Roman :: Catedrala Arhiepiscopala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Arhiepiscopală
Roman
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Roman
Județ:Neamț
Adresa:strada Alexandru cel Bun nr. 5
Cod poștal:611065
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mmb.ro, www.primariaRoman.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Ctitorie a lui Petru Rares din 1542, cladita pe locul bisericii atribuite lui Roman I sau Alexandru cel Bun, sfarsitul sec. XIV- inceputul sec XV; a fost terminata de fiul sau Ilias Voda (1542-1550) ; fatade modificate in secc. XVII; in sec. XVIII se aduc transformari in ornamentatia firidelor; se fac reparatii pe tot ansamblul; picturi murale din preajma anului 1415; executate de mesterii si zugravii Nichita si Dobre si cele cu o remarcabila valoare din sec. XVI, ilustrand amplu legenda Sfantului Nicolae; in naos si altar picturi din sec. XVIII si XIX; ancadramente si profiluri de factura gotica; monument de arhitectura incadrat artistic in galeria bisericilor din Moldova de Nord; odoare; felonSfantului Ioan Gura de Aur; provenit din Bozant in vremea lui Alexandru cel Bun; epitaf brodat in fir de aur si argint din sec. XVI-XVII; manuscrise in copie din sec. XVIII; obiecte de cult din argint; figuri de episcopi caturari; Pahomie, Episcop al Romanului (+1724) , socotit ‘cel mai de seama carturar dintre clericii moldoveni din acel timp’ (N. Iorga) si Episcopul de Roman Melchisedec Stefanescu, autorul “Chronicilor Romanului si Husilor” (1869-1875) .
Cod Monument:NT-II-a-A-10652
Știri despre biserică: Setul de evenimente 1 - Setul de evenimente 2 - Setul de evenimente 3 -
Setul de evenimente 4

»  Sărbătoarea Sfântului Cuvios Antipa, la Roman (2013-01-10)

