Roman :: Catedrala Arhiepiscopala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Arhiepiscopală
Roman
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Roman
Județ:Neamț
Adresa:strada Alexandru cel Bun nr. 5
Cod poștal:611065
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mmb.ro, www.primariaRoman.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Ctitorie a lui Petru Rares din 1542, cladita pe locul bisericii atribuite lui Roman I sau Alexandru cel Bun, sfarsitul sec. XIV- inceputul sec XV; a fost terminata de fiul sau Ilias Voda (1542-1550) ; fatade modificate in secc. XVII; in sec. XVIII se aduc transformari in ornamentatia firidelor; se fac reparatii pe tot ansamblul; picturi murale din preajma anului 1415; executate de mesterii si zugravii Nichita si Dobre si cele cu o remarcabila valoare din sec. XVI, ilustrand amplu legenda Sfantului Nicolae; in naos si altar picturi din sec. XVIII si XIX; ancadramente si profiluri de factura gotica; monument de arhitectura incadrat artistic in galeria bisericilor din Moldova de Nord; odoare; felonSfantului Ioan Gura de Aur; provenit din Bozant in vremea lui Alexandru cel Bun; epitaf brodat in fir de aur si argint din sec. XVI-XVII; manuscrise in copie din sec. XVIII; obiecte de cult din argint; figuri de episcopi caturari; Pahomie, Episcop al Romanului (+1724) , socotit ‘cel mai de seama carturar dintre clericii moldoveni din acel timp’ (N. Iorga) si Episcopul de Roman Melchisedec Stefanescu, autorul “Chronicilor Romanului si Husilor” (1869-1875) .
Cod Monument:NT-II-a-A-10652
Știri despre biserică: Setul de evenimente 1 - Setul de evenimente 2 -
Setul de evenimente 3

»  Taina Sfântului Maslu pentru victimele accidentului din Clubul Colectiv, la Catedrala din Roman (2015-11-18)

 Închide 

Taina Sfântului Maslu pentru victimele accidentului din Clubul Colectiv, la Catedrala din Roman

[2015-11-18]
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, se va ruga miercuri, 18 noiembrie 2015, la Catedrala Arhiepiscopală Sfânta Cuvioasă Parascheva din Roman, pentru cei aflați în suferință pe paturile de spital, precum și pentru cei afectați de tragicul accident din Clubul Colectiv din București, informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei. Înaltpreasfinția Sa va oficia începând cu ora 17:00, Taina Sfântului Maslu. Alături de Arhiepiscopul Romanului și Bacăului se vor afla preoții din Protopopiatul Roman.
În cadrul acestei sfinte taine, Înaltpreasfinția Sa va rosti rugăciuni speciale pentru vindecarea și iertarea păcatelor bolnavilor care sunt în suferință și boli îndelungate în spitale, precum și pentru cei afectați de tragicul accident din Clubul Colectiv din București.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3533, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:41

»  Liturghie arhierească la Catedrala din Roman (2015-11-16)

 Închide 

Liturghie arhierească la Catedrala din Roman

[2015-11-16]
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat duminică, 15 noiembrie 2015, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În această duminică, numită a XXV-a după Rusalii, în care a fost rostită pericopa evanghelică a Samarineanului milostiv, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a îndemnat preoții și credincioșii din eparhie ca în perioada de 40 de zile de nevoință, alături de post să adauge rugăciunea și milostenia, fiecare creștin având posibilitatea să devină un samarinean milostiv pentru aproapele aflat în lipsă și suferință.
În cadrul slujbei diaconul Ionel Florin Timari a fost hirotonit în treapta de preot pe seama Parohiei Sfântul Dimitrie (Băsești), Protopopiatul Moinești. La finalul Sfintei Liturghii, părintele arhimandrit Andrei Ioniță, mare eclesiarh al catedralei arhiepiscopale, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind însemnătatea Anului Omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și a Anului Comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și a marilor păstori de suflete din eparhii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3567, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:41

»  Pomenirea Arhiepiscopului Eftimie Luca la împlinirea unui an de la mutarea la cele veșnice (2015-10-31)

 Închide 

Pomenirea Arhiepiscopului Eftimie Luca la împlinirea unui an de la mutarea la cele veșnice

[2015-10-31]
La Catedrala Arhiepiscopal㠔Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oficiat, astăzi, 31 octombrie 2015, slujba de pomenire a Arhiepiscopului Eftimie Luca la trecerea unui an de la mutarea la cele veșnice, informează site-ul oficial al eparhiei.
Credincioși și pelerini din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului au participat la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de un sobor de preoți și diaconi la Catedrala Arhiepiscopal㠔Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Sfânta Liturghie a fost urmată de parastasul oficiat de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la trecerea unui an de la mutarea la cele veșnice a vrednicului de pomenire ierarh Eftimie Luca, cel care a păstorit în această parte a Moldovei între anii 1978 - 2014. După acest moment, cei prezenți au mers în procesiune spre mormântul situat în curtea Centrului Eparhial, unde a fost oficiat un trisaghion întru pomenirea celui de-al 76 ierarh pe scaunul de la Roman.
În atmosfera de rugăciune și comuniune, Înaltpreasfințitul Ioachim a evocat aspecte din viața și activitatea vlădicăi Eftimie ”cel bun”, reliefând rolul pe care acesta la avut în istoria multiseculară a acestei eparhii. La final, părinții slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale au împărțit credincioșilor prezenți pachete cu alimente întru pomenirea arhipăstorului Eftimie Luca.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3622, Ultimul acces: 2020-09-24 04:00:13

»  Parastas pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca (2015-10-29)

 Închide 

Parastas pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca

[2015-10-29]
La Catedrala Arhiepiscopală din Roman va fi oficiată sâmbătă, 31 octombrie 2015, slujba de pomenire a Înaltpreasfințitului Părinte Eftimie, la împlinirea unui an de la trecerea sa la Domnul, informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. La eveniment va participa Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim însoțit de preoții din administrația eparhială, precum și preoții din protopopiatele Arhiepiscopiei, membrii familiei distinsului ierarh și credincioșii prezenți.
Înaltpreasfințitul Părinte Eftimie (1914-2014) a fost al 76-lea ierarh din șirul celor care au păstorit pe scaunul vlădicesc de la Roman. După o bogată activitate pastoral-misionară desfășurată de-a lungul a 42 de ani, în ziua de 4 noiembrie, înainte cu cinci zile de a împlini vârsta de 100 de ani, venerabilul ierarh a trecut în veșnicia lui Dumnezeu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3551, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:41

»  Slujire Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Roman (2015-10-11)

 Închide 

Slujire Arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

[2015-10-11]
În Duminica a XXI-a după Rusalii, 11 octombrie 2015, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Roman, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a vorbit despre Pericopa Evanghelică citită în această duminică. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim este unul dintre cei mai mari imnografi: „Cu mintea, inima sufletul și condeiul său iscusit a compus peste 30 de slujbe și acatiste la Sfinții Români și din alte neamuri, într-o limbă de cazanii de o bogăție greu de cuprins, mulțumindu-i și pentru alcătuirea slujbelor și acatistelor: Sfântului Neagoe Vodă Basarab, Sfântului Iachint, primul mitropolit de la Curtea de Argeș și Sfântului Ioanichie cel Nou de la Muscel”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3538, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:41

»  Sfântul Teodosie de la Mănăstirea Brazi cinstit la Catedrala din Roman (2015-09-22)

