul acces: 2020-04-02 13:17:00


Nr. vizualizări:3471
Data ultimei vizualizări:2020-04-02 13:17:00
Data actualizare:2005-11-09 07:59:21
Data încărcării:2005-11-09 07:59:21
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:5
Fotografi:Gabi Popovici: 5

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-09-28
Aparat: Konica Minolta DiMAGE Z20
Contor: 524

Vedere de ansamblu
Foto: Gabi Popovici

Data: 2007-09-28
Aparat: Konica Minolta DiMAGE Z20
Contor: 149

Vedere din față
Foto: Gabi Popovici

Data: 2007-09-28
Aparat: Konica Minolta DiMAGE Z20
Contor: 100

Printre copaci
Foto: Gabi Popovici

Data: 2007-09-28
Aparat: Konica Minolta DiMAGE Z20
Contor: 121

Vedere din lateral
Foto: Gabi Popovici

Data: 2007-09-28
Aparat: Konica Minolta DiMAGE Z20
Contor: 114

Interior
Foto: Gabi Popovici