Roman :: Catedrala Arhiepiscopala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Arhiepiscopală
Roman
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Roman
Județ:Neamț
Adresa:strada Alexandru cel Bun nr. 5
Cod poștal:611065
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mmb.ro, www.primariaRoman.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Ctitorie a lui Petru Rares din 1542, cladita pe locul bisericii atribuite lui Roman I sau Alexandru cel Bun, sfarsitul sec. XIV- inceputul sec XV; a fost terminata de fiul sau Ilias Voda (1542-1550) ; fatade modificate in secc. XVII; in sec. XVIII se aduc transformari in ornamentatia firidelor; se fac reparatii pe tot ansamblul; picturi murale din preajma anului 1415; executate de mesterii si zugravii Nichita si Dobre si cele cu o remarcabila valoare din sec. XVI, ilustrand amplu legenda Sfantului Nicolae; in naos si altar picturi din sec. XVIII si XIX; ancadramente si profiluri de factura gotica; monument de arhitectura incadrat artistic in galeria bisericilor din Moldova de Nord; odoare; felonSfantului Ioan Gura de Aur; provenit din Bozant in vremea lui Alexandru cel Bun; epitaf brodat in fir de aur si argint din sec. XVI-XVII; manuscrise in copie din sec. XVIII; obiecte de cult din argint; figuri de episcopi caturari; Pahomie, Episcop al Romanului (+1724) , socotit ‘cel mai de seama carturar dintre clericii moldoveni din acel timp’ (N. Iorga) si Episcopul de Roman Melchisedec Stefanescu, autorul “Chronicilor Romanului si Husilor” (1869-1875) .
Cod Monument:NT-II-a-A-10652
Știri despre biserică: Setul de evenimente 1 -
Setul de evenimente 2

»  Pomenire a ierarhului Melchisedec Ștefănescu la 194 ani de la nașterea sa (2017-02-15)

 Închide 

Pomenire a ierarhului Melchisedec Ștefănescu la 194 ani de la nașterea sa

[2017-02-15]
de Andrei Pau

La Catedrala Arhiepiscopală Sfânta Cuvioasă Parascheva din Roman a avut loc pomenirea ierarhului Melchisedec Ștefănescu la împlinirea a 194 de ani de la nașterea sa, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Evenimentul s-a desfășurat în data de 15 februarie 2017. La slujbă au participat: părinți consilieri, inspectori eparhiali, profesori și elevi de la Liceul Teologic Episcop Melchisedec.
Părintele Bogdan Ciobanu, profesor de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române la Liceul Teologic din Roman, a evocat din perspectivă istorică personalitatea ierarhului ce trăit în a doua jumătate a veacului al XIX-lea.
La rândul său, părintele profesor Bogdan Ciobanu a vorbit despre viața și activitatea complexă a Episcopului Melchisedec. Părintele a subliniat contribuția duhovnicească a ierarhului.
Personalitatea episcopului Melchisedec Ștefănescu va fi omagiată și în data de 16 februarie 2107, cu prilejul întrunirii în Sinaxă a preoților din Protopopiatul Bacău.
În cadrul Eparhiei Romanului și Bacăului funcționează Fundația Episcop Melchisedec. Aceasta a fost creată cu scopul de a ajuta persoanele cu posibilități materiale reduse.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3771, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:23

»  Ziua Unirii | Sărbătoare în rugăciune la Catedrala din Roman (2017-01-26)

 Închide 

Ziua Unirii | Sărbătoare în rugăciune la Catedrala din Roman

[2017-01-26]
de Sorin Ionițe

La împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, în data de 24 ianuarie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală Sfânta Cuvioasă Parascheva din Roman.
La slujbă au participat foarte mulți credincioși, elevi ai Seminarului din Roman și membri din Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși (ATOR) – filiala Roman. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala Paraschevi a Catedralei din municipiu, informează site-ul oficial al eparhiei.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomenite personalități de stat și bisericești care s-au implicat în actul Unirii de la 1859: Mitropolitul Sofronie Miclescu al Moldovei, Episcopul Melchisedec Ștefănescu al Romanului, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Elena Cuza, arhiereul Neofit și pr. Dimitrie Matcaș, protopop de Roman. În aceeași zi Părintele Arhiepiscop a hirotonit în preot pe diaconul Silviu Andrei Neicu, pe seama Parohiei Albele din Protopopiatul Onești și în diacon pe teologul Sabin Foca, pe seama Parohiei Gâdinți din Protopopiatul Roman.
În cuvântul rostit, ierarhul a subliniat faptul că Biserica nu îi uită pe oamenii care au făcut lucruri importante pentru patrie.
Astăzi țara noastră sărbătorește Unirea Țării Românești cu Moldova. Eroii și sfinții sunt cinstiți deopotrivă, iar neamul românesc și Biserica îi pomenește și îi va pomeni mereu, întrucât prin ei dăinuiesc idealurile acestui popor, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La final, Corala Paraschevi a interpretat cântece dedicate Zilei de 24 ianuarie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3263, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:23

»  Binecuvântare arhierească în Duminica a 32-a după Rusalii. IPS Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală (2017-01-23)

 Închide 

Binecuvântare arhierească în Duminica a 32-a după Rusalii. IPS Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală

[2017-01-23]
de Andrei Pau

În Duminica a 32-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfânta Cuvioasă Parascheva din Roman.
În cadrul slujbei ce avut loc în data 22 ianuarie 2017, Înaltpreasfințaia Sa a oficiat două hirotonii. Răspunsurile la strană au fost oferite de corala Paraschevi a Catedralei, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a explicat credincioșilor că numai în smerenie și prin schimbarea vieții în bine omul se poate mântui.
Imaginea lui Zaheu este imaginea noastră, a fiecăruia dintre noi, care suntem în căutarea Chipului Suprem. Hristos parcă devine o scară pe care suntem chemați să urcăm de pe pământ la cer. Deci, doar de pe pământ se începe lucrarea de mântuire a sufletelor noastre. Cel care se ridică pe sine fără Dumnezeu se prăbușește. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să purtăm chipul Lui, al Iubirii, în sufletul nostru, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La finalul slujbei, credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au primit binecuvântarea arhierească.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3230, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:23

»  Roman: IPS Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie în cinstea Sf. Cuv. Antipa de la Calapodești (2017-01-10)

 Închide 

Roman: IPS Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie în cinstea Sf. Cuv. Antipa de la Calapodești

[2017-01-10]
de Iulian Dumitrascu

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești este ocrotitorul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. De asemenea, el este și protectorul Paraclisului Catedralei Arhiepiscopale din Roman. La acest moment deosebit IPS Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie, informează site-ul oficial al Eparhiei.
La finalul slujbei, ierarhul a adresat un cuvânt în care a evidențiat câteva repere istorice din viața sfântului. Pomenirea lui la începutul anului calendaristic deschide șirul cinstirii sfinților români.
Începutul prăznuirii sfinților români din Biserica Ortodoxă Română, potrivit calendarului convențional al anului care începe la 1 ianuarie, concordă într-un fel cu sărbătorile de iarnă care s-au încheiat cu cea a Botezului Domnului. Iată că marele sfânt prăznuit în Biserica Ortodoxă, în data de 10 ianuarie, este Sfântul Antipa. Acest cuvios a avut o legătură aparte cu frigul acesta astronomic, în sensul că de tânăr, fiind la Mănăstirea Brazi, într-una din nopțile lui februarie se pare că, dormind afară, a înghețat, însă a fost salvat la timp de frații mănăstirii. De asemenea, el a viețuit în ținuturile Novgorodului, adormind în Domnul în ziua de 10 ianuarie, la vârsta de 66 ani.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că Sfântul Antipa nu a studiat în mod sistematic învățătura de credință a Bisericii în școlile de teologie, dar prin viețuirea sa aleasă este un teolog de vocație.
Astăzi, în mod deosebit, am slujit împreună cu cei care au dorit să ofere cinstea lor Cuviosului Antipa, aici la Roman, pe unde sfântul ar fi trecut în peregrinările sale cu anumite ascultări care i s-au încredințat. Evident că Sfântul Antipa niciodată nu a evitat Centrul Eparhial de la Roman, unde și astăzi i se aduce cinstire. Activitatea sa misionară din biserică este foarte diversificată. Este un cuvios care a arătat foarte multă râvnă pentru adevărul de credință, pentru trăirea lui mai degrabă decât pentru prezentarea lui. El nu avea o pregătire teoretică teologică numaidecât, dar trăind autentic viața în Hristos prin împlinirea Evangheliei, luând exemplul Sfinților Părinți care au trăit filocalic și trăiesc în Cer și cărora noi le cerem ajutorul.
La finalul cuvântului, ierarhul a îndemnat pe cei prezenți să facă cunoscută viața sfântului Antipa care rămâne un reper de viețuire duhovnicească pentru fiii eparhiei Romanului și Bacăului
Noi avem o datorie sfântă și anume, aceea de a face cunoscută viața și activitatea Sfântului Cuvios Antipa, deosebite pentru Ortodoxie, pentru viața isihastă, pentru viața monahală și nu numai. El a fost prin misiunea sa trimis pentru a ajuta Biserica.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul psaltic Diaconia al Catedralei Arhiepiscopale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3155, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:23

