Roman :: Catedrala Arhiepiscopala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Arhiepiscopală
Roman
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Roman
Județ:Neamț
Adresa:strada Alexandru cel Bun nr. 5
Cod poștal:611065
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mmb.ro, www.primariaRoman.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Ctitorie a lui Petru Rares din 1542, cladita pe locul bisericii atribuite lui Roman I sau Alexandru cel Bun, sfarsitul sec. XIV- inceputul sec XV; a fost terminata de fiul sau Ilias Voda (1542-1550) ; fatade modificate in secc. XVII; in sec. XVIII se aduc transformari in ornamentatia firidelor; se fac reparatii pe tot ansamblul; picturi murale din preajma anului 1415; executate de mesterii si zugravii Nichita si Dobre si cele cu o remarcabila valoare din sec. XVI, ilustrand amplu legenda Sfantului Nicolae; in naos si altar picturi din sec. XVIII si XIX; ancadramente si profiluri de factura gotica; monument de arhitectura incadrat artistic in galeria bisericilor din Moldova de Nord; odoare; felonSfantului Ioan Gura de Aur; provenit din Bozant in vremea lui Alexandru cel Bun; epitaf brodat in fir de aur si argint din sec. XVI-XVII; manuscrise in copie din sec. XVIII; obiecte de cult din argint; figuri de episcopi caturari; Pahomie, Episcop al Romanului (+1724) , socotit ‘cel mai de seama carturar dintre clericii moldoveni din acel timp’ (N. Iorga) si Episcopul de Roman Melchisedec Stefanescu, autorul “Chronicilor Romanului si Husilor” (1869-1875) .
Cod Monument:NT-II-a-A-10652
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Cel în suferință trebuie ajutat fără discriminare, spune Arhiepiscopul Ioachim (2019-07-15)

 Închide 

Cel în suferință trebuie ajutat fără discriminare, spune Arhiepiscopul Ioachim

[2019-07-15]
de Gheorghe Anghel

Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului a îndemnat duminică să ne ajutăm aproapele fără discriminare. Nu trebuie să ne uităm la statutul social, ci trebuie să vedem pe Hristos în fiecare dintre semenii noștri care suferă.
„Dincolo de convingerile religioase, de statutul social sau naționalitate, cel aflat în suferință trebuie ajutat, pentru că în suspinul necazului său se află prezent Mântuitorul în permanentă stare de jertfă, așteptând implicarea noastră”, a spus Arhiepiscopul Romanului și Bacăului în omilia rostită duminică, 14 iulie, la Catedrala din Roman.
„În orice rană și necaz se află Hristos, iar prezența noastră la căpătâiul celui bolnav este o poruncă evanghelică de împlinirea căreia depinde propria mântuire”.
Cuvintele au fost rostite în contextul evangheliei din Duminica a IV-a după Rusalii în care este prezentat un episod biblic inedit. Un centurion roman păgân vine la Hristos și îi cere să-i vindece subalternul afectat de boală.
Hristos Domnul îi îndeplinește rugămintea „arătând că Evanghelia Sa are valoare universală, iar mântuirea este darul lui Dumnezeu oferit întregii umanități”.
Răspunsurile la strană au fost date de corala „Paraschevi” a Catedralei arhiepiscopale din Roman.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2742, Ultimul acces: 2020-09-24 04:39:34

»  La 4 ani de la plecarea în veșnicie Arhiepiscopul Eftimie Luca a fost pomenit în Catedrala Arhiepiscopală din Roman (2018-11-06)

 Închide 

La 4 ani de la plecarea în veșnicie Arhiepiscopul Eftimie Luca a fost pomenit în Catedrala Arhiepiscopală din Roman

[2018-11-06]
de Iulian Dumitrașcu

Arhiepiscopul Eftimie Luca, cel care a păstorit Eparhia Romanului și Bacăului între anii 1978 – 2014, a fost comemorat sâmbătă la patru ani de la trecerea în veșnicie.
Slujba de pomenire a fost oficiată în Catedrala Arhiepiscopal㠄Sf. Cuv. Parascheva” din Roman de actualul conducător al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului: Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.
În continuare, cei prezenți au mers în procesiune spre mormântul situat în curtea Centrului Eparhial, unde a fost oficiat un trisaghion pentru pomenirea celui de-al 76-lea ierarh pe scaunul de la Roman, potrivit informațiilor furnizate de Eparhie pe site-ul oficial.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhiepiscopul Ioachim a evocat personalitatea Arhiepiscopului Eftimie Luca ce „a știut să coordoneze viața acestei Eparhii printre aisbergurile care puteau lovi Biserica pe care o conducea cu multă înțelepciune”.
„A avut încredere tot timpul în Dumnezeu și El l-a inspirat să ia deciziile bune pentru ca această Eparhie să își continue drumul celor 600 de ani aici la Roman”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La final, părinții slujitori de la Catedrala Arhiepiscopală au împărțit credincioșilor prezenți pachete cu alimente întru pomenirea fostului păstor de la Roman.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4076, Ultimul acces: 2020-09-24 04:39:34

»  Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost sărbătorită la Catedrala arhiepiscopală din Roman (2018-10-15)

 Închide 

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost sărbătorită la Catedrala arhiepiscopală din Roman

[2018-10-15]
de Florin Nicolaie

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat duminică, Sfânta Liturghie la Catedrala din Roman în ziua hramului acesteia, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.
Împreună cu ierarhul au slujit mai mulți ieromonahi și stareți ai mănăstirilor din cuprinsul eparhiei, informează Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.
În omilia sa, Ierarhul a vorbit despre exemplul Sfintei Cuvioase „prăznuită ca model de viețuire a creștinilor într-o societatea ce devine din ce în ce mai desacralizată”.
„Într-o lume în care descreștinarea a devenit program de acțiune și în care se vorbește tot mai deschis și mai des de pășirea într-o eră post-creștină, Sfânta Cuvioasă Parascheva adună an de an la racla sa de la Iași, în ziua de 14 octombrie, sute de mii de pelerini, a precizat Înaltpreasfinția Sa.
Ierarhul a subliniat c㠄Bisericile ortodoxe răspândite astăzi pe toată fața pământului mărturisesc credința neclintită în puterea dată Sfintei Cuvioase Parascheva de a arăta prin minunile sale că minunea este în ordinea divină a lumii tot atât de reală ca legea gravitației”.
În Moldova, receptarea liturgică și formele de venerare închinate Cuvioasei sunt atât de intens prezente în viața creștinilor, încât, între sfinți, doar cultul închinat Maicii Domnului ocupă un loc mai important.
„Inima credincioșilor din această zona a Moldovei bate în ritm cu inima lui Iisus Hristos”, a mărturisit Înaltpreasfinția Sa.
La fina ierarhul a adresat o mulțumire către toți credincioșii:
„Iubiți credincioși vă mulțumim pentru toată dragostea voastră și pentru tot atașamentul pe care îl aveți față de sfânta noastră Ortodoxie, față de toate aceste tradiții care împodobesc credința noastră străbună”.
În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Todirașc Ionuț a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Oțelești, din Protopopiatul Bacău, iar părintele Dorotei Mazilu a fost hirotesit în treapta de protosighel pe seama Catedralei din Roman.
În continuare, Arhiepiscopul Ioachim, alături de cler și credincioși a mers în procesiune în jurul catedralei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4221, Ultimul acces: 2020-09-24 04:39:34

»  Arhiepiscopul Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie în deschiderea zilelor „Episcop Melchisedec Ștefănescu” (2018-05-14)

 Închide 

Arhiepiscopul Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie în deschiderea zilelor „Episcop Melchisedec Ștefănescu”

[2018-05-14]
de Gheorghe Anghel

Melchisedec ștefănescu
A optsprezecea ediție a manifestărilor dedicate ierarhului Melchisedec Ștefănescu a debutat duminică la Catedrala din Roman. Arhiepiscopul Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie în catedrala din Roman, unde a slujit și înaintașul său în perioada 1879-1892, apoi a oficiat o slujbă de pomenire pentru ierarhul romașcan.
Teolog învățat, personalitate culturală de frunte a secolului al XIX-lea, Episcopul Melchisedec Ștefănescu a luptat pentru afirmarea neamului și pentru creșterea rolului Bisericii în viața poporului. El a fost episcop al Romanului între 1879-1892.
Să stăm cu toții nedezlipiți de ușa cea
împărătească a Bisericii noastre Ortodoxe.
Să iubim din tot sufletul această Sfântă Biserică!
– Episcopul Melchisedec Ștefănescu
Omilia duminicală a fost rostit de părintele Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, care a vorbit despre orbirea trupească și despre cea spirituală.
La finalul Sfintei Liturghii, în capela din curtea fundației „Melchisedec Ștefănescu” a fost oficiată slujba parastasului pentru ierarhul de numele căruia se leagă marile evenimente istorice ale celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea: Unirea Principatelor, Independența de stat a României și Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române.
În amintirea ieruditului ierarh, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a oferit premii în cărți și bani elevilor: Hereș Andreea, Andronic Denisa Elena și Pavelescu Maria, pentru rezultatele deosebite obținute la faza națională a Olimpiadei de Religie, desfășurată anul acesta la Iași, în aprilie 2018.
De asemenea, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim a primit o Diplomă de vrednicie și părintele Adrian Alexandrescu, inspector pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Șcala Bacău, pentru promovarea vaorilor spiritual-religioase în cadrul concursurilor și olimpiadelor școlare.
Totodată, câțiva tineri de la Centrul de Zi din cadrul fundației romașcane, coordonați de doamna Cristina Zmău, au susținut un scurt program artistic dedicat Unirii de la 1918.
Apoi, toți cei prezenți s-au deplasat la mormântul Ierarhului Melchisedec pentru a depune coroane de flori.
Episcopul Melchisedec Ștefănescu
Născut în satul Gârcina din județul Neamț, la data de 15 februarie 1823, în familia preotului Petru Ștefănescu, viitorul vlădică a primit la botez numele de Mihail.
După studiile din localitatea natală, urmează Seminarul Teologic de la Socola, absolvind cursurile acestuia în anul 1843, ca șef de promoție.
În același an este tuns în monahism, primind numele de Melchisedec. În data de 16 august 1844 este hirotonit ierodiacon.
În anul 1848 este trimis să studieze la Academia Teologică de la Kiev, fiind al doilea român care absolvă această instituție de învățământ teologic – după dascălul și protectorul său, arhiereul Filaret Scriban -, obținând titlul de „magistru în teologie și litere“.
Hirotonia întru ieromonah o va primi tot la Kiev, în data de 3 octombrie 1851.
Reîntors în țară, ocupă pentru cinci ani postul de profesor și spiritual la Seminarul Teologic de la Socola, fiind hirotesit arhimandrit la 12 ianuarie 1856 și numit rector al Seminarului Teologic din Huși.
Melchisedec Ștefănescu, ierarh demn și ilustru cărturar
În 1857 este ales deputat în Divanul Ad-hoc din partea clerului din Huși, susținând în cadrul Divanului dezideratul unirii celor două principate românești de la sud și de la est de Carpați și devenind unul dintre fruntașii luptei pentru unire.
Episcopul Melchisedec. Foto Credit: Fototeca Ortodoxiei Românești
Este numit locțiitor al Episcopiei Hușilor, în 15 ianuarie 1861, fiind hirotonit întru arhiereu la Iași, cu titlul „Tripoleos“, în data de 30 decembrie 1862.
În data de 6 ianuarie 1865 este instalat oficial ca locotenent de episcop al nou-înființatei Eparhii a Dunării de Jos și Eparhiot în 27 mai.
În 22 februarie 1879 este ales episcop la Roman, unde continuă cu același zel lucrarea sa în această eparhie, până la decesul său din anul 1892.
Episcopul Melchisedec este socotit, pe bună dreptate, ca una dintre personalitățile providențiale în dobândirea autocefaliei de către Biserica Ortodoxă Română.
Acesta alcătuiește scrisoarea de răspuns trimisă de Sinodul nostru Patriarhului Ecumenic Ioachim al III-lea (1878-1884), în problema sfințirii Sfântului și Marelui Mir la București.
Tot el va fi cel care va alcătui și scrisoarea trimisă Patriarhului Ecumenic Ioachim al IV-lea (1884-1886), prin care se cerea din nou recunoașterea autocefaliei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4363, Ultimul acces: 2020-09-24 04:39:34

»  Concertul „În noaptea de Crăciun” a reunit cinci coruri în Catedrala din Roman. IPS Ioachim a fost prezent la eveniment (2017-12-18)

 Închide 

Concertul „În noaptea de Crăciun” a reunit cinci coruri în Catedrala din Roman. IPS Ioachim a fost prezent la eveniment

[2017-12-18]
de Sorin Ionițe

Cea de-a șasea ediție a Concertului tradițional În noaptea de Crăciun a avut loc sâmbătă în Catedrala Sfânta Cuvioasă Parascheva din Roman în prezența IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și a reunit cinci grupuri corale.
Conform site-ului oficial al Eparhiei, cele cinci coruri participante au fost: Corul Diaconia al catedralei romașcane, Corul Laudamus al Liceului Teologic Episcop Melchisedec, Corul Mănăstirii Bogdana și Corul Mănăstirii Giurgeni.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre mesajul colindelor în viața unei societăți ce se află în continuă transformare:
În seara aceasta am ascultat colindele cântate de dumneavoastră care ne-au introdus în sărbătoare. Deja simțim duhul sărbătorilor creștine, duhul Crăciunului, al Nașterii Domnului care se reînnoiește și pe care, dacă îl ascultăm, auzim un murmur duhovnicesc în inima noastră.
Ascultând colindele și angajându-ne la acest pelerinaj către Hristos prin asemănare, înseamnă că trebuie să ne încadrăm în Duhul Sfânt al Bisericii, noi constituind acele cărămizi vii și conștiente din care se compune Trupul Lui Hristos, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.
După fiecare reprezentație, coralele au primit daruri din partea IPS Ioachim.
La final, toți credincioșii prezenți împreună cu membrii coralelor au cântat colindul O, ce veste minunată!