 Închide 

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Antipa, la Roman

[2013-01-10]
Biserica noastră îl pomenește, astăzi, 10 ianuarie 2013, pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești. Acest sfânt, odrăslit din inima Moldovei, s-a născut în anul 1816 în satul Calapodești din județul Bacău. Sfântul Antipa este sărbătorit încă de aseară în mai multe parohii din Eparhia Romanului și Bacăului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.
Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat aseară slujba Vecerniei unită cu Litia la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Din soborul de slujitori au făcut parte părinții consilieri și inspectori ai Centrului eparhial Roman, slujitori ai catedralei ocrotite de Sfânta Cuvioasă Parascheva și preoți de la parohiile romașcane. Manifestările religioase de la Roman sunt desfășurate în fiecare an în zilele de 9 și 10 ianuarie, întrucât în incinta Centrului eparhial se află Paraclisul "Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești". Vecernia unită cu Litia a fost urmată de procesiunea cu racla în care se află fragmente din moaștele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești, adăpostită în Catedrala arhiepiscopală din Roman. "La finalul procesiunii, credincioșii s-au închinat icoanei Sfântului Antipa și raclei cu moaștele sfinților, care au fost așezate în paraclisul ocrotit de Sfântul Antipa. În acest sfânt lăcaș, PS Ioachim Băcăuanul, alături de soborul de preoți, a săvârșit Acatistul Sfântului Antipa, iar la final a adresat un cuvânt de învățătură. Preasfinția Sa a subliniat importanța sărbătorii Sfântului Antipa, care constituie un prilej de binecuvântare la începutul acestui an pentru Centrul eparhial al Eparhiei Romanului și Bacăului, pentru toți credincioșii și slujitorii sfintelor altare din această eparhie", a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Astăzi, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman va fi săvârșită de un sobor de preoți de la Centrul eparhial Roman și din Protopopiatul Roman.
Sfântul Antipa, cinstit în Ortodoxie
Sfântul Cuvios Antipa s-a născut în anul 1816 în localitatea Calapodești, județul Bacău. La vârsta de 20 de ani a intrat în obștea Mănăstirii Căldărușani, iar doi ani mai târziu a plecat în Sfântul Munte Athos, poposind la Schitul Lacu, renumit pentru asprimea vieții monahale. După 15 ani, s-a mutat la Mănăstirea Esfigmen, una dintre cele mai vechi mănăstiri ale Sfântului Munte. După aproape două decenii s-a reîntors în Moldova, viețuind în mănăstirile din preajma Iașului. Datorită tulburărilor provocate de mulțimile de credincioși care auziseră despre el și veneau necontenit să-i ceară ajutor și sfat, s-a retras spre ținuturile Rusiei, rămânând o vreme la Lavra Pecerska. De aici a mers la Mănăstirea Valaam, unde s-a și stabilit. Numele și faptele sale minunate s-au răspândit cu repeziciune în nordul Rusiei. Cuviosul Antipa s-a învrednicit de daruri minunate, precum cele ale profeției și vederii cu duhul. După o viață îndelungată petrecută în nevoințele călugărești, Sfântul Antipa s-a mutat către cereștile locașuri pe 10 ianuarie 1882. În anul 1906, călugării de la Sfântul Munte, care îl cunoscuseră pe cuvios, l-au trecut pe acesta în rândul sfinților, în cărțile lor de cult. Acest fapt are o semnificație deosebită, deoarece el este singurul călugăr athonit român care a fost trecut în rândul sfinților printr-o canonizare spontană, venită îndată după trecerea sa la cele veșnice. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat pe Sfântul Cuvios Antipa în anul 1992. Slujba religioasă închinată Sfântului Antipa a fost realizată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul. "Față de alți sfinți români, Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești a depășit granițele Ortodoxiei românești. El este cinstit de Biserica Ortodoxă a Greciei și Biserica Ortodoxă a Rusiei, fiind înscris în sinaxarele Ortodoxiei universale. Este o bucurie pentru noi faptul că Sfântul Antipa s-a născut în județul Bacău. Putem compara Calapodești, sătucul de la marginea județului, cu Betleemul. Prin Sfântul Antipa, satul Calapodești a devenit un punct de referință pe harta Ortodoxiei universale", a remarcat PS Ioachim Băcăuanul.
Sfântul Cuvios Antipa, sărbătorit în satul natal
Pelerinii sunt așteptați astăzi la hramul Mănăstirii Calapodești, închinată Sfântului Cuvios Antipa. Aseară a fost oficiată slujba Privegherii, iar astăzi se vor sluji Ceasurile, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți. Mănăstirea Calapodești se află în satul Calapodești, comuna Dealu Morii, județul Bacău. Din punct de vedere geografic, satul este situat în Podișul Moldovei, partea central-vestică a Colinelor Tutovei, pe ambele versante ale pârâului Berheci, la o distanță de 65 km față de Bacău, cca. 60 km față de Tecuci și 35 km de Adjud. Vatra satului Calapodești este situată pe versantul estic al pârâului Berheci, pe partea stângă a drumului județean 241A Bacău - Podu Turcului. În Arhiepiscopia Romanului și Bacăului există mai multe centre de zi sau așezăminte social-filantropice închinate Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9062, Ultimul acces: 2020-09-24 04:44:17

»  Parastas pentru IPS Epifanie la Catedrala arhiepiscopală din Roman (2013-01-10)