»  Catedrala din Roman: Slujba Vecerniei în ajunul cinstirii Sfântului Antipa de la Calapodești (2017-01-10)

 Închide 

Catedrala din Roman: Slujba Vecerniei în ajunul cinstirii Sfântului Antipa de la Calapodești

[2017-01-10]
de Andrei Pau

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat luni, 9 ianuarie 2016, cu prilejul hramului Paraclisului Catedralei Arhiepiscopale din Roman, slujba Vecerniei unită cu Litia. La evenimentul ce a avut loc la catedrală au participat numeroși credincioși.
După slujba Vecerniei, preoții au oficiat slujba Acatistului închinat Sfântului Antipa în fața icoanei sale împodobite cu flori și a unui fragment din sfintele sale moaște aflate în patrimoniul spiritual al catedralei, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei.
În cuvântul rostit, părintele Arhimandrit Andrei Ioniță, Mare Ecleziarh al Catedralei Arhiepiscopale, a vorbit despre viața sfântului.
La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit celor prezenți despre sfinții ocrotitori ai eparhiei și despre faptul că Sfântul Antipa deschide seria sărbătorilor din calendarul manifestărilor cultural-religioase eparhiale de anul acesta.
La final, părintele ierodiacon Antipa Burghelea, pictor de icoane și monah la Mănăstirea Antim din București, a dăruit Înaltpreasfinției Sale o icoană de mari dimensiuni a Sfântului Antipa de la Calapodești.
La Mănăstirea Sfântul Antipa din satul Calapodești, comuna Dealu Morii, județul Bacău, cu binecuvântarea ierarhului, slujba va oficiată de părintele arhimadrit Serafim Huzdup, consilier eparhial,împreună cu alți preoți din eparhie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2976, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:23

»  Sfântul Vasile cel Mare cinstit la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman (2017-01-03)

 Închide 

Sfântul Vasile cel Mare cinstit la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman

[2017-01-03]
de Andrei Pau

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat duminică, 1 ianuarie 2017, în prima zi a noului an, Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala Arhiepiscopală din Roman.
Din sobor au făcut parte preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala Paraschevi, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre semnificațiile sărbătorii Tăierii Împrejur a Domnului, despre personalitatea și însemnătatea Sfântului Vasile cel Mare și a explicat semnificația duhovnicească a Anului Nou.
La finalul Sfintei Liturghii au fost citite rugăciuni de mulțumire, iar credincioșii au fost binecuvântați de Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3124, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:23

»  Tradiții și colinde la Catedrala Arhiepiscopală din Roman (2016-12-19)

 Închide 

Tradiții și colinde la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

[2016-12-19]
de Sorin Ionițe

Tradiții și colinde la Catedrala Arhiepiscopală din Roman
În Catedrala Arhiepiscopală Sfânta Cuvioasă Parascheva din Roman a avut loc duminică, 18 decembrie 2016, concertul de colinde Sus la poarta Raiului.
Evenimentul s-a desfășurat în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și a mai multor clerici și credincioși, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În cadrul manifestării au concertat următoarele grupuri corale:
Corul Mănăstirii Buna Vestire din Tisa Silvestri;
Corul Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului din Diaconești;
Corul Mănăstirii Nașterea Maicii Domnului din Giurgeni;
Grupul Psaltic Filomelos din Onești;
Grupul Diaconia din Roman;
Corala Paraschevi din Roman.
La finalul concertului, Înaltpresfințitul Părinte Ioachim a vorbit celor prezenți despre semnificația colindelor în spiritualitatea poporului român.
Grupurile de colindători au primit daruri.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2799, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:23

»  Sfânta Cuvioasă Parascheva cinstită la Catedrala Arhiepiscopală din Roman (2016-10-14)

 Închide 

Sfânta Cuvioasă Parascheva cinstită la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