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4727, Ultimul acces: 2020-09-24 04:39:34

»  Mijloacele de comunicare s-au înmulțit, dar este tot mai puțină comunicare reală, a spus IPS Ioachim în Catedrala din Roman (2017-11-20)

 Închide 

Mijloacele de comunicare s-au înmulțit, dar este tot mai puțină comunicare reală, a spus IPS Ioachim în Catedrala din Roman

[2017-11-20]
de Sorin Ionițe

În cuvântul rostit la slujba din prima duminică a Postului Nașterii Domnului, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a pus problema comunicării și a comuniunii dintre oameni, reflectând asupra Pildei bogatului căruia i-a rodit țarina.
Catedrala arhiepiscopală din Roman s-a dovedit a fi neîncăpătoare de mulțimea creștinilor care au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Părintele Arhiepiscop Ioachim împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Conform site-ului oficial al Eparhiei, în cuvântul rostit după citirea textului evanghelic (Lc. 12: 16-21), Înaltpreasfinția Sa a explicat că mintea egoistă și sufletul nevolnic al omului care face un țel din adunarea bogățiilor nu îl pot duce nicidecum pe acesta la comunicarea, asemănarea și întâlnirea cu Dumnezeul-Iubire.
În această societate în care mijloacele de comunicare s-au înmulțit este tot mai puțină comunicare reală. În Evanghelia de astăzi, care a fost citită la Sfânta Liturghie, găsim tocmai această necomunicare între oameni, a subliniat ierarhul.
Pentru faptul că atunci când ai multe bogății ai rezolvat ca om problema lui a avea, dar nu ai rezolvat problema lui a fi. Când ai mult, evident că nu mai încape loc și pentru a fi. Sufletul este esențialul de care trebuie să ne îngrijim în viața aceasta.
Din dragoste frățească și creștină putem face ca orice acțiune a noastră să fie un ajutor pentru cel care nu are. A face prin a iubi. Indiferent de statul social pe care îl avem în ordinea umană, prin iubirea milostivă descoperim chipul lui Dumnezeu în celălalt, a adăugat Chiriarhul.
Ierarhul a mai spus că nu trebuie să ne atribuim nimic din cele realizate, pentru că toate vin de la Dumnezeu.
Potrivit IPS Ioachim Universul euharistic înseamnă jertfă, dăruire și mulțumire. Orice, oriunde și oricât vine de la Dumnezeu, nu de la noi. Când avem conștiința că tot ceea ce avem este de Sus, atunci ne deschidem conștiința spre celălalt și încercăm să îl ajutăm după posibilitățile noastre.
În cadrul slujbei au avut loc două hirotonii. Diaconul Dănuț Ion a fost hirotonit preot pe seama parohiei cu Nașterea Maicii Domnului din localitatea Ferăstrău, comuna Oituz, acesta slujind și ca misionar la Așezământul Social-Filantropic „Sfântul Ștefan cel Mare” de la Hârja. Teologul Răzvan Lucinschi, a fost hirotonit diacon pe seama capelei Sfântul Ioan Botezătorul de la Colegiul Economic Ion Ghica din Bacău.
La finalul Sfintei Liturghii a fost citită Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii corului Paraschevi al Catedralei arhiepiscopale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5015, Ultimul acces: 2020-09-24 04:39:34

»  Arhiepiscopul Eftimie Luca va fi comemorat în Catedrala din Roman la trei ani de la trecerea la cele veșnice (2017-11-02)

 Închide 

Arhiepiscopul Eftimie Luca va fi comemorat în Catedrala din Roman la trei ani de la trecerea la cele veșnice

[2017-11-02]
de Sorin Ionițe

Arhiepiscopul Eftimie Luca va fi pomenit sâmbătă, 4 noiembrie 2017, în Catedrala Arhiepiscopală Sf. Cuv. Parascheva din Roman, la împlinirea a trei ani de la trecerea la cele veșnice.
IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, va oficia Sfânta Liturghie de către urmată de slujba de pomenire. La eveniment sunt așteptați să participe preoți romașcani, clerici din întreaga eparhie și credincioși care vor dori să aducă un omagiu ierarhului de vrednică pomenire, Eftimie Luca.
După slujbele săvârșite în Catedrală cei prezenți vor merge în procesiune la mormântul ierarhului Eftimie, unde vor fi rostite rugăciuni și cuvântări despre activitatea IPS Eftimie în cele aproape patru decenii de slujire.
Conform site-ului oficial al Eparhiei, programul liturgic din ziua de sâmbătă este următorul:
ora 6:30-Slujba Utreniei;
ora 7:15-Sfânta Liturghie;
ora 9:30-Slujba parastasului;
ora 10.15-procesiune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie.
Arhiepiscopul Eftimie al Romanului și Bacăului a trecut la cele veșnice în 4 noiembrie 2014, la vârsta de aproape o sută de ani (fără cinci zile).
În mesajul de condoleanțe transmis la slujba de înmormântare, Părintele Patriarh Daniel îl descria ca fiind un om echilibrat, iubitor de pace și comuniune, un păstor înțelept și milostiv, prin dragostea sa față de credința și tradiția Bisericii, prin bunătatea și dărnicia sa părintească, exprimate adeseori atât față de clerici, cât și de credincioșii păstoriți și de aceea, i se mai spunea: „Eftimie cel Bun”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4735, Ultimul acces: 2020-09-24 04:39:34

»  Moaștele Sfintei Mucenițe Varvara în Catedrala Arhiepiscopală din Roman (2017-11-01)