 Închide 

Parastas pentru IPS Epifanie la Catedrala arhiepiscopală din Roman

[2013-01-10]
Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit marți, 8 ianuarie 2013, Parastasul pentru Înalt Preasfințitul Epifanie, fost Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.
Parastasul pentru vrednicul de pomenire arhiepiscop a fost oficiată după Sfânta Liturghie. Cu acest prilej, PS Ioachim Băcăuanul, care l-a cunoscut îndeaproape pe Înalt Preasfințitul Epifanie, a evocat personalitatea fostului arhipăstor al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, care a fost pentru o vreme director al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț și stareț al Mănăstirii Neamț. În același timp, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului a transmis un mesaj de condoleanțe adresat membrilor aparatului administrativ, clerului, cinului monahal și credincioșilor Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, pe care vi-l prezentăm în continuare:
"Cu profundă tristețe am aflat de trecerea la cele veșnice a Înalt Preasfințitului Părinte Epifanie Norocel, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Evenimentul, survenit în lumina praznicului Botezului Domnului, a produs, cum era firesc, mai întâi în sufletele clericilor și credincioșilor acestei de Dumnezeu păzite și istorice eparhii, dar și în inimile noastre, fiorul rece al despărțirii de un ierarh deosebit, care a fost iubit și prețuit pentru calitățile sale excepționale. IPS Epifanie a fost chemat de Dumnezeu în momentul plinătății vârstei și a datoriilor împlinite și va rămâne perceput ca una dintre cele mai emblematice personalități ecleziale ale Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, care a marcat sfârșitul mileniului al doilea și începutul celui de-al treilea, iar pentru eparhia unde și-a desfășurat activitatea de păstor va fi considerat ctitorul înnoitor al acesteia. Plecarea în lumea drepților a Înalt Preasfinției Sale în contextul praznicului Epifaniei ne ajută să ne resemnăm înaintea judecăților dumnezeiești și să avem încredințarea că sufletul său nobil va merge în mâinile lui Dumnezeu, iar noi, cei care am avut imensa șansă de a-l fi cunoscut și de a-i fi stat în preajmă uneori, să contemplăm acea teofanie permanentă care s-a instalat pe chipul lui, păstrându-i vie amintirea și rugându-ne pentru dânsul. În aceste momente triste și de maximă sobrietate, mă fac mesagerul Înalt Preasfințitului Eftimie, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, prieten și apropiat de suflet al celui plecat dintre noi, al colaboratorilor noștri de la Centrul eparhial, precum și al tuturor preoților, călugărițelor, călugărilor și credincioșilor din cuprinsul arhiepiscopiei noastre, pentru a transmite membrilor aparatului administrativ al Centrului eparhial de la Buzău, clericilor și credincioșilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei întreaga noastră compasiune și prietenia noastră sinceră, rugând pe Dumnezeu să odihnească sufletul Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Epifanie în pacea și lumina Sa cea cerească".
† Ioachim Băcăuanul
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9046, Ultimul acces: 2020-09-24 04:44:17

»  ÎPS Epifanie pomenit la Roman (2013-01-09)

 Închide 

ÎPS Epifanie pomenit la Roman

[2013-01-09]
Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Epifanie al Buzăului și Vrancei a fost pomenit marți, 8 ianuarie 2013, la Catedrala Arhiepiscopal㠔Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Slujba parastasului a fost oficiată, după Sfânta Liturghie, de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. potrivit epr.ro.
Memoria vrednicului de pomenire ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, fost profesor și director al Seminarului din Neamț, și stareț al mănăstirii Neamț, a fost evocată de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim, care l-a cunoscut îndeaproape pe chiriarhul eparhiei Buzăului și Vrancei.
De asemenea, a fost trimis și un mesaj de condoleanțe membrilor aparatului Administrativ, clerului, cinului monahal și credincioșilor din această arhiepiscopiei pe care îl redăm în continuare:
”Cu profundă tristețe am aflat de trecerea la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Epifanie Norocel, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Evenimentul, survenit în lumina praznicului Botezului Domnului, a produs, cum era firesc, mai întâi, în sufletele clericilor și credincioșilor acestei de Dumnezeu păzite și istorice eparhii, dar și în inimile noastre, fiorul rece al despărțirii de un ierarh deosebit, care a fost iubit și prețuit pentru calitățile sale excepționale. Înaltpreasfințitul Epifanie, a fost chemat de Dumnezeu în momentul plinătății vârstei și a datoriilor împlinite și va rămâne perceput ca una dintre cele mai emblematice personalități ecleziale ale Sfintei noastre Biserici Ortodoxe, care a marcat sfârșitul mileniului al doilea și începutul celui de-al treilea, iar pentru eparhia unde și-a desfășurat activitatea de păstor va fi considerat ctitorul înnoitor al acesteia. Plecarea în lumea drepților a Înaltpreasfinției Sale în contextul praznicului Epifaniei, ne ajută să ne resemnăm înaintea judecăților dumnezeiești și să avem încredințarea că sufletul său nobil va merge în mâinile lui Dumnezeu, iar noi, cei care am avut imensa șansă de a-l fi cunoscut și de a-i fi stat în preajmă uneori, să contemplăm acea teofanie permanentă care s-a instalat pe chipul lui, păstrându-i vie amintirea și rugându-ne pentru dânsul. În aceste momente triste și de maximă sobrietate, mă fac mesagerul Înaltpreasfințitului Eftimie, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, prieten și apropiat de suflet al celui plecat dintre noi, al colaboratorilor noștri de la centrul eparhial, precum și al tuturor preoților, călugărițelor, călugărilor și credincioșilor din cuprinsul arhiepiscopiei noastre, pentru a transmite membrilor aparatului administrativ al Centrului eparhial de la Buzău, clericilor și credincioșilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, întreaga noastră compasiune și prietenia noastră sinceră, rugând pe Dumnezeu să odihnească sufletul Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Epifanie în pacea și lumina Sa cea cerească”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9019, Ultimul acces: 2020-09-24 04:44:17