[2016-10-14]
de Andrei Pau

14695420_1290801294285934_3975868085780960596_n
Catedrala Arhiepiscopală din Roman și-a serbat astăzi ocrotitoarea spirituală. De peste șase veacuri, Cuvioasa Parascheva este păzitoare a acestui sfânt locaș și a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
14606485_1290944970938233_5583709614615723_n
Sute de credincioși au participat astăzi, 14 octombrie 2016, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Cei prezenți la hram au avut ocazia să se închine la moaștele Sfintei Mucenițe Chiriachi, aduse în pelerinaj de la Catedrala Episcopală din Huși. De asemenea, la Sfânta Liturghie s-au aflat și monahii de la mănăstirile din județul Bacău.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar-administrativ eparhial, împreună cu stareții și preoții duhovnici de la mănăstirile și schiturile din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Răspunsurile la strană au fost oferite de corala Paraschevi a Catedralei din Roman.
În cuvântul rostit, părintele Pimen Costea a vorbit despre viața și nevoințele Cuvioasei Parascheva.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele arhimandrit Andrei Ioniță, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Roman, a mulțumit tuturor celor care au luat parte la sărbătoarea locașului de cult.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2985, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:23

»  IPS Ioachim: avem o datorie sacră de a ne ruga permanent Sfintei Cuvioase Parascheva și a cinsti sfintele ei moaște (2016-10-14)

 Închide 

IPS Ioachim: avem o datorie sacră de a ne ruga permanent Sfintei Cuvioase Parascheva și a cinsti sfintele ei moaște

[2016-10-14]
de Gheorghe Anghel

7octombrieghiozdaneseminar5
Sfânta Cuvioasă Parascheva este și ocrotitoarea Catedralei Arhiepiscopale din Roman. În ajunul sărbătorii, la Slujba Vecerniei închinată cuvioasei au participat trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, numeroși clerici, dar și credinicioși informează site-ul oficial al Eparhiei.
7octombrieghiozdaneseminar1
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande, au fost prezenți ieri seară, 13 octombrie 2016, la slujba Vecerniei oficiată în catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, în ajunul serbării Ocrotitoarei Moldovei.
Vecernia a fost precedată de aducerea spre închinarea credincioșilor a moaștelor Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi de la Catedrala Episcopală din Huși, care au fost așezate spre închinare credincioșilor în Catedrala arhiepiscopală.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Ioachim a prezentat istoricul sfintelor moaște ale Cuvioasei Parascheva, ajunse în capitala Moldovei, în anul 1641, „la mijlocirea politică a voievodului Vasile Lupu și a celei spirituale a Sfântului Mitropolit Varlaam”.
De asemenea, ierarhul a vorbit despre importanța cinstirii Ocrotitoarei Moldovei în Eparhia Romanului și Bacăului încă de acum cinci secole, reamintind frumusețea și expresivitatea iconografică, unice în lumea ortodoxă, a frescelor prezentând aspecte din viața Cuvioasei pictate în catedrala romașcană.
Totodată, Înaltpreasfinția Sa a menționat faptul c㠄avem o datorie sacră de a ne ruga permanent Sfintei Cuvioase Parascheva și a cinsti sfintele ei moaște”. În încheiere, ÎPS Arhiepiscop Ioachim a mulțumit celor doi ierarhi care au slujit la Slujba Vecerniei oficiată cu prilejul hramului Catedralei din Roman.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o procesiune în care ierarhii, preoții și credincioșii, au purtat sfintele odoare în jurul catedralei arhiepiscopale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2979, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:23

»  Vecernia bucuriei și recunoștinței la Catedrala Arhiepiscopal㠄Sf. Cuv. Parascheva” din Roman (2016-05-02)

 Închide 

Vecernia bucuriei și recunoștinței la Catedrala Arhiepiscopal㠄Sf. Cuv. Parascheva” din Roman

[2016-05-02]
de Gratian Moldovan

13102845_1164301790269219_5989216494387723891_n
Preoții și credincioșii s-au rugat duminică, 1 mai 2016, la Catedrala Arhiepiscopal㠄Sf. Cuv. Parascheva” alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la slujba Vecerniei din ziua Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Totodată, ierarhul a fost felicitat la împlinirea a 16 ani de slujire arhierească în această Eparhie.
Slujba Vecerniei, la care au luat parte membrii clerului, angajați ai Centrului eparhial, dar și preoți slujitori din Protoieria Roman, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.
„La comuniunea de rugăciune, dimpreună cu Ierarhul, s-au aflat și numeroși credincioși care au ales să trăiască bucuria acestei zile în spațiul sacru al sfântului locaș, ascultând citirea Sfintei Evanghelii în mai multe limbi, rostirea fiind făcută de preoții protopopi din cele șase protoierii. La finalul slujbei, ierarhului i-au fost oferite flori în semn de recunoștință, dragoste și apreciere”, subliniază pr. Constantin Gherasim, de la Biroul de Presă al Eparhiei.
Răspunsurile la strană au fost date de către corala „Paraschevi” a Catedralei Arhiepiscopale.
***
În urmă cu 16 ani, când mijeau zorii secolului al XXI-lea, Biserica Ortodoxă Română a înscris în rândul vrednicilor ierarhi și pe primul arhiereu al noului mileniu, în persoana actualului arhiepiscop al Romanului și Bacăului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Hirotonia sa întru această sacră demnitate, săvârșită de un sobor de ierarhi în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel (pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei), avea să constituie o schimbare de paradigmă în viața Bisericii din Moldova de Jos. Manifestând o implicare activă în toate sferele de coordonare a activităților din Eparhie, Înaltpreasfințitul Ioachim a redimensionat slujirea pastoral-misionară, social-filantropică și administrativ-economică în Eparhia Romanului și Bacăului. În intervalul relativ scurt de timp, sub coordonarea și directa sa implicare, a fost înființată Fundația ”Episcop Melchisedec”, care își desfășoară activitatea atât la Roman, cât și la Bacău, a fost construit unul dintre cele mai mari așezăminte social-filantropice pentru persoanele vârstnice, și nu numai, din țară, la Hârja, fiind implementate constant, an de an, numeroase proiecte dedicate ajutorării copiilor defavorizați, elevilor merituoși cu dificultăți materiale, familiilor fără venituri sau cu posibilități reduse etc. (Biroul de Presă al Eparhiei)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3207, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:23

»  Denia Prohodului Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Roman (2016-04-30)

 Închide 

Denia Prohodului Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

[2016-04-30]
de Gratian Moldovan

13094387_1163220567044008_8480098884653561387_n
Câteva sute de credincioși romașcani și pelerini au luat parte în seara zilei de 29 aprilie 2016, la Denia Prohodului Domnului, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Catedrala „Sf.Cuv. Parascheva” din Roman.
Alături de ierarh s-au aflat preoții și diaconii slujitori ai sfântului locaș mușatin, care s-au rugat în aceast㠄seară binecuvântată și tainică ce încheie efortul duhovnicesc al pelerinilor care au urcat treaptă cu treaptă această perioadă a Postului Mare”, după cum a spus Înaltpreasfinția Sa.
La sfârșitul Doxologiei, cei prezenți au luat parte la tradiționala procesiune în jurul Catedralei Arhiepiscopale, care simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului, și conform rânduielilor specifice acestei seri, au fost făcute patru opriri și la fiecare oprire a fost rostită câte o ectenie. După procesiune, toți credincioșii au trecut pe sub Sfântul Epitaf la intrarea în lăcașul de cult. Apoi, într-o atmosferă de solemnitate, Sfântul Epitaf a fost așezat pe Sfânta Masă, unde va rămâne până în ajunul Înălțării Domnului, a mărturisit pr. Constantin Gherasim, de la Biroul de Presă al Eparhiei.
„Denia Prohodului este una dintre cele mai importante, impresionante și tulburătoare slujbe din cultul Bisericii noastre, fiind atribuită imnografului bizantin Iosif Studitul. Cântarea Prohodului prezintă încheierea suferințelor și așezarea în mormânt a Mântuitorului. Prohodul este, de fapt, slujba de înmormântare cântată în trei stări ale căror imnuri alcătuite din strofe de 3 sau 4 versuri interpretate duios exprimă sentimentul de durere pentru suferințele Mântuitorului”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.
Chiriarhul locului a subliniat că: „Sâmbăta Mare este ziua tăcerii absolute, a vidului existențial”.
„Sâmbăta Mare, care este ziua tăcerii absolute, a vidului existențial, este un timp suspendat, ce nu poate primi sens decât tot prin intervenția lui Dumnezeu. În această tăcere să așteptăm și noi priveghind și rugându-ne pentru ca Hristos să învieze biruind moartea și să ne învieze și pe noi din moartea patimilor în care singuri ne-am îngropat”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3131, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:23

»  Pomenirea arhiepiscopului Eftimie Luca la Catedrala din Roman (2016-01-21)

