Alba Iulia :: Catedrala Sf. Treime - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Sf. Treime
Alba Iulia
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Alba Iulia
Județ:Alba
Cod poștal:510000
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.apulum.ro, www.cjAlba.ro, ab.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Treime
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:CATEDRALA EPISCOPALA ORTODOXA ROMANA, ALBA IULIA simbol al intregirii statului national roman, construita intre anii 1921 si 1922, dupa planul arhitectului Gh. Stefanescu, executat de inginerul Tiberiu Eremie; arhitectura in stil bizantin cu elemente specifice epocii lui Matei Basarab, Vasile Lupu si Constantin Brancoveanu; fatade decorate cu ciubuce in registrul superior si la baza turlei Pantocratorului, brau in torsada puternic reliefat sub acesta, ferestre cu vitralii; interior cu stalpi octogonali placati in marmura de Moneasa, care sustin cupola impresionanta a noasului; pictura in fresca, stil neobizantin, cu scene biblice, incadrate de motive ornamentale florale si geometrice; tablouri votive cu Mihai Viteazul si sotia doamna Stanca in pronaos, opera a pictorului Costin Petrescu in naos si altar; pictura restaurata de pictorii Dumitru Damian, Grigore Popescu si Nicolae Sava, in anul 1993; biserica resfintita pe 19 iunie 1994, sub ingrijirea Episcopului Andrei Andreicut; portal bogat impodobitcu scene biblice, realizate in mozaic de pictorul Dumitru Norocea, Iconostas sculptat de C. Babic; incinta marcata de silueta inalta a clopotnitei (85m) , de galerii sustinute de galerii sustinute de coloane si arcade duble, unind pavilioanele din vest si est, ultimele cu coloane si capiteluri de inspiratie corintica; Catedrala a incoronarii Regelui Ferdinand I Intregitorul si a Reginei Maria, 15 octombrie 1922; Scaun mitropolitan in care au pastorit Sfintii Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest (†1678) si urmasul sau Sava Brancovici (†1683) aparatori neobositi ai Ortodoxiei ca Mitropoliti ai Transilvaniei –praznuiti pe 24 aprilie; colectie muzeala; biserica de lemn ridicata pe ruinele Catedralei rectitorite de Mihai Viteazul in 1597, distrusa de habsburgi in 1714; exponate arheologice.
Alte informații:Catedrala Incoronarii se afla in partea de vest a Cetații Alba Carolina din Alba Iulia, in apropiere de Piața Tricolorului, aproape de Platoul Roman, unde, in 1918, 100. 000 de romani au aclamat unirea Transilvaniei cu Romania. Catedrala Incoronarii mai este cunoscuta sub numele de Catedrala Reintregirii Neamului sau catedrala a Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane de Alba Iulia. Catedrala a fost construita in timp record (9 luni) , in anii 1921 1922, fiind destinata unui scop precis: incoronarea regilor Ferdinand I și Maria, suveranii nou reunitei Romanii dupa primul razboi mondial. Incoronarea a avut loc la 15 octombrie, 1922. Ferdinand I, fiind catolic, ceremonia de incoronare nu a avut loc in biserica, ci in curtea catedralei. Dupa slujba din catedrala, regele Ferdinand și-a pus singur pe cap Coroana de Oțel. Cu o saptamana inainte avusese loc sfințirea bisericii, primind hramul Sfinții Arhangheli Mihail (in onoarea primului unificator al romanilor, Mihai Viteazul, 1600) și Gabriel. Biserica este in forma de cruce greaca bizantina. Construcția catedralei este inspirata de vechea arhitectura medievala romaneasca. Naosul este dominat de cupola centrala sprijinita de patru coloane octogonale acoperite cu marmura. Pictura murala in stil bizantin tradițional, a fost realizata in tehnica fresca de Costin Petrescu și ucenicii sai. Pe ambele laturi ale intrarii, in loc de tabloul votiv, apar portretele Regelui Ferdinand I și a Regina Maria, suveranii Romaniei Mari. In timpul regimului comunist, aceste picturi istorice au fost acoperite cu vopsea. Iconostasul, mobila si stranele sunt realizate din lemn de stejar, cu ornamente inspirate din arta brancoveneasca. Biserica este inconjurata de o incinta de forma dreptunghiulara, cu cate doua pavilioane mari la est și vest. In pavilioane de pe latura de est sunt Arhiepiscopia Ortodoxa, muzeul și biblioteca. In plus fața de simbolul reunificarii naționale, catedrala este, de asemenea, simbolul reunificarii spirituale a romanilor. Dupa interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma, a avut loc aici o cermemonie dedicata "reunificarii Bisericii Ortodoxe Romane": la 1 decembrie 1948, mai mulți preoți greco-catolici au depus juramant de credința catre Patriarhul ortodox al Romaniei.
Nr. vizualizări:60378
Data ultimei vizualizări:2024-03-29 06:56:29
Data ultimei actualizări:2017-11-08 11:51:15
Data încărcării pe sit:2006-03-22 04:16:18
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-08-16
Aparat: BenQ Corporation DC C125X series
Contor: 162

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru