Pausa :: Manastirea Turnu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Turnu
Păușa
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Păușa
Comună:Călimănești
Județ:Vâlcea
Adresa:strada Neagoe Basarab nr. 155
Cod poștal:245604
Persoană de contact :Stareț Ierom. Ioanichie Trifa
Telefon :0250... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.arhiram.ro/manastiri/manastirea-turnu
Adrese utile:www.arhiepiscopiaramnicului.ro, www.primaria-calimanesti.ro, www.cjValcea.ro, www.prefecturaValcea.ro
Hram:Intrarea Maicii Domnului în Biserică, Schimbarea la Față
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:La poalele muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului, se inalta silueta zvelta a manastirii de calugari Turnu, situata la 600 m de statia de cale ferata cu acelasi nume. La poalele culmii Turneanu din masivul Cozia, de-a lungul timpului, au fost multe sihastrii, chilii sapate in stanca, dintre care unele se mai pastreaza si astazi.
Biserica veche ce se afla imediat la intrare, a fost ridicata in anul 1676, pe locul alteia din lemn, ctitoria fostului episcop de Ramnic, Varlaam, mitropolitul Tarii Romanesti, stins din viata in anul 1702. Asezamantul a fost o copie a manastirii Cozia-Veche, fiind refacut de Gherasim Timus (1894-1911) , insa biserica veche a fost mistuita de flacari in 1932, scapand din calea incendiului doar casa lui Gherasim Timus si chiliile din vale. Intregul ansamblu a fost refacut in anul 1933. Aceasta bisericuta, mai mica are hramul ”Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”. In jurul ei se pastreaza numeroase chilii sapate in piatra, iar in incinta se afla doua pesteri unde pustnicii se izolau de lume.
Biserica noua, numita si Biserica cea mare, a fost ridicata intre anii 1897-1901, de insusi Gherasim Timus, avand hramul ”Schimbarea la Fata”. Aceasta are forma patrata, etajata, cu doua nivele, parter si etaj, la fiecare nivel fiind o biserica in care se tine slujba separat, de alt preot. Are o cupola centrala, cu acces pe scarile exterioare construite recent pe fatada de sud, dinspre lacul din apropiere.
Intre anii 1935-1938, au fost construite chilii cu etaj si intregul ansamblu a fost renovat. Pana in anul 1939, aici a functionat o scoala de cantareti bisericesti. Vietuitorii de aici duc o viata austera, neconsumandu-se carne.
In apropierea acestui vechi asezamant monastic se pastreaza si astazi unele vestigii istorice renumite cum ar fi : castrul roman ”Arutela”, stanca de piatra numita ”Masa lui Traian” si baile termale de la Bivolari – pe malul stang al Oltului.
Alte informații:Accesul la manastire se face din soseaua Ramnicu Valcea - Sibiu. Imediat dupa manastirea Cozia se trece la dreapta peste podul mare peste Olt, apoi pe malul Oltului pe un drum deosebit de pitoresc. La 600 m față de stația CFR Turnu.
Cod Monument:VL-II-a-A-09862
Informații conexe:FORMULA-AS.RO: Cuibul de sihaștri de la Mânăstirea Turnu (Articol)
Știri despre biserică:

»  O biserică este darul nostru pentru Dumnezeu sau darul Lui oferit nouă? – Patriarhul Daniel la sfințirea Mănăstirii Turnu (2019-05-12)

 Închide 

O biserică este darul nostru pentru Dumnezeu sau darul Lui oferit nouă? – Patriarhul Daniel la sfințirea Mănăstirii Turnu

[2019-05-12]
de Gheorghe Anghel

În omilia rostită duminică la Mănăstirea Turnu, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat cum slujba de sfințire face ca un locaș de cult să devină dintr-un dar al oamenilor pentru Dumnezeu, un dar oferit de Tatăl Ceresc nouă oamenilor.
Părintele Patriarh Daniel a adus aceste explicații cu prilejul sfințirii lăcașului de cult din cadrul Mănăstirii Turnu, așezământ monahal reînființat în anul 1997.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat că orice biserică până la momentul sfințirii „este un dar al nostru pentru Sfânta Treime, pentru Hristos și sfinții Lui”, fiind o ofrand㠄din lucruri pământești, din cărămidă, din beton”.
De ce după sfințire devine darul Lui pentru noi?
Apoi, Preafericirea Sa a precizat că orice lăcaș de cult devine după sfințire darul pe care Dumnezeu îl face oamenilor „deoarece aici primim iertarea păcatelor, începutul fericirii veșnice și arvuna vieții veșnice”.
Făcând referire la un text liturgic de la slujba oficiată, Patriarhul României a spus că sfințirea unei biserici „este o mare lucrare, un izvor de binecuvântări” care se revarsă și asupra celor care participă la eveniment.
„Către sfârșitul slujbei de sfințire a bisericii se spune: Această casă Tatăl a zidit-o, această casă Fiul a întărit-o, această casă Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o, a sfințit-o și a sfințit sufletele noastre a celor care participăm la sfințire, pentru că cu aceeași apă sfințită cu care sfințim biserica stropim pe toți clericii și cedincioșii prezenți și se sfințesc și ei.
„Duhul Sfânt a sfințit-o și a sfințit și sufletele noastre”, a afirmat Preafericirea Sa.
La slujba de sfințire a bisericii așezământului monahal prahovean au participat sute de credincioși. Slujba a fost oficiată de Părintele Patriarh Daniel împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.
Sfânta Liturghie a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic Tronos al Catedralei patriarhale, dirijat de Arhid. Mihail Bucă.
Cu ocazia sfințirii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat mai multe distincții celor care s-au implicat în lucrările efectuate la Mănăstirea Turnu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 909, Ultimul acces: 2020-07-13 11:38:51

»  Arhiepiscopul Varsanufie la hramul Mănăstirii Turnu: Sfinții aduc viața noastră spre normalitatea sădită în lume de Dumnezeu (2018-10-05)

 Închide 

Arhiepiscopul Varsanufie la hramul Mănăstirii Turnu: Sfinții aduc viața noastră spre normalitatea sădită în lume de Dumnezeu

[2018-10-05]
de Iulian Dumitrașcu

Arhiepiscopul Varsanufie a spus vineri la hramul Mănăstirii Turnu c㠄Sfinții, prin prezența lor harică, aduc viața noastră spre normalitatea sădită în lume de Dumnezeu”.
Arhiepiscopul Râmnicului a oficiat Sfânta Liturghie în ziua sărbătoririi Sfinților Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu, ocrotitorii și întemeietorii așezământului monahal, potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al Eparhiei.
În omilia rostită, Părintele Arhiepiscop a subliniat importanța prezenței sfinților în lume atât în timpul vieții acestora, cât și după trecerea lor în Împărăția lui Dumnezeu.
„Sfântul Îl dăruiește pe Hristos celorlalți, făcându-se el însuși loc al sălășluirii lui Dumnezeu. Dumnezeu Se odihnește în sfinți, iar sfinții îi odihnesc pe cei din jurul lor prin încărcătura harică, pe care o aduc în lume prin viața lor, care este viața lui Hristos”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Cunoscută pentru înalta viață monahală, vatra spirituală a Munților Coziei a avut parte de o înflorire deosebită în secolele XVI-XVIII, mai ales datorită chipurilor duhovnicești remarcabile ale pustnicilor cu viață ascetică aleasă, care s-au nevoit aici, dintre care se remarcă în mod aparte chipurile duhovnicești ale Cuvioșilor Daniil și Misail, canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2016.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1214, Ultimul acces: 2020-07-13 11:38:51

»  Arhiepiscopia Râmnicului | Hram la Mănăstirea Turnu, în ziua de cinstire a Sfinților Daniil și Misail (2017-10-03)

 Închide 

Arhiepiscopia Râmnicului | Hram la Mănăstirea Turnu, în ziua de cinstire a Sfinților Daniil și Misail