»  Hramul Catedralei arhiepiscopale din Roman (2012-10-13)

 Închide 

Hramul Catedralei arhiepiscopale din Roman

[2012-10-13]
Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, va săvârși astăzi slujba Vecerniei unită cu Litia în Catedrala arhiepiscopală din Roman. Slujba va fi oficiată cu prilejul hramului străvechiului sfânt lăcaș, închinat Sfintei Cuvioase Parascheva.
După cum a relatat pentru „Ziarul Lumina” pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Vecernia va începe la ora 17:00. Vor participa părinții slujitori de la Centrul eparhial Roman, părinții consilieri și inspectori ai Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, precum și toți preoții din Roman. Un sobor de preoți va săvârși mâine dimineață Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din Roman.
La final se va săvârși Parastasul pentru ctitorii lăcașului de închinăciune și se vor oferi pachete cu alimente credincioșilor prezenți. Romașcanii, dar și alți fii ai eparhiei care vor participa la sfintele slujbe, vor putea să se închine la racla ce adăpostește un veșmânt al Sfintei Parascheva. Preasfințitul Ioachim Băcăuanul va participa mâine la hramul Sfintei Parascheva de la Iași.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8980, Ultimul acces: 2020-09-24 04:44:17

»  Sărbătoarea Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Roman (2012-04-15)

 Închide 

Sărbătoarea Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

[2012-04-15]
Aproximativ 2000 de credincioși au primit lumină din Lumina Sfântă a Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Roman în cea mai frumoasă noapte din an, informează site-ul epr.ro.
Slujba Învierii a fost oficiată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La finalul prime părți din sfânta zi a Învierii, din incinta Agheazmatarului aflat în curtea Centrului Eparhial, Preasfinția Sa a rostit și un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța sărbătorii Învierii Domnului nostru Iisus Hristos pentru viața creștinilor.
Sărbătoarea a continuat cu partea numită Canonul Învierii Domnului și cu oficierea în Catedrala Arhiepiscopală a Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, de către Preasfinția Sa înconjurat de un soborul preoților și diaconilor slujitori la catedrală.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt de învățătură: „Cu prilejul acestei sărbători mari și sfinte vă dorim pacea și bucuria Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, sănătate și mult ajutor de la Dumnezeu, pentru dumneavoastră și pentru cei dragi ai dumneavoastră”, a menționat, printre altele, Preasfinția Sa, după care, conform tradiției îndătinate, a ciocnit un ou roșu cu fiecare dintre cei prezenți, rostind salutul pascal „Hristos a înviat!”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 9588, Ultimul acces: 2020-09-24 04:44:17