 Închide 

Sfântul Teodosie de la Mănăstirea Brazi cinstit la Catedrala din Roman

[2015-09-22]
Sfântul Teodosie de la Mănăstirea Brazi a fost cinstit marți, 22 septembrie 2015, în ziua sa de prăznuire, la Catedrala Ariepiscopală din Roman. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către un sobor de preoți Protoieria Roman, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, după cum informează site-ul oficial al Eparhiei Romanului și Bacăului.
După rostirea pericopei evanghelice, elevul Chelaru Silviu, de la Liceului Teologic Episcop Melchisedec din Roman, a evocat personalitatea Sfântului Ierarh Teodosie de la Brazi din perspectivă istorică și duhovnicească.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, în cuvântul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a prezentat aspecte din viața Sfântului Teodosie subliniind faptul că deși a trăit într-o perioadă controversată a istoriei poporului român, „a ales să fie mucenic și martor al Mântuitorului Hristos, apărător al valorilor credinței strămoșești și ale neamului din care a făcut parte, până la sacrificiul suprem”.
Suntem în catedrala în care a slujit Sfântul Teodosie
„Suntem în catedrala în care a slujit Sfântul Teodosie”, a precizat Chiriarhul amintind apoi de calea urmată spre canonizarea mucenicului de la Brazi.
”Înaltpreasfințitului Epifanie al Buzăului și Vrancei i-a fost încredințată de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist întocmirea documentației pentru acest important moment din viața Bisericii. Apoi, sfintele moaște au fost așezate într-un baldachin realizat în atelierele mănăstirii Bogdana. De altfel, Sfântul Teodosie a slujit în acest așezământ monahal, unde, începând din anul 2003, se află un fragment din sfintele sale moaște”, a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.
Moaștele Sfântului Teodosie în pelerinaj la Catedrala Arhiepiscopală, în anul 2008
Moaștele Sfântului Teodosie au fost aduse, în pelerinaj, la Catedrala Arhiepiscopală, în anul 2008, când s-au serbat 600 de ani de atestare documentară a acestei eparhii.
”Atunci, moaștele Sfântului Ierarh Teodosie au fost prezente în mod solemn în Catedrala din Roman, iar vrednicul de pomenire ierarh Epifanie a dăruit un fragment din acestea spre cinstire sfântului locaș, ele fiind așezate spre închinarea credincioșilor alături de moaștele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești”, a mai precizat Înaltpreasfinția Sa.
Sfinții pământului nostru - modele pentru întreaga suflare românească
La sfârșitul cuvântului său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, care a întocmit Slujba și Acatistul Sfântului Teodosie de la Brazi, alături de a altor mucenici și cuvioși români, a îndemnat preoții și credincioșii să cinstească sfinții pământului nostru întrucât aceștia reprezintă modele pentru întreaga suflare românească.
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Teodosie s-a încheiat cu procesiunea făcută de chiriarh dimpreună cu preoții, elevii și credincioșii, având în centru icoana sfântului, în jurul catedralei arhiepiscopale. În cântări specifice zilei, sfânta icoană a fost așezată în sala de conferințe a Centrului Eparhial de la Roman care, începând de azi, îl are ca patron pe Sfântul Teodosie de la Brazi.
Sfântul Teodosie de la Brazi a fost canonizat la data de 5 octombrie 2003. Pomenirea sa a fost stabilită pentru ziua de 22 septembrie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3636, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:41

»  Cinstirea „Sfântului Ierarh Martir Teodosie de la Brazi” la Catedrala Arhiepiscopală din Roman (2015-09-21)

 Închide 

Cinstirea „Sfântului Ierarh Martir Teodosie de la Brazi” la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

[2015-09-21]
La Catedrala Arhiepiscopală din Roman va fi cinstit marți, 22 septembrie 2015, Sfântul Ierarh Martir Teodosie de la Brazi, după cum informează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Programul liturgic va începe la ora 07:00 prin săvârșirea Slujbei Utreniei. Apoi, Sfânta Liturghie va fi oficiată în lăcașul de cult, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
După rostirea pericopei evanghelice din cadrul Sfintei Liturghii, elevul Chelaru Silviu, de la Liceului Teologic Episcop Melchisedec din Roman, va evoca personalitatea Sfântului Ierarh Teodosie de la Brazi din perspectivă istorică și duhovnicească.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim va rosti, cu acest prilej, un cuvânt de învățătură în care va prezenta activitatea acestui ierarh și semnificația cinstirii sale în contextul Anului comemorativ al marilor păstori de suflete din eparhii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3529, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:41

»  Binecuvântarea anului școlar la Catedrala din Roman (2015-09-17)