[2017-10-03]
de Gheorghe Anghel

Mănăstirea Turnu
Biserica Mănăstirii Turnu din Arhiepiscopia Râmnicului își sărbătorește cel de-al doilea hram, în ziua de cinstire a Sfinților Daniil și Misail. Cei doi sfinți canonizați de Sfântul Sinod în ședința de lucru din 25 februarie 2016, sunt cinstiți în data de 5 octombrie.
Programul liturgic va debuta miercuri, 4 octombrie, cu slujba Privegherii oficiată de părinții slujitori ai așezământului monahal. În ziua de cinstire a Sfinților Cuvioși Daniil și Misail, credincioșii vor participa la slujba acatistului celor doi cuvioși și la Sfânta Liturghie.
Proclamarea canonizării sfinților vâlceni a avut loc miercuri, 28 septembrie 2016, la Râmnicu Vâlcea.
La eveniment au participat Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României. Evenimentul proclamării a avut loc în contextul împlinirii a 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1514, Ultimul acces: 2020-07-13 11:38:51

»  Cuvioșii Daniil și Misail cinstiți pentru prima dată ca sfinți la Mănăstirea Turnu (2016-10-05)

 Închide 

Cuvioșii Daniil și Misail cinstiți pentru prima dată ca sfinți la Mănăstirea Turnu

[2016-10-05]
de Andrei Pau

varasnufie
Biserica Ortodoxă îi cinstește miercuri, 5 octombrie 2016, pe Sfinții Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu. Cei doi sfinți cuvioși români sunt sărbătoriți pentru prima dată de la canonizarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din 25 februarie 2016.
dscf1140
Cu acest prilej, la Mănăstirea Turnu sute de credincioși din Arhiepiscopia Râmnicului au participat în perioada 4-5 octombrie 2016 la evenimentele prilejuite de cinstirea Sfinților Cuvioși Daniil și Misail.
Manifestările au debutat marți, 4 octombrie 2016, cu slujba Privegherii oficiată de părinții slujitori ai așezământului monahal.
În ziua de cinstire a Sfinților Cuvioși Daniil și Misail, credincioșii au participat la slujba Acatistului, aceasta fiind urmată de Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreafințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.
Proclamarea canonizării sfinților vâlceni a avut loc miercuri, 28 septembrie 2016, la Râmnicu Vâlcea. La eveniment au participat Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României. Evenimentul proclamării a avut loc în contextul împlinirii a 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1709, Ultimul acces: 2020-07-13 11:38:51

»  Viața și Acatistul Sfinților Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu (2016-09-06)

 Închide 

Viața și Acatistul Sfinților Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu

[2016-09-06]
de Andrei Pau

În Colecția Acatiste și vieți de sfinți a fost publicată la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă lucrarea Viața și Acatistul Sfinților Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu.
Sfinții Cuvioși Daniil și Misail, după trecerea la cele veșnice, în prima jumătate a veacului al XVII-lea, au fost îngropați lângă altarul bisericuței lor. În anul 1676, Mitropolitul Varlaam a construit la schit o nouă biserică, de piatră, unde a așezat sfintele moaște ale Cuvioșilor Daniil și Misail la temelia altarului bisericii celei noi.
Volumul poate fi cumpărat de la de la Librăria Cărților Bisericești (Intr. Miron Cristea nr. 6), Magazinul Ortodoxia (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Krețulescu), Galeriile Cuvântul Vieții (Calea Victoriei, Nr. 28), Magazinul Librăria Ortodoxă (B-dul Regina Maria, Nr. 1) sau prin comandă peinternet la adresa magazin@editurapatriarhiei.ro.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1863, Ultimul acces: 2020-07-13 11:38:51

»  Apariție editorială: Slujba Sfinților Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu (2016-09-06)

 Închide 

Apariție editorială: Slujba Sfinților Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu

[2016-09-06]
de Andrei Pau

La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a fost publicată Slujba Sfinților Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu, sărbătoriți în fiecare an la data de 5 octombrie.
Sfinții Cuvioși pustnici Daniil și Misail s-au născut în a doua jumătate a veacului al XVI-lea în părțile Olteniei. Amândoi, încă din tinerețile lor, erau iubitori de nevoințe pentru Dumnezeu și doritori de viață sfântă.
Fericiții Daniil și Misail au ridicat o biserică de lemn pentru trebuințele lor, în cinstea Intrării în biserică a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Cuviosul Daniil era duhovnic al tuturor pustnicilor din împrejurimi, la el spovedindu-se, după tradiție, și Sfinții sihaștri Neofit și Meletie. Aceștia coborau din când în când, mai cu seamă în duminici și sărbători, pentru a se spovedi și pentru a se împărtăși la Sfânta Liturghie oficiată în acest schit, care, aflându-se în apropierea vechiului turn roman, s-a numit Schitul Turnu.
Cuvioșii Daniil și Misail, avva și ucenicul, s-au arătat vase alese ale Duhului Sfânt, înscriindu-se în rândul Sfinților Cuvioși sihaștri români, ca purtători de daruri duhovnicești și luminători prin viețuirea sfântă.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române reunit joi, 25 februarie 2016, în ședință de lucru la Reședința Patriarhală a hotărât canonizarea Sfinților Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu.
Lucrarea poate fi cumpărată de la de la Librăria Cărților Bisericești (Intr. Miron Cristea nr. 6), Magazinul Ortodoxia (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Krețulescu), Galeriile Cuvântul Vieții (Calea Victoriei, Nr. 28), Magazinul Librăria Ortodoxă (B-dul Regina Maria, Nr. 1) sau prin comandă peinternet la adresa magazin@editurapatriarhiei.ro.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1762, Ultimul acces: 2020-07-13 11:38:51


Nr. vizualizări:5399
Data ultimei vizualizări:2020-07-13 11:38:51
Data actualizare:2006-03-23 04:27:40
Data încărcării:2006-03-23 04:27:40
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:41
Fotografi:Gabriel Avramovici: 7, Constantin Banciu: 7, Costel Novac D-veni: 6, Wilhelm Scherz: 5, Sylvester Nata: 5, Emil Șerban: 4, Pr. Cristian Vasile Niță: 2, Paul Ion: 2, search_me71: 1, Rab Sandor: 1, internet: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2007-10-18
Contor: 80

Biserica veche - Vedere din față
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2016-05-24
Aparat: NIKON E8800
Contor: 14

Biserica veche - Vedere din față
Foto: Constantin Banciu

Data: 2008-08-02
Aparat: FUJIFILM FinePix F47fd
Contor: 19

Biserica veche - Vedere din față
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2009-08-22
Aparat: OLYMPUS CORPORATION C770UZ
Contor: 24

Cele 2 biserici
Foto: Sylvester Nata

Data: 2010-12-30
Contor: 22

Vedere de ansamblu
Foto: Paul Ion

Data: 2016-05-19
Contor: 6

Biserica veche - Vedere din față
Foto: search_me71

Data: 2009-08-22
Aparat: OLYMPUS CORPORATION C770UZ
Contor: 15

Biserica veche
Foto: Sylvester Nata

Data: 2012-07-16
Contor: 6

Biserica veche
Foto: Rab Sandor

Data: 2008-08-02
Aparat: FUJIFILM FinePix F47fd
Contor: 11

Biserica veche - Vedere din lateral
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2009-08-22
Aparat: OLYMPUS CORPORATION C770UZ
Contor: 15

Biserica nouă
Foto: Sylvester Nata

Data: 2016-05-24
Aparat: NIKON E8800
Contor: 7

Biserica nouă
Foto: Constantin Banciu

Data: 2008-08-18
Contor: 34

Biserica veche
Foto: Pr. Cristian Vasile Niță

Data: 2008-08-02
Aparat: FUJIFILM FinePix F47fd
Contor: 12

Biserica nouă
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2007-10-18
Contor: 32

Biserica veche - Vedere din spate
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2010-12-29
Contor: 32

Biserica nouă
Foto: internet

Data: 2008-08-18
Contor: 27

Biserica nouă
Foto: Pr. Cristian Vasile Niță


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3