Oradea :: Catedrala Greco-Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Greco-Catolică
Oradea
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Oradea
Județ:Bihor
Adresa:strada Iuliu Maniu nr. 5
Cod poștal:410104
Telefon :0259... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.egco.ro, www.oradea.ro, www.cjBihor.ro, www.prefecturaBihor.ro
Preot:Ioja Balint, Ovidiu Duma, ai Tegzeș
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Baroc
Detalii:Retrocedată credincioșilor greco-catolici pe data de 20-11-2005.
Alte informații:Parohia Oradea I Sfântul Nicolae
Cod Monument:BH-II-m-B-01058
Informații conexe:YOUTUBE.COM: The Greek - Catholic Cathedral from Oradea (Video)
Știri despre biserică:

»  Sărbătoarea Sf. Ioan Botezătorul marcată în Catedrala din Oradea (2019-01-08)

 Închide 

Sărbătoarea Sf. Ioan Botezătorul marcată în Catedrala din Oradea

[2019-01-08]
în Catedrala din Oradea
Sfântul Ioan Botezătorul este un model spiritual, care ne ajută să descoperim și să împlinim cu adevărat misiunea noastră, acolo unde suntem: aceasta a fost ideea subliniată la Sfânta Liturghie celebrată luni, 7 ianuarie a.c., în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea de pr. Vasile Dobrată, de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul.

Potrivit calendarului bizantin, Înaintemergătorul Domnului, este sărbătorit în ziua succesivă Botezului Domnului, solemnitate marcată anual pe 6 ianuarie. Și în acest an, de Bobotează, sute de credincioși au trecut pragul aceluiași lăcaș pentru a lua parte la slujba de Sfințire Mare a apei, celebrată duminică, 6 ianuarie a.c., de pr. Antoniu Chifor, Vicar cu preoții în Episcopia Greco-Catolică de Oradea, pr. Ovidiu Duma, paroh al Catedralei „Sfântul Nicolae” din Oradea, împreună cu un sobor de preoți. La o zi după Botezul Domnului, când Dumnezeu, prin Taina Botezului, revelează fiecărui creștin adevărata identitate, de fiu în „Fiul meu cel iubit întru Care am binevoit”, Sfântul Ioan Botezătorul îl readuce pe Isus în prim plan, recunoscându-i misiunea de Mântuitor: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”.
Astfel, a subliniat pr. Dobrată, Sfântul Ioan Botezătorul „știe motivul pentru care a venit în lume: acela de a boteza cu apă, ca să fie arătat lui Israel cel «despre care eu am zis: După mine vine un bărbat, care a fost înainte de mine, fiindcă mai înainte de mine era, și eu nu îl știam»”. Și noi ,”ori de câte îl arătăm pe Isus lumii, îl aducem în locul unde ne aflăm, îl facem cunoscut, împlinim acest cuvânt al Evangheliei, suntem noi în locul celui care spune «Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii»”. De asemenea, Sfântul Ioan Botezătorul ne îndrumă în a redescoperi sensul vieții. „«De ce am venit în lume?» sau «Care este vocația mea?» sunt întrebări la care, dacă încă nu am găsit răspuns, riscăm să ne petrecem viața alergând după nimicuri (…) iar oamenii care nu știu care este planul lui Dumnezeu în viața lor sunt adesea ademeniți de vanitate, gelozie sau invidie și, în esență, sunt nefericiți.”
Sfântul Ioan să fie pentru noi model de viață, pentru a putea simți importanța acestei sărbători în cuvintele lui Isus Cristos care spune „Adevăr vă zic vouă: Nu s-a ridicat între cei născuți din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul”. Urând la „La mulți ani!” tuturor celor care își serbează ziua numelui, la finalul sărbătorilor de iarnă încheiate de «Sfântul Ion», suntem chemați să trăim astfel încât să transmitem celorlalți bucuria Crăciunului în fiecare zi. (Biroul de presă al Eparhiei de Oradea)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 820, Ultimul acces: 2020-05-24 13:46:54

»  27 de ambasadori străini au vizitat Catedrala Sf. Nicolae, din Oradea (2018-10-24)

 Închide 

27 de ambasadori străini au vizitat Catedrala Sf. Nicolae, din Oradea

[2018-10-24]
vizita unor ambasadori
Orașul Oradea a primit vineri, 19 octombrie 2018, vizita corpului diplomatic străin acreditat la București, însoțit de reprezentanții autorităților locale. Vizita celor 27 de ambasadori care au venit la Oradea a fost organizată de Ministerul Afacerilor Externe, cu ocazia Centenarului. După ce au vizitat Prefectura și Primăria, oaspeții au vizitat și comunitățile religioase prezente în oraș. La Catedrala greco-catolică Sf. Nicolae aceștia au fost primiți de către pr. Mihai Vătămănelu, Vicarul General al Episcopiei; pr. Ovidiu Duma, parohul Catedralei; pr. Adrian Podar, profesor de engleză; și Eugen Ivuț, secretar episcopal, în acordurile cântecelor susținute de către corul de copii al Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, citim în materialul de pe EGCO.ro.