 Închide 

Moaștele Sfintei Mucenițe Varvara în Catedrala Arhiepiscopală din Roman

[2017-11-01]
de Sorin Ionițe

Fragmente din moaștele Sfintei Mucenițe Varvara sunt așezate spre cinstire în Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Sfintele moaște vor rămâne până în data de 2 decembrie în sfântul locaș, după care vor pleca la Târgu Ocna.
Moaștele Sfintei Varvara au fost dăruite de IPS Agatanghel, Mitropolit de Odessa și Izmail, pentru sfântul locaș situat la 240 de metri sub nivelul solului, în Salina de la Târgu Ocna.
Conform site-ului oficial al Eparhiei, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a primit fragmentele din moaștele sfintei de la delegatul IPS Agatanghel, preotul protoiereu Rustik.
Înaltpreasfinția Sa a mulțumit pentru darul primit și a oferit la rândul său ierarhului ucrainean stema Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului având în centru icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, așa cum este reprezentată pe fresca originală.
Biserica din sare de la Salina Târgu Ocna a fost zidită și amenajată în perioada aprilie-decembrie 1992. Sfântul locaș a fost ctitorit exclusiv de minerii ce trudesc acolo și se află situat la o adâncime de 240 de metri.
Sfânta Muceniță Varvara este protectoarea minerilor, arhitecților și a constructorilor creștini ortodocși. Mucenița a trăit pe vremea împăratului Maximian (284-305) la Heliopolis.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4757, Ultimul acces: 2020-09-24 04:39:34

»  Hramul Catedralei din Roman | Tradiția și cinstirea Sfintei Parascheva s-au statornicit la Roman, a spus IPS Ioachim (2017-10-16)

 Închide 

Hramul Catedralei din Roman | Tradiția și cinstirea Sfintei Parascheva s-au statornicit la Roman, a spus IPS Ioachim

[2017-10-16]
de Sorin Ionițe

Hramul Catedralei arhiepiscopale din Roman a fost serbat prin oficierea Sfintei Liturghii de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Ierarhul a vorbit credincioșilor despre evlavia românilor la Sfânta Parascheva, cinstită în Catedrala din Roman cu un secol înainte de a fi aduse moaștele ei la Iași.
Împreună cu Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a slujit un sobor de ieromonahi, stareți ai mănăstirilor de pe cuprinsul Eparhiei. La eveniment au participat numeroși credincioși, aducând cinstire sfintelor moaște aflate în tezaurul catedralei, între care și un fragment din moaștele Sfintei Parascheva.
În cuvântul rostit la finalul slujbei, IPS Ioachim a amintit câteva aspecte istorice legate de catedrala din Roman, unde se simte duhul Sfintei Parascheva și duhurile sfinților care sunt cinstiți aici.
Ierarhul a precizat că bazele catedralei au fost puse în 1408, de voievodul Moldovei, Roman I Mușat. De asemenea, a evidențiat și icoana Sfintei Parascheva pictată în anul 1550 de marele teolog și Mitropolit Macarie, fost episcop al Romanului, aflată în sfântul locaș.
E adevărat poate că cel mai important pelerinaj al Ortodoxiei se află aici la Iași, în proximitatea noastră, unde sunt sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva, aduse în timpul lui Vasile Lupu și a Sfântului Mitropolit Varlaam Moțoc, însă tradiția și cinstirea Sfintei s-au statornicit la Roman, după cum bine știți din primele începuturi ale acestui așezământ care dintotdeauna a fost unul episcopal, a spus IPS Ioachim.
Înaltpreasfinția Sa a mai spus că românii plecați departe duc cu ei cultul cinstirii sfinților pe toate meridianele pământului.
Ortodoxia noastră s-a răspândit pe întreaga planetă dat fiind faptul că fiii neamului nostru s-au răspândit pe meridianele pământului, duși acolo din cauza unor nevoi, dar cu ei poartă și cinstirea sfinților celor din neamul lor, a încheiat Chiriarhul Romanului și Bacăului.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Paraschevi a locașului de cult romașcan, notează site-ul oficial al eparhiei.
În cadrul slujbei, diaconul Petrea Silviu Daniel a fost hirotonit preot pe seama Capelei Înălțarea Sfintei Cruci a Departamentului de Pompieri din Roman.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5246, Ultimul acces: 2020-09-24 04:39:34

»  Hramul Catedralei arhiepiscopale din Roman (Programul liturgic) (2017-10-12)

 Închide 

Hramul Catedralei arhiepiscopale din Roman (Programul liturgic)

[2017-10-12]
de Sorin Ionițe

Catedrala arhiepiscopală din Roman își serbează sâmbătă, 14 octombrie 2017 hramul. La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva sunt așteptați să participe numeroși clerici și credincioși din cele șase protopopiate ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Conform site-ului oficial al Eparhiei, slujbele dedicate hramului Catedralei se vor desfășura după următorul program liturgic:
Vineri, 13 octombrie:
ora 08:00 – Utrenia, Acatistul Sfântului Apostol Andrei;
ora 10:00 – Sfânta Liturghie;
ora 17:00 – Slujba de Priveghere a Sfintei Cuvioase Parascheva unită cu Slujba Sfântului Ioan Maximovici la care vor participa preoți din Protopopiatele Roman și Bacău.
Răspunsurile la strană vor fi oferite de corul Melchisedec Ștefănescu al Protopopiatului Bacău și de corul psaltic Diaconia al Catedralei arhiepiscopale.
Sâmbătă, 14 octombrie:
ora 08:00 – Slujba Utreniei;
ora 09:00 – Sfânta Liturghie arhierească la care vor participa stareții și starețele mănăstirilor din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului (răspunsurile la strană vor fi oferite de corul Paraschevi al Catedralei arhiepiscopale).
ora 16:00 – Slujba de Priveghere (Vecernia și Litia), Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4804, Ultimul acces: 2020-09-24 04:39:34

