Arbore :: Biserica Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Catolică
Arbore
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Arbore
Comună:Arbore
Județ:Suceava
Cod poștal:727015
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.ERCIS.ro, www.primaria-Arbore.ro, www.cjSuceava.ro, www.prefecturaSuceava.ro
Hram:Nașterea Maicii Domnului
Detalii:Biserica romano-catolică din Arbore a fost construită în anul 1902 de către comunitatea germanilor de religie catolică din satul Arbore (în germană Deutsch-Arbora) , aflat pe atunci în Ducatul Bucovinei. La momentul acela, în satul Arbore locuiau mulți etnici germani. Biserica a fost construită în centrul localității, la șosea. Ea are hramul Nașterea Sfintei Fecioare Maria (sărbătorit la 8 septembrie) .

Soții Josef și Paulina Gröss au donat în 1903 trei clopote, care fuseseră confecționate de atelierul lui Peter Hilzer din Wiener Neustadt. Pe clopote se află următoarea inscripție: "Peter Hilzer, K. u. K. – Hof Glocken-Gießer in der Wiener Neustadt 1903".

După datele Recensământului general al populației României din 29 decembrie 1930, în satul Arbore locuiau 422 credincioși romano-catolici. Aceștia reprezentau o pondere de 7, 10% din populația localității. Marea majoritate a lor era de etnie germană.

În noiembrie 1940, membrii familiilor Gebert și Tomaschewski, care făceau parte din consiliul bisericii, au luat cele trei clopote menționate anterior și le-au depozitat în cutii. Aceste cutii au fost transportate cu trenul, prin Ungaria și Austria, într-o tabără de refugiați din regiunea sudetă. Acolo au stat timp de doi ani și jumătate ambalate în cutii, cât timp familiile respective și-au avut reședința în acea tabără. După expulzarea agricultorilor francezi din Alsacia și Lorena de către naziști, membrii familiilor Gebert și Tomaschewski au fost mutați acolo în 1943, în casele părăsite. Fiind nevoiți să fugă în septembrie 1944 ca urmare a apropierii frontului, refugiații nu au putut lua cu ei și clopotele. Familia Gebert s-a stabilit în Rheinhessen, iar familia Tomaschewski în Saarland. Aflați în vizită la mormântul bunicului lor din Alsacia și Lorena, Hilde Morgenthaler, născută Gebert, și verișorul ei Franz Schmidt din Stein-Bockenheim s-au interesat de clopote și le-au găsit. Un clopot se afla în turnul școlii din Anhaltshoffen (azi Ajoncourt) , un altul într-o biserică din Fossingen (azi Fossieux) , iar clopotul cel mai greu în mănăstirea de acolo. În anul 1966, s-a construit Biserica "Sf. Cruce" (Heilig-Kreuz-Kirche) din Wonsheim (landul Renania-Palatinat, Germania) . Cum aceasta ducea lipsă de clopote, Hilde Morgenthaler i-a adus la cunoștință preotului-paroh Leon din Fürfeld de situația celor trei clopote. După o serie de obstacole birocratice, s-au obținut actele de trecere peste frontieră a clopotelor. Hilde Morgenthaler, împreună cu fratele Ferdinand Gebert și cu verișorul Franz Schmidt, au transportat clopotele cu două mașini în Germania. Clopotele au fost restaurate de turnătoria F. W. Schilling din Heidelberg și amplasate în turnul Bisericii "Sf. Cruce" din Wonsheim.

Până în 1940, biserica din Arbore a fost filială a Parohiei Solca. Aceasta a fost desființată în anii '40 ai secolului al XX-lea, ca urmare a imigrării enoriașilor catolici germani în Germania. În timpul războiului, pr. Jósef Kledzik, paroh de Solonețu Nou (1939-1942) , a păstorit și comunitățile romano-catolice din Solca și Arbore.

În perioada regimului comunist, numărul credincioșilor romano-catolici din Arbore s-a micșorat în mod continuu, majoritatea lor emigrând în Germania.

În prezent, Biserica romano-catolică din Arbore este filială a Parohiei "Coborârea Sfântului Duh" din Solonețu Nou. În această biserică sunt celebrate liturghii foarte rar, din cauza lipsei de credincioși romano-catolici din localitate.
Nr. vizualizări:5051
Data ultimei vizualizări:2021-05-16 16:33:36
Data ultimei actualizări:2018-10-05 09:42:59
Data încărcării pe sit:2006-03-31 01:14:01
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-08-11
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 144

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu