Albesti-Paleologu :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Albești-Paleologu
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Albești-Paleologu
Comună:Albești-Paleologu
Județ:Prahova
Cod poștal:107010
Telefon :0726... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro, www.cjPH.ro, ph.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Neagu Vali
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Primele documente privitoare la satul Albesti Paleologu sunt datate pe la sfarsitul secolului al XVII - lea. In acestea sunt mentionate numele unor preoti albesteni care au scris zapise in disputele privind diferite vanzari de mosii. Astfel, in anul 1690 exista “popa Patru ot Albesti” iar in anul 1697 exista “popa Mihnea ot Albesti”.
In anul 1778 geograful Jurgen Bauer, in memoriile sale, consemneaza ca la Albesti exista o biserica din piatra: “Alpeschi village avec une eglise de pierres”.
In anul 1799 Barbu Vacarescu si sotia sa Stanca, nascuta Slatineanu, proprietarii satului Albesti Paleologu, care aveau aici case boieresti, au construit in sat o biserica din piatra. Biserica avea urmatoarea pisanie: “Cu vrerea Tatalui si a Fiului si cu ajutorul Sfantului Duh, s-au construit aceasta Sfanta si Dumnezeiasca Biserica in satul Albesti ce se praznuieste cu hramul Adormirea Precistei si a Sfintilor Doftori Cosma si Damian si s-au ostenit cu toate cheltuielile Dumnealui Barbu Vacarescu Vornic si sotia sa Stanca si cu fiii lor Ileana si Alexandru in zilele domnului nostru Ion Alexanmdru Moruzzi Voevod, sfarsit si lui Dumnezeu lauda, 1799, august, 2. ”
Biserica are un plan treflat si este impartita, ca toate vechile biserici, in pridvor, pronaos, naos si altar. Construita pe o temelie de beton armat, de pe care se inalta zidurile din caramida presata, biserica are o lungime de 27 m, o latime, in abside , de 12 m si o inaltime de 15 m. Sunt de remarcat medalioanele pictate, care inconjoara biserica si infatiseaza pe unii prooroci, apostoli, mucenici, marturisitori si ierarhi, iar in partea de Rasarit a altarului, pe Maica Domnului, intre Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil. La intrarea in biserica sunt zugraviti Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Sfintii Mari Mucenici Gheorghe si Dimitrie, iar deasupra, icoana Adormirii Maicii Domnului.
Clopotnita respecta acelasi stil arhitectonic si este dotata cu doua clopote.
Pe parcursul secolului al XIX - lea biserica a fost reparata de mai multe ori, iar in anul 1901 a fost reconstruita de Doamna Ecaterina Sfetescu, proprietara mosiei, conform cu
testamentul sotului sau, decedat, Dimitrie Sfetescu. Preot era atunci Sachelarie Radulescu. In acelasi an, aceiasi proprietari au construit langa biserica prima scoala din Albesti, care, fiind afectata de cutremurul din 4 martie 1977 si devastata de raufacatori, in anii din urma a fost demolata.
In randul slujitorilor la biserica din Albesti urmeaza, pentru scurt timp, preotul Nicolae Alexandru.
Biserica Sfanta Adormirea din satul Albesti a avut de suferit de pe urma inundatiei provocate de apa Cricovului, in urma ploilor din iunie 1940 si mai ales de pe urma cutremurului din noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1940, cand turla centrala s-a prabusit. Doi ani mai tarziu, sub pastoria preotului Gheorghe Barascu, cu cheltuiala enoriasilor si cu ajutorul urmasilor ctitorilor – Dr. Ioan Negruzi si sotia sa, Ecaterina Negruzi – biserica a fost din nou reparata.
Dupa al doilea Razboi mondial a fost numit ca preot paroh tanarul teolog Constantin Zaharia, care a pastorit mai bine de doua decenii si jumatate. In timpul pastoriei lui, intre 1967-1968, biserica a fost pictata cu cheltuiala credinciosilor, in tehnica tempera.
In anul 1970 a fost numit prin transfer la Albesti preotul Nicolae Polisciuc, basarabean de origine, in timpul pastoriei lui construindu-se clopotnita.
In 1975 vine ca paroh la Parohia Albesti Paleologu preotul Gheorghe Dumitru, fiul satului, preot luminat si bun gospodar, cu o bogata experienta, dobandita la parohiile Sucutard (jud. Cluj) , Pantazi si Romanesti. Parintele Gheorghe Dumitru si-a asumat greaua misiune de a recladi, extinde si picta biserica, dupa ce aceasta a suferit mari sricaciuni la cutremurul din martie 1977. Lucrarile au durat mai bine de zece ani si s-au realizat cu eforturi foarte mari, prin contributia credinciosilor si a Arhiepiscopiei Bucurestilor, in octombrie 1987 biserica fiind tarnosita de I. P. S. Dr. Nifon, actualul Arhiepiscop al Targovistei.
In prezent slujitor al bisericii este Neagu C. Vali, preot paroh din anul 1993. In ultimii ani, tot cu ajutorul credinciosilor, a fost reconstruita din temelie casa parohiala, a fost repictata tinda si exteriorul bisericii, au fost procurate obiecte de cult si s-a organizat cancelaria parohiala, cu biblioteca si arhiva. Deasemenea, cu sprijinul Primariei s-au efectuat lucrari de imprejmuire, s-a schimbat tamplaria bisericii, s-a montat instalatie de incalzire centrala si de climatizare.
Alte informații:Cod IBAN: RO44RNCB0205044882070001
Banca: Banca Comerciala Romana
Nr. vizualizări:11443
Data ultimei vizualizări:2025-03-25 06:35:05
Data ultimei actualizări:2017-08-28 09:46:38
Data încărcării pe sit:2006-03-26 11:09:12
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-07-02
Contor: 554

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar