Putna :: Manastirea Sihastria Putnei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Sihăstria Putnei
Putna
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Putna
Comună:Putna
Județ:Suceava
Cod poștal:727455
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro
www.primariaPutna.ro
www.cjSuceava.ro
www.prefecturaSuceava.ro
Hram:Buna Vestire, Izvorul Tamaduirii, Sf. Cuv. Serafim de Sarov
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Ctitorit din lemn de marele vistiemic Ilie Cantacuzino la o data necunoscuta.
Se ridica o noua biserica, din piatra, sfintita in 1758 de episcopul Dosoftei Herescu de Radauti, pe care o impodobeste cu toate cele necesare cultului. Construieste chilii si anexe, amenajeaza incinta, in paralel cu vegherea asupra vietii duhovnicesti a monahilor vietuitori aici. Avand peste 80 de ani, cuviosul Sila trece la cele vesnice la 23 aprilie 1783, dupa ce a predat egumenia, inca din 1781, ieroschimonahului Natan.
Dupa ocuparea nordului Moldovei de catre Imperiul Austro-ungar (1775) , Sihastriei i se pun multe interdictii. Starea materiala precara in care ajunge Sihastria Putnei in aceste timpuri reiese din asa-numita "carte de milostenie" (1783) , prin care cuviosul Natan si obstea sa solicitau sprijin din partea credinciosilor. Acest ajutor era insa mai greu de primit acum, datorita granitei care ii despartea pe sihastri de ceilalti frati romani. In astfel de imprejurari grele, la 26 decembrie 1784, cuviosul Natan trece la Domnul, si, odata cu el, ultimul staret oficial al Sihastriei. Desi nu numit direct de catre sfantul Natan, cuviosul ieroschimonah Paisie preia egumenia Sihastriei Putnei pentru scurtul rastimp pana la desfiintare (26 august 1786) . Sihastria Putnei este ultimul asezamant monahal inchis din porunca stapanirii straine. Vietuitorii sunt transferati la Manastirea Putna, ca si obiectele de cult.
Singur ieroschimonahul Paisie ramane aici mai departe, trecand la cele vesnice in jurul anului 1790. Astfel se incheie o pagina minunata din istoria Sihastriei Putnei. Moastele celor trei egumeni si duhovnici ai schitului: sfintii Sila, Paisie si Natan au fost descoperite cu ocazia renovarii bisericii de piatra si care acum se afla depuse in pridvorul acesteia.
Alte informații:Schit de calugari.
30 km V de Radauti, 3 km S de manastirea Putna;
Informații conexe:CRESTINORTODOX.RO: Informații despre Schitul Sihastria Putnei (Articol)
YOUTUBE.COM: Album Sihastria Putnei (Video)
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Hram la Sihăstria Putnei: În 19 ani „pustia de dinainte a înflorit precum crinul” (2019-05-16)

 Închide 

Hram la Sihăstria Putnei: În 19 ani „pustia de dinainte a înflorit precum crinul”

[2019-05-16]
de Gheorghe Anghel

La hramul Mănăstirii Sihăstria Putnei, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a făcut referire la reînființarea așezământului monahal și a afirmat că din 1990 până în prezent, prin „binecuvântarea lui Dumnezeu și dărnicia credincioșilor (…) pustia de dinainte a înflorit precum crinul”.
„Din puținul dumneavoastră s-a făcut ceea ce vedem aici. După 1989 am început puțin câte puțin și iată ce este acum. Atâtea chilii, atâtea spații pentru pelerini și biserica aceasta frumoasă și atâția oamenii care vin la mănăstire. Cine credea atunci că vom ajunge aici?”, a spus ierarhul în omilia rostită la hramul mănăstirii închinată sfinților Sila, Paisie și Natan.
Începuturile vieții monahale la Sihăstria Putnei urcă în istorie până la mijlocul veacului al XV-lea.
În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, Sihăstria Putnei cunoaște o înflorire deosebită, ca mai apoi, după ocuparea nordului Moldovei de Imperiul Habsburgic (1775), mănăstirea să fie desființată, precum majoritatea așezămintelor monahale din Bucovina.
Sunetul toacei înainte de slujbă. Foto credit. Basilica.ro/Raluca Ene
Mănăstirea a fost reînființată în 1990.
În cuvântul său, Arhiepiscopul Pimen a rememorat cât de greu a fost la început când, de la Mănăstirea Putna, venea „un preot să slujească însoțit de un cântăreț, un monah”.
„Munca, cinstea, credința și nevoințele duhovnicești toate, cu darul lui Dumnezeu, cu dărnicia dumneavoastră au făcut ca pustia de dinainte să înflorească precum crinul, floarea cu cel mai puternic miros”, a reiterat ierarhul.
IPS Pimen la hramul Sihăstriei Putnei. Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene
La începutul Postului Mare din anul 1990, un monah putnean, retras pe locul fostului schit, a văzut o lumină cerească deasupra pronaosului vechii biserici ruinate, lumină care a înconjurat biserica, apoi s-a făcut nevăzută.
La puțin timp după aceasta, în 24 aprilie 1990, când s-a început refacerea Schitului, în pronaosul vechii biserici au fost descoperite mormintele celor trei Cuvioși: Sila, Paisie și Natan, în care se aflau osemintele lor, galbene ca ceara și răspândind bună-mireasmă.
Canonizarea sfinților putneni
Cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna și a 20 de ani de la resfințirea vechii biserici de la Sihăstria Putnei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința sa din 6-7 iunie 2016, trecerea în rândul Sfinților a Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, cu zi de prăznuire la 16 mai.
Proclamarea solemnă a canonizării a avut loc în 14 mai 2017.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1527, Ultimul acces: 2019-07-23 12:49:27

»  Participare numeroasă la hramul Sihăstriei Putnei datorată Sfântului Nectarie (2019-03-25)