Părintele Vicar a transmis tuturor celor prezenți un mesaj de bun venit, în care a arătat c㠄nu se poate face o disociere între istoria unei țări, a unei localități și istoria unei comunități religioase. Biserica Română Unită cu Roma a jucat un rol esențial în dezvoltarea culturii și educației românești moderne; tradițional ea este considerată una dintre cele două Biserici naționale românești”. A redat pe scurt încercările prin care a trecut Biserica Greco-Catolică după 1948, când a fost desființată, „bunurile ei expropriate, iar preoții, Episcopii și o mare parte dintre credincioși au fost persecutați, torturați și întemnițați în închisorile comuniste, unde au plătit cu prețul vieții. În urma desființării Bisericii Unite din perioada 1948-1989, lăcașurile de cult au fost preluate de Biserica Ortodoxă”.
Părintele a continuat afirmând c㠄asistăm în această perioadă la o prefigurare a unui nou început: realitățile pe care le trăim, deschiderile politice și culturale sunt o provocare continuă pentru Biserică și pentru societatea care în ultimii ani s-a dezvoltat deosebit de mult. Sunt numeroși cei care merită recunoaștere pentru realizările care vizează generațiile viitoare, dar aș dori să mulțumesc în primul rând pentru sprijinul categoric, prompt și extrem de generos acordat Bisericii noastre de numeroase organisme și organizații din țările pe care cu onoare le reprezentați.”
A mai adus de asemenea „un omagiu profesiei de ambasador, care prin natura ei este creatoare de pace, de unire, de colaborare… Rolul Excelențelor dumneavoastră în realizarea unor mari proiecte social-culturale este esențial, deoarece numai cu ajutorul unor oameni cu viziune se pot crea adevărate punți de legătură prin care să se realizeze schimburi de valori spirituale între popoare și națiuni”. Cei 27 de ambasadori au ajuns la Oradea în cea de-a treia sesiune de vizite organizată de MAE, după Iași și zona Maramureșului, urmând ca sâmbătă să se îndrepte spre Arad și de acolo către Timișoara. Scopul vizitei a fost acela de a promova legături comerciale, culturale educaționale și de alte feluri între zonele pe care le vizitează în România și țările pe care le reprezintă.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 922, Ultimul acces: 2020-05-24 13:46:54

»  Comemorarea PS Vasile Hossu la Oradea (2017-06-12)