 Închide 

Binecuvântarea anului școlar la Catedrala din Roman

[2015-09-17]
În incinta Centrului eparhial de la Roman, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a binecuvântat, ieri, 16 septembrie 2015, cadrele didactice și tinerii elevi romașcani la început de an școlar, în cadrul proiectului eparhial Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!.
Astfel, după săvârșirea Slujbei Vecerniei și procesiunea în jurul catedralei a urmat cuvântul introductiv adresat de părintele protopop Munteanu Dragoș și apoi derularea programului artistic oferit celor prezenți de câțiva copii talentați care învață în școlile romașcane, între care amintim grupul de preșcolari și școlari de la Școala Mihai Eminescu, elevi de la Clubul Copiilor Roman și de la Colegiul Național Roman Vodă, precum și elevi de la Liceul Teologic Episcop Melchisedec. Copiii au rostit rugăciuni, au cântat și dansat încântând pe cei prezenți prin prestația lor și aducând bună dispoziție tuturor.
Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit slujba de sfințire a apei și a rostit rugăciuni de binecuvântare a elevilor vorbind totodată celor prezenți despre importanța studierii și necesitatea formării în școală a tinerilor.
La final au fost împărțite copiilor prezenți daruri constând în rechizite și dulciuri.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3448, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:41

»  Înălțarea Sfintei Cruci, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman (2015-09-15)

 Închide 

Înălțarea Sfintei Cruci, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

[2015-09-15]
adaugat: 14.09.2015
Sub semnul de viață dătător al Sfintei Cruci, la Catedrala Arhiepiscopal㠄Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost marcat marele praznic al Înălțării Sfintei Cruci prin rânduiala specială ce prevede așezarea în mijlocul bisericii și apoi la iconostas a sfintei cruci împodobite cu flori și busuioc spre închinarea credincioșilor, informează site-ul epr.ro.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de părinții slujitori de la catedrală, iar cuvântul de învățătură a fost însoțit de rostirea poemului liric „Crucea Golgotei și mărul Paradisului” ce îl are ca autor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Pentru că la început de an bisericesc sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci se îngemănează cu începutul anul școlar, s-a dat citire și mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel prin care se arată că școala, biserica și familia sunt legate una de alta urmărind același scop comun ce îi are în centrul atenției pe tineri. De asemenea, cu prilejul începutului de an școlar, în școlile din Eparhia Romanului și Bacăului slujitorii altarelor au stropit cu apă sfințită sălile de clasă în care elevii și cadrele didactice își desfășoară activitatea educațională rostind totodată și rugăciuni de binecuvântare a elevilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3517, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:41

»  Înălțarea Sfintei Cruci, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman (2015-09-14)

 Închide 

Înălțarea Sfintei Cruci, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

[2015-09-14]
Sub semnul de viață dătător al Sfintei Cruci, la Catedrala Arhiepiscopal㠄Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost marcat marele praznic al Înălțării Sfintei Cruci prin rânduiala specială ce prevede așezarea în mijlocul bisericii și apoi la iconostas a sfintei cruci împodobite cu flori și busuioc spre închinarea credincioșilor, informează site-ul epr.ro.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de părinții slujitori de la catedrală, iar cuvântul de învățătură a fost însoțit de rostirea poemului liric „Crucea Golgotei și mărul Paradisului” ce îl are ca autor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Pentru că la început de an bisericesc sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci se îngemănează cu începutul anul școlar, s-a dat citire și mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel prin care se arată că școala, biserica și familia sunt legate una de alta urmărind același scop comun ce îi are în centrul atenției pe tineri. De asemenea, cu prilejul începutului de an școlar, în școlile din Eparhia Romanului și Bacăului slujitorii altarelor au stropit cu apă sfințită sălile de clasă în care elevii și cadrele didactice își desfășoară activitatea educațională rostind totodată și rugăciuni de binecuvântare a elevilor.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 3332, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:41

»  Moment de sărbătoare la Catedrala Arhiepiscopală din Roman (2015-09-10)