 Închide 

Participare numeroasă la hramul Sihăstriei Putnei datorată Sfântului Nectarie

[2019-03-25]
de Sorin Ionițe

Numeroși pelerini din toată țara au mers în perioada 22-25 martie 2019 la Mănăstirea Sihăstria Putnei pentru a aduce cinstire moaștelor Sfântului Nectarie de Eghina și a participa la hramul așezământului monahal: Buna Vestire.
Slujba de hram a fost oficiată luni, 25 martie 2019, de Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Sâmbătă Episcopul vicar Sofian Brașoveanul a oficiat la Mănăstirea Putna slujba tunderii în monahism pentru patru monahi: Clement, Damian, Dositei și Sofian, iar duminică Liturghia Sf. Vasile cel Mare.
Revenim cu detalii suplimentare asupra evenimentelor de la Putna.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3128, Ultimul acces: 2019-07-23 10:21:12

»  Moaștele Sf. Nectarie sosesc vineri la Sihăstria Putnei: Programul hramului (2019-03-19)

 Închide 

Moaștele Sf. Nectarie sosesc vineri la Sihăstria Putnei: Programul hramului

[2019-03-19]
de Sorin Ionițe

Cu prilejul hramului Bunei Vestiri, la Mănăstirea Sihăstria Putnei va putea fi cinstită mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie, Taumaturgul de la Eghina, adusă din Grecia.
Moaștele vor sosi vineri noapte, iar Sfânta Liturghie de hramul așezământului monahal va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Astfel, până marți, 26 martie, moaștele Sf. Nectarie vor fi așezate spre cinstire, alături de cele ale Sfinților Sila, Paisie si Natan de la Sihăstria Putnei.
Programul hramului
Programul liturgic transmis de Sihăstria Putnei este următorul:
Vineri, 22 martie 2019
Ora 22:00 – Slujba Miezonopticii
Ora 23:00 – Taina Sf. Maslu
Ora 00:00 – Întâmpinarea Sf. Moaște și Acatistul Sf. Ierarh Nectarie din Eghina
Sâmbătă, 23 martie 2019
Ora 7:30 – Slujba Utreniei, Ceasurile și Sf. Liturghie urmată de pomenirea morților
Ora 19:00 – Slujba Privegherii
Duminică, 24 martie 2019
Ora 8:00 – Slujba Acatistului și slujba Ceasurilor
Ora 9:15 – Sf. Liturghie arhierească
Ora 18:00 – Slujba Privegherii în cinstea praznicului Buneivestiri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu
Luni, 25 martie 2019
Ora 8:00 – Slujba Acatistului Buneivestiri
Ora 9:30 – Sf. Liturghie arhierească, după care va avea loc îndătinata masă a dragostei
Ora 17:00 – Slujba Vecerniei și Pavecernița
Ora 22:00 – Slujba Miezonopticii
Marți, 26 martie 2019
Ora 7:00 – Sf. Moaște ale Sfântului Nectarie vor fi ridicate din biserică și delegația se va întoarce în Grecia
Ora 7:30 – Slujba Utreniei, Ceasurile și Sf. Liturghie
Mănăstirea Sihăstria Putnei are 4 lăcașuri de cult: 2 capele mici, cu hramurile „Sfântul Ioan Evanghelistul” și „Acoperământul Maicii Domnului”, Biserica „Buna Vestire” ridicată pe amplasamentul lăcașului existent înainte de închiderea mănăstirii de către habsburgi. În 2002 a început construcția bisericii mari, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, ajunsă în prezent la stadiul pictării pereților.
Citește mai multe despre istoricul mănăstiri pe site-ul oficial al așezământului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3309, Ultimul acces: 2019-07-23 10:21:12

»  Doi ani de la plecarea Părintelui Proclu Nicău: Parastas și lansare de carte la Sihăstria Putnei (2019-01-22)

 Închide 

Doi ani de la plecarea Părintelui Proclu Nicău: Parastas și lansare de carte la Sihăstria Putnei

[2019-01-22]
de Sorin Ionițe

La împlinirea a doi ani de la plecarea la cele veșnice a părintelui Proclu Nicău, Mănăstirea Sihăstria Putnei organizează un eveniment comemorativ în cadrul căruia vor fi rostite rugăciuni pentru sufletul său și va fi lansat al doilea volum al cărții „Părintele Proclu – file de Pateric”.
Asemena primului volum și aceste „file de Pateric” conțin mărturii sub formă de interviuri sau scrisori primite pe adresa mănăstirii, cărora li s-a adăugat un capitol mai amplu, cuprinzând învățăturile părintelui Proclu, informează așezământul printr-un comunicat remis Agenției de știri Basilica.
Al doilea volum al cărții „Părintele Proclu – file de Pateric”.
Programul liturgic de sâmbătă, 26 ianuarie 2019, se va desfășura începând cu ora 9:00. După Sfânta Liturghie vor urma: slujba de pomenire (10:30), lansarea cărții (11:00) și o agapă frățească.
Obștea mănăstirii unde fost înmormântat părintele Proclu îi invită pe cei care doresc să participe la aceast㠄sărbătoare a recunoștinței față de bătrânul Proclu cel smerit”.
Părintele Proclu Nicău
Părintele Proclu (Gheorghe Nicău) s-a născut pe data de 13 noiembrie 1928, în satul Mitocu Bălan, județul Neamț. El a intrat în obștea Mănăstirii Sihăstria Neamț la vârsta de 12 ani.
În anul 1949 a fost trimis, împreună cu alți viețuitori ai Sihăstriei, la Mănăstirea Slatina, pentru revigorarea vieții monahale. De acolo a fost alungat de comuniști, în urma decretului din 1959. Cu binecuvântarea Părintelui Cleopa Ilie, Părintele Proclu s-a retras în satul natal, Mitocu Bălan, unde a viețuit într-o chilie la poalele pădurii.
Părintele era cunoscut pentru smerenia și blândețea sa. Fiind căutat tot timpul de numeroși oameni pentru sfaturi duhovnicești, celor mai mulți Părintele Proclu le spunea: ați venit la un moș prost de cap, fără carte, la păcătosul pământului! Viața mea e un deal și-o vale, nimic folositor.
Părintele Proclu a trecut la cele veșnice în 28 ianuarie 2017. A fost înmormântat la Sihăstria Putnei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3836, Ultimul acces: 2019-07-23 10:21:12