»  Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Roman (2011-10-14)

 Închide 

Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Roman

[2011-10-14]
Sfânta Cuvioasă Parascheva este și ocrotitoarea Catedralei Arhiepiscopale din Roman. După ce ieri seară a fost oficiată slujba Privegherii, astăzi, zeci de preoți și sute de credincioși au fost prezenți la Sfânta Liturghie a hramului sfântului locaș, după cum a declarat pentru Radio TRINITAS, inspector pe probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10057, Ultimul acces: 2020-09-24 04:44:17

»  Mitropolitul Visarion Puiu, omagiat astăzi la Roman (2011-08-10)

 Închide 

Mitropolitul Visarion Puiu, omagiat astăzi la Roman

[2011-08-10]
La Catedrala arhiepiscopală din Roman a fost comemorat astăzi, 10 august 2011, mitropolitul Visarion Puiu, la împlinirea a 47 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. După slujba Parastasului va fi evocată personalitatea mitropolitului prin activități religios-culturale ce se vor desfășura cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
În fiecare an, membrii Asociației 'Visarion Puiu' îl comemorează pe distinsul ierarh care și-a consemnat numele în panteonul marilor personalități pe care le-a avut Biserica din Moldova. Comemorarea mitropolitului Visarion Puiu din acest an a avut loc în primul rând în cadrul Sfintei Liturghii de la Catedrala arhiepiscopală din Roman. A fost săvârșită apoi slujba Parastasului pentru mitropolitul Visarion și pentru familia sa.
Printre altele, 'un profesor de istorie de la Cracovia, a venit cu noi mărturii despre Visarion Pui, în urma vizitei făcute cu Patriarhul Miron la Varșovia în 1938', a declarat pentru Radio TRINITAS, pr. protopop Florin Țuscanu.
'Un păstor, un misionar, un luptător al neamului'
'În testamentul său și-a manifestat dorința de a fi înmormântat la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț. Mitropolitul Visarion Puiu a îndrăgit acest loc și a ridicat și o casă acolo, care să fie azil bătrâneților sale. Suntem încrezători că Dumnezeu va rândui într-o zi ca dorința de a reveni pe pământul natal să se împlinească. Este de datoria noastră să cinstim lumina credinței ortodoxe și a faptelor vrednice pe care le-a lăsat posterității, mai presus de tumultul vremii, marele mitropolit Visarion Puiu. Ierarhul pe care îl pomenim an de an pe 10 august s-a împărțit în multe laturi ale slujirii, fiind un păstor, un misionar, un luptător al neamului său. Ne rugăm împreună ca Bunul Dumnezeu să așeze sufletul mitropolitului Visarion în ceata celor drepți și să ne învrednicească să împlinim acest gând frumos de a aduce rămășițele sale pământești în liniștea Vovideniei, unde și-a ales el însuși locul de veci. Să ne ajute Dumnezeu să împlinim și dorința aceasta a noastră, a membrilor asociației, de a șterge nedreapta condamnare la moarte a sa, din februarie 1946, care apasă asupra numelui său. Noi am spune că este un martir al Bisericii și nu un criminal de război. Considerăm că istoria ar trebui să-l așeze în galeria patrioților, a misionarilor, a acelor care și-au împlinit menirea lor cu demnitate și responsabilitate', a mărturisit pr. protopop Florin Țuscanu, după cum ne informează 'Ziarul Lumina', Ediția de Moldova.
Repere biografice
Născut la Pașcani, pe 27 februarie 1879, Visarion Puiu, pe numele de botez Victor, a fost primul din cei trei copii ai lui Ioan și Elena Puiu. Tatăl său era fiul preotului Ioan Puiu din Girov-Neamț, iar mama sa era din Roman, fiica negustorului Neculai Miron. Primele trei clase primare le-a făcut la Pașcani (1886-1889), la școala mixtă a căilor ferate. Clasa a IV-a și Seminarul Teologic inferior le-a urmat la Roman. În toamna anului 1891, cu sprijinul arhiereului Ioanichie Flor Băcăuanul, se va înscrie în clasa I la Seminarul Teologic Ortodox 'Sfântul Gheorghe' din Roman. După trei ani petrecuți la Roman, se va înscrie la cursul superior al Seminarului 'Veniamin Costachi' din Iași. După absolvirea seminarului, în 1899, se va înscrie la Facultatea de Teologie din București. În anul 1905, va reveni la Roman, unde, pe 22 decembrie, se va călugări. A fost tuns în monahism la Catedrala episcopală de către episcopul Gherasim Safirin, care peste câteva zile l-a hirotonit diacon pe seama catedralei. În ianuarie 1907, a plecat să-și desăvârșească studiile teologice la cea mai înaltă școală a vremii, Academia duhovnicească de la Kiev, ca bursier. La întoarcerea în țară, în iulie 1908, a fost trimis la Galați, unde a fost hirotonit ieromonah, la propunerea episcopului Pimen Georgescu. La 6 decembrie 1908 a fost hirotesit protosinghel, iar la 1 ianuarie, anul următor, arhimandrit. La 17 martie 1921, arhim. Visarion a fost ales episcop al Argeșului. În anul 1923, s-au înființat două episcopii noi în Basarabia, a Hotinului și a Cetății Albe, prilej cu care Visarion Puiu va fi transferat episcop la Hotin, având reședința la Bălți, fiind instalat la 13 mai 1923. În anul 1935, episcopul Visarion va fi ales mitropolit al Bucovinei, având reședința la Cernăuți. De pe 16 noiembrie 1942 până pe 14 decembrie 1943, mitropolitul Visarion Puiu va conduce Misiunea Ortodoxă Română în Transnistria. Pe 23 august 1944 mitropolitul se afla la Viena. Vlădica se hotărăște să nu se mai întoarcă în țară. Între 1945-1958 este cârmuitor al eparhiei românilor din străinătate, numită și Eparhia Ortodoxă Română din Europa Occidentală. În luna mai 1945, la așa-zisul Tribunal al Poporului din București, se afla un tabel cu 302 persoane cercetate ca fiind 'criminali de război'. A fost caterisit în 1950, sub presiunea regimului comunist, fiind reabilitat post-mortem de Sfântul Sinod al Bisericii noastre în anul 1990. Ultimii ani ai vieții i-a petrecut în nordul Franței, în satul Viels Maisons. În ziua de 10 august 1964 s-a stins din viață, în vârstă de 86 de ani.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10258, Ultimul acces: 2020-09-24 04:44:17