 Închide 

Moment de sărbătoare la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

[2015-09-10]
Preoți, pelerini și credincioși din întreaga eparhie a Romanului și Bacăului, alături de reprezentanți ai autorităților din Roman și Bacău, au participat marți, 09 septembrie 2015, la Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, în Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, cu ocazia serbării Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana. Alături de cei doi ierarhi a fost prezenți preoți, consilieri, inspectori și protopopi, membri ai Adunării Eparhiale, informează epr.ro.
Conform tradiției, în cadrul dumnezeieștii slujbe au fost rostite cereri speciale de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra eparhiei și asupra chiriarhului său. Apoi, în cadru solemn, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit întru preot pe diaconul Alexandru Lezeu. De asemenea, tinerii preoți Marius Bărăscu și Mario Doro Ciucanu au fost hirotesiți duhovnici, iar preotul Mihai Bordei a fost distins cu titlul de iconom-stavrofor pentru activitatea pastoral-misionară și social-filantropică desfășurată de-a lungul a peste două decenii de slujire.
În cuvântul rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Episcop Macarie și-a exprimat bucuria și emoția de a trăi momente deosebite în ctitoria mușatină din Roman, unde doi ierarhi ardeleni au slujit ca episcopi, respectiv Sfântul Pahomie de la Gledin și Episcopul Teofil Herineanu.
”Sărbătoarea aceasta a început încă din ajun, prin târnosirea paraclisului <<Izvorul Tămăduirii>> a noului așezământ de la Itești și prin punerea pietrei de temelie a unui locaș de închinare, închinat <<Sfinților Părinți Ioachim și Ana>> și a unui așezământ filantropic în care personale vârstnice își vor găsi alinare, prin purtarea de grijă a ÎPS Ioachim. Rareori îmi este dat să pot trăi o Liturghie așa de frumoasă în cântare și credință rugătoare. Am văzut de multe ori, când am venit la Roman, că păstoriții Înaltpreasfinției Voastre vă simt și ca părinte și ca frate. Ne rugăm Mântuitorului Iisus ca prin rugăciunile Sfinților Părinți Ioachim și Ana să ne fiți model și nouă celor mai tineri, în slujirea arhieriei. Mi-ați făcut mare cinste astăzi, regăsindu-mă, duhovnicește, în comuniune de rugăciune, peste timp, cu Sfântul Pahomie de la Gledin, a cărui slujbă ați alcătuit-o Înaltpreasfinția Voastră, imnograful Bisericii noastre, și Preasfințitul Teofil Herineanu, care a păstorit înaintea Înaltpreasfințitului Eftimie”, a menționat PS Macarie.
La acest moment aniversar, părintele Arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ al Eparhiei Romanului și Bacăului, a mulțumit chiriarhului în numele Centrului Eparhial, a preoților și credincioșilor.
„Înaltpreasfinția Voastră vă mulțumim pentru purtarea de grijă față de preoții și credincioșii eparhiei. Ne dorim ca, pe mai departe, să fim ceea ce vă doriți, ascultători și plinitori ai Evangheliei. Dumnezeu să vă țină sănătos întru mulți și fericiți ani!”, a urat vicarul Arhiepiscopiei.
La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a rememorat momentul intrării în viața monahală, la mănăstirea Bistrița, și prezentul continuu al asumării acestei trăiri.
„De fiecare dată mă rog ca Dumnezeu să se recunoască în faptele pe care le-am făcut spre slava Lui. Nu știu dacă am împrumutat ceva din blândețea, înțelepciunea sau bătrânețea frumoasă, în care sălășluiește pacea cerului, a Dreptului Ioachim, dar știu că, în momentul în care îți asumi un drum, fiind chemat de Dumnezeu, nu mai suporți amânare. Personal, singura cererea făcută în viața mea a fost aceea de a intra în rândul cinului monahal. După aceea n-am mai făcut nicio cerere. Toate mi s-au dat. Ceea ce însemnează că această cale a fost aleasă de Dumnezeu pentru mine. Să nu socotiți că voi înșivă v-ați afierosit unei căi sau ați luat o cruce. Nu noi am ales-o în mod deliberat, ci Hristos a pus-o pe umerii noștri. Crucea ne-o dă Dumnezeu, iar greutatea și puterea ei nu le putem cuantifica”, a declarat Înaltpreasfințitul Ioachim.
”Am avut șansa să stau alături de oameni vrednici și destoinici care mi-au devenit paradigme și profesori. De fiecare dată mă rog pentru cei care au contribuit la formarea mea duhovnicească și intelectuală. Să nu uităm că, dacă ne scoate cineva din dipticele inimii rămânem singuri și însingurați”, a mai precizat ierarhul de la Roman, care, comparând florile primite în dar cu credincioșii încredințați spre păstorie, a conchis: ”Voi sunteți buchetul de flori pe care mi l-a dat Dumnezeu să-l îngrijesc! Fiți încredințați că sunteți toți în iubirea mea și, lucrând pentru Preasfânta Treime, orice faptă bună este împlinirea Tatălui Ceresc în Treime lăudat prin noi”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3357, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:41