»  Mănăstirea Sihăstria Putnei organizează un concurs de eseuri cu tema centenarului Marii Uniri (2018-05-15)

 Închide 

Mănăstirea Sihăstria Putnei organizează un concurs de eseuri cu tema centenarului Marii Uniri

[2018-05-15]
de Florin Nicolaie

În contextul centenarului Marii Unirii, Mănăstirea Sihăstria Putnei organizează un concurs cu premii pentru cel mai frumos eseu cu tema „Care sunt foloasele unirii sau unității?”
Sunt invitați să participe elevii care își iubesc Familia, Biserica și Țara și care vor să împărtășească și cu alții această experiență.
Cerințe
Elevii vor realiza un eseu cu tema menționată, în care argumentele să fie exprimate cât mai frumos și mai convingător.
Eseul poate vorbi nu doar despre unitatea de neam, ci și despre unitatea interioară, unitatea colegială, unitatea în societate, în familie, în Biserică, unitatea de credință, de neam sau chiar la nivel mondial.
Trebuie menționate la finalul lucrării:
– Numele și prenumele elevului,
– Clasa, școala, localitatea, județul,
– Un număr de telefon.
Lucrările trebuie trimise la adresa: Mănăstirea Sihăstria Putnei, 727455, loc. Putna, jud. Suceava, fie direct, fie prin poșta electronică: sihastriaputnei@gmail.com.
Data limită de primire a materialelor este joi, 17 mai 2018.
Evaluare și premiere
Lucrările vor fi evaluate de un colectiv de părinți din mănăstire și profesori/învățători din zonă.
Premierea va avea loc în data de 28 mai 2018 (Pogorârea Sfântului Duh), la finalul slujbei de duminică.
Se vor acorda câte trei premii pentru fiecare din cele trei cicluri de învățământ astfel: premiul I – 1000 lei, premiul al II-lea: 800 lei, premiul al III-lea: 700 lei. Va exista și un premiu special, în valoare de 2500 lei.
Pentru mai multe detalii puteți scrie la adresa de email: sihastriaputnei@gmail.com.
Mănăstirea Sihăstria Putnei
Începuturile Sihăstriei Putnei urcă în istorie până la mijlocul veacului al XV-lea. Dornic de mai multă liniște, un monah din lavra Putnei, Atanasie, se retrage la trei kilometri depărtare, în pădure unde va construi o bisericuță de lemn.
Jefuuită de poloni la sfârșitul secolului al XVII-lea, bisericuța va fi rezidită cu sprijinul vistiernicului Ilie Cantacuzino, în timpul egumenului Lazăr, ucenicul Mitropolitului Dosoftei al Moldovei.
În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, Sihăstria Putnei cunoaște o înflorire deosebită. În această perioadă va fi construită o biserică din piatră, cu hramul Buna Vestire, sfințită în 1758.
După ocuparea nordului Moldovei de Imperiul Habsburgic (1775), Sihăstriei i se pun multe interdicții. Undeva spre sfârșitul veacului al XVIII-lea mănăstirea a fost desființată, având aceeași soartă ca majoritatea așezămintelor monahale din Bucovina. Viețuitorii au fost transferați la Mănăstirea Putna.
Primul egumen al reînființatului Schit Sihăstria Putnei, după trecerea celor 200 de ani de pustiire și părăsire din vremea stăpânirii austro-ungare și a regimului comunist, a fost părintele monah Sebastian Scheuleac.
Cu priceperea și hărnicia acestuia, ajutat de mulți credincioși din diferite zone ale țării, pe ruinele de altădată ale fostului schit a fost construită o biserica de piatră.
Astăzi, alături de principalele locașuri – Biserica „Buna Vestire” și Biserica „Izvorul Tămăduirii”, Mănăstirea Sihăstria Putnei mai are o bisericuță în cimitir, cu hramul „Sfântul Ioan Evanghelistul”, precum și Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, numită și „Biserica de la izvor”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4530, Ultimul acces: 2019-07-23 10:21:12

»  Credincioșii sunt așteptați la hramul mănăstirii Sihăstria Putnei din 16 mai (2018-05-11)