 Închide 

Pomenirea arhiepiscopului Eftimie Luca la Catedrala din Roman

[2016-01-21]
În ziua de prăznuire a Sfântului Eftimie cel Mare, miercuri, 20 ianuarie 2016, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Cuv. Parascheva din Roman, după Dumnezeiasca Liturghie, un impresionant sobor de preoți a oficiat o slujbă de pomenire pentru vrednicul de pomenire arhiepiscop Eftimie Luca, după cum informează site-ul oficial al Eparhiei.
În ziua de prăznuire a Sfântului Eftimie cel Mare, miercuri, 20 ianuarie, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Cuv. Parascheva din Roman, după Dumnezeiasca Liturghie, un impresionant sobor de preoți a oficiat o slujbă de pomenire pentru vrednicul de pomenire arhiepiscop Eftimie Luca, care și-a înscris numele în rândul celor 76 de ierarhi care au păstorit pe scaunul eparhial al Romanului și Bacăului. După slujba de pomenire, soborul preoților din Protopopiatul Roman, elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec din Roman și credincioșii prezenți au mers în procesiune până la mormântul ierarhului, aflat în curtea Centrului eparhial, unde au înălțat rugăciuni pentru odihna și iertarea păcatelor sufletului celui rămas în conștiința acestei eparhii ca fiind Eftimie cel Bun.
În cuvântul rostit cu acest prilej, părintele arhimandrit Serafim Huzdup, consilier eparhial, e evocat personalitatea ierarhului care a marcat timpul său prin activitatea derulată în anii de slujire. De asemenea, arhimandritul Serafim a amintit și faptul că astăzi este ziua hramului schitului Sf. Cuv. Eftimie cel Mare din Poieni, schit a cărui piatră de temelie a fost pusă de arhiepiscopul Eftimie Luca în anul 2000, fiind singurul așezământ monahal din Moldova cu acest patron spiritual.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3270, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:23

»  Slujire arhierească la Catedrala din Roman (2016-01-19)

 Închide 

Slujire arhierească la Catedrala din Roman

[2016-01-19]
Pelerini și credincioși s-au rugat duminică, 18 ianuarie 2016, în Catedrala Arhiepiscopală Sf. Cuv. Parascheva din Roman alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de soborul de slujitori ai acestui sfânt locaș, iar răspunsurile au fost date de corala ”Paraschevi” a Catedralei.
În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a înălțat rugăciune de mulțumire pentru binefacerile revărsate din milostivirea lui Dumnezeu asupra clerului, cinului monahal și credincioșilor Eparhiei Romanului și Bacăului.
În cuvântul său, ierarhul a remarcat faptul că Evanghelia duminicii, a recunoștinței, ne arată că omul, ca persoană conștientă în relație cu Dumnezeu, este dator să-I mulțumească pentru cele pe care le primește de la El. De altfel, Sfânta Liturghie în sine este o mulțumire pentru viața primită, pentru dragostea jertfelnică pe care ne-o oferă Mântuitorul Hristos din Sfântul Potir în fiecare Euharistie. Avem datoria să mulțumim părinților, care ne-au crescut și educat, să mulțumim învățătorilor și profesorilor care ne-au format, care au dăruit parte din sufletul lor pentru a ne înnobila intelectual. Să dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate!, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3412, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:23

»  Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești cinstit în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului (2016-01-10)

 Închide 

Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești cinstit în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