»  Pelerinaj la moaștele Sfântului Vasile cel Mare (2011-01-04)

 Închide 

Pelerinaj la moaștele Sfântului Vasile cel Mare

[2011-01-04]
În noaptea Anului Nou, după slujba de Te Deum de la Catedrala arhiepiscopală din Roman, oficiată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a avut loc o procesiune cu fragmentul din moaștele Sfântului Vasile cel Mare. Moaștele marelui ierarh au fost purtate, alături de alte sfinte moaște adăpostite de Catedrala arhiepiscopală din Roman, în procesiune în jurul acestui sfânt lăcaș.
Sărbătoare a fost în prima zi a anului 2011 și la Mănăstirea 'Sfinții Trei Ierarhi' din Iași (foto). În biserica ctitoriei domnitorului Vasile Lupu există o părticică din moaștele Sfântului Vasile cel Mare care a fost donată Mănăstirii 'Sfinții Trei Ierarhi' de patriarhul Macarie al Antiohiei, la nouă ani după ce domnitorul Vasile Lupu a adus moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Timp de 239 de ani, moaștele celor doi sfinți au stat în Biserica 'Sfinții Trei Ierarhi', fiind venerate de poporul drept-credincios. În anul 1975, moaștele Sfântului Vasile au fost confiscate de comuniști, fiind readuse în mănăstire în anul 2001, în timpul păstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, fiind depuse în nișa care a adăpostit și racla Sfintei Cuvioase Parascheva