»  Te Deum dedicat începutului anului bisericesc la Roman (2015-09-03)

 Închide 

Te Deum dedicat începutului anului bisericesc la Roman

[2015-09-03]
La Catedrala Arhiepiscopală din Roman a fost oficiată marți, 01 septembrie 2015, Te Deumul prilejuit de începutul anului bisericesc, informează Ziarul Lumina.
Slujba a fost săvârșită de Arhim. Andrei Ioniță, Mare Eclasiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Roman, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și a numeroși credincioși și pelerini.
„Cu acest prilej, au fost citite rugăciuni pentru ca Dumnezeu să trimită ploi liniștite, aducătoare de rod bogat, spre folosul oamenilor și viețuitoarelor. În cuvântul de învățătură, ierarhul nostru a explicat semnificația zilei de 1 septembrie, plecând de la mențiunile textelor veterotestamentare și până la prezentul scrierilor Sfinților Părinți ai Bisericii. Totodată, chiriarhul locului a mulțumit preoților și credincioșilor din eparhie, care au serbat prin rugăciune această zi, urându-le tuturor ca acest an bisericesc care începe să fie unul al mântuirii în Domnul nostru Iisus Hristos“, a relatat Pr. Constantin Gherasim, Inspector în probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3343, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:41

»  Rugăciune arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Roman (2015-04-09)

 Închide 

Rugăciune arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

[2015-04-09]
Miercuri, 8 aprilie, la Catedrala Arhiepiscopal㠔Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, slujba Deniei din Sfânta și Marea Joi a fost urmată de oficierea slujbei Sfântului Maslu. Sfintele Slujbe au fost săvârșite de către ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Alături de soborul preoților din Protopopiatul Roman, ierarhul a rostit rugăciunile de dezlegare din cadrul Dumnezeieștii Taine, după care a rostit un cuvânt de învățătură. ÎPS Sa a explicat semnificația liturgică a acestei lucrări sfinte săvârșite în numele Preasfintei Treimi, potrivit epr.ro.
”Taina Sfântului Maslu din această seară are o tradiție foarte bine ancorată în cultul Bisericii, deoarece ne aduce aminte de ungerea capului Mântuitorului nostru Iisus Hristos cu mir de mare preț de către Maria, ungere ce prevestește moartea Sa. Sfinții părinți au statornicit această practică a sfântului Maslu de obște pentru că femeia păcătoasă din Evanghelie este icoana umanității care spală picioarele Mântuitorului, Care, și El, spală păcatele noastre. În seara aceasta ne-am adunat în Catedrala arhiepiscopală pentru a împlini această rânduială bisericească alături de preoții protopopiatului Roman”, a preciazat ÎPS Ioachim în cuvântul său.
Urcușul duhovnicesc spre Învierea Domnului continuă la Catedrala din Roman, în Joia Mare, când, la primele ore ale dimineții a fost oficiată Sfânta Liturghie, iar după-amiază la ora 17.00 va avea loc Denia celor 12 Evanghelii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4043, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:41

»  Sărbătoarea Cuviosului Antipa, la Catedrala din Roman (2015-01-10)

 Închide 

Sărbătoarea Cuviosului Antipa, la Catedrala din Roman

[2015-01-10]
Cu ocazia sărbătorii Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala din Roman, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, angajați ai Centrului eparhial, informează TRINITAS TV.
Sfânta Liturghie a fost precedată de sfințirea noilor Antimise de către noul chiriarh, care vor fi împărțite tuturor bisericilor de pe cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului.
În cadrul slujbei, după citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre viața Cuviosului Antipa și despre cinstirea sa în Eparhia Romanului și Bacăului, totodată, ierarhul a îndemnat pe slujitorii bisericii să intensifice pomenirea și cinstirea acestui sfânt în eparhie.
După împărtășirea cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului nostru Iisus Hristos, credincioșii prezenți s-au putut închina la racla cu sfintele moaște ale Cuviosului Antipa, aduse de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim de la Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos.
Sărbătoarea închinată Sfântului Antipa de la Calapodești a început la Roman în ajun, cu oficierea Slujbei de priveghere. După o procesiune în jurul Catedralei, moaștele și Icoana Sfântului au fost așezate în locaș, unde s-a săvârșit slujba Acatistului.
Răspunsurile la strană au fost date de corala „Paraschivi” a Catedralei Arhiepiscopale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4888, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:41