»  IPS Ioachim: Singurătatea este o mare suferință pentru că nu ne mai regăsim cu celălalt în Dumnezeu (2017-10-11)

 Închide 

IPS Ioachim: Singurătatea este o mare suferință pentru că nu ne mai regăsim cu celălalt în Dumnezeu

[2017-10-11]
de Sorin Ionițe

Deși suntem mulți într-o cetate, nu ne odihnim, nu ne regăsim în celălalt, nu mai vedem chipul lui Dumnezeu-Iubire, pe care L-a sădit în noi, în perspectiva asemănării cu El, a spus Arhiepiscopul Romanului și Bacăului în predica rostită duminică.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a coliturghisit în data de 8 octombrie 2017 în Catedrala Sfânta Cuvioasă Parascheva din Roman, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Reflectând asupra textului evanghelic duminical, IPS Ioachim a spus că Mântuitorul a înviat pe fiul văduvei din Nain pentru ca aceasta să nu rămână singură pe lume.
Mântuitorul i-a redat mamei pe fiul ei, tămăduind-o de singurătate. Singurătatea este o mare suferință pentru umanitate, pentru omul conștient, a subliniat ierarhul. Deși suntem mulți într-o cetate, nu ne odihnim, nu ne regăsim în celălalt, nu mai vedem chipul lui Dumnezeu-Iubire, pe care L-a sădit în noi, în perspectiva asemănării cu El.
Omul se însingurează, se separă, și astfel nu mai are comuniune cu celălalt și cu Dumnezeu. Să ne rugăm, să păstrăm comuniunea, unitatea de credință, de duh, de pace, de conștiință, ca să ne odihnim în celălalt, în aproapele nostru, a îndemnat la final Chiriarhul.
În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Ioachim a hirotonit diacon pe tânărul teolog Petrea Silviu Daniel, pe seama Capelei Înălțarea Sf. Cruci din cadrul ISU Roman și preot pe diaconul Cecală Ionel, pe seama Mănăstirii Răchitoasa din Protopopiatul Bacău.
La slujbă a participat și un grup de pelerini din parohia Stănișești, Protopopiatul Sascut, care au luat binecuvântare de călătorie de la ierarh și apoi au plecat spre Iași pentru a aduce cinstire moaștelor Sfintei Parascheva, sărbătorită în Biserica noastră în data de 14 octombrie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4809, Ultimul acces: 2020-09-24 04:39:34

»  Episcopul Melchisedec Ștefănescu comemorat la Roman. IPS Ioachim a oferit distincții și premii în Catedrala Arhiepiscopală (2017-05-17)

 Închide 

Episcopul Melchisedec Ștefănescu comemorat la Roman. IPS Ioachim a oferit distincții și premii în Catedrala Arhiepiscopală

[2017-05-17]
de Sorin Ionițe

În ziua trecerii la cele veșnice a Episcopului Melchisedec Ștefănescu, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din Roman.
Din soborul slujitor au făcut parte preoți consilieri, inspectori și protopopi din administrația eparhială și alți clerici din cele șase protopopiate ale Eparhiei.
După slujba din 16 mai 2017 a avut loc premierea copiilor participanți la concursul național Icoana și Școala mărturisirii, faza eparhială, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Din cei peste 900 de participanți, eleva Merlușcă Iulia din Onești a fost desemnată câștigătoarea fazei eparhiale. Coordonatorii ei au fost Pr. Justinian Alupei de la Biserica Înălțarea Domnului și Prof. Daniela Elena Coșa.
Ocupanții locurilor II, III și cei care au primit Mențiune, au fost de asemenea răsplătiți cu premii în bani și cărți. Ierarhul i-a felicitat pe toți și i-a îndemnat să împlinescă în continuare alături de preoți și profesori activități ziditoare de suflet.
În continuare, Înaltpreasfinția sa a acordat Diplome de excelență persoanelor care au sprijinit activitățile sociale și filantropice ale Arhiepiscopiei.
Părintele Pimen Costea, Vicar eparhial, a primit Crucea Țării de Jos, cea mai înaltă distincție pentru clerici a Eparhiei Romanului și Bacăului. Recunoașterea i-a fost acordată pentru munca de cercetare și așezare în lumină a operei ilustrului ierarh Melchisedec Ștefănescu.
A urmat o procesiune până la Capela Adormirea Maicii Domnului aflată în incinta Fundației Episcop Melchisedec, acolo unde se află mormântul marelui ierarh.
La mormântul fostului Chiriarh al Romanului a fost oficiată o slujbă de pomenire. Împreună cu Episcopul Melchisedec au fost pomeniți părinții, frații și surorile sale.
În cuvântul rostit cu acest prilej, IPS Ioachim a evocat personalitatea Episcopului Melchisedec și calitatea sa de model pentru ierarhii români din toate timpurile.
Totodată, Chiriarhul a exprimat dorința sa și a credincioșilor păstoriți, ca în viitor Episcopul Melchisedec să fie cinstit în rândul sfinților.
La final au fost depuse coroane de flori în locul unde se află înmormântat Melchisedec Ștefănescu.
Ierarhul comemorat a trecut la cele veșnice în urmă cu 125 ani, în data de 16 mai 1892.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4924, Ultimul acces: 2020-09-24 04:39:34

