Focsani :: Biserica Sf. Nicolae Nou - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae Nou
Focșani
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Focșani
Județ:Vrancea
Adresa:strada Popa Sapcă nr. 3
Cod poștal:620090
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabzvn.ro, www.focsani.info, www.cjVrancea.ro, www.prefecturaVrancea.ro
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Data intemeierii manastirii nu se cunoaste; unii spun ca biserica a fost zidita in anul 1732. Un document datat 22 mai 1696 este considerat de unii actul de drept prin care este ctitorita Biserica Sfantul Nicolae - Nou. Acest act este actul catre manastirea ce se infiinta a popii Arsenie care "da danie Manastirii Ramnicului locul cel au la Focsani, pana in apa Milcovului. ”
De aici si concluzia ca manastirea si biserica se situau pe hotarul dintre mosiile pe care au aparut Focsanii si le incadreaza, ca timp, in una din cele mai vechi etape ale hotarniciei targului - cu cele doua parti ale sale.
In anul 1906, desi Biserica Sfantul Nicolae - Nou era intr-un grad avansat de degradare, se mai putea distinge o parte din pictura realizata in jurul anilor 1732-1746, in special seria portretelor votive.
Biserica a avut mult de suferit in timpul razboiului austro-turc, acestia din urma incendiind-o, distrugand zidurile si pictura. Inconjurata de ziduri groase din caramida si inzestrata cu o turla de clopotnita - asemanatoare turnurilor de veghe si camerelor de refugiu, Biserica Sfantul Nicolae - Nou constituia un punct strategic care a fost distrus in mare parte.
Avand un plan si o arhitectura iesita oarecum din tiparele obisnuite, biserica se bucura de atentia specialistilor in istoria artelor si arhitecturii locasurilor de cult. Incepand cu anul 1963 se va initia planul de restaurare; cu toate ca lucrarile dureaza foarte mult, acestea o salveaza totusi de la demolare.
Dupa restaurarea ei, Biserica Sfantul Nicolae din Focsani, ascunsa dupa un cvartal de blocuri cu opt etaje, nu va fi pusa in valoare si va servi intre anii 1985-1986 ca depozit de carte veche bisericeasca.
Dupa anul 1990, biserica va fi redata cultului ortodox si se va sluji in ea, astfel devenind biserica parohiala. Biserica Sfantul Nicolae din Focsani este un edificiu valoros care prezinta caracteristicile arhitecturii de secol XVII din Moldova, cu toate ca amplasarea sa este in Focsanii Munteni.
Biserica Sfantul Nicolae Nou din Focsani are un plan arhitectural triconc, pe laterala nordica avand amplasat un turn clopotnita care are la parter un pridvor deschis, cu arcade semicirculare sustinute pe coloane de caramida.
Arhitectura constructiei castiga in zveltete prin turnul din latura nordica, si el la randul sau de factura ecleziala moldoveneasca. Planul general este atipic pentru Tara Romaneasca: pridvorul deschis, inchis in prezent dar initial deschis, pronaosul, naosul cu abside poligonale in cinci laturi si altarul la fel.
Turla clopotnitei este amplasata in partea stanga a constructiei, deasupra unei extinderi a pronaosului; acest fapt incadreaza biserica intr-o categorie deosebita de cea obisnuita arhitecturii de cult ortodox din zona tinutului Putnei. Braul care incinge de jur imprejur biserica cat si tipul de pridvor demonstreaza influentele arhitecturale din Tara Romaneasca.
Catapeteasma bisericii este impresionanta, aceasta fiind o lucrare din anul 1812.
Biserica Sfantul Nicolae Nou din Focsani se afla in apropierea centrului istoric al orasului Focsani, in-Piata Unirii, strada Popa Sapca numarul 7. La aceasta se ajunge usor, fiind una dintre principalele atractii turistice din oras, toata lumea cunoscand-o.
Cod Monument:VN-II-m-A-06454
Știri despre biserică:

»  Concursul „Icoana în viața creștinului ortodox”: prima ediție în Parohia „Sf. Nicolae” – Nou din Focșani (2017-03-29)

 Închide 

Concursul „Icoana în viața creștinului ortodox”: prima ediție în Parohia „Sf. Nicolae” – Nou din Focșani

[2017-03-29]
de Iulian Dumitrascu

Anul 2017 în Patriarhia Română a fost declarat Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. Cu acest prilej, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, a inițiat Programul eparhial pentru tineret Vade mecum, juvenis!, menit a spori interesul beneficiarilor pentru temele anului omagial și comemorativ, prin proiecte, competiții și mobilități pentru tineret.
Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, a fost organizată, joi, 23 martie 2017, în biserica Parohiei Sfântul Nicolae – Nou din Focșani, prima ediție a Concursului Icoana în viața creștinului ortodox, după cum ne-a transmis Prof. Melania Emanuela Pătrășcanu – inspector școlar pentru disciplina Religie, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea.
Pentru a lega noi prietenii și a experimenta bucuria comuniunii, organizatorii au înscris în concurs șase echipe mixte, de la câte două licee, elevii fiind coordonați de profesorii lor de Religie.
Concursul a fost structurat pe două secțiuni. Prima a constat în amenajarea unui stand, care să conțină imagini cu o biserică monument istoric din județul Vrancea, fotografii cu o icoană de patrimoniu, aflată în bisericile din județ, icoane pictate de elevi sau ouă încondeiate. Fiecare echipă a prezentat în detaliu istoricul bisericii alese, exemplificând, prin imagini sugestive, detaliile arhitectonice sau registrele iconografice ale locașurilor de cult.
Cea de-a doua secțiune a concursului a testat cunoștințele elevilor despre regulile de pictare a icoanelor și a bisericilor ortodoxe. Și aici, cele șase echipe de elevi au arătat preocuparea lor în parcurgerea bibliografiei, răspunsurile fiind corecte. Diferența a fost făcută doar de modul prezentării.
Ierarhia stabilită a fost următoarea: Premiul I – Colegiul Național „Unirea” și Liceul de Art㠄Gheorghe Tattarescu”; Premiul II – Colegiul Național „Al. I. Cuza” și Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Liceul Pedagogic „Spiru Haret” și Grupul Școlar „G.G. Longinescu”; Premiul III – Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu și Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” Panciu; Mențiune – Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” și Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobești, Colegiul Tehnic „V.D. Cotea” și Liceul cu Program Sportiv.
Înainte de anunțarea clasamentului, elevii participanți, precum și profesorii îndrumători, au avut parte de o surpriză inedită. Pentru a răsplăti efortul depus, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei va premia pe toți cei care și-au pus în lucrare darul lor, elevi și profesori, invitându-i într-o vizită culturală/pelerinaj la București, unde vor putea vizita Muzeul Național de Artă, Catedrala Patriarhală, Mănăstirea Radu-Vodă, Mănăstirea Stavropoleos și vor viziona un spectacol de teatru.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1689, Ultimul acces: 2020-09-22 16:41:25


Nr. vizualizări:3550
Data ultimei vizualizări:2020-09-22 16:41:25
Data actualizare:2005-11-09 03:01:14
Data încărcării:2005-11-09 03:01:14
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:2
Fotografi:CIMeC: 1, Gabi Popovici: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-09-16
Aparat: Konica Minolta DiMAGE Z20
Contor: 211

Vedere din față
Foto: Gabi Popovici

Data: 2010-08-29
Contor: 112

Vedere de ansamblu
Foto: CIMeC