 Închide 

Credincioșii sunt așteptați la hramul mănăstirii Sihăstria Putnei din 16 mai

[2018-05-11]
de Gheorghe Anghel

Mănăstirea Sihăstria Putnei își va sărbători ocrotitorii săptămâna viitoare, în 16 mai.
Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan s-au nevoit în secolul al XVIII-lea, în Sihăstria Putnei, loc de aspră asceză și de liniște în care se retrăgeau monahi iubitori de mai multă nevoință și rugăciune.
La scurt timp după trecerea la cele veșnice a celor trei sfinți ieroschimonahi, schitul a fost distrus din pricina vitregiei vremurilor.
Descoperirea sfintelor moaște
După mai bine de 200 de ani, la începutul Postului Mare din anul 1990, un monah putnean, retras pe locul fostului schit, a văzut o lumină cerească deasupra pronaosului vechii biserici ruinate, lumină care a înconjurat biserica, apoi s-a făcut nevăzută.
La puțin timp după aceasta, în 24 aprilie 1990, când s-a început refacerea Schitului, în pronaosul vechii biserici au fost descoperite mormintele celor trei Cuvioși: Sila, Paisie și Natan, în care se aflau osemintele lor, galbene ca ceara și răspândind bună-mireasmă.
În anii ce au urmat numeroase vindecări minunate au avut loc la racla cu moaștele cuvioșilor.
Canonizarea sfinților putneni
De aceea, cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna și a 20 de ani de la resfințirea vechii biserici de la Sihăstria Putnei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința sa din 6-7 iunie 2016, trecerea în rândul Sfinților a Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, cu zi de prăznuire la 16 mai.
Proclamarea solemnă a canonizării a avut loc în 14 mai 2017.
Patriarhul României a sfințit racla
Racla în care sunt așazate moaștele sfinților putneni a fost sfințită de Patriarhul României în 27 septembrie 2017.
Racla din argint, inscripționată cu chipul sfinților și motive tradiționale românești, a fost confecționată la Atelierele de Cizelură ale Patriarhiei Române.
Mănăstirea Sihăstria Putnei
Începuturile Sihăstriei Putnei urcă în istorie până la mijlocul veacului al XV-lea. Dornic de mai multă liniște, un monah din lavra Putnei, Atanasie, se retrage la trei kilometri depărtare, în pădure. I se vor alătura și alți sihaștri, ridicându-și aici și o bisericuță de lemn.
Pustiită de poloni la sfârșitul secolului al XVII-lea, bisericuța va fi rezidită cu sprijinul vistiernicului Ilie Cantacuzino, în timpul egumenului Lazăr, ucenicul Mitropolitului Dosoftei al Moldovei.
În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, Sihăstria Putnei cunoaște o înflorire deosebită. În această perioadă va fi construită o biserică din piatră, cu hramul Bunavestire, sfințită în 1758, și se efectuează și alte lucrări, cu sprijinul unor domnitori și boieri ai vremii.
După ocuparea nordului Moldovei de Imperiul Habsburgic (1775), Sihăstriei i se pun multe interdicții. Undeva spre sfârșitul veacului al XVIII-lea mănăstirea a fost desființată, având aceeași soartă ca majoritatea așezămintelor monahale din Bucovina. Viețuitorii au fost transferați la Mănăstirea Putna.
Primul egumen al reînființatului Schit Sihăstria Putnei, după trecerea celor 200 de ani de pustiire și părăsire din vremea stăpânirii austro-ungare și a regimului comunist, a fost părintele monah Sebastian Scheuleac.
Cu priceperea și hărnicia acestuia, ajutat de mulți credincioși din diferite zone ale țării, pe ruinele de altădată ale fostului schit a fost construită o biserica de piatră.
Astăzi, alături de principalele locașuri – Biserica „Buna Vestire” și Biserica „Izvorul Tămăduirii”, Mănăstirea Sihăstria Putnei mai are o bisericuță în cimitir, cu hramul „Sfântul Ioan Evanghelistul”, precum și Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, numită și „Biserica de la izvor”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4502, Ultimul acces: 2019-07-23 10:21:12

»  Mănăstirea Sihăstria Putnei: Concurs de eseuri pentru elevi despre „foloasele unirii sau unității” (2018-04-18)

 Închide 

Mănăstirea Sihăstria Putnei: Concurs de eseuri pentru elevi despre „foloasele unirii sau unității”

[2018-04-18]
de Sorin Ionițe

„Care sunt foloasele unirii sau unității?” este întrebarea care le poate aduce elevilor participanți la concursul de eseuri organizat de Mănăstirea Sihăstria Putnei premii cuprinse între 700 și 2500 lei.
În Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, Mănăstirea Sihăstria Putnei organizează un concurs cu premii pentru cel mai frumos eseu cu tema „foloasele unirii sau unității”.
Textul poate vorbi atât despre unitatea de neam cât și despre unitatea interioară, unitatea colegială, unitatea în societate, în familie, în Biserică, unitatea de credință, notează site-ul oficial al mănăstirii.
Sunt invitați să participe elevi din clasele primare, gimnaziale și liceale. Concursul este organizat pe trei secțiuni: clasele I-IV, V-VIII și IX-XII.
Eseurile pot fi duse direct la secretariatul așezământului monahal, fie transmise prin e-mail: sihastriaputnei@gmail.com, sau poștă, la adresa: Mănăstirea Sihăstria Putnei, cod 727455, loc. Putna, jud. Suceava.
Premierea va avea loc în Duminica Rusaliilor la Mănăstirea Sihăstria Putnei
Data limită de trimitere a textelor este joi, 17 mai 2018, de Praznicul Înălțării Domnului, iar premierea va avea loc în Duminica Rusaliilor, 27 mai 2018, după Sfânta Liturghie.
Comisia de evaluare a lucrărilor va fi formată din părinți de la mănăstire și profesori/învățători din zonă.
Se vor acorda câte trei premii pentru fiecare din cele trei cicluri de învățământ, astfel: premiul I – 1000 lei, premiul al II-lea: 800 lei, premiul al III-lea: 700 lei. Va exista și un premiu special, în valoare de 2500 lei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4720, Ultimul acces: 2019-07-23 10:21:12

»  Brâul Maicii Domnului a fost adus la Sihăstria Putnei cu prilejul hramului (2018-03-27)

 Închide 

Brâul Maicii Domnului a fost adus la Sihăstria Putnei cu prilejul hramului

[2018-03-27]
de Gheorghe Anghel

Peste 7000 de credincioși au participat de Buna Vestire la hramul Mănăstirii Sihăstria Putnei și au adus cinstire brâului Maicii Domnului adus de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia. Brâul s-a aflat spre închinare credincioșilor la mănăstirea suceveană în perioada 23-27 martie.
Delegația care a însoțit Brâul Maicii Domnului, formată din părintele Apostolos și monahiile Antonia și Andreea, viețuitoare la Mănăstirea Kato Xenia, a sosit vineri, 23 martie, la Mănăstirea Sihăstria Putnei.
La finalul liturghiei din ziua sărbătorii Bunei Vestiri, starețul așezământului monahal, arhim. Nectarie Clinci, a evidențiat unicitatea sărbătorii hramului de anul acesta mai ales prin prezența brâului Maicii Domnului adus spre închinare din Grecia.
În data de 26 martie, Cinstitul Brâu al Maicii Domnului a fost purtat în pelerinaj și așezat spre închinare credincioșilor din Parohia Straja II, dar și la mănăstirea Putna.
Potrivit tradiției, Cinstitul Brâu a fost țesut de însăși Maica Domnului din fire de cămilă, și după adormire, în momentul înălțării ei la ceruri, l-a dăruit Sfântului Apostol Toma.
În anul 1522, doua părți ale cinstitului Brâu au fost dăruite mănăstirii de maici Kato Xenia (situată la 50 km de Volos, Grecia) în timpul unei mari epidemii de ciumă. Imediat după aducerea cinstitului Brâu, oamenii s-au însănătoșit.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4642, Ultimul acces: 2019-07-23 10:21:12