»  Învierea lui Hristos este un act care s-a petrecut dincolo de istorie, a spus IPS Ioachim (2017-04-19)

 Închide 

Învierea lui Hristos este un act care s-a petrecut dincolo de istorie, a spus IPS Ioachim

[2017-04-19]
de Sorin Ionițe

Câteva mii de credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Ioachim în noaptea de Înviere pe o scenă special amenajată în curtea Catedralei Sfânta Cuvioasă Parascheva din Roman.
În Duminica Sfintelor Paști, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a oficiat slujba Vecerniei, numită și A doua Înviere, în Catedrala Arhiepiscopală.
În cadrul slujbei din 16 aprilie 2017, textul evanghelic a fost citit în 12 limbi, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Învierea lui Hristos este un act care s-a petrecut dincolo de istorie, a spus IPS Ioachim. Ierarhul a explicat că faptele petrecute în noaptea Învierii pot fi pătrunse deplin numai cu ajutorul credinței.
Luni, 17 aprilie, în a doua zi de Paști, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Ciolpani. În cadrul slujbei, chiriarhul a oficiat o hirotonie în preot și o hirotesie în duhovnic.
În aceeași zi, IPS Ioachim a sfințit capela funerară Sfântul Gheorghe din Parohia Orbic, aflată în vecinătatea Mănăstirii Ciolpani. Chiriarhul a participat apoi la un eveniment cultural organizat de parohie, intitulat Tradiții Pascale la Orbic.
Marți, 18 aprilie, ierarhul a slujit în parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din localitatea Bărcu, Protopopiatul Buhuși. În cadrul Sfintei Liturghii, a oficiat Taina Sfântului Botez pentru fiul Elenei Ursache-Stoica, redactor șef la Radio Trinitas.
În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre manifestarea puterii și a iubirii divine prin Înviere.
Puterea pe care o dă Hristos prin Înviere celor ce vor crede în El, constă în primul rând în a învinge păcatul. Mântuitorul Însuși a participat la biruirea morții nu numai ca om, ci și ca Dumnezeu, exercitând puterea Sa de Împărat, a subliniat chiriarhul.
În continuare, ierarhul a evidențiat semnele prezenței reale a lui Dumnezeu Cel înviat în Biserică.
Pâinea euharistică este un semn autentic al prezenței Sale; Lumina de la Ierusalim este un semn dumnezeiesc, ca multe altele, prin care Dumnezeu comunică cu noi; Liturghia însă, este cel mai important semn, unde Hristos este prezent real și substanțial, a concluzionat IPS Ioachim.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5209, Ultimul acces: 2020-09-24 04:39:34

»  IPS Ioachim la Denia din Sfânta și Marea Vineri: Prin trădarea Mântuitorului ni se pun față în față ingratitudinea și iubirea (2017-04-14)

 Închide 

IPS Ioachim la Denia din Sfânta și Marea Vineri: Prin trădarea Mântuitorului ni se pun față în față ingratitudinea și iubirea

[2017-04-14]
de Sorin Ionițe

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oficiat Denia celor Douăsprezece Evanghelii în Catedrala Arhiepiscopală din Roman, informează site-ul oficial al Eparhiei.
La Denia din 13 aprilie 2017 au slujit împreună cu Arhiepiscopul Romanului și Bacăului un sobor de clerici și au participat numeroși credincioși romașcani.
Imediat după citirea Evangheliei a cincea, în sunetul clopotelor, ierarhul a purtat în procesiune Sfânta Cruce pe care a așezat-o în mijlocul Catedralei spre închinare.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre trădarea lui Iuda în contrast cu iubirea jertfelnică a Celui pe Care L-a trădat.
Am putea numi Sfânta și Marea Vineri ziua paradoxului istoriei, a subliniat ierarhul, deoarece acum ni se pun față în față ingratitudinea și iubirea.
Ingratitudinea vânzătorului Iuda Iscarioteanul care, după ce s-a tocmit să vândă pe Hristos cu 30 de arginți, a participat la pregătirea ultimului Paște și s-a împărtășit din prima Liturghie săvârșită de Însuși Mielul lui Dumnezeu, este pusă față în față cu iubirea Celui Care s-a dat pe Sine pentru viața și mântuirea lumii, a explicat IPS Ioachim.
Mântuitorul Hristos, în atotștiința Sa și potrivit planului Său din eternitate, știa că va suferi moarte înfricoșătoare și a prevenit pe apropiații Săi că va primi batjocură și răstignire și va fi abandonat de toți. Ajuns la acest moment El a dat niște consemne testamentare prin care a dovedit încă o dată iubirea nețărmurită față de lume, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.
Urcușul duhovnicesc spre sărbătoarea Învierii Domnului va continua, la Catedrala din Roman, și în zilele următoare cu slujbele religioase specifice acestei perioade prepascale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5021, Ultimul acces: 2020-09-24 04:39:34