»  Slujbă arhierească în Catedrala”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman (2013-11-12)

 Închide 

Slujbă arhierească în Catedrala”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman

[2013-11-12]
În catedrala arhiepiscopal㠔Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul a oficiat luni, 11 noiembrie, slujba Dumnezeieștii Liturghii, potrivit epr.ro.
În cadrul acesteia, Preasfinția Sa a hirotonit întru ieromonah pe părintele Mina Crețu, pe seama metocului ”Sf. Daniil Sihastru”, ce aparține mănăstirii Buna Vestire de la Tisa Silvestri, iar preotul Constantin Valeriu Segneanu a fost hirotesit duhovnic, fiind prezentat elevilor de la Liceul Teologic ”Episcop Melschisedec”, ca fiind cel care va asigura ”paternitate” spirituală față de tinerii acestei instituții de învățământ.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6720, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:41

»  Hramul Catedralei arhiepiscopale din Roman (2013-10-13)

 Închide 

Hramul Catedralei arhiepiscopale din Roman

[2013-10-13]
Catedrala arhiepiscopală din Roman și-a sărbătorit, duminica aceasta hramul, lăcașul de cult având-o ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Sfânta Liturghie a fost oficiată de mai mulți ierarhi ai Bisericii noastre, cuvântul de învățătură fiind ținut de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, informează TRINITAS TV.
Răspunsurile la strană au fost date de Corala „Paraschevi” a Catedralei arhiepiscopale. La slujbă au participat credincioși din oraș, dar și pelerini, aflați în drum spre Iași, la sărbătoarea ocrotitoarei Moldovei. Aceștia au avut prilejul să se închine la moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, aduse de la Catedrala patriarhală.
Moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena vor fi aduse înapoi la Catedrala patriarhală în cursul după-amiezii de luni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6775, Ultimul acces: 2020-09-24 03:07:41


Setul de evenimente 4 -
Nr. vizualizări:22858
Data ultimei vizualizări:2020-09-24 04:26:29
Data actualizare:2016-06-09 13:46:01
Data încărcării:2006-03-16 05:09:26
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:78
Fotografi:Alexandru Losonczy: 33, Mihaela Achiroaie: 18, Panoramio.com: 10, Aurel Ciobotariu: 8, Bogdan Apostoaia: 5, Medievistica: 1, Basilica.ro: 1, Andrei Stroe: 1, Luminița Moruz: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2008-09-03
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 216

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-12-06
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 71

Vedere din lateral
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2010-08-12
Contor: 84

Vedere din lateral
Foto: Andrei Stroe

Data: 2014-06-22
Contor: 72

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2015-10-23
Contor: 169

Vedere din lateral
Foto: Aurel Ciobotariu

Contor: 81

Vedere din lateral
Foto: Luminița Moruz

Data: 2008-09-03
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 53

Vedere pe sub boltă
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-10-23
Contor: 39

Vedere din lateral
Foto: Aurel Ciobotariu

Data: 2012-06-20
Contor: 41

Vedere din lateral
Foto: Panoramio.com

Data: 2014-06-22
Contor: 48

Vedere din lateral
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2014-06-22
Contor: 47

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2015-10-23
Contor: 43

Vedere din lateral
Foto: Aurel Ciobotariu

Data: 2010-08-26
Contor: 50

Vedere aeriană
Foto: Basilica.ro

Data: 2012-06-25
Contor: 43

Fotografie veche
Foto: Panoramio.com

Data: 2012-06-25
Contor: 38

Fotografie veche
Foto: Panoramio.com

Data: 2012-06-25
Contor: 37

Fotografie veche
Foto: Panoramio.com


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5