»  Mănăstirea Sihăstria Putnei a lansat „file de pateric” despre Părintele Proclu Nicău (2018-01-29)

 Închide 

Mănăstirea Sihăstria Putnei a lansat „file de pateric” despre Părintele Proclu Nicău

[2018-01-29]
de Aurelian Iftimiu

Mănăstirea Sihăstria Putnei a lansat sâmbătă un volum dedicat Părintelui Proclu Nicău, la împlinirea unui an de la trecerea sa la cele veșnice.
Volumul intitulat „File de Pateric – Părintele Proclu” cuprinde mărturii sub formă de interviuri sau scrisori, în care clerici, monahi și mireni rememorează bucuria întâlnirii cu părintele Proclu, sfaturile primite sau felul minunat în care Părintele i-a ajutat să depășească anumite momente dificile din viață. Volumul se încheie cu un cuvânt al Mitropolitului Ierotheos Vlachos despre viața pustnicilor.
Sâmbătă, 27 ianuarie 2018, la Mănăstirea Sihăstria Putnei a fost oficiată Sfânta Liturghie și parastasul pentru părintele Proclu, după care a avut loc lansarea volumului dedicat binecunoscutului pustnic contemporan.
Părintele Proclu Nicău a trecut la Domnul sâmbătă, 28 ianuarie 2017, la vârsta de 88 de ani. Potrivit testamentului său, părintele a fost înmormântat în cimitirul Mănăstirii Sihăstria Putnei. Slujba de înmormântare a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4791, Ultimul acces: 2019-07-23 10:21:12

»  Un an fără părintele Proclu Nicău | „Rădăcina smereniei din căință se naște” (2018-01-29)

 Închide 

Un an fără părintele Proclu Nicău | „Rădăcina smereniei din căință se naște”

[2018-01-29]
de Gheorghe Anghel

„Cine are căință în suflet acela va avea întotdeauna și smerenie. Fraților, așa să știți, rădăcina smereniei din căință se naște”, spunea adesea părintele Proclu Nicău în cuvântările sale. De un an, pustnicul din Mitocu Bălan s-a mutat în veșnicie, însă ne-a lăsat pilda vieții sale plină de smerenie și blândețe.
Părintele Proclu (Gheorghe Nicău) s-a născut pe data de 13 noiembrie 1928, în satul Mitocu Bălan, județul Neamț. El a intrat în obștea Mănăstirii Sihăstria Neamț la vârsta de 12 ani,.
În anul 1949 a fost trimis, împreună cu alți viețuitori ai Sihăstriei, la Mănăstirea Slatina, pentru revigorarea vieții monahale. De acolo a fost alungat de comuniști, în urma decretului din 1959. Cu binecuvântarea Părintelui Cleopa Ilie, Părintele Proclu s-a retras în satul natal, Mitocu Bălan, unde a viețuit într-o chilie la poalele pădurii.
Părintele era cunoscut pentru smerenia și blândețea sa. Fiind căutat tot timpul de numeroși oameni pentru sfaturi duhovnicești, celor mai mulți Părintele Proclu le spunea: ați venit la un moș prost de cap, fără carte, la păcătosul pământului! Viața mea e un deal și-o vale, nimic folositor.
„Cine capătă aceste două virtuți, Duhul Sfânt îl învață mila, pentru că din dragoste izvorăște mila și dacă are milă de toți, adică de aproapele, nu poate greși, iar dacă a căpătat smerenia, nu mai judecă pe altul, nu mai cântărește pe altul. El se vede pe sine mic și păcătos”.
Părintele Proclu a trecut la cele veșnice în 28 ianuarie 2017. A fost înmormântat la Sihăstria Putnei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4789, Ultimul acces: 2019-07-23 10:21:12

»  Sfințirea raclei în care vor fi păstrate moaștele Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei (2017-09-27)

 Închide 

Sfințirea raclei în care vor fi păstrate moaștele Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

[2017-09-27]
de Sorin Ionițe

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit miercuri seară racla în care vor fi așezate moaștele Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan, ocrotitorii Mănăstirii Sihăstria Putnei.
Slujba de sfințire din 27 septembrie 2017 a fost oficiată în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din cadrul Reședinței Patriarhale. La eveniment a participat Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, alături de slujitori ai așezământului monahal sucevean și ai Catedralei Patriarhale.
La final, starețul Mănăstirii Putna a oferit PF Daniel o icoană cu chipul Sfântului Grigorie Luminătorul care este sărbătorit în ziua întronizării sale ca patriarh. Preafericirea Sa va împlini în data de 30 septembrie 2017 zece ani de slujire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Racla din argint, inscripționată cu chipul sfinților și motive tradiționale românești, a fost confecționată la Atelierele de Cizelură ale Patriarhiei Române.
Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan au fost canonizați în urma deciziei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 6-7 iunie 2016. Proclamarea canonizării lor și a Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei a avut loc în data de 14 mai 2017 la Mănăstirea Putna.
Cuvioșii Părinți Sila, Paisie și Natan au dat dovadă de statornicie în dreapta credință și în viața sihăstrească în vremurile tulburi ale sfârșitului veacului al XVIII-lea, când Bucovina a fost ocupată de către Imperiul Habsburgic. Ca semn dumnezeiesc al sfințeniei vieții lor, în anul 1990, odată cu lucrările de refacere a Mănăstirii Sihăstriei Putnei (după două sute de ani de pustiire), au fost descoperite și sfintele lor moaște, frumos mirositoare.
Ei au primit de la Dumnezeu darul rugăciunii și al povățuirii sufletelor, prețuiți fiind în evlavia ierarhilor, preoților, călugărilor și credincioșilor, ca pilde de rugăciune fierbinte, de smerenie, de înfrânare, de milostivire și de înțeleaptă povățuire duhovnicească.
(din Tomosul sinodal pentru proclamarea canonizării)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5090, Ultimul acces: 2019-07-23 15:17:34

»  Mii de credincioși au participat la sfințirea Bisericii Izvorul Tămăduirii de la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Slujba a fost oficiată de șapte ierarhi ai BOR (2017-08-27)