[2016-01-10]
Primul sfânt român din calendarul creștin ortodox, Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești, a fost serbat astăzi, 10 ianuarie 2016, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.
Pelerini și credincioși din zona Neamțului și a Bacăului s-au rugat duminică, 10 ianuarie, în Catedrala Arhiepiscopală din Roman, cu ocazia serbării Cuviosului Antipa de la Calapodești, unul dintre ocrotitorii Eparhiei Romanului și Bacăului. Sărbătoarea primului sfânt român din calendarul creștin ortodox a fost încununată de Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, alături de soborul preoților consilieri, inspectori și protopopi ai Centrului eparhial de la Roman, informează epr.ro.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, PS Macarie a evocat personalitatea Sfântului Antipa, a cărui activitate misionară a ajuns cunoscută și apreciată până în ținuturile nordice ale Rusiei.
”Deși ultima parte a vieții sale a petrecut-o departe de ținuturile natale, Cuviosul Antipa a purtat cu el dorul de țară. Ucenicul său, Pimen, care ne-a lăsat în scris viața sa, ne spune că acest mare sfânt avea permanent în chilia sa trei categorii de obiecte. Cel mai de preț odor era Icoana Maicii Domnului - Dulcea sărutare, apoi cărțile românești de pravilă cu caractere chirilice și o cergă moldovenească. Se ruga neîncetat și făcea sute de metanii zilnic, socotind foarte importantă împlinirea zilnică a pravilei, a programului de rugăciune, și pentru câteva clipe își odihnea trupul pe cerga moldovenească pe care o primise de la mama sa, care, după ce a rămas văduvă, s-a retras în mănăstire, cu numele Elisabeta. Sfântul Antipa, care ne îndeamnă neîncetat la rugăciune, este pildă de păstrare a identității ortodoxe strămoșești, oriunde ne-am afla în lume. Noi l-am rânduit să fie ocrotitor al centrelor de pelerinaje ale Europei de Nord, fiind unul din sfinții români care au ajuns în aceste locuri”, a declarat Preasfințitul Episcop Macarie. Apoi, ierarhul românilor din nordul Europei a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim distincția onorific㠔Crucea Nordului”, pentru slujirea sa rodnică și folositoare Bisericii și societății.
La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, mulțumind pentru distincția oferită, a prezentat credincioșilor prezenți aspecte din slujirea misionară a ierarhului care reprezintă Biserica Ortodoxă Română în nordul Europei, subliniind dificultățile acestei misiuni pe care Înaltpreasfinția Sa o cunoaște din perioada în care a slujit pentru promovarea valorilor creștine în Occidentul secularizat.
”Ne bucurăm de faptul că Preasfințitul Episcop Macarie, care are responsabilitate misionară pentru românii din nordul Europei, a fost prezent alături de noi. Preasfinția Sa răspunde la nevoile spiritual-misionare ale păstoriților, păstrând tradițiile care structurează identitatea sfintei noastre biserici, a neamului românesc și românității. De când a fost rânduit de Bunul Dumnezeu episcop, Sfântul Sinod i-a încredințat această misiune deosebit de grea și ostenitoare, iar Preasfinția Sa împlinește cu acrivie și demnitate episcopală toate obligațiile care decurg din statutul Bisericii Ortodoxe din diaspora, căutând, totodată, să le propovăduiască nordicilor Evanghelia, așa cum a făcut și Sfântul Cuvios Antipa”, a menționat în cuvântul său, ÎPS Arhiepiscop Ioachim. Apoi, în cadrul solemn și binecuvântat, ierarhul de la Roman a oferit Preasfințitului Macarie distincția Crucea Țării de Jos a Eparhiei Romanului și Bacăului, ”Ordinul Melchisedec”, Clasa Întâi, precum și Sfântul Antimis, sfințit în anul 2015, în ziua de pomenire a Sf. Antipa de la Calapodești, în data de 10 ianuarie, în urmă cu un an.
Tot în cadrul slujbei din această zi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a hirotesit iconom stavrofor pe preotul Ionuț Alexandru Amărinii, directorul Liceului Teologic "Episcop Melchisedec", care a aranjat în melos psaltic slujba și acatistul cuviosului Antipa, alcătuite de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, iar pe diaconul Vlad Nicolae Samoilă, slujitor la Catedrala Arhiepiscopală din Roman și profesor de muzică la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, l-a hirotesit arhidiacon.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Paraschevi” a Catedralei arhiepiscopale din Roman.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3390, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:23

»  Liturghie arhierească la Roman, în prima zi a anului 2016 (2016-01-03)

 Închide 

Liturghie arhierească la Roman, în prima zi a anului 2016

[2016-01-03]
În prima zi a Anului Nou, vineri, 01 ianuarie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de părinții slujitori de la Catedrala Arhiepiscopală Sfânta Cuvioasă Parascheva din Roman, a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre semnificațiile sărbătorii Tăierii Împrejur a Domnului, despre semnificația numelui în viața creștinului și, de asemenea, despre importanța și modelul Vasiliadei Sfântului Vasile cel Mare pentru lucrarea filantropică a Ortodoxiei de pretutindeni.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala Paraschevi a Catedralei Arhiepiscopale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3355, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:23

»  Racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nicolae a ajuns la Catedrala Arhiepiscopală din Roman (2015-12-11)

 Închide 

Racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nicolae a ajuns la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