 Închide 

Comemorarea PS Vasile Hossu la Oradea

[2017-06-12]
Comemorare la Oradea
12.06.2017, Oradea (Catholica) - La împlinirea celor 20 de ani de la trecerea la Domnul a PS Vasile Hossu, Episcop de Oradea, în Catedrala „Sfântul Nicolae”, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și Slujba Parastasului pentru sufletul ierarhului. PS Virgil Bercea, succesorul său ca Episcop de Oradea, a slujit alături de un numeros sobor de preoți. În cuvântul adresat credincioșilor Preasfințitul Virgil a reiterat viața distinsului ierarh, care s-a remarcat prin bunătate, credință, modestie, iubire față de tineri, precum și prin rolul jucat în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică și în urbea orădeană.
Prezenți la acest moment de comemorare, credincioșii, profesorii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, studenții Seminarului Teologic Greco-Catolic, studenții și elevii Colegiului „Sfânta Familie” precum și preoții au coborât în cripta Catedralei, acolo unde Preasfințitul Vasile așteaptă a învierea cea de obște, pentru un moment de reculegere și rugăciune, citim într-un material publicat de biroul de presă pe situl eparhial, EGCO.ro. Același sit publică și un material AGERPRES, semnat de Eugenia Pașca, în care este prezentată viața Ierarhului. Materialul începe cu o declarație a actualului Episcop de Oradea.
„A fost un om cu adevărat bun, sfânt și înțelept. Bun pentru că avea o bunătate nativă și reușea să o transmită prin toată ființa dânsului; sfânt, pentru că a încercat toată viața să trăiască după preceptele Evangheliei, chiar dacă a suferit în pușcărie și după aceea a fost hărțuit, a rămas cu seninătate sufletească și, în același timp, cu bună dispoziție sufletească. Acestea sunt coordonate pentru sfințenie. Era și un om înțelept, pentru că preasfințitul nu s-a certat niciodată cu nimeni. Oricât ar fi încercat cineva, el nu s-a certat niciodată. Ne-a lăsat ca moștenire, pentru eparhia noastră, exemplul său de a-i călca pe urme și a ne îndrepta către Împărăție,” a declarat, pentru AGERPRES, PS Virgil Bercea, despre predecesorul său.
După șapte ani de episcopat în Oradea, la 8 iunie 1997, Vasile Hossu a decedat la vârsta de 78 de ani. A fost înmormântat în curtea bisericii mănăstirii franciscane „Maica Domnului”, reprezentanții Episcopiei Ortodoxe nefiind de acord, la momentul respectiv, cu înhumarea în cripta Catedralei Sf. Nicolae, retrocedată ulterior greco-catolicilor. La 13 mai 2007, cu prilejul aniversării a 230 de ani de la înființarea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea (1777), osemintele sale au fost exhumate și așezate în cavoul Episcopilor de sub altarul Catedralei Sf. Nicolae. Născut în Carei, Vasile Hossu ajunge cu părinții în Oradea, pe când era elev în clasa a doua, iar primii ani ai vieți petrecuți într-unul din cartierele orașului, printre copii de diferite etnii, l-a ajutat ca, în viitor, să fie înțelegător față de toți cei din jurul său.
A urmat studiile secundare la prestigiosul Liceu „Emanuil Gojdu”. După bacalaureatul în 1939, se înscrie la Școala de Aviație de la București, însă dezamăgit de figurile triste ale unor ofițeri polonezi care se refugiaseră în România datorită războiului, cât și datorită mamei sale, renunță la Școala de Aviație și se înscrie la Academia de Teologie Română Unită din Oradea. Părintele franciscan Ioan Gârleanu, ce i-a fost îndrumător spiritual, și Episcopul Ioan Suciu l-au călăuzit să aprofundeze chemarea spre preoție. În 1945 este hirotonit preot celib, după care își completează studiile în filologie, obținând diploma de profesor de limba română, în 1956. Ocupă diferite funcții administrative, în Oradea, Șimleul Silvaniei, Vadu Crișului. Evenimentele tumultoase ale anului 1948 l-au găsit pe preotul Vasile Hossu în parohia Vadu Crișului. Refuză să semneze trecerea la ortodoxie, îndemnându-și credincioșii să își păstreze cu tărie credința.
După interzicerea Bisericii Greco-Catolice și arestarea Episcopilor, a reușit să se încadreze ca profesor suplinitor într-un sat din județul Cluj (Valea Drăganului – Traniș). A reluat legătura cu preoții greco-catolici nearestați și cu noul Episcop, Iuliu Hirțea. Pentru activitatea sa clandestină a fost arestat în 1952 și apoi anchetat timp de 6 luni în beciurile Securității din Oradea. Este condamnat, împreună cu cei din „Lotul Hirțea”, pentru spionaj și nedenunțarea activității clandestine a noului episcop orădean. După doi ani de închisoare, este eliberat și a revenit ca profesor în mica localitate Traniș. În 1988, după pensionare este chemat la Oradea, unde a desfășurat, în parohia romano-catolică Sfânta Maria, o activitate pastorală, cu deosebire catehetică, clandestină, insistând cu predilecție la educarea și formarea creștină a tineretului.
Urmare a vieții sale exemplare, canonicul Coriolan Tămâian, care deținea puterea ordinară de jurisdicție în Eparhia Oradiei din 1978, după moartea Episcopului Iuliu Hirțea, l-a desemnat pe preotul profesor Vasile Hossu, succesor al său, devenind astfel, după moartea lui Coriolan Tămâian, în 1989, Ordinarius diecezan. La 3 martie 1990, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Vasile Hossu, Episcop titular al Eparhiei de Oradea, iar la 27 mai, într-un cadru festiv, care a avut loc la Baia Mare, a fost consacrat Episcop, prin punerea mâinilor Mitropolitului dr. Alexandru Todea asistat de delegatul Sfântului Scaun.
Sub îndrumarea sa se pun bazele și se redeschid instituțiile de învățământ desființate în 1948 și reînființează parohii în județele Bihor, Sălaj și Satu Mare, pentru care, în timpul vieții sale, a hirotonit peste 50 de preoți, a demarat construirea unor importante lăcașe de cult, dar și a contribuit și la creșterea numărului de asociații ale tinerilor.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1056, Ultimul acces: 2020-05-24 13:46:54


Nr. vizualizări:3495
Data ultimei vizualizări:2020-05-24 13:46:54
Data actualizare:2016-02-11 10:32:04
Data încărcării:2006-03-16 05:09:26
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:8
Fotografi:Silviu Gogulescu: 5, Flavius Pătruți: 1, Nelu_Pozaru: 1, internet: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-07-03
Aparat: FUJIFILM FinePix S2000HD
Contor: 148

Vedere din lateral
Foto: Flavius Pătruți

Data: 2011-12-08
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 52

Vedere din spate
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2012-08-27
Contor: 34

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2011-12-08
Contor: 126

Vedere din spate
Foto: internet

Data: 2011-12-08
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 30

Printre copaci
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-12-08
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 35

Vedere din lateral
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-12-08
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 30

Vedere din spate
Foto: Silviu Gogulescu

Data: 2011-12-08
Info: sursa: www.panoramio.com/user/609791
Contor: 36

Turnul
Foto: Silviu Gogulescu