 Închide 

Mii de credincioși au participat la sfințirea Bisericii Izvorul Tămăduirii de la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Slujba a fost oficiată de șapte ierarhi ai BOR

[2017-08-27]
de Andrei Pau

Mii de credincioși din toată țara au participat duminică, 27 august 2017, la sfințirea bisericii noi a Mănăstirii Sihăstria Putnei.
Programul manifestărilor organizate cu această ocazie a debutat sâmbătă după-amiază, cu slujba de Priveghere în cinstea zilei de duminică, a pomenirii Sfântului Cuvios Pimen cel Mare. Serviciul religios a fost oficiat de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.
Programul liturgic a continuat duminică cu slujba de sfințire a bisericii cu hramurile Izvorul Tămăduirii și Sfântul Serafim din Sarov și de Sfânta Liturghie, notează site-ul doxologia.ro.
Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă special amenajată în incinta Mănăstirii Sihăstria Putnei de șapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române:
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei,
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului,
Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților,
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului,
Preasfințitul Părinte Macarie, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord,
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și
Rădăuților Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei.
După citirea pericopei evanghelice a zilei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat semnificațiile duhovnicești ale evangheliei citite la Sfânta Liturghie. Ierarhul a subliniat în cuvântul său că omul trebuie să aibă discernământ în toate faptele sale.
Astăzi, în ziua când s-a citit Evanghelia tânărului foarte bogat, ne întrebăm oare bogăția, puterea, adică funcțiile înalte sau bucuriile vieții sunt lucruri rele în sine? Totul se rezumă, iubiți credincioși, la abuzul de avere, putere și plăcere. Nu acestea sunt rele în sine, căci sunt binecuvântate de Dumnezeu și de Biserică. Abuzul în legătură cu acestea, le transformă în lucruri care te duc la pierzare, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Evenimentul care a încheiat seria de manifestări de la Sihăstria Putnei a fost lansarea Albumului de fotografii Zâmbetul Împărăției, realizat de Părintele Constantin Necula (text), Dragoș Lumpan (foto), împreună cu obștea mănăstirii.
În cuvântul de prezentare cu ocazia lansării albumului, părintele Constantin Necula a evidențiat bucuria și frumusețea sfințirii lăcașului de cult monahal.
Ați auzit astăzi că acolo unde voiește Dumnezeu se împlinesc minuni înaintea poporului. Dinaintea noastră stau astfel de minuni, o corabie minunată pe care marinarii cei muncitori de aici, retrași în Sihăstria Putnei, au redat-o mărilor rugăciunii, tristeții și bucuriei noastre deopotrivă. Spre deosebire de cei care urăsc Biserica, cei care iubesc construiesc totul pentru veșnicie, a spus părintele Necula.
Construcția bisericii mari a Mănăstirii Sihăstria Putnei, cu hramurile Izvorul Tămăduirii și Sfântul Serafim din Sarov a început în 2002. Ridicarea lăcașului de cult a venit ca o necesitate liturgică deoarece Biserica Buna Vestire nu mai făcea față numărului mare de credincioși prezenți la slujbe.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5130, Ultimul acces: 2019-07-23 10:21:12

»  Sihăstria reînviat㠖 o candelă a credinței (2017-08-27)

 Închide 

Sihăstria reînviat㠖 o candelă a credinței

[2017-08-27]
de Andrei Pau

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la sfințirea bisericii și a picturii Mănăstirii Sihăstria Putnei, cu hramul Izvorul Tămăduirii, duminică, 27 august 2017:
Construirea și sfințirea bisericii mari a Mănăstirii Sihăstria Putnei reprezintă o dovadă a credinței vii și jertfelnice a unei comunități monahale harnice și dinamice, dar și un eveniment mare, sfânt și binecuvântat nu numai pentru ținutul Bucovinei, cu mănăstiri și biserici străvechi, cu sfinți voievozi, ierarhi și cuvioși, care au păstrat unitatea poporului și a credinței strămoșești, ci este un dar binecuvântat al lui Dumnezeu pentru întregul neam românesc.
Această mănăstire, care a cunoscut în ultimii ani o înnoire spirituală deosebită și o dezvoltare edilitară amplă, a reușit să renască din ruină prin puterea duhovnicească a acestui loc sfințit de nevoințele sihaștrilor care se retrăgeau aici pentru mai multă liniște, rugăciune și nevoință.
Cuvântul „sihastru” este transcrierea românească a cuvântului „isihast”, din limba greacă, și înseamn㠄om iubitor de liniște”, sau de pace interioară, prin practicarea rugăciunii inimii în locuri singuratice, realizând astfel o mai mare apropiere de Dumnezeu.
Existența isihasmului și a spiritualității filocalice de tip atonit sau constantinopolitan în viața Ortodoxiei românești este dovedită și de această mulțime a sihăstriilor care au existat pretutindeni unde s-au înălțat mănăstiri mari, cum este și cazul acestei sihăstrii din apropierea Mănăstirii Putna.
Retragerea în isihie înseamnă pacificarea patimilor, a gândurilor, a cuvintelor și a comportamentului, prin lucrarea rugăciunii. Viața în isihie este o nevoință în rugăciune, până la sfințirea profundă a minții și a sufletului, a întregii ființe omenești.
De aceea, călugării isihaști sau călugării sihaștri au fost în istorie mari sfătuitori, precum Sfântul Daniil Sihastrul, duhovnicul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, sau Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan, ocrotitorii acestei mănăstiri, a căror canonizare am proclamat-o solemn în ziua de 14 mai 2017.
Toți acești sfinți au fost rugători neîncetați, cunoscuți duhovnici și povățuitori de suflete, care sfătuiau prin înțelepciunea care vine de la Dumnezeu, o înțelepciune a smereniei, a păcii sufletești, a dreptății și a bucuriei duhovnicești pe care o dăruiește Duhul Sfânt celor care Îl iubesc pe Dumnezeu.
Astăzi, la momentul binecuvântat al sfințirii bisericii și picturii Mănăstirii Sihăstria Putnei, dorim să exprimăm, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, aprecierea și prețuirea noastră pentru toată lucrarea care s-a desfășurat aici cu multă dăruire și iubire jertfelnică.
Totodată, felicităm pe părintele stareț Arhimandritul Nectarie Clinci, dimpreună cu obștea monahală a Mănăstirii Sihăstria Putnei, harnică și misionară, pe toți sprijinitorii ei din țară și străinătate, precum și pe toți clericii și credincioșii prezenți la acest eveniment sfânt și solemn de spiritualitate creștină și demnitate românească.
Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Preacuratei Maicii Sale și tuturor sfinților să ocrotească această mănăstire și să dăruiască pace și bucurie, sănătate și mântuire tuturor închinătorilor și binefăcătorilor ei.
Cu multă prețuire și părintească binecuvântare,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5132, Ultimul acces: 2019-07-23 10:21:12

»  Cum au fost descoperite moaștele Sfinților putneni? (2017-05-14)

 Închide 

Cum au fost descoperite moaștele Sfinților putneni?