[2015-12-11]
Racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae adusă de la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, spre închinarea credincioșilor din Eparhia Romanului și Bacăului, a ajuns ieri dimineață, 10 decembrie 2015, la Catedrala Arhiepiscopală Sfânta Cuvioasă Parascheva din Roman, după cum informează site-ul oficial al Eparhiei.
La ora 10:30, în prezența a numeroși preoți și creștini băcăuani, în sunetul clopotelor celor două catedrale din inima orașului, sfintele odoare însoțite de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, au fost aduse la Centrul Eparhial din Roman. Aici, la ora 11.00, acestea au fost purtate în procesiune în jurul Catedralei arhiepiscopale, după care au fost așezate spre închinare în lăcașul de cult mușatin.
Alături de soborul preoților din Protoieria Roman, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae și a rostit cuvânt de învățătură.
”În această perioadă de pregătire pentru marea sărbătoare a Nașterii Mântuitorului Hristos, iată că pacea s-a pogorât de la Dumnezeu prin această mână binecuvântată a Sfântului Ierarh Nicolae care, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, vine pentru prima dată în eparhia Romanului și Bacăului. După un popas duhovnicesc, încărcat de emoție sfântă, făcut în catedrala ”Sf. Nicolae” din Bacău, iată că periplul acestei relicve sfinte continuă la Catedrala Arhiepiscopal㠔Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile cu care ne binecuvântează, daruri care țin aprinsă candela sufletelor noastre”, a spus, printre altele, Înaltpreasfinția Sa.
La rândul său, Preotul Emil Nedelea Cărămizarul, Parohul bisericii Sf. Gheorghe Nou din București, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a prezentat un istoric al sfintelor moaște aduse în Țara Românească de voievodul Mihai Viteazul, mulțumind pentru modul în care credincioșii au primit în mijlocul lor aceste odoare de preț ale Bisericii Ortodoxe.
În partea a doua a zilei, racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nicolae a ajuns la singura biserică din municipiul Roman ce are ca ocrotitor pe acest mare ierarh făcător de minuni al lumii creștine.
Începând cu orele 17.00, după ce au participat la slujba Vecerniei în Catedrala Arhiepiscopală Sf. Cuv. Parascheva, preoții și credincioșii romașcani au mers în procesiune cu racla purtând moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, la singurul locaș de cult din municipiul Roman ce îl are ca patron spiritual pe acest iubit și cinstit sfânt al Bisericii noastre. Având în frunte tineri purtând în mâini steaguri tricolore, mulțimea pelerinilor a fost întâmpinată la biserica Sf. Nicolae de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim care, după ce s-a închinat la sfintele odoare, a oficiat Acatistul Sfântului Ierarh. Apoi, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, citindu-se rugăciunile specifice de vindecare a bolilor sufletești și trupești.
Racla cu sfintele moaște va rămâne în biserica Sfântul Nicolae până duminică, 13 decembrie 2015, când se va reîntoarce la biserica Sfântul Gheorghe Nou din București.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3550, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:23


Setul de evenimente 3 - Setul de evenimente 4 -
Nr. vizualizări:22857
Data ultimei vizualizări:2020-09-24 04:12:12
Data actualizare:2016-06-09 13:46:01
Data încărcării:2006-03-16 05:09:26
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:78
Fotografi:Alexandru Losonczy: 33, Mihaela Achiroaie: 18, Panoramio.com: 10, Aurel Ciobotariu: 8, Bogdan Apostoaia: 5, Medievistica: 1, Basilica.ro: 1, Andrei Stroe: 1, Luminița Moruz: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2008-09-03
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 216

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-12-06
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 71

Vedere din lateral
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2010-08-12
Contor: 84

Vedere din lateral
Foto: Andrei Stroe

Data: 2014-06-22
Contor: 72

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2015-10-23
Contor: 169

Vedere din lateral
Foto: Aurel Ciobotariu

Contor: 81

Vedere din lateral
Foto: Luminița Moruz

Data: 2008-09-03
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 53

Vedere pe sub boltă
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-10-23
Contor: 39

Vedere din lateral
Foto: Aurel Ciobotariu

Data: 2012-06-20
Contor: 41

Vedere din lateral
Foto: Panoramio.com

Data: 2014-06-22
Contor: 48

Vedere din lateral
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2014-06-22
Contor: 47

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2015-10-23
Contor: 43

Vedere din lateral
Foto: Aurel Ciobotariu

Data: 2010-08-26
Contor: 50

Vedere aeriană
Foto: Basilica.ro

Data: 2012-06-25
Contor: 43

Fotografie veche
Foto: Panoramio.com

Data: 2012-06-25
Contor: 38

Fotografie veche
Foto: Panoramio.com

Data: 2012-06-25
Contor: 37

Fotografie veche
Foto: Panoramio.com


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5