»  Roman | Liturghie baptismală oficiată de IPS Ioachim în Duminica Ortodoxiei (2017-03-07)

 Închide 

Roman | Liturghie baptismală oficiată de IPS Ioachim în Duminica Ortodoxiei

[2017-03-07]
de Sorin Ionițe

În Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a oficiat Taina Sfântului Botez unită cu Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala Arhiepiscopală din Roman.
În cadrul slujbei din 5 martie 2017, ierarhul a oficiat Taina Botezului pentru trei copii din familii cu posibilități financiare limitate, aflați în grija Fundației Episcop Melchisedec din Roman.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala Paraschevi a Catedralei din Roman, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În cuvântul rostit la final, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre valoarea credinței ortodoxe și a Bisericii strămoșești, singura Biserică mântuitoare, plină de har, prin care se poate dobândi mântuirea.
Totodată, ierarhul a felicitat inițiativa nașilor celor trei copii și a spus că fapta lor va fi scrisă în Cartea cea Veșnică a Împărăției Lui Dumnezeu.
La final, Arhid. Ioan Ciobanu, secretar eparhial, a citit Pastorala Sfântului Sinod din Duminica Ortodoxiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5196, Ultimul acces: 2020-09-24 04:39:34

»  Roman: hirotonie în diacon și preoți hirotesiți duhovnici de ierarhul lor (2017-02-23)

 Închide 

Roman: hirotonie în diacon și preoți hirotesiți duhovnici de ierarhul lor

[2017-02-23]
de Iulian Dumitrascu

La Catedrala Arhiepiscopală din Roman a fost oficiată în dimineața zilei de 23 februarie 2017 Sfânta Liturghie de IPS Ioachim. În timpul slujbei arhiereul l-a hirotonit în diacon pe tânărul teolog Răzvan Țuglea. De asemenea, 11 preoți hirotoniți la începutul anului au fost hirotesiți în duhovnic.
Cu această ocazie, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului le-a oferit și câteva îndemnuri pentru o pastorație reușită, potrivit site-ului oficial al Eparhiei.
Veți fi cei care veți lega și veți dezlega păcatele oamenilor și veți acorda epitimie care trebuie înțeleasă ca pedagogie spirituală. Credincioșii își încredințează vouă viața, modul lor de a fi și păcatele lor. Voi trebuie să fiți cei care să Îl rugați pe milostivul Dumnezeu ca să le dăruiască iertare de păcate și să îi repună în calitatea de cărămizi vii, conștiente, așezate pe temelia Bisericii, a subliniat ierarhul.
La final, păstorul duhovnicesc le-a oferit proaspeților duhovnici câte un molitfelnic, un liturghier și o cruce de binecuvântare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5431, Ultimul acces: 2020-09-24 04:39:34


Setul de evenimente 2 - Setul de evenimente 3 - Setul de evenimente 4 -
Nr. vizualizări:22862
Data ultimei vizualizări:2020-09-24 04:45:05
Data actualizare:2016-06-09 13:46:01
Data încărcării:2006-03-16 05:09:26
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:78
Fotografi:Alexandru Losonczy: 33, Mihaela Achiroaie: 18, Panoramio.com: 10, Aurel Ciobotariu: 8, Bogdan Apostoaia: 5, Medievistica: 1, Basilica.ro: 1, Andrei Stroe: 1, Luminița Moruz: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Data: 2008-09-03
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 7

Turnul
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-12-06
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 15

Turnul
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2008-09-03
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 8

Turnul
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-06-22
Contor: 10

Turnul
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2008-12-06
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 6

Turnul
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2015-10-23
Contor: 5

Turnul clopotniță
Foto: Aurel Ciobotariu

Data: 2012-06-20
Contor: 2

Turnul clopotniță
Foto: Panoramio.com

Data: 2008-09-03
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 7

Turnul
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-10-23
Contor: 3

Turnul clopotniță
Foto: Aurel Ciobotariu

Data: 2008-09-03
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 7

Poarta din turn
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-12-06
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 7

Poarta din turn
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2008-09-03
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 9

Fațada turnului
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-12-06
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 7

Mozaic
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2008-09-03
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 14

Pisania turnului
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-12-06
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 14

Pisanie
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2008-12-06
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 10

Inscripție
Foto: Mihaela Achiroaie


Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5