[2017-05-14]
de Gheorghe Anghel

Sfinții putneni
În 24 aprilie 1990, părinții Mănăstirii Putna au început refacerea schitului de la Sihăstria Putnei, după ce acesta fusese închis pentru mai bine de 200 de ani. În această zi au fost găsite sfintele moaște ale Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan.
Mai întâi, a fost găsită piatra de mormânt a Cuviosului Sila, în partea dreaptă a bisericii schitului, la exterior, având inscripția „Aici zac oasele ieroschimonahului Sila, care au răposat văleatul 1783, aprilie 23”. La o palmă sub pământ se aflau odoarele lui.
Pe aceeași latură, lângă naos, a fost aflată piatra de mormânt a Cuviosului Paisie, cu inscripția „Aici odihnesc oasele robului lui Dumnezeu Paisie ieroschimonahul, și au răposat la văleatul 17[…]”. Sub această lespede erau rămășițele sale pământești, tot galbene și frumoase, cu o putere harică deosebită. În interiorul bisericii s-au descoperit osemintele Cuviosului Natan.
În 15 iunie 2016, în prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Pimen, conform binecuvântării și aprobării Sfântului Sinod, a fost desfăcută cripta Sfântului Iacob Putneanul. Părinții mănăstirii au aflat toate osemintele sfântului, care erau precum o pâine coaptă și rumen㠖 culoarea sfințeniei și a desăvârșirii întru Domnul.
Înmormântarea sa a fost una a smereniei: a fost așezat în mormânt îmbrăcat smerit, doar în veșmânt monahicesc de schimnic, cu o singură cruce, simplă, din argint. Cu adevărat, atunci când a părăsit demnitatea de mitropolit s-a și lepădat de toate cele trecătoare ale lumii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5356, Ultimul acces: 2019-07-23 10:21:12

»  Patriarhul României către obștea mănăstirii Sihăstria Putnei: Să transmiteți frumusețile Ortodoxiei prin rugăciune, prin slujbe, dar și prin primirea pelerinilor (2017-05-13)

 Închide 

Patriarhul României către obștea mănăstirii Sihăstria Putnei: Să transmiteți frumusețile Ortodoxiei prin rugăciune, prin slujbe, dar și prin primirea pelerinilor

[2017-05-13]
de Gheorghe Anghel

Patriarhul Daniel Sihăstria Putnei Monastery (2017)
Patriarhul României a vizitat în această seară Mănăstirea Sihăstria Putnei.
Însoțit de mai mulți ierarhi ai Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost întâmpinat de starețul așezământului monahal, arhim. Nectarie Clinci, dimpreună cu obștea monahală, alături de care s-au aflat numeroși credincioși îmbrăcați în costume populare.
În deschiderea evenimentului a fost oficiată o slujbă de Te Deum și un Polihroniu în biserica nouă a mănăstirii ce are ca hram Izvorul Tămăduirii. A urmat apoi cuvântul Patriarhului României.
Preafericirea Sa a apreciat frumusețea lăcașului de cult ridicat prin rugăciune și înțelepciune, dar și prin multă dăruire jertfelnică.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat pictura așezământului monahal despre care a spus că redescoperă tradiția noastră de secole păstrată atât de frumos în picturile de la Mănăstirile Voroneț, Sucevița și Moldovița.
Pictura aceasta este pentru noi prilej de bucurie și de a afirma prezența Preasfintei Treimi și a sfinților în Biserică. De aceea se spune „în Biserica slavei Tale stând în Cer ni se pare a sta”. Adică Biserica de pe pământ este o anticameră, o pregustare din lumina, bucuria frumuseții netrecătoare din Împărăția Cerurilor, a spus Preafericirea Sa.
Adresându-se obștii monahale, Patriarhul Daniel a spus:
Vă dorim bucurie și să transmiteți frumusețile eterne, veșnice ale Ortodoxiei prin rugăciune, prin slujbe, dar și prin modul de a primi pe credincioși pentru că misiunea, așa după cum spunea părintele Cleopa, se face și prin felul în care primim în mănăstire pe cei care sunt pelerini. O misiune deosebit de importantă se realizează prin modul de a primi pe oameni, de a-i asculta și de a transmite bucuria și lumina Învierii lui Hristos.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit pentru lăcașul de cult o cruce de binecuvântare, volumele I și II din Istoria Monahismului, precum și alte cărți de folos duhovnicesc.
În continuare, Patriarhul nostru a vizitat și biserica veche a mănăstirii cu hramul Buna Vestire. La final, Preafericirea Sa, împreună cu soborul de ierarhi, a oficiat o slujbă de pomenire pentru monahul Sebastian Șcheuleac, la mormântul acestuia.
Părintele Sebastian este un cunoscut viețuitor al Mănăstirii Putna și întâiul egumen al reînființatului Schit Sihăstria Putnei, după trecerea celor 200 de ani de pustiire și părăsire din vremea stăpânirii austro-ungare și a regimului comunist. În data de 5 ianuarie 2009 Domnul l-a chemat la El. Astăzi, trupul lui se odihnește sub streașina bisericii Buna Vestire.
Mănăstirea Sihăstria Putnei are 4 locașuri de închinăciune: 2 capele cu hramurile „Sfântul Ioan Evanghelistul” și „Acoperământul Maicii Domnului”, biserica „Buna Vestire” ridicată pe amplasamentul locașului existent înainte de desființarea mănăstirii de către habsburgi. În 2002 a început construcția bisericii mari, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”.
Începuturile Sihăstriei Putnei urcă în istorie până la mijlocul veacului al XV-lea. Dornic de mai multă liniște, un monah din lavra Putnei, Atanasie, se retrage la trei kilometri depărtare, în pădure. I se vor alătura și alți sihaștri, ridicându-și aici și o biserică de lemn.
Pustiită de poloni la sfârșitul secolului al XVII-lea, lăcașul de cult va fi rezidit cu sprijinul vistiernicului Ilie Cantacuzino, în timpul egumenului Lazăr, ucenicul Mitropolitului Dosoftei al Moldovei.
În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, Sihăstria Putnei cunoaște o înflorire deosebita în timpul egumenului Sila (1753-1781). Acum se ridică o biserică din piatră, cu hramul Bunavestire, sfințită în 1758, și se efectuează și alte lucrări, cu sprijinul unor domnitori și boieri ai vremii.
După ocuparea nordului Moldovei de către Imperiul Habsburgic (1775), Sihăstriei i se pun multe interdicții. Sub egumenul Natan (1781-1784), sihaștrii de aici, pentru a supraviețui, ajung să ceară milostenie de la bunii credincioși, pentru ca undeva spre sfârșitul veacului al XVIII-lea Sihăstria Putnei să fie desființată, precum majoritatea așezămintelor monahale din Bucovina. Viețuitorii sunt transferați la Mănăstirea Putna, ca și obiectele de cult.
În 24 aprilie 1990, când s-au început lucrările de restaurare la Sihăstria Putnei, aici se aflau doar ruinele vechii biserici din secolul al XVIII-lea. Atunci s-au descoperit printre dărâmături și odoarele celor trei cuvioși: Sila, Natan și Paisie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5357, Ultimul acces: 2019-07-23 10:21:12