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12030, Ultimul acces: 2020-09-24 04:44:17

»  Catedrala Arhiepiscopală din Roman și-a serbat hramul (2010-10-14)

 Închide 

Catedrala Arhiepiscopală din Roman și-a serbat hramul

[2010-10-14]
Sute de credincioși continuă să vină la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, pentru a se închina veșmântului Sfintei Cuvioase Parascheva. Țesătura, care a acoperit pentru o vreme moaștele Sfintei, a fost adusă ieri, 13 octombrie, de la Catedrala Mitropolitană din Iași. Astăzi, 14 octombrie, de ziua hramului lăcașului de cult din Roman, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un impresionant sobor de preoți.
Mai multe informații a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele Constantin Gherasim, Inspector în cadrul Sectorului Tineret și Mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului: „Catedrala Arhiepiscopal㠄Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman a fost neîncăpătoare astăzi, în ziua hramului. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu părintele vicar Ioan Gherasimescu și părinții consilieri și inspectori eparhiali de la Roman. Părintele vicar a explicat credincioșilor prezenți, în cuvântul de învățătură, importanța și rolul credinței în viața fiecărui creștin”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 11634, Ultimul acces: 2020-09-24 04:44:17

»  Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Roman (2010-10-13)

 Închide 

Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Roman

[2010-10-13]
Un veșmânt al Sfintei Cuvioasei Parascheva a ajuns astăzi, 13 octombrie, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, care își serbează mâine, 14 octombrie, hramul. Primirea veșmântului a fost urmată de o procesiune după care, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a oficiat Slujba Vecerniei.
Mai multe informații cu privire la acest eveniment a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele Constantin Gherasim, Inspector în cadrul Sectorului Tineret și Mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului: „Veșmântul Ocrotitoare Moldovei a sosit la Roman însoțit de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul și a fost întâmpinat în curtea episcopală de preoții consilieri și inspectori ai Centrului eparhial de la Roman, precum și de câteva sute de credincioși din acest oraș și din împrejurimi. După primirea veșmântului a urmat o procesiune în jurul Catedralei Arhiepiscopale ce poartă hramul Sfintei Cuvioase Parascheva”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 11523, Ultimul acces: 2020-09-24 04:44:17


Nr. vizualizări:22861
Data ultimei vizualizări:2020-09-24 04:44:17
Data actualizare:2016-06-09 13:46:01
Data încărcării:2006-03-16 05:09:26
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:78
Fotografi:Alexandru Losonczy: 33, Mihaela Achiroaie: 18, Panoramio.com: 10, Aurel Ciobotariu: 8, Bogdan Apostoaia: 5, Medievistica: 1, Basilica.ro: 1, Andrei Stroe: 1, Luminița Moruz: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2008-09-03
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 216

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-12-06
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 71

Vedere din lateral
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2010-08-12
Contor: 84

Vedere din lateral
Foto: Andrei Stroe

Data: 2014-06-22
Contor: 72

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2015-10-23
Contor: 169

Vedere din lateral
Foto: Aurel Ciobotariu

Contor: 81

Vedere din lateral
Foto: Luminița Moruz

Data: 2008-09-03
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 53

Vedere pe sub boltă
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2015-10-23
Contor: 39

Vedere din lateral
Foto: Aurel Ciobotariu

Data: 2012-06-20
Contor: 41

Vedere din lateral
Foto: Panoramio.com

Data: 2014-06-22
Contor: 48

Vedere din lateral
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2014-06-22
Contor: 47

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2015-10-23
Contor: 43

Vedere din lateral
Foto: Aurel Ciobotariu

Data: 2010-08-26
Contor: 50

Vedere aeriană
Foto: Basilica.ro

Data: 2012-06-25
Contor: 43

Fotografie veche
Foto: Panoramio.com

Data: 2012-06-25
Contor: 38

Fotografie veche
Foto: Panoramio.com

Data: 2012-06-25
Contor: 37

Fotografie veche
Foto: Panoramio.com


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5