»  Părintele Proclu Nicău, pustnicul din Neamț, s-a mutat la Domnul (2017-01-29)

 Închide 

Părintele Proclu Nicău, pustnicul din Neamț, s-a mutat la Domnul

[2017-01-29]
de Sorin Ionițe

Părintele Proclu Nicău, pustnicul în vârstă de 88 ani din Mitocu Bălan (județul Neamț), a trecut la Domnul, sâmbătă, 28 ianuarie 2017. Trupul său este depus la Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde va fi înmormântat marți, 3 februarie, la ora 10:30.
Părintele Proclu (Gheorghe Nicău) s-a născut pe data de 13 noiembrie 1928, în satul Mitocu Bălan, județul Neamț. El a intrat în obștea Mănăstirii Sihăstria Neamț la vârsta de 12 ani, notează doxologia.ro.
În anul 1949 a fost trimis, împreună cu alți viețuitori ai Sihăstriei, la Mănăstirea Slatina, pentru revigorarea vieții monahale. De acolo a fost alungat de comuniști, în urma decretului din 1959. Cu binecuvântarea Părintelui Cleopa Ilie, Părintele Proclu s-a retras în satul natal, Mitocu Bălan, unde a viețuit într-o chilie la poalele pădurii.
Părintele era cunoscut pentru smerenia și blândețea sa. Fiind căutat tot timpul de numeroși oameni pentru sfaturi duhovnicești, celor mai mulți Părintele Proclu le spunea: ați venit la un moș prost de cap, fără carte, la păcătosul pământului! Viața mea e un deal și-o vale, nimic folositor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6012, Ultimul acces: 2019-07-23 10:21:12


Setul de evenimente 2 -
Nr. vizualizări:10523
Data ultimei vizualizări:2019-07-23 12:16:04
Data actualizare:2018-11-15 13:29:58
Data încărcării:2006-01-20 10:13:12
Nr. Mesaje:1
Apreciere:
(2010-06-05)
FRUMOASA ASEZARE MONAHALA ,DE CITE ORI BUNUL DUMNEZEU MA AJUTA SA AJUNG PE MELEAGURI BUCOVINENE DE ATITEA ORI MERG SA REVAD ACEASTA FRUMOASA DE ACUM MANASTIRE. DE ATITEA ORI IMI SFINTESC MASINA SI MA INSPIR DE BUNA CREDINTA ORTODOXA DE CARA VETUITORI DE ACOLO O AU. VENIND INAPOI LA TIMISOARA PE TOTI PRIETENI CARE MERG SPRE FRUMOARELE MELEAGURI BUCOVINENE II INDRUM SA VIZITEZE SI ACEASTA FRUMOASA MANASTIRE A SCHITULUI PUTNEI.
@YAHOO.COM
Nr. Fotografii:116
Fotografi:Alexandru Losonczy: 84
Costel Novac D-veni: 12
Voluntar: 8
Merlinlx: 6
Gabriel Avramovici: 4
CrestinOrtodox.ro: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2009-04-13
Aparat: Canon Canon PowerShot SX10 IS
Contor: 103

Biserica veche
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2016-08-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 11

Biserica veche
Foto: Alexandru Losonczy

Contor: 0

Biserica veche
Foto: Merlinlx

Data: 2016-08-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 10

Biserica veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-08-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 8

Biserica veche
Foto: Alexandru Losonczy

Contor: 0

Biserica veche
Foto: Merlinlx

Data: 2009-04-13
Aparat: Canon Canon PowerShot SX10 IS
Contor: 13

Biserica veche
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2016-08-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 7

Biserica veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-08-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 9

Biserica veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-08-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 8

Biserica veche
Foto: Alexandru Losonczy

Contor: 4

Biserica veche
Foto: Merlinlx

Data: 2010-01-02
Aparat: LG Electronics KC550
Contor: 21

Biserica veche
Foto: Voluntar

Data: 2016-08-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 9

Biserica veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-08-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D300
Contor: 7

Biserica veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2016-08-09
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 10

Biserica veche
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2018-08-19
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D3300
Contor: 0

Două biserici
Foto: Voluntar


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8